INDIENS
NATIONALPARKER

Indien • 9-20 mars 2019

INDIENS NATIONALPARKER

Indien • 9-20 mars 2019

 Upplev Indiens nationalparker med två av Sveriges absolut bästa djur- och naturfotografer.

Följ med Anders Geidemark och Tom Svensson på en fantastisk resa till Indien och Djungelbokens värld. Under resan besöker vi några av Indiens mest kända nationalparker där vi får uppleva och fotografera tigrar, leoparder, hjortdjur, apor och mängder av fåglar. Vi kommer att besöka två av Indiens främsta nationalparker, Pench och Kanha, där chanserna att se vilda tigrar är mycket stor. Vi kommer även att besöka en av världens främsta parker för fågelfotografering, Keoladeo National Park, mer känd under namnet Bharatpur Bird Sancturary. Utöver detta får vi uppleva ett fascinerade land fullt av kontraster och starka färger. Vi får till exempel se allt från myllrande städer till små byar på landsbygden och sist men inte minst ett av världens sju underverk, Taj Mahal. Ta chansen och följ med två fantastiska fotografer på en oförglömlig fotoresa till Indien, ett fotografiskt paradis.

Resans höjdpunkter:

 • Besök i två av Indiens bästa tigerparker, Kanha och Pench. 
 • 12 tigersafaris.
 • Fem fototurer i fågelparadiset Keoladeo National Park.
 • Morgon- och kvällsfotografering vid Taj Mahal.
 • Mycket hög hotellstandard.
 • Övernattning på maharadjan av Bharatpurs palats.
 • Medverkan av Indiens bästa naturguide under hela resan.
 • Föredrag av en indisk bevarande organisation om tigrar.
 • Medverkan av Anders Geidemark och Tom Svensson.
 • Workshops och föredrag av Anders Geidemark och Tom Svensson.

FOTOGRAFER

ANDERS GEIDEMARK, en av våra mest kända naturfotografer har arbetat som naturfotograf och författare sedan 1988. Han har haft ca 50 fotoutställningar och har producerat två böcker, ”Stigen ur hav – av vingar skuggad” och ”Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet”. Anders har också medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av de största fotoprojekten i världen. Som ordförande i Föreningen Naturfotograferna och som programledare för många fotofestivaler har Anders blivit ett känt namn i foto-Sverige. Anders bildspråk är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på impressionisternas målningar snarare än ett djur- eller naturporträtt. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. Anders är ansluten till bildbyråerna IBL och Getty Image och är återkommande domare i internationella naturfototävlingar, inklusive Wildlife Photographer of the Year.

Tom Svensson är en världsberömd bevarandefotograf, född i Danmark, men uppvuxen i Sverige och bosatt i Fjällbacka. Toms stora drivkraft i livet är naturvård och, som han säger, ”jag gör det inte för mig själv, men för mina barn och framtida barnbarn, för om vi inte gör det för dem, kan de inte göra någonting själv och då är det för sent. Hans färdigheter som fotograf är att ta bilder som påverkar människor och gör skillnad. Bilder är ett sätt att göra en förändring, eftersom kraften i en bild är stor. Här anses han vara en av världens främsta. Tom är medlem i Naturfotograferna/N och är den enda svenska som valdes till IEPA, International Enviroment Photographers Association. Han ingår i Canons nordiska ambassadörsprogram samt har nyligen blivit Global Manfrotto Ambassadör.
 

För mer information: www.tomsvensson.se

 

TOMS OCH ANDERS UPPGIFT FÖRE, UNDER OCH EFTER RESAN

På samtliga våra resor medverkar alltid en mycket känd fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både för, under och efter resan att få hjälp av två av Sveriges bästa djur- och naturfotografer, Tom Svensson och Anders Geidemark.

FÖRE. Redan innan resan har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Tom och Anders att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf efter dina förutsättningar.

UNDER. Under fotografernas ledning kommer vi under resan att ägnar mycket tid åt fotografering i fält även vilket ger mycket tid för individuella fototips och råd eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera. Under resa kommer vi även att arbeta mycket med bildbearbetning samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer att prata om bildkomposition och ljuset i bilderna med mera. Både Anders och Tom kommer även att hålla föredrag.

EFTER. Under en resa hinner man bara gå igenom en liten del av alla de bilder som tas och vi vet att det läggs ner mycket tid på bildbearbeta efter resan. Några månader efter hemkomst bjuder vi därför in till en bildutvärderingsdag under ledning av Tom och Anders där vi fokusera på bildutvärdering och diskussioner utifrån resans bilder.

INDIEN

Detta forntida land porträtterar ett landskap av levande kulturarv och andlig mystik. I landets många färgsprakande städer och byar finner man inte bara ett hektiskt folkliv utan även mängder av kulturella sevärdheter. Det är omöjligt att inte bli fascinerad av Indien. Med sin yta på 3 287 590 km2 och en befolkningsmängd på 1,2 miljarder räknas Indien som det sjunde största landet ytmässigt, det näst folkrikaste landet och den mest folkrika demokratin i världen. Med Himalaya som avskiljer Indien från resten av Asien vidrör den indiska subkontinenten tre stora vattenmassor och är omedelbart igenkännbar på en världskarta. Denna tjocka triangulära halva definieras av Bengaliska viken i öster, Arabiska havet i väster och Indiska oceanen i söder. Indiens norra gräns domineras mestadels av Nepal och Himalaya, världens högsta bergskedja. Bortsett från Arabiska havet, definieras dess västra gräns uteslutande av Pakistan.

Indien har praktiskt taget alla typer av landskap man kan tänka sig. Ett överflöd av bergskedjor och nationalparker ger stora möjligheter för bland annat ekoturism och vandring. Från den nordligaste punkt på den kinesiska gränsen, sträcker Indien sig 3200 km till dess södra spets, där ö-nationen Sri Lanka ligger. På grund av Indiens storlek beror dess klimat inte bara på vilken tid på året, men också på plats. I allmänhet tenderar temperaturen att vara svalare i norr, särskilt mellan september och mars. I söder är det kyligast mellan november till januari. Hinduismen är den dominerande tron i Indien, med cirka 80 procent av befolkningen. 10 procent är islamister och fem procent är sikher och kristna. Resten, ca 45 miljoner människor är buddhister eller jainister.

DESTINATIONER SOM BESÖKS

AGRA

Staden Agra är ett måste vid ett besök i Indien på grund av dess många fantastiska byggnader från Mughal eran, främst Taj Mahal och Agra Fort som båda finns med på UNESCO:s världsarvslista. Taj Mahal, ett av världens sju underverk, är ett mausoleum som härskaren Shah Jahan lät bygga av kärlek till sin hustru. Bygget som är gjort i marmor tog över 22 år att slutföra och resultatet blev en byggnad som än idag, 400 år senare, anses vara en av de vackraste i världen. Bortsett från sin fantastiska design och perfekta symmetri är Taj Mahal även känt för sina eleganta kupoler. Agra Fort är ett historiskt monument som byggdes av kejsaren Akbar på 1500-talet. Det är känt som ”det röda fortet” eftersom det är byggt av en slags röd sten. Fortet omfattar en radie på tre kilometer och inom denna finner man några av de mest utsökta arkitekturerna från Mughal perioden.

KEOLADEO NATIONAL PARK (BHARATPUR BIRD SANCTURARY)

Keoladeo National Park är belägen cirka 55 kilometer från Agra och är ett 29 km² stort fågelreservat som står värd för tusentals fåglar, speciellt under vinterhalvåret. Parken har en unik mosaik av livsmiljöer som inkluderar våtmarker, skogar, buskmarker och gräsmarker och som stöder en fantastisk mångfald av både växt- och djurarter. I parken finns över 350 arter av fåglar som bland annat omfattar 42 arter av rovfåglar och nio arter av ugglor vilket gör att parken kan räknas som en av de fågelrikaste i världen. Utöver denna är parken hem till 34 arter av däggdjur, 22 arter av reptiler, åtta arter av groddjur, 57 arter av fiskar, 71 arter av fjärilar, mer än 30 arter av trollsländor och över 30 spindelarter.

PENCH NATIONAL PARK

Pench National Park ligger i delstaten Padhya Pardesh och har fått sitt namn från floden Pench som rinner genom parken från norr till söder. Dess terräng med en blandning av både öppna områden och klippor utgör en perfekt miljö för många djur och inte minst leoparden. Parkens främsta attraktion är dock, precis som andra nationalparker i centrala Indien, den bengaliska tigern. I parken hittar man även djungelkatt, vildhund, vildsvin, läppbjörn, mängder av apor, indisk bison, olika arter av hjort samt över 210 olika fågelarter. I parken har 1200 växtarter registrerats inklusive flera sällsynta och hotade växter samt växter av etnobotanisk betydelse.

KANHA NATIONAL PARK

Kanha National Park i Madhya Pradesh utgör kärnan i Kanha Tiger Reserve, som skapades 1974 inom ramen för projektet Tiger. Strikta bevarandeprogram för övergripande skydd av parkens djur och växter gör Kanha till en av de mest välskötta nationalparkerna i Asien. I parken finns det alla möjligheter till att få se flera arter av fåglar, apor, hjortar, vildhundar och om man har tur kanske till och med en tiger eller en leopard. Ett besök i parken är inte fulländat förrän man har besökt Bamni Dadar, populärt kallad Sunset Point. Här erbjuds en imponerande solnedgång mot betande Sambhars och Gaurs. För den som inte visste det var det Kanha National Park som var inspiration till Kiplings klassiska saga, Djungelboken.

PROGRAM

Flyg till Delhi på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis gärna till med att boka flyget.

LÖRDAG 9 MARS 2019

Samling på Delhis internationella flygplats på morgonen. Här möts ni av Anders, Tom, Zooms värd samt vår naturguide Harendra Singh, vilka kommer att vara med under hela resan. Buss till Agra. I samband med ankomst serveras lunch i trädgården på Only Restaurant varefter vi fortsätter vi till vårt hotell,  för incheckning. Om rummen finns tillgängliga sker incheckning direkt vid ankomst, i annat fall efter bussturen. På eftermiddagen kommer vi att besöka det mytomspunna Agra Fort följt av en tur till Mehtab Bagh, ett stort trädgårdskomplex vid Yamuna floden. Här bjuds det på en magnifik utsikt av Taj Mahal i solnedgången och vi är naturligtvis här just när vi får det bästa fotoljuset. Taj Mahal är mycket tacksamt att fotografera i både soluppgång och solnedgång då solen får byggnadens marmor att skimra i olika färger. Under kvällen äter vi en trevlig välkomstmiddag på hotellet. I samband med middagen kommer Tom och Anders att berätta lite om vad man ska tänka på inför de kommande dagarnas fotografering. (L, M)

SÖNDAG 10 MARS 2019

Tidigt på morgonen kommer vi att få se en helt annan sida av Taj Mahal då vi besöker detta fantastiska monument från insidan och i soluppgången. Soluppgången över Taj Mahal när monumentets marmor hela tiden skiftar i färg medan solen sakta går upp är ett fototillfälle man inte får missa och ett minne man bär med sig resten av livet. Efter frukost och utcheckning från hotellet avgår vår buss mot Bharatpur och Keoladeo National Park som är belägen cirka 55 kilometer från Agra. Längst vägen besöker vi Fatehpur Sikri, mogulkejsaren Akbars övergivna huvudstad från 1570-talet. Fatehpur Sikri finns upptagen som ett av UNESCO:s världsarv. I samband med ankomst till Bharatpur sker incheckning på Laxmi Vilas Palace, maharadjans tidigare palats.  Efter lunch finns det möjlighet för ett dopp i poolen innan det är tid för vår första tur in i nationalparken. Transportsättet inne i parken är med richshaw, trehjuliga cyklar. Du har tillgång till en egen richshaw med en förare vilket gör att du har full frihet att stanna för att fotografera var du vill och hur länge du vill. Efter solnedgången återvänder vi till hotellet där kvällens middag kommer att serveras.  (F, L, M)

MÅNDAG – TISDAG 11-12 MARS 2019

Morgon- och eftermiddagstur in i fågelparken. Om vattenståndet är tillräckligt högt kommer vi en morgon att göra en båttur ut i sumpmarkerna, vilket ger enorma möjligheter att få en nära inblick i fåglarnas nästen och möjlighet för bra bilder. I övrigt är transportsättet richshaw. Tiden mellan safaris ägnas åt att gå igenom bilder, bildbearbetning, lunch och avkoppling vid poolen. Middagar på hotellet (F, L, M)

ONSDAG 13 MARS 2019

Efter morgonens besök i parken, frukost och utcheckning beger vi av mot Delhi för vidare flyg till Nagpur dit vi ankommer runt 20-tidern på kvällen. Efter ankomst blir det ca två timmars bussresa till Pench där vi checkar in på den förstklassiga lodgen Tuli Tiger Corridor. Middag på kvällen. (F, L, M)

TORSDAG – FREDAG, 14-15 MARS 2019

Morgon- och eftermiddagssafari i Pench National Park. Tiden mellan morgonsafarins slut och eftermiddagens safari ägnas åt att gå igenom bilder, bildbearbetning, lunch och avkoppling vid poolen. På kvällarna serveras middag på lodgen. En kväll kommer Tom att hålla ett föredrag och en annan kväll kommer Anders att hålla föredrag.

LÖRDAG 16 MARS 2019

Morgonsafari följt av utcheckning från lodgen och ca fyra timmars transfer till Kanha National Park och vårt lodge Tuli Tiger Resort dit vi ankommer på eftermiddagen. Tid för lite avkoppling och för lite bildbearbetning. På kvällens serveras middag på lodgen. (F, L, M)

SÖNDAG – TISDAG, 17-19 MARS 2019

Tre dagar i Kanha National Park, parken som var inspiration Kipling att skriva den klassiska Djungelboken. Det blir safaris både på morgonen och på kvällen med möjlighet att uppleva inte bara tiger utan även apor, hjortar, vildhundar och om man har tur även leopard. Efter middagen sista kvällen presenterar deltagarna sina två bästa bilder från resan, vilka Tom och Anders kommenterar och därefter utser resans bästa bild. (F, L, M)

ONSDAG 20 MARS 2019

Morgonsafari följt av avkoppling på lodgen. Efter lunch går bussen till flygplatsen för kvällsflyg till Delhi. Vid ankomst till Delhi flygplats blir det transfer till den internationella terminalen. Flyg till Sverige på egne hand. (F, L)

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en mycket välkänd och meriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

SAVE THE WILDLIFE

Varje år utrotas över 45 000 djurarter vilket innebär att vi idag endast har omkring 1,2 miljoner kvar på jorden. Denna resa är en ”Save the Wildlife”-resa vilket innebär att artbevarande kommer att lyftas fram för att härigenom skapa kunskap kring ämnet. Det beräknas finnas strax över 2500 vilda tigrar i Indien. Det är därför livsviktigt att stoppa tjuvjakten. Under denna resa kommer vi bland annat att få höra mer om detta och om vad som görs för att rädda tigern, både av våra fotografer, men även av lokala talesmän från en Indisk djurskyddsorganisation. Resan ger dig en utmärkt möjlighet till att fotografera och uppleva dessa magnifika djur i sin rätta miljö samt få lära dig mer om artbevarande.  Vi bidrar även rent finansiellt för att bevara tigern antingen genom att stödja en bevarandeorganisation finansiellt eller via utrustning. I den mån det är praktiskt genomförbart överlämnas denna i samband med resan.

HOTELL / LODGER

AGRA: CRYSTAL SAROVAR PREMIUM HOTEL*****

Crystal Sarovar Premium Hotel är ett elegant femstjärnigt hotell centralt beläget mycket i Agra och nära Taj Mahals. Hotellet har 112 förstklassiga rum alla med luftkonditionering, kassaskåp, höghastighets Wi-Fi, LCD-TV med satellitkanaler. Vidare har varje rum skrivbord, ergonomiska stolar och direkttelefon. Hotellet erbjuder även två restauranger, en populära barer samt en stor utomhuspool.

www.sarovarhotels.com/agra-hotels/crystal-sarovar-premiere

BHARATPUR: LAXMI VILAS PALACE****

Laxmi Vilas Palace är ett förstklassigt palats, från början tillhörande en maharadja. Med tre kilometer från Bharatpurs centrums och lika långt avstånd till fågelparken har detta förstklassiga palats ett perfekt läge. Laxmi erbjuder mycket bra personlig service och alla viktiga faciliteter som behövs för att man ska trivas och känna sig som hemma. På hotellområdet finns bland annat en restaurang, bar, massage, pool, och en underbar trädgård. Hotellet har 30 rymliga rum med moderna bekvämligheter och faciliteter, allt för att garantera en enastående vistelse. Varje rum är unikt i sin egen stil med elegant och lyxig inredning. Wi-Fi finns i receptionen.

www.laxmivilas.com

PENCH: TULI TIGER CORRIDOR****

Denna förstklassiga anläggning ä beläget i ett 22 hektar stor park i nationalparkens buffertzon. Tuli Tiger Corridor erbjuder 15 rymliga och lyxiga villor med luftkonditionering, badrum, egen terrass samt omgivna grönska. På lodgen finns även en trevlig restaurang som serverar indisk och kontinental mat, en bar, en biljard lounge samt ett bibliotek. Slutligen erbjuder Tuli Tiger Corridor en mycket stor och inbjudande pool. Wi-Fi finns på lodgen.

www.tulihotels.com/tuli-tiger-corridor-pench

KANHA: TULI TIGER RESORT**** 

Endast fem minuter från nationalparken ligger förstklassiga Tuli Tiger Resort. Omgiven av grönskande park och direkt vid Ganghar River får man känslan av att man befinner sig mitt inne i nationalparken när man bor i någon av de 26 rymliga villorna alla med luftkonditionering, badrum, egen terrass. Förutom villorna finns hör också åtta lyxtält med egen toalett och dusch. I Tuli Tiger Resorts restaurang serveras det både indisk och kontinentala rätter och på kvällen kan man koppla av med något att dricka i baren. På lodgen finns även en stor pool.

http://tulihotels.com/tuli-tiger-resort-kanha/

Foto: Tom Svensson, Hans Elmqvist samt gästerna Johan Apelman, Hans Jonsson , Kim Jonsson och Mats Jonsson.

PRIS

Pris per person: SEK 35.980:-*

* Då hotell och safari priser för 2019 ännu inte är fastställda har vi i ovan pris räknat på normal prisökning. Så snart priserna för 2019 är fastställda kommer vi att kunna presentera ett exakt pris.

Priset inkluderar:

 • Inrikesflyg enligt program.
 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Mineralvatten under alla busstransporter.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade hotell. 
 • Alla måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Inträden till alla nationalparker enligt program.
 • Safaris enligt program. 
 • Transport med rickshaw samt båttur i fågelparken.
 • Kameraavgift för normal stillbildskamera i samband med safaris. 
 • Medverkan av Anders Geidemark och Tom Svensson under resan.
 • Föredrag/workshops av Anders och Tom under resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom.
 • Erfaren engelsktalande naturguide under hela resan.
 • All dricks förutom till naturguiden vilken medverkar under resan.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. 6.900:- 
 • Dryck, förutom vad som angivits under ”Priset inkluderat”.
 • Visumkostnad till Indien.
 • Dricks, 10 USD/dag, till naturguiden som medverkar under resan.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som telefonsamtal etc. 
 • Avgift för filmkamera i samband med safaris. Betalas på plats.
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se ”Värt att veta”.
   .

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Delhi hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/24 per grupp. Skulle gruppen bli mindre än 14 personer kommer endast Tom Svensson att medverka.

Utrustning: Systemkamera, en kort zoom exempelvis 24-70 samt långa telen upp till 500 mm, teleförlängare, enbens- eller trebensstativ i Keoladeo och enbensstativ i tigerparkerna. Om möjligt ta med en Laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom..

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: USD 8,00

BOKNING

Du bokar resan genom klicka på nedan knapp eller ringa 0470-466 40.

Indiens nationalparker

Pris 35.980:-*

Följ med Anders Geidemark och Tom Svensson på en fantastisk resa till Indien och Djungelbokens värld. Under resan besöker vi några av Indiens mest kända nationalparker där vi får uppleva och fotografera tigrar, leoparder, hjortdjur, apor och mängder av fåglar. Vi kommer att besöka två av Indiens främsta nationalparker, Pench och Kanha, där chanserna att se vilda tigrar är mycket stor samt en av världens främsta parker för fågelfotografering, Keoladeo National Park, mer känd under namnet Bharatpur Bird Sancturary. Utöver detta får vi uppleva ett fascinerade land fullt av kontraster och starka färger. Vi får även uppleva ett av världens sju underverk, Taj Mahal. Ta chansen och följ med två fantastiska fotografer på en oförglömlig fotoresa till Indien, ett fotografiskt paradis.

* Då hotell och safari priser för 2019 ännu inte är fastställda har vi i ovan pris räknat på normal prisökning. Så snart priserna för 2019 är fastställda kommer vi att kunna presentera ett exakt pris.

Resans höjdpunkter:

 • Två av Indiens bästa tigerparker, Kanha och Pench. 
 • 12 tigersafaris.
 • Fem fototurer i fågelparadiset Keoladeo National Park.
 • Morgon- och kvällsfotografering vid Taj Mahal.
 • Mycket hög hotellstandard.
 • Övernattning på maharadjan av Bharatpurs palats.
 • Medverkan av Indiens bästa naturguider.
 • Föredrag om tigrar av en bevarande organisation.
 • Medverkan av Anders Geidemark och Tom Svensson.
 • Workshops av Anders Geidemark och Tom Svensson.

FOTOGRAFER

Lär mer utförligt om både Anders och Tom under på resans webbsida via datorn. Här kan du även läsa om deras arbetsuppgifter både före, under och efter resan.

ANDERS GEIDEMARK, en av våra mest kända naturfotografer har arbetat som naturfotograf och författare sedan 1988. Anders bildspråk är måleriskt, det är ofta svepande linjer som ibland leder in på impressionisternas målningar snarare än ett djur- eller naturporträtt. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. 

TOM SVENSSON är en internationellt mycket känd bevarandefotograf. Toms stora drivkraft i livet är artbevarande och han reser som Canon-ambassadör regelbundet runt i världen för att dokumentera utrotningshotade djur, anti-tjuvjakt och illegal handel med djur. Hans färdighet som fotograf är att ta bilder som berör människor och gör skillnad och här anses han som en av världens främsta. Tom har gett ut fyra böcker, den senaste handlar om arbetet med att rädda tigrar, elefanter och noshörningar och blev vald till årets Pandabok 2017.

www.tomsvensson.se

INDIEN

 Lär utförligt om Indien på resans webbsida via datorn. 

DESTINATIONER SOM BESÖKS

Lär utförligt om de destinationer vi besöker på resans webbsida via datorn. 

AGRA

Staden Agra är ett måste vid ett besök i Indien på grund av Taj Mahal och Agra Fort som båda finns med på UNESCO:s världsarvslista. Taj Mahal, ett av världens sju underverk och varje fotografs drömmotiv.

KEOLADEO NATIONAL PARK (BHARATPUR BIRD SANCTURARY)

I Keoladeo National Park finns över 350 arter av fåglar som bland annat omfattar 42 arter av rovfåglar och nio arter av ugglor vilket gör att parken kan räknas som en av de fågelrikaste i världen. Utöver denna är parken hem till 34 arter av däggdjur, 22 arter av reptiler med mera.

PENCH NATIONAL PARK

Pench National Park erbjuder en blandning av öppna områden och klippor, en perfekt miljö för inte minst leoparden. Parkens främsta attraktion är dock den bengaliska tigern. I parken hittar man även djungelkatt, vildhund, vildsvin, läppbjörn, mängder av apor, indisk bison samt olika arter av hjortar.

KANHA NATIONAL PARK

Kanha National Park är en av de mest välskötta nationalparkerna i Asien och är känd för sitt omfattande djurliv. I parken finns förutom både tiger och leopard även apor, hjortar, buffel, vildhundar och mängder av hjortar. För den som inte visste det var det Kanha National Park som var inspiration till Kiplings klassiska saga, Djungelboken.

PROGRAM

LÖRDAG 9 MARS 2019

Samling på Delhis internationella flygplats på morgonen. Här möts ni av Anders, Tom, Zooms värd samt vår naturguide. Buss till Agra. I samband med ankomst serveras lunch i trädgården på Only Restaurant varefter vi fortsätter vi till vårt hotell, för incheckning. På eftermiddagen kommer vi att besöka det mytomspunna Agra Fort följt av en tur till Mehtab Bagh, ett stort trädgårdskomplex vid Yamuna floden. Här bjuds det på en magnifik utsikt av Taj Mahal i solnedgången och vi är naturligtvis här just när vi får det bästa fotoljuset. Taj Mahal är mycket tacksamt att fotografera i både soluppgång och solnedgång då solen får byggnadens marmor att skimra i olika färger. Under kvällen äter vi en trevlig välkomstmiddag på hotellet. I samband med middagen kommer Tom och Anders att berätta lite om vad man ska tänka på inför de kommande dagarnas fotografering. (L, M)

SÖNDAG 10 MARS 2019

Tidigt på morgonen kommer vi att få se en helt annan sida av Taj Mahal då vi besöker detta fantastiska monument från insidan och i soluppgången. Soluppgången över Taj Mahal när monumentets marmor hela tiden skiftar i färg medan solen sakta går upp är ett fototillfälle man inte får missa och ett minne man bär med sig resten av livet. Efter frukost avgår vår buss mot Bharatpur och Keoladeo National Park. Längst vägen besöker vi Fatehpur Sikri, mogulkejsaren Akbars övergivna huvudstad från 1570-talet. Fatehpur Sikri finns upptagen som ett av UNESCO:s världsarv. I samband med ankomst till Bharatpur sker incheckning på Laxmi Vilas Palace, maharadjans tidigare palats. Efter lunch finns det möjlighet för ett dopp i poolen innan det är tid för vår första tur in i nationalparken. Transportsättet inne i parken är med richshaw, trehjuliga cyklar. Du har tillgång till en egen richshaw med en förare vilket gör att du har full frihet att stanna för att fotografera var du vill och hur länge du vill. Efter solnedgången återvänder vi till hotellet där kvällens middag kommer att serveras. (F, L, M)

MÅNDAG – TISDAG 11-12 MARS 2019

Morgon- och eftermiddagstur in i fågelparken. Om vattenståndet är tillräckligt högt kommer vi en morgon att göra en båttur ut i sumpmarkerna, vilket ger enorma möjligheter att få en nära inblick i fåglarnas nästen och möjlighet för bra bilder. I övrigt är transportsättet richshaw. Tiden mellan safaris ägnas åt att gå igenom bilder, bildbearbetning, lunch och avkoppling vid poolen. Middagar på hotellet (F, L, M)

ONSDAG 13 MARS 2019

Efter morgonens besök i parken, frukost och utcheckning beger vi av mot Delhi för vidare flyg till Nagpur dit vi ankommer runt 20-tidern på kvällen. Efter ankomst blir det ca två timmars bussresa till Pench där vi checkar in på den förstklassiga lodgen Tuli Tiger Corridor. Middag på kvällen. (F, L, M)

TORSDAG – FREDAG, 14-15 MARS 2019

Morgon- och eftermiddagssafari i Pench National Park. Tiden mellan morgonsafarins slut och eftermiddagens safari ägnas åt att gå igenom bilder, bildbearbetning, lunch och avkoppling vid poolen. På kvällarna serveras middag på lodgen. En kväll kommer Tom att hålla ett föredrag och en annan kväll kommer Anders att hålla föredrag.

LÖRDAG 16 MARS 2019

Morgonsafari följt av utcheckning från lodgen och ca fyra timmars transfer till Kanha National Park och vårt lodge Tuli Tiger Resort dit vi ankommer på eftermiddagen. Tid för lite avkoppling och för lite bildbearbetning. På kvällens serveras middag på lodgen. (F, L, M)

SÖNDAG – TISDAG, 17-19 MARS 2019

Två dagar i Kanha National Park, parken som var inspiration Kipling att skriva den klassiska Djungelboken. Det blir safaris både på morgonen och på kvällen med möjlighet att uppleva inte bara tiger utan även apor, hjortar, vildhundar och om man har tur även leopard. Efter middagen sista kvällen presenterar deltagarna sina två bästa bilder från resan, vilka Tom och Anders kommenterar och därefter utser resans bästa bild. (F, L, M)

ONSDAG 20 MARS 2019

Morgonsafari följt av avkoppling på lodgen. Efter lunch går bussen till flygplatsen för kvällsflyg till Delhi. Vid ankomst till Delhi flygplats blir det transfer till den internationella terminalen. Flyg till Sverige på egne hand. (F, L)

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en mycket välkänd och meriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

SAVE THE WILDLIFE

Zoom Fotoresor arbetar antivit med bevarande under våra resor. Lär mer om detta på resans webbsida via datorn. 

HOTELL / LODGER

 Lär mer utförligt om hotellen på resans webbsida via datorn. 

AGRA: CRYSTAL SAROVAR PREMIUM HOTEL*****

www.sarovarhotels.com/agra-hotels/crystal-sarovar-premiere

BHARATPUR: LAXMI VILAS PALACE****

www.laxmivilas.com

PENCH: TULI TIGER CORRIDOR****

www.tulihotels.com/tuli-tiger-corridor-pench

KANHA: TULI TIGER RESORT**** 

http://tulihotels.com/tuli-tiger-resort-kanha/

PRIS

Pris per person: SEK 35.980:-*

* Då hotell och safari priser för 2019 ännu inte är fastställda har vi i ovan pris räknat på normal prisökning. Så snart priserna för 2019 är fastställda kommer vi att kunna presentera ett exakt pris.

Priset inkluderar:

 • Inrikesflyg enligt program.
 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Mineralvatten under busstransporter.
 • Boende dubbelrum på presenterade hotell. 
 • Alla måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Inträden till alla nationalparker.
 • Safaris enligt program. 
 • Rrickshaw samt båttur i fågelparken.
 • Kameraavgift för stillbildskamera vid safaris. 
 • Medverkan av Anders Geidemark och Tom Svensson.
 • Föredrag/workshops av Anders och Tom.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom.
 • Erfaren engelsktalande naturguide.
 • All dricks förutom till naturguiden.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. 6.900:- 
 • Dryck, förutom vad som angivits under ”Priset inkluderat”.
 • Visumkostnad till Indien.
 • Dricks, 10 USD/dag, till naturguiden.
 • Kostnader av personlig karaktär- 
 • Avgift för filmkamera vid safaris. Betalas på plats.
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se ”Värt att veta”.
   .

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Delhi hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/24 per grupp. Skulle gruppen bli mindre än 14 personer kommer endast Tom Svensson att medverka.

Utrustning: Systemkamera, en kort zoom exempelvis 24-70 samt långa telen upp till 500 mm, teleförlängare, enbens- eller trebensstativ i Keoladeo och enbensstativ i tigerparkerna. Om möjligt ta med en Laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom..

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: USD 8,00

BOKNING

Du bokar resan genom klicka på nedan knapp eller ringa 0470-466 40.

Foto: Tom Svensson, Hans Elmqvist samt gästerna Johan Apelman, Hans Jonsson, Kim Jonsson och Mats Jonsson.