GLACIÄRER OCH FJÄLLVIDDER

Norge, 4-8 september 2019

 

Följ med en av Sveriges mest kreativa fotografer till Jotunheimen och de vackra omgivningarna kring Norges högsta berg, Galdhøpiggen. 

Få ställen är så vackra som Norges dramatiska landskap och platsen vi åker till är känd som en av världens vackraste. Vi börjar vår fotografiska resa vid det smaragdgröna vatten som ringlar sig genom det dramatiska landskapet och bjuder på mängder av fotografiska möjligheter innan vi fortsätter mot Jotunheimen. I de omgivande vidderna som sträcker sig så långt ögat kan nå får vi möjlighet att fotografera allt från dramatiska bergstoppar till kreativa makrobilder i en isgrotta. Resans leds av Sveriges främsta makrofotograf, Anna Ulmestrand, som har ett helt eget bildspråk när det gäller makrofotografering. Anna ser fotograferandet i grafiska termer, i färg och form mer än i något speciellt motiv. Under resan kommer Anna att inspirera oss med fotografiska tips, fängslande föredrag och konstruktiv bildkritik för att hjälpa dig utveckla ditt fotograferande i allt från det stora landskapet till makrolandskapet.

Resans höjdpunkter:

 • Fotografera smaragdgröna vattendrag.
 • Dramatiska fjällvidder och landskap.
 • Upplev höstfärgerna i landskapet.
 • Jotunheimen beläget vid Nordens högsta berg, Galdhøpiggen.
 • Makrofotografering i en isgrotta.
 • Utforska fantastiska glaciärer.
 • Föredrag och bildlära av Anna Ulmestrand.
 • Utmanade fotouppgifter

FOTOGRAF

Anna Ulmestrand är vad man kallar för en ”grafisk fotograf”. Hon söker inte främst efter motiv utan snarare efter kontrasterna och det som gör bilderna annorlunda. Anna uppskattade tidigt att uttrycka sig konstnärligt genom konst, foto och musik. Hon har arbetat med reklam sedan 18 års ålder och mycket av den erfarenheten avspeglar sig i hennes makrobilder som anses sticka ut ur mängden ”vanliga” makrofoton. Anna fotograferar i stort sett uteslutande makro, alltid på frihand och aldrig med blixt. Anna är även en van föredragshållare som 2014 blev invald i Naturfotograferna.

www.ulmestrand.wordpress.com

ANNAS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra resor medverkar alltid en mycket känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både före och under resan att få hjälp av Anna Ulmestrand.

FÖRE. Vi ser gärna att du skickar in 3-5 bilder som representerar dig och ditt fotograferande tillsammans med en porträttbild. Detta gör det lättare för Anna att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf efter dina förutsättningar.

UNDER. Under Annas ledning kommer vi under resan att ägna mycket tid åt fotografering i fält, vilket ger många möjligheter för individuella fototips och råd. Kanske behöver du hjälp med någon inställning på din kamera. Under resan kommer vi även att arbeta mycket med bildkomposition samt gå igenom och utvärdera varandras bilder. Vi pratar om färglära och vad man bör tänka på gällande ljuset i bilden mm. Anna kommer även att hålla inspirerande föredrag för att ge er ideér om hur man kan fotografera annorlunda.

JOTUNHEIMEN

Jotunheimen är ett högfjällsområde och nationalpark mtt i Norge, beläget i fylkena Oppland och Sogn og Fjordane. Det är ett område känt för sitt dramatiska landskap med glaciärer, spektakulära vattenfall, höga fjäll, djupa dalar och raviner. Här finns hela 24 berg som når mer än 2 000 meter över havet. Bland dessa är Norges två högsta berg, Galdhøpiggen (2 469 m) och Glittertind (2 464 m). Jotunheimen är känd för sina vackra vandringsleder och lockar med intressanta cykel- och vandringsleder, bergsklättring samt sommarskidåkning – både utför och på längden.

PROGRAM

Transport till Norge och Jotunheimen sker på egen hand. Då många föredrar att arrangera transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Jotunheimen ligger ca 5 timmar från Oslo. De flesta som kommer hit kommer med egen bil. Det går även att flyga till Oslo och sedan ta hyrbil. Om ni är flera som flyger till Oslo kan vi koordinera så att ni åker tillsammans i en hyrbil.

ONSDAG 4 SEPTEMBER 2019

Under eftermiddagen samlas vi på Fossheim hotel där vi möts av Anna Ulmestrand och en värd från Zoom Fotoresor. Våra dagar tillsammans inleds med en första fotovandring i området kring Lom följt av en gemensam välkomstmiddag följd av ett inspirerande föredrag av Anna där hon visar vad vi kan förvänta oss av området och de kommande dagarnas fotografering. Fyllda med inspiration går vi och lägger oss inför de kommande dagarnas fotoäventyr. (M)

TORSDAG- LÖRDAG 5-7 SEPTEMBER 2019

De kommande dagarna spenderar vi bland annat i området kring Lom. Tillsammans med Anna rör vi oss längs ån som ringlar sig fram genom det dramatiska landskapet. Det smaragdgröna vattnet blir en lika vacker som stark kontrast mot den höstfärgade mossan som klär de silvergrå stenarna i och längs med vattnet. På sina ställen tilltar den annars lugna ån i styrka och vi får möjlighet att experimentera med långa slutartider i vårt bildskapande. För att utmana vårt fotograferande och sätta vår kreativitet på prov kommer Anna någon av dagarna att utmana oss med ett antal fotouppgifter. När vi inte trodde att motiven kunde bli fler leder Anna oss in i makrofotografins värld. Här är det lilla landskapet i fokus. Med sitt egna bildspråk av färg och grafiska former kommer Anna att få oss att se på makrofotografering på ett helt nytt sätt.  När vi inte fotograferar jobbar vi med bildbearbetning och bildanalyser där Anna delar med sig av konstruktiv bildkritik för att utveckla vårt fotograferande. 

Under dagarna kommer vi även att bege oss upp i Jotunheimen där vi bor på en bergslodge i två nätter och fotograferar omgivna av en makalös utsikt. Området kläs av fantastiska höstfärger och ger mängder av fotomöjligheter, bland annat Norges högsta berg, glaciärer och en spektakulär istunnel.  När man kliver in i denna tunnel bland frostig is känns det som om vi befinner oss i en helt ny värld fylld av märkliga ljud- och synintryck. Vi ledsagas över en kilometerlång spång genom naturen in till grottan av en erfaren guide från området. Då tunneln är rätt mörk, förutom ett par upplysta områden, är det bra om man har med sig stativ samt gärna externa bärbara ljuskällor. Inne i grottan får vi möjlighet att fotografera de vackra mönster och egendomliga skulpturer som isen har format.  För den landskapsintresserade fotografen är Jotunheimen ett paradis där de enorma vidderna leder betraktaren in i bilderna mot de ståtliga bergen som reser sig vid horisonten och ofta omges av dramatiska moln. Marken som täcks av mossar, lavar och musöron är full av intressanta motiv. Musöron är små gula blad som hela området är täckt av. Dessa ”blad” är i själva verket ett träd vilket växer under marken. På denna plats får vi möjlighet att fotografera både det stora, det lilla och makrolandskapet.  Efter dagar fyllda av fotografering med varierande motiv avnjuter vi en gemensam avslutningsmiddag. (F, L, M)

SÖNDAG  8 SEPTEMBER 2019

Efter en rejäl frukost samlas vi i konferensrummet för att välja ut våra bästa bilder från dagarna tillsammans. Innan lunch kommer Anna att utse ”resans bild”, vilken automatiskt går vidare till finalen i Zooms tävling “Årets bild 2019”. (F, L)

BOENDE

FOSSHEIM HOTEL***

Fossheim hotel är ett familjeägt hotel som ligger i nationalparkens by Lom. Detta gemytliga hotel som byggdes på slutet av 1800-talet erbjuder rum med egen toalett,dusch och wi-fi. I restaurangen serveras kvällsmat från det norska köket lagad på lokala råvaror  Det finns gratis wifi och parkering i anslutnig till hotellet.

 

JUVASSHYTTA***

Juvasshytta är en familjedriven bergslodge med anor från 1800-talet.  Lodgen är den närmste utgångspunkten till Norges högsta berg, Galdhøpiggen. De 36 rummen på lodgen är enkla men gemytliga med toalett och dusch på rummet. I restaurangdelen serveras lokala rätter med tonvikt på närproducerade råvaror.

Läs mer

 

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 11.300:-


Priset inkluderar:

 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Diverse fotoaktiviteter.
 • Medverkan av Anna Ulmestrand under hela resan.
 • Diverse föredrag och workshops av Anna Ulmestrand.
 • En värd från Zoom Fotoresor medverkar under hela resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Jotunheimen i Norge.
 • Enkelrumstillägg. SEK 2.900:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Transport till Norge och Jotunheimen sker på egen hand. Då många föredrar att arrangera transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Jotunheimen ligger ca 5 timmar från Oslo. De flesta som kommer hit kommer med egen bil. Om du/ni önskar bokning av flyg till Norge hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer med intresse för landskaps- och makrofotografering.

Min/max antal: 8/12

Utrustning:  Stativ, extern belysning med LED-ljus, om möjligt, för att lysa upp i isgrottan, Anna tar med ett par som räcker en bit. Kamera med inbyggd makrofunktion eller systemkamera med makroobjektiv samt vidvinkelobjektiv för att fånga de stora vidderna högt uppe på bergen. Då vi inte kan erbjuda datorer på plats rekommenderar vi att ni tar med egen dator med någon av programvarorna Photoshop, Camera Raw eller Lightroom för att få kompositionsråd från Anna och lättare välja bland era bilder.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: NOK 1,09

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Anna Ulmestrand

Följ med en av Sveriges mest kreativa fotografer till Jotunheimen och de vackra omgivningarna kring Norges högsta berg, Galdhøpiggen.

Få ställen är så vackra som Norges dramatiska landskap och platsen vi åker till är känd som en av världens vackraste. Vi börjar vår fotografiska resa vid det smaragdgröna vatten som ringlar sig genom det dramatiska landskapet och bjuder på mängder av fotografiska möjligheter innan vi fortsätter mot Jotunheimen. I de omgivande vidderna som sträcker sig så långt ögat kan nå får vi möjlighet att fotografera allt från dramatiska bergstoppar till kreativa makrobilder i en isgrotta. Resans leds av Sveriges främsta makrofotograf, Anna Ulmestrand, som har ett helt eget bildspråk när det gäller makrofotografering. Anna ser fotograferandet i grafiska termer, i färg och form mer än i något speciellt motiv. Under resan kommer Anna att inspirera oss med fotografiska tips, fängslande föredrag och konstruktiv bildkritik för att hjälpa dig utveckla ditt fotograferande i allt från det stora landskapet till makrolandskapet.

Resans höjdpunkter:

 • Fotografera smaragdgröna vattendrag.
 • Dramatiska fjällvidder och landskap.
 • Upplev höstfärgerna i landskapet.
 • Jotunheimen beläget vid Nordens högsta berg, Galdhøpiggen.
 • Makrofotografering i en isgrotta.
 • Utforska fantastiska glaciärer.
 • Föredrag och bildlära av Anna Ulmestrand.
 • Utmanade fotouppgifter

FOTOGRAF

Anna Ulmestrand är vad man kallar för en ”grafisk fotograf”. Hon söker inte främst efter motiv utan snarare efter kontrasterna och det som gör bilderna annorlunda. Anna uppskattade tidigt att uttrycka sig konstnärligt genom konst, foto och musik. Hon har arbetat med reklam sedan 18 års ålder och mycket av den erfarenheten avspeglar sig i hennes makrobilder som anses sticka ut ur mängden ”vanliga” makrofoton. Anna fotograferar i stort sett uteslutande makro, alltid på frihand och aldrig med blixt. Anna är även en van föredragshållare som 2014 blev invald i Naturfotograferna.

www.ulmestrand.wordpress.com

ANNAS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra workshops medverkar alltid en känd och kunnig fotograf, vars uppgift är att agera fotovärd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både före och under resan att få hjälp av Anna Ulmestrand.

FÖRE. Vi ser gärna att du, tillsammans med en porträttbild, skickar in 3 till 5 bilder som representerar dig och ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Anna att redan från början anpassa handledningen och råden till dig, så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf, allt utefter dina förutsättningar.

UNDER. Under Annas ledning kommer vi under resan att ägna mycket tid åt fotografering i fält. Detta ger mycket tid för individuella fototips och råd eller kanske få hjälp med någon inställning på kameran. Under workshopen kommer vi även att arbeta mycket med bildkomposition samt gå igenom och utvärdera varandras bilder. Anna kommer även att hålla inspirerande föredrag för att ge idéer till fotograferandet. Vi kommer också att jobba med bildbearbetning av våra bilder.

JOTUNHEIMEN

Jotunheimen är ett högfjällsområde och nationalpark mtt i Norge, beläget i fylkena Oppland och Sogn og Fjordane. Det är ett område känt för sitt dramatiska landskap med glaciärer, spektakulära vattenfall, höga fjäll, djupa dalar och raviner. Här finns hela 24 berg som når mer än 2 000 meter över havet. Bland dessa är Norges två högsta berg, Galdhøpiggen (2 469 m) och Glittertind (2 464 m). Jotunheimen är känd för sina vackra vandringsleder och lockar med intressanta cykel- och vandringsleder, bergsklättring samt sommarskidåkning – både utför och på längden.

PROGRAM

Transport till Norge och Jotunheimen sker på egen hand. Då många föredrar att arrangera transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Jotunheimen ligger ca 5 timmar från Oslo. De flesta som kommer hit kommer med egen bil. Det går även att flyga till Oslo och sedan ta hyrbil. Om ni är flera som flyger till Oslo kan vi koordinera så att ni åker tillsammans i en hyrbil.

ONSDAG 4 SEPTEMBER 2019

Under eftermiddagen samlas vi på Fossheim hotel där vi möts av Anna Ulmestrand och en värd från Zoom Fotoresor. Våra dagar tillsammans inleds med en gemensam välkomstmiddag följd av ett inspirerande föredrag av Anna där hon visar vad vi kan förvänta oss av området och de kommande dagarnas fotografering. Fyllda med inspiration går vi och lägger oss inför de kommande dagarnas fotoäventyr.

TORSDAG- LÖRDAG 5-7 SEPTEMBER 2019

De kommande dagarna spenderar vi bland annat i området kring Lom. Tillsammans med Anna rör vi oss längs ån som ringlar sig fram genom det dramatiska landskapet. Det smaragdgröna vattnet blir en lika vacker som stark kontrast mot den höstfärgade mossan som klär de silvergrå stenarna i och längs med vattnet. På sina ställen tilltar den annars lugna ån i styrka och vi får möjlighet att experimentera med långa slutartider i vårt bildskapande. För att utmana vårt fotograferande och sätta vår kreativitet på prov kommer Anna någon av dagarna att utmana oss med ett antal fotouppgifter. När vi inte trodde att motiven kunde bli fler leder Anna oss in i makrofotografins värld. Här är det lilla landskapet i fokus. Med sitt egna bildspråk av färg och grafiska former kommer Anna att få oss att se på makrofotografering på ett helt nytt sätt. När vi inte fotograferar jobbar vi med bildbearbetning och bildanalyser där Anna delar med sig av konstruktiv bildkritik för att utveckla vårt fotograferande.

Under dagarna kommer vi även att bege oss upp i Jotunheimen där vi bor på en bergslodge en natt och fotograferar omgivna av en makalös utsikt. Området kläs av fantastiska höstfärger och ger mängder av fotomöjligheter, bland annat Norges högsta berg, glaciärer och en spektakulär istunnel. När man kliver in i denna tunnel bland frostig is känns det som om vi befinner oss i en helt ny värld fylld av märkliga ljud- och synintryck. Vi ledsagas över en kilometerlång spång genom naturen in till grottan av en erfaren guide från området. Då tunneln är rätt mörk, förutom ett par upplysta områden, är det bra om man har med sig stativ samt gärna externa bärbara ljuskällor. Inne i grottan får vi möjlighet att fotografera de vackra mönster och egendomliga skulpturer som isen har format. För den landskapsintresserade fotografen är Jotunheimen ett paradis där de enorma vidderna leder betraktaren in i bilderna mot de ståtliga bergen som reser sig vid horisonten och ofta omges av dramatiska moln. Marken som täcks av mossar, lavar och musöron är full av intressanta motiv. Musöron är små gula blad som hela området är täckt av. Dessa ”blad” är i själva verket ett träd vilket växer under marken. På denna plats får vi möjlighet att fotografera både det stora, det lilla och makrolandskapet. Efter dagar fyllda av fotografering med varierande motiv avnjuter vi en gemensam avslutningsmiddag.

SÖNDAG 8 SEPTEMBER 2019

Efter en rejäl frukost samlas vi i konferensrummet för att välja ut våra bästa bilder från dagarna tillsammans. Innan lunch kommer Anna att utse ”resans bild”, vilken automatiskt går vidare till finalen i Zooms tävling “Årets bild 2019”.

BOENDE

För mer info klicka på hotellnamnet.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 11.300:-


Priset inkluderar:

 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Diverse fotoaktiviteter.
 • Medverkan av Anna Ulmestrand under hela resan.
 • Diverse föredrag och workshops av Anna Ulmestrand.
 • En värd från Zoom Fotoresor medverkar under hela resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation innan resan.

 

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Jotunheimen i Norge.
 • Enkelrumstillägg 2 900:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Transport till Norge och Jotunheimen sker på egen hand. Då många föredrar att arrangera transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Jotunheimen ligger ca 5 timmar från Oslo. De flesta som kommer hit kommer med egen bil. Om du/ni önskar bokning av flyg till Norge hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer med intresse för landskaps- och makrofotografering.

Min/max antal: 8/12

Utrustning:  Stativ, extern belysning med LED-ljus, om möjligt, för att lysa upp i isgrottan, Anna tar med ett par som räcker en bit. Kamera med inbyggd makrofunktion eller systemkamera med makroobjektiv samt vidvinkelobjektiv för att fånga de stora vidderna högt uppe på bergen. Då vi inte kan erbjuda datorer på plats rekommenderar vi att ni tar med egen dator med någon av programvarorna Photoshop, Camera Raw eller Lightroom för att få kompositionsråd från Anna och lättare välja bland era bilder.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: NOK 1,2

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.