BLAND MYSKOXAR, VALAR OCH ISBERG

Grönland 5-12/9 2017

Allt en djur-, natur- och landskapsfotograf kan önska sig

Upplev det magiskt vackra Grönland tillsammans med de kända naturfotograferna Audun Rikardsen och Carsten Egevang. Få möjlighet att fotografera Grönlands fantastiska natur och dess omfattande djurliv med allt från myskoxar och fjällrävar till flera olika arter av valar såsom knölval, vikval, och finval. Under resan kommer du även att fotografera inlandsisen vid Kangerlussuaq, Ilulissat Isfjord med sina gigantiska isberg som finns med på UNESCO:s världsarvslista samt den kalvande glaciären Eqip Sermia med sin 90 meter höga isvägg. Under september månad så är naturens färger helt speciella och då finns det finns även möjlighet att uppleva norrsken, vilket i kombination med isbergen ger möjligt till fantastiska bilder.

Resans höjdpunkter:

 • Närkontakt med myskoxar.
 • Fotovandring på inlandsisen.
 • Ilulissat Isfjord med sina gigantiska isberg.
 • Glaciären Edip Serbia med sin 90 meter hög isvägg.
 • Möjlighet att fotografera knölval, vikval, och finval.
 • Medverkan av naturfotograferna Audun Rikardsen och Carsten Egevang.

FOTOGRAFER

AUDUN RIKARDSEN

Audun har alltid varit fascinerad av det arktiska klimatet, det karga landskapet och dess djurliv, både ovan och under ytan. Den största delen av Auduns bilder är tagna i norra Norge, Grönland och Svalbard. Djur- och naturfotografi är för mig att ha roligt, att få uppleva speciella ögonblick samt att få dela med mig av mina upplevelser via mina bilder säger Audun.

Audun har genom åren vunnit ett antal mycket prestigefyllda priser. 2015 blev han utnämnd till Wildlife Photographer of The Year i National History Museums prestigefyllda fototävling, detta i kategorin portfolio Award. Audun har även vunnit Arctic photographer of the year. www.audunrikardsen.com

 

CARSTEN EGEVANG

Carsten är en känd naturfotograf med förkärlek för Grönland. Carsten har mera än 20 års erfarenhet från Grönland där arbetat dess sjöfåglar. Även om han idag bor i Köpenhamn, besöker han Grönland minst tre gånger om året. Man kan därför säga att Carsten är en riktig expert på Grönland och han känner till alla fotopärlor på denna istäckta ö.

Carsten är även författare till flera fotoböcker bl.a. Grönland – djuren- och människornas land samt Life at the Edge. Carsten har både blivit utnämnd som kategorivinnare av BBC i tävlingen Wildlife Photographer of the Year samt blivit ”Årets naturfotograf” i Danmark. www.carstenegevang.com

 

PROGRAM

Flyg till Kangerlussuaq på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis till att ordna detta.

Under resan kommer det att genomföras diverse föredrag och du kommer även att arbeta med bildbearbetning under ledning av Audun och Carsten.

TISDAG 5 SEPTEMBER 2017
Samling på flygplatsen i Kangerlussuaq under förmiddagen. Här möts ni upp av Audun och Carsten, en guide från Zoom Fotoresor samt en lokal naturguide. Tillsammans beger vi oss ut till Tasersuatsiaq sjön, där vi startar vår vandring ut på tundran. Vandringen kommer att bjuda på vackra höstfärger och förhoppningsvis kommer vi att komma nära och få fotografera myskoxar, renar och polarrävar. Sent på eftermiddagen ankommer vi till vårt tältläger där vi kommer att övernatta. Under kvällen äter vi middag över öppen eld. Om vi har tur kan vi både få se och fotografera norrsken under kvällen. Övernattning i tält camp. (L, M)

ONSDAG 6 SEPTEMBER 2017
Efter frukost vandrar vid vidare och försöker komma nära de myskoxar som vandrar runt i området. Hela dagen fokuserar vi på spårning och fotografering av vilda djur. På eftermiddagen fortsätter vi till Kangerlussuaq och Polar Lodge där vi kommer att bo de kommande två nätterna. Middagen avnjuter vi samtidigt som vi får en vacker utsikt över Lake Ferguson.  (F, L, M)

TORSDAG 7 SEPTEMBER 2017
Frukost på lodgen. Under dagen kör vi 35 km i fyrhjulsdrivna jeepar på Grönlands längsta väg tills med slutmål inlandsisen. Under färden passerar vi den vackra tundran och vi kommer att göra flera fotostopp på vägen. När vi ankommer till inlandsisen beger vi oss ut på en vandring under ledning av våra fotografer samt vår lokala guide. Under dagen kommer vi att fotografera inlandsisens alla särdrag. Motiven är oändliga med få stora glaciärsprickor, smältvattens hål, floder, vattenfall och sjöar. På väg tillbaka till Kangerlussuaq stannar vi till för fotografering vid Russelgletsjeren där vi kommer mycket när det mäktiga isväggen. Övernattning på Polar Lodge. (F, L, M)

FREDAG 8 SEPTEMBER 2017
Efter frukosten beger vi oss till flygplatsen för att flyga till Ilulissat, isbergens stad, ca 45 minuter bort. Under flygturen får vi en magnifik utsikt över det mäktiga islanskapet. Vid ankomst till Ilulissat checkar vi in på förstklassiga Hotel Arctic. Under dagen kommer vi att göra en fotovandring i området kring Ilulissat. Isfjorden med glaciären Kangia resulterar i 20 miljoner ton isberg per dygn. Dessa enorma isberg, som reser sig uppemot 100 meter över havsytan gör att man som fotograf hitta annorlunda motiv i vilken riktning man än vänder sig. Övernattning på Hotel Arctic i fyra nätter. (F, L, M)

LÖRDAG 9 SEPTEMBER 2017
Denna dag gör vi en fotovandring i Sermermiutdalen, en av de vackraste vandringlederna på Grönland och där de gigantiska isbergen utgör oändliga motiv. Kvällen spenderas på egen hand i Ilulissat. Ett tips är att besöka baren Naleraq som ofta har livemusik med grönländska band. (F, L)

SÖNDAG 10 SEPTEMBER 2017
Tidigt på morgonen stiger vi på en båt som tar oss längs med Ataa fjorden till Eqi. Under båtturen så finns det goda chanser att fotografera både knölval, vikval, och finval. Väl i Eqi kommer vi att uppleva när glaciären kalvar och enorma isberg störtar ner i havet från dem närmare 90 meter höga isväggen. Här finns möjlighet för många spektakulära bilder. På väg tillbaka till Ilulissat gör vi ett fotostopp i Oqaatut, en avskild liten by där det endast bor 40 invånarna vilka primärt lever på sitt fiskeri. Under båtturen tillbaka kommer det även att finnas tid för bildbearbetning. När vi kommer tillbaka till Ilulissat äter vi en gemensam middag. (F, L, M)

MÅNDAG 11 SEPTEMBER 2017
Denna förmiddag kommer du att få två olika fotouppdrag vilka kommer att redovisas under eftermiddagens workshop. Sent på eftermiddagen beger oss ut på en båttur i fjorden för att fotografera isbergen i solnedgången. När kvällssolen som reflekterar sig i isen finns möjligheten för riktigt bra bilder. Under kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag på Ulo, Grönlands absolut bästa restaurang där Audun och Carsten kommer att utse resans bild. (F, M)

TISDAG 12 SEPTEMBER 2017
Efter att vi ätit frukost på hotellet är det tid för transfer till flygplatsen. Flyg till Sverige på egen hand. (F)

 

HOTELL

TÄLT
Första natten bor vi i tält ute på tundran. Sovsäckar och liggunderlag finns att tillgå i samtliga tält.

POLAR LODGE**+
Polar Lodge är ett mycket bra vandrarhem i Kangerlussuaq. Polar Lodge som är centralt beläget har totalt 16 nyrenoverade gästrum. Badrum och toalett finner man i gången utanför rummen. På vandrarhemmet finns ett gemensamt uppehållsrum och kök samt en butik där det finns möjlighet att köpa souvenirer. Mer info: wogac.com/accommodation/polar-lodge

HOTEL ARCTIC****
Detta är Grönlands bästa hotell med en magnifik utsikt över Diskobukten och isfjorden. Hotellet är beläget cirka 10 minuters promenad från centrum, men om man inte känner för att gå så finns det även en pendelbuss som avgår med jämna mellanrum. På hotellet finns det 90 rum som är modernt inredda och prydda av konstverk från lokala konstnärer. Alla rum har platt-TV med kabelkanaler och vissa av rummen har utsikt över havet och isbergen. På hotellet hittar man gourmetrestaurangen Ulo, Grönlands bästa restaurang, som erbjuder grönländska specialiteter. Efter middagen kan man koppla av med en drink i hotellets bar Ice Rock Bar. Mer info: hotelarctic.com

PRIS

Pris per person: SEK 33.900

Priset inkluderar:

 • Inrikesflyg samt busstransporter enligt program.
 • Båtturen vid två tillfällen.
 • Boende i dubbelrum på presenterat hotell och lodge.
 • Boende en natt i tält på tundran.
 • Sovsäckar och liggunderlag för tältövernattning.
 • Måltider enligt program.
 • Medverkan av naturfotograferna Audun Rikardsen och Carsten Egevang.
 • Diverse föredrag och workshops.
 • En värd från Zoom Fotoresor under hela resan.
 • Dansk- och engelsktalande naturguide under hela resan.
 • Flyg, hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Grönland.
 • Enkelrumstillägg 3.900:-  (dock ej in natten i tälten).
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefonsamtal etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, se vår webb under ”Övrigt”.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Grönland hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se

BOKNING

Bokar resan på vår bokningssida Bokning/zoomfotoresor.se eller på tel: +46 (0)470 466 40.

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från djur-, natur- och landskapsfoto.

Min/max antal: 8/24 (vid mindre än 12 deltagare medverkar endast Audun Rikardsen).

Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv, helst upp till 300 mm, stativ är en fördel och om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Kalkylkurs: DKR 1,26