MATFOTOGRAFERING

MED FOTOGRAF SOLLI KANANI

MATFOTOGRAFERING

MED FOTOGRAF SOLLI KANANI

LAND: Sverige   FOTO: Mat   LÄNGD: 3 dagar   DATUM: 21-23/10   DELTAGARE: 10-12 

Kursen Matfoto bjuder på en inspirerande helg fylld av matfotografering när vi utforskar matfotografins fascinerande värld där du får lära dig att berätta en historia med hjälp av maten allt under ledning av matfotografen Solli Kanani.

Under tre intensiva dagar kommer du att få se hur man från grunden bygger upp en matbild och fotograferar mat på ett sätt som sticker ur mängden och som tilltalar betraktaren. Kursen leds av matfotografen Solli Kanani och hon kommer gå igenom vad som bygger upp en bra matbild, från en tom yta till en scen som är redo att fotograferas. Du kommer att få lära dig vilken utrustning som behövs både när det gäller tekniken och kameran men också knep och trix på allt från den nödvändiga rekvisitan till de små detaljerna som förhöjer slutresultatet. Solli kommer också gå igenom vilken typ av mat som är mest tacksam att fotografera och vilken mat som bjuder på mest utmaning och hur du tacklar dessa utmaningar. När vi inte lyssnar till inspirerande föredrag av Solli kommer du att fotografera mat samtidigt som du får personlig handledning av Solli.

KURSENS HÖJDPUNKTER:

  • Lär dig grunderna i matfotografering.

  • Från en tom yta till en scen redo att fotograferas.

  • Olika typer av komposition och ljussättning.

  • Tillvägagångssätten för att fotografera olika typer av mat.

  • Bildredigering.

  • Utmanande och inspirerande fotouppgifter. 

  • Konstruktiv bildkritik.

  • Medverkan av Solli Kanani under hela kursen.

LAND: Sverige   

FOTO: Mat   

LÄNGD: 3 dagar   

DATUM: 21-23/10   

DELTAGARE: 10-12   

Kursen Matfoto bjuder på en inspirerande helg fylld av matfotografering när vi utforskar matfotografins fascinerande värld där du får lära dig att berätta en historia med hjälp av maten allt under ledning av matfotografen Solli Kananai.

Under tre intensiva dagar kommer du att få se hur man från grunden bygger upp en matbild och fotograferar mat på ett sätt som sticker ur mängden och som tilltalar betraktaren. Kursen leds av matfotografen Solli Kanani och hon kommer gå igenom vad som bygger upp en bra matbild, från en tom yta till en scen som är redo att fotograferas. Du kommer att få lära dig vilken utrustning som behövs både när det gäller tekniken och kameran men också knep och trix på allt från den nödvändiga rekvisitan till de små detaljerna som förhöjer slutresultatet. Solli kommer också gå igenom vilken typ av mat som är mest tacksam att fotografera och vilken mat som bjuder på mest utmaning och hur du tacklar dessa utmaningar. När vi inte lyssnar till inspirerande föredrag av Solli kommer du att fotografera mat samtidigt som du får personlig handledning av Solli.

KURSENS HÖJDPUNKTER:

  • Lär dig grunderna i matfotografering.
  • Från en tom yta till en scen redo att fotograferas.
  • Olika typer av komposition och ljussättning.
  • Tillvägagångssätten för att fotografera olika typer av mat.
  • Bildredigering.
  • Utmanande och inspirerande fotouppgifter. 
  • Konstruktiv bildkritik.
  • Medverkan av Solli Kanani under hela kursen.

PROGRAM

PROGRAM

21 – 23 OKTOBER 2022

DAG 1, (21/10) – TEORI
Sent på eftermiddagen samlas vi på Hotell Fagerudd strax utanför Enköping där ni möts av Solli Kanani och en värd från Zoom Fotoresor. Under eftermiddagarna tillsammans kommer vi att blanda teori med praktiska exempel på hur man bygger upp en bra matbild. Kursen inleds med en inspirerande föreläsning av Solli där hon berättar om grunderna i en bra matbild och rätt utrustning. Solli kommer ge exempel på vilken typ av bilder du kan få med olika objektiv från 50 mm till 105 mm som ger dig fina detaljbilder. En del som är minst lika viktig som kameran när man skapar en bra matbild är rekvisitan och vi kommer att få lära oss vad olika typer av bakgrunder och tallrikar kan göra med vår bild och förstärka den känsla vi vill skapa. Kvällen avslutas med en gemensam middag. (M) 

DAG 2, (22/10) – TEORI & FOTOGRAFERING
Under dagen kommer vi att utforska själva bildskapandet. Genom att blanda teori med praktisk fotografering kommer du att få lära dig att berätta en historia med hjälp av maten och den scen du skapar. Solli kommer att med konkreta exempel visa olika sätt att komponera en bild och med olika kompositionstekniker få ögat att vandra i bilden från huvudmotivet till andra ingredienser. Detta hjälper till att berätta en historia för betraktaren. Kanske adderar man några löv vilka totalt kan förändra inramningen i en bild. En annan viktig del i matfotograferingen precis som i all typ av fotografering är ljuset och här kommer Solli med praktiska exempel att visa hur ljusets riktning påverkar bilden och du kommer att få en förståelse för hur skuggan faller och hur man kan modifiera ljuset med olika tillbehör och vilken inverka ljusets avstånd till motivet har på bilden.

Under dagen kommer du vid ett antal tillfällen att få fotografera och testa vad du lärt dig under den teoretiska delen. Bland annat kommer vi att fokusera på ljussättningen både med studioblixtar och naturligt ljus. Du kommer under dagen att få fotografera allt från mörka och stämningsfulla bilder till mer ljusa scener beroende på vilken mat man fotograferar och vad du vill förmedla med bilden. När vi fotograferar finns Solli till hands för att ge tips, råd och personlig handledning. Fyllda med inspiration och nya fotografiska intryck avslutar vi dagen med en gemensam middag. (F, L, M)

Dag 3, (23/10) – FOTOGRAFERING OCH KURSENS BILD
Vår sista dag tillsammans inleds med ett fotograferingstillfälle Bland annat kommer du att få lära dig hur du kan fotografera mat i rörelse och hur du med olika hjälpmedel lyckas fånga ögonblicket.”Med nya bilder på minneskortet tar vi steget över till bildredigeringen där Solli kommer att lära dig det arbetsflöde hon använder för att förbättra och finputsa bilderna. Du kommer också att få tid att på egen hand och med input från Solli redigera de bilder du tagit. Vi avslutar med en bildgenomgång där Solli ger feedback och konstruktiv kritik på dina bilder för att du ska kunna skapa ett ännu bättre resultat nästa gång. I samband med detta kommer hon också att utse ”Kursens bild” som går vidare till finalen i ”Årets bild 2022” och tävlar om förstapriset på 5 000 kronor. (F, L)

 

 

En matfotokurs fyllda av inspirerande föredrag och fotouppgifter under ledning av Solli Kanani.

LÄS MER

21 – 23 OKTOBER 2022

DAG 1, (21/10) – TEORI
Sent på eftermiddagen samlas vi på Hotell Fagerudd strax utanför Enköping där ni möts av Solli Kanani och en värd från Zoom Fotoresor. Under eftermiddagarna tillsammans kommer vi att blanda teori med praktiska exempel på hur man bygger upp en bra matbild. Kursen inleds med en inspirerande föreläsning av Solli där hon berättar om grunderna i en bra matbild och rätt utrustning. Solli kommer ge exempel på vilken typ av bilder du kan få med olika objektiv från 50 mm till 105 mm som ger dig fina detaljbilder. En del som är minst lika viktig som kameran när man skapar en bra matbild är rekvisitan och vi kommer att få lära oss vad olika typer av bakgrunder och tallrikar kan göra med vår bild och förstärka den känsla vi vill skapa. Kvällen avslutas med en gemensam middag. (M) 

DAG 2, (22/10) – TEORI & FOTOGRAFERING
Under dagen kommer vi att utforska själva bildskapandet. Genom att blanda teori med praktisk fotografering kommer du att få lära dig att berätta en historia med hjälp av maten och den scen du skapar. Solli kommer att med konkreta exempel visa olika sätt att komponera en bild och med olika kompositionstekniker få ögat att vandra i bilden från huvudmotivet till andra ingredienser. Detta hjälper till att berätta en historia för betraktaren. Kanske adderar man några löv vilka totalt kan förändra inramningen i en bild. En annan viktig del i matfotograferingen precis som i all typ av fotografering är ljuset och här kommer Solli med praktiska exempel att visa hur ljusets riktning påverkar bilden och du kommer att få en förståelse för hur skuggan faller och hur man kan modifiera ljuset med olika tillbehör och vilken inverka ljusets avstånd till motivet har på bilden.

Under dagen kommer du vid ett antal tillfällen att få fotografera och testa vad du lärt dig under den teoretiska delen. Bland annat kommer du att få lära dig hur du kan fotografera mat i rörelse och hur du med olika hjälpmedel lyckas fånga ögonblicket. Du kommer under dagen att få fotografera allt från mörka och stämningsfulla bilder till mer ljusa scener beroende på vilken mat man fotograferar och vad du vill förmedla med bilden. När vi fotograferar finns Solli till hands för att ge tips, råd och personlig handledning. Fyllda med inspiration och nya fotografiska intryck avslutar vi dagen med en gemensam middag. (F, L, M)

Dag 3, (23/10) – FOTOGRAFERING OCH KURSENS BILD
Vår sista dag tillsammans inleds med ett fotograferingstillfälle där vi kommer att fokusera på ljussättningen både med studioblixtar och naturligt ljus. Med nya bilder på minneskortet tar vi steget över till bildredigeringen där Solli kommer att lära dig det arbetsflöde hon använder för att förbättra och finputsa bilderna. Du kommer också att få tid att på egen hand och med input från Solli redigera de bilder du tagit. Vi avslutar med en bildgenomgång där Solli ger feedback och konstruktiv kritik på dina bilder för att du ska kunna skapa ett ännu bättre resultat nästa gång. I samband med detta kommer hon också att utse ”Kursens bild” som går vidare till finalen i ”Årets bild 2022” och tävlar om förstapriset på 5 000 kronor. (F, L)

 

 

 

FOTOGRAF

FOTOGRAF

SOLLI KANANI • Matfotograf

Solli Kanani är en svensk matfotograf som etablerat sig i gastronomins huvudstad Paris men har även en fotostudio i Italien och fördelar idag sin tid mellan dessa två länder. Hon är född och uppvuxen i Lund men det var inte förrän hon flyttade till Paris 2009 som hon blev intresserad av att fotografera. Det var det magiska ljuset i Paris som inspirerade henne, men även den vackra arkitekturen, all historia, gastronomi men även det vardagliga livet som fick henne att fördjupa sig i fotograferingens värld. Solli har ett stort intresse för stilleben särskilt med chiaroschuro-tekniken och experimenterar mycket med samspelet av ljus och skuggor i en matscen. Inspirationen till denna typ av bilder får bland annat av konstnärerna Rembrandt och barockmästaren Caravaggio bland andra.Flera av hennes bilder har har blivit kortlistade i den prestigefyllda matfotografi-tävlingen Pink Lady Food Photography of the Year och hennes bilder har även varit med på utställningar.

Läs mer om Solli här.

 

Solli Kanani –  matfotografen som vill berätta en historia med sina matbilder. 

LÄS MER

SOLLI KANANI • Matfotograf

Solli Kanani är en svensk matfotograf som etablerat sig i gastronomins huvudstad Paris men har även en fotostudio i Italien och fördelar idag sin tid mellan dessa två länder. Hon är född och uppvuxen i Lund men det var inte förrän hon flyttade till Paris 2009 som hon blev intresserad av att fotografera. Det var det magiska ljuset i Paris som inspirerade henne, men även den vackra arkitekturen, all historia, gastronomi men även det vardagliga livet som fick henne att fördjupa sig i fotograferingens värld.

Hon har ett stort intresse för stilleben särskilt med chiaroschuro-tekniken och experimenterar mycket med samspelet av ljus och skuggor i en matscen. Inspirationen till denna typ av bilder får bland annat av konstnärerna Rembrandt och barockmästaren Caravaggio bland andra.Flera av hennes bilder har har blivit kortlistade i den prestigefyllda matfotografi-tävlingen Pink Lady Food Photography of the Year och hennes bilder har även varit med på utställningar.

Läs mer om Solli här.

BOENDE

PRIS & BOKNING

PRIS & BOKNING

PRIS

Pris per person: SEK 7 780:-

Priset inkluderar:

  • Boende med del i dubbelrum på presenterat boende.
  • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
  • Fotoaktiviteter enligt program.
  • Medverkan av Solli Kanani under hela kursen.
  • Föredrag och bildredigering av Solli Kanani.
  • En resevärd från Zoom Fotoresor under kursen.
  • Hotell- och andra lokala skatter.
  • Praktisk information innan workshopen.

Priset inkluderar inte:

  • Transport till Enköping.
  • Enkelrumstillägg SEK 900:-.
  • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.Avbeställningsskydd/reseförsäkring. Se vår webb under ”Övrigt

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i matfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt. 

TRANSPORT

Transport till Enköping och Hotell Fagerudd sker på egen hand. Du bör ankomma hotellet senast vid kl. 16.00 den 21/10 och inte planera hemresan tidigare än kl. 15.00 den 23/10.

UTRUSTNING

  • Din digitala kamera.
  • Objektiv: 50 mm eller ett 24-70 mm.
  • Gärna ett makro objektiv tex 105 mm eller 85 mm (som komplement om du har 50 mm).
  • Trebenstativ.
  • Dator med programvarorna Lightroom eller Photoshop.

BOKNING

Du bokar denna kurs genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se.

Foto: Solli Kanani

PRIS

PRIS

Pris per person: SEK 7 780:-

Priset inkluderar:

  • Boende med del i dubbelrum på presenterat boende.
  • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
  • Fotoaktiviteter enligt program.
  • Medverkan av Solli Kanani under hela kursen.
  • Föredrag och bildredigering av Solli Kanani.
  • En resevärd från Zoom Fotoresor under kursen.
  • Hotell- och andra lokala skatter.
  • Praktisk information innan workshopen.

Priset inkluderar inte:

  • Transport till Enköping.
  • Enkelrumstillägg SEK 900:-.
  • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.Avbeställningsskydd/reseförsäkring. Se vår webb under ”Övrigt

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i matfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt. 

TRANSPORT

Transport till Enköping och Hotell Fagerudd sker på egen hand. Du bör ankomma hotellet senast vid kl. 16.00 den 21/10 och inte planera hemresan tidigare än kl. 15.00 den 23/10.

UTRUSTNING

  • Din digitala kamera.
  • Objektiv: 50 mm eller ett 24-70 mm.
  • Gärna ett makro objektiv tex 105 mm eller 85 mm (som komplement om du har 50 mm).
  • Trebenstativ.
  • Dator med programvarorna Lightroom eller Photoshop.

BOKNING

Du bokar denna kurs genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se.