DONAUDELTAT 2019

EN FOTOUPPLEVESE UTÖVER DET VANLIGA!

KAMCHATKAS BJÖRNAR

MED ANDERS GEIDEMARK • JULI 2021

Berättelser från 2019-års fantastiska resa till Donaudeltat

Vårens resa (2019) till Donaudeltat med Jonas Classon bjöd på mängder av fantastiska fotoögonblick och minnesvärda naturupplevelser med allt från pelikaner i dimman till en gyllene morgon med skäggtänor. Vår fotograf Jonas Classon berättar: Här kommer några återblickar till ett par av de minnesvärda fototillfällen vi fick uppleva under våra dagar i Europas största delta.

Första dagen delade vi upp gruppen på två olika båtar för att få maximal rörelsefrihet under fotograferingen. Morgonen bjöd på en enastående soluppgång och på väg ut till en av sjöarna kom natthägern flygande ovanför båten. När vi väl kom ut ur den smala kanalen väntade den dessutom på oss vid sjömynningen. En underbar upplevelse!

Gyllene morgon hos skäggtärnorna. Båten har vi strategiskt placerat med solen i ansiktet och vinden i ryggen. På så vis får vi en magisk stämning i bilderna samtidigt som tärnorna söker sin föda rakt emot oss. Fåglar funkar så. Allt görs mot vinden av den enkla anledningen att det är lättast så. Ser de ett byte kan de stillastående ryttla för att bättre sikta in sig innan tillslaget. Tacksamt för oss fotografer som sitter några meter längre bort.

Sakta glider vi ut med båten – in i dimman. Klockan slår 05:30. ”Solen borde bryta igenom snart, mumlar jag”. Men det gör den inte. Dimman ligger som ett tungt lock över oss. Till och från ser vi absolut ingenting, förutom dimma. En klaustrofobisk känsla. Men plötsligt, en bit framför oss i kanalen vi färdas på, växer två siluetter fram. ”Pelikaner!! viskar jag”.

Vi parkerar båten i vassen. De två krushuvade pelikanerna fortsätter att simma rakt emot oss. I över en timma poserar de framför båten. Stämningen i båten är lyrisk. När alla är nöjda glider vi vidare i jakt på nya motiv. Ganska snart får vi skottläge på en gråhäger. Tre bilder hann jag ta innan displayen började att blinka. ”Card full”.

I en liten saltvattensjö på fastlandet finns det gott om vadarfåglar. Framför våra portabla gömslen fick vi se och fotografera bland annat styltlöpare, purpurhäger, rallhäger, ägretthäger, rödhuvad dykand och skärfläcka. Min favorit, bortsett från styltlöparen, är skärfläckan. Den är så grafiskt snygg och plaskar tacksamt med näbben när den söker föda. De här bilden är tagen en tidig morgon en stund före solens uppgång.

RESANS BILD 2019

RESANS BILD 2019

Malin fotade resans bild 2019.

Resans bild togs av Malin Slotte. Såhär säger Malin om fotoögonblicket:”Den sista morgonen i deltat var det tät dimma som inte ville släppa igenom morgonsolen. Det gav bilderna en snygg och lite mystisk känsla. I en av kanalerna upptäckte vi ett par krushuvade pelikaner som sökte föda. En lång stund satt vi tysta i båten och fotograferade dem. Kändes helt overkligt! Plötsligt lyfte en rörhöna från vassen på motsatta sidan och jag var snabb med kameran. Tack vare det jag lärt mig av Jonas Classon om min kamera så hade jag nu full koll på kamerans inställningar och det resulterade i en fin bild av den ”springande rörhönan”.

Foto: Malin Slotte

BLOGG OM RESAN

BLOGG OM RESAN

Nicklas Ahlberg en av deltagarna bloggar

”På väg tillbaka till ön genom kanalerna smattrar kamerorna. Det lyfter många hägrar från stränderna när vi kommer och jag letar febrilt efter utsnitt med ögonen åt alla håll. Jag har några bildidéer som jag gärna vill få på sensorn.”

Nicklas Ahlberg, som var en av deltagarna på årets Donau resa, har skrivit en blogg om resan där han delar med sig av intressanta fotoögonblick och vackra bilder.

Läs hela bloggen här!

Foto: Nicklas Ahlberg

BOKA 2020 REDAN IDAG

BOKA 2020 REDAN IDAG

Boka din plats på nästa års resa!

Nästa år återvänder vi till Donaudeltat för ännu fler fantastiska fotomöjligheter. Följ med Jonas Classon, Sveriges mest lovande fågelfotograf, på en 7-dagarsresa till Donaudeltat, till Donaudeltat, Europas största våtmark och ett paradis för fågel- och naturfotografer. Donaudeltat som är ett av UNESCOs världsarv och finns med på WWF:s lista över de 200 viktigaste ekoregionerna i världen lever över 5 000 växt- och djurarter. Donaudeltat tillhör de områden som har den största biologiska mångfalden i världen, tätt efter Stora Barriärrevet och Amazonas.

Läs mer om resan och boka din plats här >>