EVERGLADES
VÅTMARKER

Florida, USA • 23-30 november 2019

Följ med Nikon ambassadören Roger Brendhagen och Foto.no till Everglades National Park i södra Florida för att fotografera parkens rika djurliv och fantastiska natur. Under resan kommer vi att utforska stora delar av detta unika naturområde, både till fots och med båt.

Everglades varierade djurliv ger oss möjlighet att fotografera allt från alligatorer, ormar och rådjur till tvättbjörnar, utter och sköldpaddor. Har du riktig tur kan du även få se den sällsynta Floridapantern ströva omkring i den täta vegetationen. Everglades har även ett rikt fågelliv med över 350 olika arter, såsom häger, gam, kolibri, ibis, rosenskedsstork och ormhalsfågel. Vi kommer också att besöka Big Cypress National Preserve, med sitt nästan utom-jordliga landskap av mossiga cypress träd som sticker upp ur våtmarken, där både vita ägretthägrar och alligatorer tyst glider förbi. Under slutet av resan tar vi oss upp till Fort Myers och den vackra ön Sanibel Island där vi utforskar det skyddade våtmarksområdet Ding Darling och dess täta djurliv. Under hela resan finns Roger med för att ge tips, råd och personlig handledning för att på bästa sätt utveckla dig som fotograf.  

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Everglades rika djurliv och fantastiska natur.
 • Ett fågelparadis med över 350 arter.
 • Sanibel Island med dess vackra natturresarvat.
 • Spana efter delfiner och sjökor på havet i solnedgången.
 • Fotografera gigantiska alligatorer på nära håll.
 • Upptäck mangroveträsken med båt.
 • Åk tyst och sakta fram genom träskmarken i en pole-boat.
 • Medverkan av naturfotografen Roger Brendhagen.
 • Bildredigering och utvärdering av dina bilder.

Följ med Nikon-ambassadören Roger Brendhagen och Foto.no till Everglades National Park i södra Florida för att fotografera parkens rika djurliv och fantastiska natur. Under resan kommer vi att utforska stora delar av detta unika naturområde, både till fots och med båt.

Everglades varierade djurliv ger oss möjlighet att fotografera allt från alligatorer, ormar, rådjur till tvättbjörnar, utter och sköldpaddor. Har du riktig tur kan du även få se den sällsynta Floridapantern ströva omkring i den täta vegetationen. Everglades har även ett rikt fågelliv med över 350 olika arter, såsom häger, gam, kolibri, ibis, rosenskedsstork och ormhalsfågel. Vi kommer också att besöka Big Cypress National Preserve, med sitt nästan utom-jordliga landskap av mossiga cypress träd som sticker upp ur våtmarken, där både vita ägretthägrar och alligatorer tyst glider förbi. Under slutet av resan tar vi oss upp till Fort Myers och den vackra ön Sanibel Island där vi utforskar det skyddade våtmarksområdet Ding Darling och dess täta djurliv. Under hela resan finns Roger med för att ge tips, råd och personlig handledning för att på bästa sätt utveckla dig som fotograf.  

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Everglades rika djurliv och fantastiska natur.
 • Ett fågelparadis med över 350 arter.
 • Sanibel Island med dess vackra natturresarvat.
 • Spana efter delfiner och sjökor på havet i solnedgången.
 • Fotografera gigantiska alligatorer på nära håll.
 • Upptäck mangroveträsken med båt.
 • Åk tyst och sakta fram genom träskmarken i en pole-boat.
 • Medverkan av naturfotografen Roger Brendhagen.
 • Bildredigering och utvärdering av dina bilder.

FOTOGRAF                

Roger Brendhagen föddes i Oslo men bor idag i svenska Filipstad. Efter att ha arbetat som journalist har nu Roger, de senaste 15 åren, arbetat som fotograf på heltid. Med över 250 resdagar om året har han hela världen som sin arbetsplats och han har fotograferat i allt från Mongoliet till Indien och Afrika. Sedan 10 år tillbaka är Roger en av Nikons ambassadörer och är ofta anlitad som föreläsare. Han är medlem i Norske Naturfotografer/NN.Roger är också mycket uppskattad för sina workshops och fotoresor. Han har lett fotoresor runt om i världen, bland annat till Sri Lanka, Mongoliet och Indien. Under sina workshops på Dovrefjell har Roger genom åren välkomnat över 700 deltagare.

www.brendhagen.com

PLATSER VI BESÖKER

EVERGLADES NATIONAL PARK

Everglades National Park ligger bara en timmes bilresa från allt liv och rörelse i Miami, men det är en hel värld bort när man väl kommer dit. Parken omfattar 1,5 miljoner hektar av tropiska och subtropiska miljöer med ett av världens mest varierande ekosystem. Av denna anledning grundade kongressen Everglades som en nationalpark redan år 1934. Parken har sedan dess utsetts till ett internationellt biosfärreservat och är en våtmark av internationell betydelse som även har hamnat på vår världsarvslista. Parken skyddar ett oöverträffat landskap av träsk, kärr, höggräsprärier och mangrover och den utgör en fristad för många utrotningshotade djur, inklusive den stora amerikanska krokodilen, pantern och Floridas sjökor. Både i luften, på marken och i vattnet finns levande underverk i Everglades. Blandningen av växt- och djurliv är unik och den här fantastiska vildmarken innehåller mer än 700 växtarter och 350 fågelarter.

 

BIG CYPRESS PRESERVE

Big Cypress National Preserve skyddar över 729 000 hektar träskmarker och cypresskogar och är hem till en rik mångfald av vilda djur, inklusive den skygga Floridapantern. Miljön liknar Everglades men här hittar vi även översvämmade skogar fyllda av stora cypress träd. När Everglades National Park grundades 1947, var ursprungligen Big Cypress avsedd att ingå. Men då marken inte hade köpts loss från sina privata ägare än så släpptes Big Cypress från nationalparksystemet. Under de senaste 150 åren har Big Cypress fungerat som ett hem och tillflyktsort till amerikanska indianer, inklusive Miccosukee-stammen och Seminole-stammen i Florida samt tidiga europeiska bosättare. Du kan fortfarande hitta ättlingar till dessa människor som bor här än idag.

 

SANIBEL ISLAND & FORT MYERS BEACH

Sanibel Island är en karibisk pärla precis utanför Fort Myers Beach. Två tredjedelar av ön är skyddad mark, inklusive de 6 400 hektar som kallas J.N. ”Ding” Darling National Wildlife Refuge. Ungefär 245 fågelarter bor här och har man tur kan man runt ön även se södra Floridas marina ”big five” som inkluderar sjökor, alligator, havssköldpadda, delfin och haj. Till skillnad från de flesta av Floridas barriäröar, sträcker sig Sanibel Island öst-väst i stället för nord-syd, vilket gör att den får strömmarna både från norr och söder. På grund av den ovanliga geografin av öns kustlinje så sköljer enormt mycket vackra snäckskal in på stränderna, speciellt efter högvatten eller en storm.

PROGRAM

Flyg till Miami på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva så har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi mer än gärna till med detta.

LÖRDAG 23 NOVEMBER 2019

Vi samlas på flygplatsen i Miami på eftermiddagen. Här möts du av Roger och en värd från Zoom Fotoresor. Vi tar oss vidare ner till Florida City som ligger cirka en timme söder om Miami. Här checkar vi in på vårt hotell och äter en gemensam välkomstmiddag. (M)

SÖNDAG 24 NOVEMBER 2019

Tidigt på morgonen åker vi ut till Everglades National Park för vårt första besök i Floridas vildmark. Huvudvägen inne i parken sträcker sig 60 kilometer ner till Flamingo, ett litet samhälle, byggt från resterna av en fiskeby från början av 1900-talet. En ändlös prärie av gult såggräs och torra cypress träd breder ut sig från vägen och vi svänger av mot vårt första stop vid området Pahayokee. Vägen dit kan vara en juvel tidigt på morgonen, precis innan solen tittar upp över horisonten.

Vi vandrar sedan på uppbyggda träbroar över de de våta sumpmarkerna där vi får en vacker vy över Everglades storhet och kan fånga några fantastiska bilder när solens första strålar börjar skina över landskapet. Vi tar oss sedan vidare till Anhinga trail där vi kommer att träffa på den amerikanska alligatorn för första gången. Detta urtidsdjur är ett av de äldsta rovdjuren på jorden och det finns ungefär en miljon av dem bara i Florida. Vi kommer även att få chans att fritt och på ganska nära håll fotografera hägrar, ormhalsfåglar och många andra arter som i Florida kan vara relativt oskygga. Under dagen fortsätter vi att utforska många små sidovägar medan vi kör ner mot Flamingo. Vi stannar på ett vackert ställe och intar vår medhavda lunch. Därefter kommer vi att fotografera det rika djurlivet och gå kortare vandringar ut till bra fotoplatser. Har vi tur när vi kommer till Flamingo kan vi även få se Floridas stora sjökor simma runt i vattnet. Härefter vänder vi om för att köra norrut igen. Vårt sista mål för dagen är att plåta solnedgången innan mörkret lägger sig som ett täcke över våtmarkerna. Vi äter sedan middag tillsammans i Florida City innan det är dags för lite välförtjänt sömn. (F, L, M)

MÅNDAG 25 NOVEMBER 2019

Tidigt kör vi tillbaka ut i nationalparken för att fotografera djurlivet i det mjuka morgonljuset. När vi känner oss klara åker vi till hotellet för att äta frukost för att sedan ta oss vidare norröver, in i centrala Everglades via Tamiami Trail. Everglades skönhet syns inte alltid på ytan. Särskilt inte om man bara bränner genom nationalparken på en snabb svävare. Men stannar man till så märker man att det ibland till synes döda landskapet bubblar av liv. En stor del av dagen kommer vi att spendera längs med Loop Road, som är en vacker väg kantad av tät vegetation och som fullständigt myllrar av djur. När som helst kan en alligator eller en stor sköldpadda korsa vägen framför bilen. Vi kan se skarvar som torkar sina stora vingar på en stock i vattendraget som rinner längs med vägen och tiotals alligatorer kan ligga och lura under vattenbrynet.

Fotomöjligheterna kommer att vara många längs med vägen. Vi kommer även stanna för att käka vår medhavda picknic-lunch. Efter lunch kommer vi att gå på en vandring. Beroende på vattennivån så följer vi en stig genom lågt vatten för att komma längre in i träskets så kallade backcountry. Där kan vi fotografera den vackra omgivningen som flankeras av dvärgcypress träd och en och annan vit ägretthäger som letar föda mellan träden. Vi fortsätter sedan i riktning mot Florida city och på kvällen äter vi en god middag på en lokal restaurang tillsammans.  (F, L, M)

TISDAG 26 NOVEMBER 2019

Denna morgon tar vi oss ut på vattnet i träskmarkerna med en så kallad ”pole boat”. Knäpptyst glider vi fram över den speglande vattenytan som ibland bryts av luftbubblorna från en alligator som simmar under vår båt eller en vadare som går och letar mat inne bland buskagen. Under denna fridfulla tur, där vi puttas fram av våra guider med pålar istället för motorer, kommer vi att ha stora chanser att både höra och fotografera våtmarkens alla djur som vaknar till liv på morgonen. Efter en lunch på det klassiska Joanie’s Blue Crab Café fortsätter vi att utforska och fotografera runt Big Cypress Preserve. På kvällen är det dags för ännu en tur ut i våtmarkerna och denna gång hoppar vi upp i vår höga ”swamp buggy”, som är ett specialbyggt fordon med stora däck som kan köra i träsken. Vår guide kommer att visa oss allt om Everglades flora och fauna. Solnedgången i Everglades kan vara kraftfull och dramatisk men med hjälp av fordonets höjd så kommer vi att få en bra utkiksplats över landskapet. Vi åker sedan tillbaka till Florida City där middag intas på egen hand. (F, L) 

 

ONSDAG 27 NOVEMBER 2019

Idag kommer vi att utforska Fakahatchee Strand och Big Cypress Presevre där vi går längs med boardwalks och rakt in i träskmarkerna. Har vi tur kan vi se häckande vithövdad örn, alligatorer, ormar, olika vadare och till och med hjortar. Dessutom så har Floridapantern varit synlig i området flera gånger, så det gäller att hålla ögonen öppna. Senare kommer vi att besöka Jack, vår lokala guide från igår och hans samling av Everglades olika reptiler. Vi får vara med när han matar enorma pytonormar och alligatorer och vi får chans att ta riktiga närbilder på djuren. Vi kommer även att ha en genomgång med Roger då vi kommer att arbeta med lite bildkritik och redigering. Inför kvällens solnedgång åker vi ut med båt i det vackra Ten Thousand Islands-området som är ett enormt örike kantat av mangroveträd. Vi glider fram mellan öarna och fotograferar fåglar av alla dess slag. Har vi tur kan vi även se delfiner som leker i vattnet och vi får senare chansen att fotografera stora kolonier med pelikaner och hägrar i det gyllne kvällsljuset. När det börjar mörkna tar vi oss vidare mot en restaurang för kvällens middag. (F, M)

TORSDAG 28 NOVEMBER 2019

På morgonen checkar vi ut från vårt hotell och fotograferar sedan i området kring Big Cypress Preserve. Alternativt åker vi tillbaka ut till Ten Thousand Island området för fler chanser att fånga den perfekta bilden i morgonljuset. Sen kör vi någon timme norrut till Fort Myers Beach där vi bor de två kommande nätterna. På vägen stannar vi för en lättare lunch.

Sedan spenderar vi vår dag med att utforska den vackra paradisön Sanibel Island och dess otroliga naturreservat Ding Darling som tar upp halva öns yta. Sanibel är ett världskänt fågelparadis och här kan vi möta pelikaner, rosa skedstork, vithövdad havsörn, snöhäger, kungsfiskare och många andra arter. Nere vid vattnet kan vi även hitta fantastiska snäckor som sköljer upp på öns vita stränder. När vi känner oss klara på Sanibel Island finns det tid att äta middag. Härefter arbetar vi med bildbearbetning tillsammans med Roger och diskuterar våra bästa bilder från veckan. (F)

FREDAG 29 NOVEMBER 2019

På morgonkvisten tar vi oss ut till Bunche Beach för att plåta i soluppgången. Här kan man känna sig fri när man fotograferar fåglar, man kan gå runt, hitta nya spännande vinklar eller bara lägga sig ned på stranden med objektivet i högsta hugg. För att komma fågellivet nära i Florida så behöver du inte sitta och trycka i ett gömsle, vilket ger en helt annan frihet till fotografen. Resten av dagen kommer vi att lägga upp lite beroende på vad vi känner för att fotografera. Vi kan plåta prärieugglor i Cape Coral, spana efter fler reptiler i Audubon’s Corkscrew Swamp Sanctuary eller hitta mystiska landskap i Six Mile Cypress Slough Preserve. Möjligheterna är oändliga. 

På kvällen åker vi ut på en liten båtkryssning för att uppleva vår sista, underbara solnedgång i Florida ute på havet. Vi kommer att utforska bukten utanför Fort Myers Beach och om vi har tur kan vi få se Sanibel Islands ”big five”. Efter vår båttur är det dags för en trevlig avslutningsmiddag, då Roger kommer att välja ut resans bild som går vidare till Zooms tävling, ”Årets Bild 2019”. (F, M)

LÖRDAG 30 NOVEMBER 2019

Efter en spännande vecka runt Everglades våtmarker är det nu dags att ta oss hemåt. Efter frukost kör vi tillbaka mot flygplatsen i Miami. På vägen dit kommer vi att köra rakt genom Everglades, så om vi hittar något intressant att fotografera på vägen kan vi göra en del spontana fotostop. När vi kommer till flygplatsen så är det vidare transfer till Sverige på egen hand. (F)

BOENDE

För mer info klicka på hotellnamnet.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person för Foto.no medlemmar: SEK 28.500:-       

Pris för icke medlemmar: SEK 29.800:-*

*Du blir medlem genom att anmäla dig på Foto.no

Priset inkluderar:

 • Transport till och från flygplatsen.
 • Alla transporter och båtturer under resan.
 • Boende med del i dubbelrum, enligt program.
 • Måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela resan.
 • Workshops av Roger Brendhagen under resan.
 • Medverkan av en färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej

 • Flyg till Miami.
 • Enkelrumstillägg: SEK 4.900
 • ESTA-Visumkostnad till USA.
 • Måltidsdrycker.
 • Kostnader av personlig karaktär såsom tvätt, telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd och rese-försäkring. se vår reseinformation på vår  hemsida under ”Övrigt”. 

 

FLYG 

Om du/ni önskar bokning av internationellt flyg till Miami hjälper vi gärna till med detta. Ange detta när du gör bokningen på bokningssidan, kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se  

 

FAKTA 

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper inom djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12. 

Utrustning: Systemkamera, teleobjektiv minst 400 mm samt vidvinkelobjektiv, exempelvis 24 mm eller lägre. Om möjligt ta med en Laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”. 

Kalkylkurs: USD 9,0

 

BOKNING 

Du bokar resan genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

FOTOGRAF

Roger Brendhagen föddes i Oslo men bor idag i svenska Filipstad. Efter att ha arbetat som journalist har nu Roger, de senaste 15 åren, arbetat som fotograf på heltid. Med över 250 resdagar om året har han hela världen som sin arbetsplats och han har fotograferat i allt från Mongoliet till Indien och Afrika. Sedan 10 år tillbaka är Roger en av Nikons ambassadörer och är ofta anlitad som föreläsare. Han är medlem i Norske Naturfotografer/NN.Roger är också mycket uppskattad för sina workshops och fotoresor. Han har lett fotoresor runt om i världen, bland annat till Sri Lanka, Mongoliet och Indien. Under sina workshops på Dovrefjell har Roger genom åren välkomnat över 700 deltagare.

www.brendhagen.com 

 

ROGERS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga våra resor medverkar alltid en välkänd och meriterad proffsfotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både före och under resan att få hjälp av Roger Brendhagen.

FÖRE. Vi ser gärna att du, tillsammans med en porträttbild, skickar in tre till fem bilder som representerar dig och ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Roger att redan från början anpassa handledningen och råden till dig, så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf, allt utefter dina förutsättningar.

UNDER. Under resan kommer vi att under Rogers ledning ägna mycket tid åt fotografering i fält. Detta kommer att ge en hel del tid för individuella fototips och råd eller kanske att få hjälp med någon inställning på din kamera. Under workshopen kommer vi även att arbeta mycket med bildkomposition samt gå igenom och utvärdera varandras bilder. Roger kommer även att hålla inspirerande föredrag för att ge idéer till fotograferandet. Vi kommer också att jobba med bildbearbetning av våra bilder.

PLATSER VI BESÖKER

EVERGLADES NATIONAL PARK

Everglades National Park ligger bara en timmes bilresa från allt liv och rörelse i Miami, men det är en hel värld bort när man väl kommer dit. Parken omfattar 1,5 miljoner hektar av tropiska och subtropiska miljöer med ett av världens mest varierande ekosystem. Av denna anledning grundade kongressen Everglades som en nationalpark redan år 1934. Parken har sedan dess utsetts till ett internationellt biosfärreservat och är en våtmark av internationell betydelse som även har hamnat på vår världsarvslista. Parken skyddar ett oöverträffat landskap av träsk, kärr, höggräsprärier och mangrover och den utgör en fristad för många utrotningshotade djur, inklusive den stora amerikanska krokodilen, pantern och Floridas sjökor. Både i luften, på marken och i vattnet finns levande underverk i Everglades. Blandningen av växt- och djurliv är unik och den här fantastiska vildmarken innehåller mer än 700 växtarter och 350 fågelarter.

BIG CYPRESS PRESERVE

Big Cypress National Preserve skyddar över 729 000 hektar träskmarker och cypresskogar och är hem till en rik mångfald av vilda djur, inklusive den skygga Floridapantern. Miljön liknar Everglades men här hittar vi även översvämmade skogar fyllda av stora cypress träd. När Everglades National Park grundades 1947, var ursprungligen Big Cypress avsedd att ingå. Men då marken inte hade köpts loss från sina privata ägare än så släpptes Big Cypress från nationalparksystemet. Under de senaste 150 åren har Big Cypress fungerat som ett hem och tillflyktsort till amerikanska indianer, inklusive Miccosukee-stammen och Seminole-stammen i Florida samt tidiga europeiska bosättare. Du kan fortfarande hitta ättlingar till dessa människor som bor här än idag.

SANIBEL ISLAND & FORT MYERS BEACH

Sanibel Island är en karibisk pärla precis utanför Fort Myers Beach. Två tredjedelar av ön är skyddad mark, inklusive de 6 400 hektar som kallas J.N. ”Ding” Darling National Wildlife Refuge. Ungefär 245 fågelarter bor här och har man tur kan man runt ön även se södra Floridas marina ”big five” som inkluderar sjökor, alligator, havssköldpadda, delfin och haj. Till skillnad från de flesta av Floridas barriäröar, sträcker sig Sanibel Island öst-väst i stället för nord-syd, vilket gör att den får strömmarna både från norr och söder. På grund av den ovanliga geografin av öns kustlinje så sköljer enormt mycket vackra snäckskal in på stränderna, speciellt efter högvatten eller en storm.

PROGRAM

Flyg till Miami på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva så har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi mer än gärna till med detta.

LÖRDAG 23 NOVEMBER 2019

Vi samlas på flygplatsen i Miami på eftermiddagen. Här möts du av Roger och en värd från Zoom Fotoresor. Vi tar oss vidare ner till Florida City som ligger cirka en timme söder om Miami. Här checkar vi in på vårt hotell och äter en gemensam välkomstmiddag. (M)

SÖNDAG 24 NOVEMBER 2019

Tidigt på morgonen åker vi ut till Everglades National Park för vårt första besök i Floridas vildmark. Huvudvägen inne i parken sträcker sig 60 kilometer ner till Flamingo, ett litet samhälle, byggt från resterna av en fiskeby från början av 1900-talet. En ändlös prärie av gult såggräs och torra cypress träd breder ut sig från vägen och vi svänger av mot vårt första stop vid området Pahayokee. Vägen dit kan vara en juvel tidigt på morgonen, precis innan solen tittar upp över horisonten. Vi vandrar sedan på uppbyggda träbroar över de de våta sumpmarkerna där vi får en vacker vy över Everglades storhet och kan fånga några fantastiska bilder när solens första strålar börjar skina över landskapet. Vi tar oss sedan vidare till Anhinga trail där vi kommer att träffa på den amerikanska alligatorn för första gången. Detta urtidsdjur är ett av de äldsta rovdjuren på jorden och det finns ungefär en miljon av dem bara i Florida. Vi kommer även att få chans att fritt och på ganska nära håll fotografera hägrar ormhalsfåglar och många andra arter som i Florida kan vara relativt oskygga. Under dagen fortsätter vi att utforska många små sidovägar medan vi kör ner mot Flamingo. Vi stannar på ett vackert ställe och intar vår medhavda lunch. Därefter kommer vi att fotografera det rika djurlivet och gå kortare vandringar ut till bra fotoplatser. Har vi tur när vi kommer till Flamingo kan vi även få se Floridas stora sjökor simma runt i vattnet. Härefter vänder vi om för att köra norrut igen. Vårt sista mål för dagen är att plåta solnedgången innan mörkret lägger sig som ett täcke över våtmarkerna. Vi äter sedan middag tillsammans i Florida City innan det är dags för lite välförtjänt sömn. (F, L, M)

MÅNDAG 25 NOVEMBER 2019

Tidigt kör vi tillbaka ut i nationalparken för att fotografera djurlivet i det mjuka morgonljuset. När vi känner oss klara åker vi till hotellet för att äta frukost för att sedan ta oss vidare norröver, in i centrala Everglades via Tamiami Trail. Everglades skönhet syns inte alltid på ytan. Särskilt inte om man bara bränner genom nationalparken på en snabb svävare. Men stannar man till så märker man att det ibland till synes döda landskapet bubblar av liv. En stor del av dagen kommer vi att spendera längs med Loop Road, som är en vacker väg kantad av tät vegetation och som fullständigt myllrar av djur. När som helst kan en alligator eller en stor sköldpadda korsa vägen framför bilen. Vi kan se skarvar som torkar sina stora vingar på en stock i vattendraget som rinner längs med vägen och tiotals alligatorer kan ligga och lura under vattenbrynet. Fotomöjligheterna kommer att vara många längs med vägen. Vi kommer även stanna för att käka vår medhavda picknic-lunch.

Efter lunch kommer vi att gå på en vandring. Beroende på vattennivån så följer vi en stig genom lågt vatten för att komma längre in i träskets så kallade backcountry. Där kan vi fotografera den vackra omgivningen som flankeras av dvärgcypress träd och en och annan vit ägretthäger som letar föda mellan träden. Vi fortsätter sedan i riktning mot Florida city och på kvällen äter vi en god middag på en lokal restaurang tillsammans.  (F, L, M)

TISDAG 26 NOVEMBER 2019

Denna morgon tar vi oss ut på vattnet i träskmarkerna med en så kallad ”pole boat”. Knäpptyst glider vi fram över den speglande vattenytan som ibland bryts av luftbubblorna från en alligator som simmar under vår båt eller en vadare som går och letar mat inne bland buskagen. Under denna fridfulla tur, där vi puttas fram av våra guider med pålar istället för motorer, kommer vi att ha stora chanser att både höra och fotografera våtmarkens alla djur som vaknar till liv på morgonen. Efter en lunch på det klassiska Joanie’s Blue Crab Café fortsätter vi att utforska och fotografera runt Big Cypress Preserve.

På kvällen är det dags för ännu en tur ut i våtmarkerna och denna gång hoppar vi upp i vår höga ”swamp buggy”, som är ett specialbyggt fordon med stora däck som kan köra i träsken. Vår guide kommer att visa oss allt om Everglades flora och fauna. Solnedgången i Everglades kan vara kraftfull och dramatisk men med hjälp av fordonets höjd så kommer vi att få en bra utkiksplats över landskapet. Vi åker sedan tillbaka till Florida City där middag intas på egen hand. (F, L) 

ONSDAG 27 NOVEMBER 2019

Idag kommer vi att utforska Fakahatchee Strand och Big Cypress Presevre där vi går längs med boardwalks och rakt in i träskmarkerna. Har vi tur kan vi se häckande vithövdad örn, alligatorer, ormar, olika vadare och till och med hjortar. Dessutom så har Floridapantern varit synlig i området flera gånger, så det gäller att hålla ögonen öppna. Senare kommer vi att besöka vår lokala guide från igår och hans samling av Everglades olika reptiler. Vi får vara med när han matar enorma pytonormar och alligatorer och vi får chans att ta riktiga närbilder på djuren. Vi kommer även att ha en genomgång med Roger då vi kommer att arbeta med lite bildkritik och redigering.

Inför kvällens solnedgång åker vi ut med båt i det vackra Ten Thousand Islands-området som är ett enormt örike kantat av mangroveträd. Vi glider fram mellan öarna och fotograferar fåglar av alla dess slag. Har vi tur kan vi även se delfiner som leker i vattnet och vi får senare chansen att fotografera stora kolonier med pelikaner och hägrar i det gyllne kvällsljuset. När det börjar mörkna tar vi oss vidare mot en restaurang för kvällens middag. (F, M)

TORSDAG 28 NOVEMBER 2019

På morgonen checkar vi ut från vårt hotell och fotograferar sedan i området kring Big Cypress Preserve. Alternativt åker vi tillbaka ut till Ten Thousand Island området för fler chanser att fånga den perfekta bilden i morgonljuset. Sen kör vi någon timme norrut till Fort Myers Beach där vi bor de två kommande nätterna. På vägen stannar vi för en lättare lunch. Sedan spenderar vi vår dag med att utforska den vackra paradisön Sanibel Island och dess otroliga naturreservat Ding Darling som tar upp halva öns yta. Sanibel är ett världskänt fågelparadis och här kan vi möta pelikaner, rosa skedstork, vithövdad havsörn, snöhäger, kungsfiskare och många andra arter. Nere vid vattnet kan vi även hitta fantastiska snäckor som sköljer upp på öns vita stränder. När vi känner oss klara på Sanibel Island finns det tid att äta middag. Härefter arbetar vi med bildbearbetning tillsammans med Roger och diskuterar våra bästa bilder från veckan. (F)

FREDAG 29 NOVEMBER 2019

På morgonkvisten tar vi oss ut till Bunche Beach för att plåta i soluppgången. Här kan man känna sig fri när man fotograferar fåglar, man kan gå runt, hitta nya spännande vinklar eller bara lägga sig ned på stranden med objektivet i högsta hugg. För att komma fågellivet nära i Florida så behöver du inte sitta och trycka i ett gömsle, vilket ger en helt annan frihet till fotografen. Resten av dagen kommer vi att lägga upp lite beroende på vad vi känner för att fotografera. Vi kan plåta prärieugglor i Cape Coral, spana efter fler reptiler i Audubon’s Corkscrew Swamp Sanctuary eller hitta mystiska landskap i Six Mile Cypress Slough Preserve. Möjligheterna är oändliga. På kvällen åker vi ut på en liten båtkryssning för att uppleva vår sista, underbara solnedgång i Florida ute på havet. Vi kommer att utforska bukten utanför Fort Myers Beach och om vi har tur kan vi få se Sanibel Islands ”big five”.

Efter vår båttur är det dags för en trevlig avslutningsmiddag, då Roger kommer att välja ut resans bild som går vidare till Zooms tävling, ”Årets Bild 2019”. (F, M)

LÖRDAG 30 NOVEMBER 2019

Efter en spännande vecka runt Everglades våtmarker är det nu dags att ta oss hemåt. Efter frukost kör vi tillbaka mot flygplatsen i Miami. På vägen dit kommer vi att köra rakt genom Everglades, så om vi hittar något intressant att fotografera på vägen kan vi göra en del spontana fotostop. När vi kommer till flygplatsen så är det vidare transfer till Sverige på egen hand. (F)

BOENDE

FLORIDA CITY: Best Western Gateway to the Keys***

Detta hotell är beläget bara 15 minuter från Everglades National Park och deras fräscha rum har pentryn med kylskåp, mikrovågsugn och kaffebryggare såväl som gratis wi-fi och platt-tv med kabelkanaler. Hotellet erbjuder också utomhuspool och bubbelpool. 

Läs mer

 

EVERGLADES CITY: Ivey House Bed & Breakfast**+

Detta trevliga och mycket omtyckta bed & breakfast ligger mitt i Everglades, ca 10 minuters körning från många  bra fotoplatser. Rummen på The Ivey House Bed and Breakfast är luftkonditionerade och har kylskåp. Boendet har en utomhuspool och här finns också tvättmöjligheter, presentaffär och restaurang.
 

 

FORT MYERS BEACH: Lani Kai Island Resort***

Lani Kai Island Resort ligger i hjärtat av Fort Myers Beach, mitt på stranden.Varje rum har en egen balkong med fantastisk utsikt över det blå vattnet och de vita sandstränderna. Hotellet erbjuder alla bekvämligheter på rummet och har gratis WiFi samt restaurang, pool och bar.

Läs mer

 

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person för Foto.no medlemmar: SEK 28.500:-       

Pris för icke medlemmar: SEK 29.800:-*

*Du blir medlem genom att anmäla dig på Foto.no                  

Priset inkluderar:

 • Transport till och från flygplatsen.
 • Alla transporter med minibussar.
 • Boende med del i dubbelrum, enligt program.
 • Måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Båtturer andra aktiviteter.
 • Inträden.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela resan.
 • Workshops av Roger Brendhagen under resan.
 • Medverkan av en färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej

 • Flyg till Miami.
 • Enkelrumstillägg: SEK 4.900 kr
 • ESTA-Visumkostnad till USA.
 • Måltidsdrycker.
 • Kostnader av personlig karaktär såsom tvätt, telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd och rese-försäkring. se vår reseinformation på vår  hemsida under ”Övrigt”. 

 

FLYG 

Om du/ni önskar bokning av internationellt flyg till Miami hjälper vi gärna till med detta. Ange detta när du gör bokningen på bokningssidan, kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se  

 

FAKTA 

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper inom djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12. 

Utrustning: Systemkamera, teleobjektiv minst 400 mm samt vidvinkelobjektiv, exempelvis 24 mm eller lägre. Om möjligt ta med en Laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”. 

Kalkylkurs: USD 9,10

 

BOKNING 

Du bokar resan genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.