ISLANDS LANDSKAP

Island • 10-14 augusti 2019

Island erbjuder Europas kanske bästa fotomöjligheter och en magisk fotomiljö för landskaps- och naturfotografer.

Följ med Serkan Günes, en av Sveriges bästa landskapsfotografer till Island ­ vulkanernas, de heta källornas och det underbara landskapets land. Under fyra heldagar tillsammans fokuserar vi på landskaps- och naturfotografering och på att få uppleva så mycket som möjligt av Island bland glaciärer, lavastränder och vackra vattenfall. Så om du vill lära dig mer om landskaps- och naturfotografering och samtidigt få uppleva några fotografiskt mycket intressanta platser i ett oerhört fascinerande land så är detta absolut resan för dig!

Resans höjdpunkter:

 • Islands fantastiska natur.
 • Vulkaner, vattenfall och heta källor.
 • Sagolikt landskap vid Thjórsárdalur
 • Landmannalaugars spektakulära natur.
 • Europas största glaciär.
 • Lavastränder och isberg.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Serkan Günes.

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul, flyttade till Stockholm år 2000 men är sedan 2015 Gällivare-bo. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stort som smått. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han blev även utnämnd till ”Årets Naturfotograf 2009” av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har lett resor/workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

För mer information: serkangunes.com

SERKANS UPPGIFTER FÖRE OCH UNDER RESAN 

På samtliga våra resor medverkar alltid en välkänd och kunnig fotograf, vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du, både före och under denna resa att få hjälp av Serkan Günes. Redan innan resan har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Serkan att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf efter dina förutsättningar. Under Serkans ledning kommer vi att ägna en hel del tid åt fotografering i fält. Detta ger mycket tid för individuella fototips och råd eller kanske att få hjälp med någon inställning på din kamera. Under resan kommer vi även att arbeta med bildbearbetning samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer också att prata bland annat om bildkomposition och ljuset i bilderna. Serkan kommer dessutom att hålla föredrag.

ISLAND

Island är sprutande gejsrar, varma källor, vackra glaciärer, mäktiga vulkaner och magnifika vattenfall. Den vilda och säregna naturen är Islands största turistattraktion och en landskapsfotografs dröm. Anledningen till detta är att Island ligger rakt över den mittatlantiska ryggen, en lång sprickbildning i havet där glödande lava lätt kan tränga upp ur jordens inre. På Island finns inte mindre än ett 30-tal aktiva vulkaner och flera hundra som inte är aktiva längre. Detta har bland annat skapat heta källor där vatten värms upp av den vulkaniska aktiviteten långt ner i marken. En del av dessa källor är gejsrar som med jämna mellanrum sprutar vatten långt upp i luften. Många av Islands vulkaner är mycket aktiva och har med jämna mellanrum stora och förödande utbrott. Allt detta i kombination med ett antal stora glaciärer och många spektakulära vattenfall gör Island inte bara vackert utan även både skrämmande och på samma gång fascinerande. Island är kort och gott Europas kanske bästa land för en landskapsfotograf.

PROGRAM

Flyg till Keflavik International Airport på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis till att ordna med flyget.

Fotoaktiviteter:

 • Förutom den dagliga inspirationen och personliga handledningen från Serkan ute i fält kommer vi, under resan, att ha ett antal gemensamma fotoaktiviteter. Bland annat:
 • Föredrag om landskapsfotografering av Serkan.
 • Bildredigering.
 • Bildvisning med konstruktiv bildkritik från Serkan.
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Praktiska fotogenomgångar ute i fält.
 • Korande av ”Resans Bild”.

Lördag 10 augusti 2019

Samling på Keflaviks flygplats på morgonen där vi möts av Serkan Günes och en värd från Zoom Fotoresor. Vårt första stopp för dagen är den sagolikt vackra delen Thjórsárdalur. I en miljö som är som tagen ur en Sagan om Ringen-film fotograferar vi bland små vattenfall och porlande vattendrag. Från det lilla landskapet fortsätter vi vårt fotografiska äventyr och möts av en mäktig syn vid Háifoss, som med en fallhöjd på över 120 meter är Islands tredje högsta vattenfall. Vår första dag på Europas mest glesbefolkade ö avslutar vi vid Veidivötn, där vi ges fotomöjligheter av vattendrag och sjöar som omges av det gröna och karga landskapet. Dagen avslutas på de södra högländerna och pensionatet Hrauneyjar Pensionat där vi övernattar samt äter en gemensam välkomstmiddag. Under middagen kommer vi att prata om våra förväntningar på de kommande dagarnas fotografering. (L, M)

Söndag 11 augusti 2019

Under vår andra dag i de spektakulära landskapens land får vi möjlighet att fotografera stora områden med lava och vulkanisk sand, öppna vattendrag och vida områden av högländer som är omgivna av berg. I en storslagen natur kring Landmannalaugar vandrar vi och möts av fantastiska fotomöjligheter. Under vandringen kommer vi att göra ett antal gemenemma fotostopp, där Serkan mer praktiskt visar hur man får ut det mesta av miljöerna och landskapet. Omgivningarna domineras av färgstarka berg i nyanser av grått, gult och grönt och i kombination med vulkanisk aktivitet är Landmannalaugar en av resans absoluta höjdpunkter. Här är motiven och de fotografiska möjligheterna oändliga. Med fyllda minneskort avslutar vi dagen med ett dopp i områdets varma källor innan vi fortsätter mot Hof 1 Hotel där vi kommer att bo i två nätter. (F, L, M)

Måndag 12 augusti 2019

Målet för dagen är Europas största glaciär och den motivrika nationalparken Vatnajökull där vi också kommer att få komma nära och fotografera glaciärerna Svinafell och Fjallsárjökull. Dagens fotografiska höjdpunkt är glaciärlagunen Jökulsárlón med sin svarta lavastrand. De stora isblocken på stranden blir inte bara en vacker kontrast mot den svarta sanden utan också en utmärkt förgrund till de vackra omgivningarna som omger oss. (F, L, M)

Tisdag 13 augusti 2019

Islands sydkust kommer under dagen att bjuda oss på många fotografiska möjligheter och under Serkans fotografiska ledning utforskar vi Reynisfjara med sin svarta sand och de fascinerande stenformationer som omger stranden. De dramatiska landskapen är ständigt närvarande vart vi än befinner oss och det branta stupet och klipporna vid Dyrhólaey är perfekta motiv för fängslande landskapsbilder. Under dagen kommer vi även fotografera några av Islands vackraste vattenfall, bland annat Seljalandsfoss. När vi med våra kameror närmar oss fallet går vi in bakom fallet och möts av helt nya fotomöjligheter. Efter en dag fylld av spännande fotomiljöer checkar vi så in på Lighthouse Inn, beläget längst ut på den lilla halvön där också Keflavik flygplatsen ligger. På kvällen serveras en avslutningsmiddag på en trevlig restaurang, direkt vid den gamla fyren. Under middagen kommer Serkan att utse resans bild som automatiskt går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild 2019’’ (F, L, M)

Onsdag 14 augusti 2019

Frukost serveras på hotellet. Transport till flygplatsen under förmiddagen. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)

INKVARTERING

HRAUNEYJAR GUESTHOUSE **+

Hrauneyjar Guesthouse är ett enklare pensionat, beläget i de isländska högländerna och i utkanten av landets mest imponerande och aktiva vulkanområde. De 108 rummen har utsikt över bergen och alla rum har separat badrum och dusch. På pensionatet finner man även en restaurang, kafé och bar.

Läs mer

 

 

HOF 1 HOTEL***+

Hotellet är beläget i en av de allra vackraste delarna av Island nära många av naturfenomenen på öns södra sida. Öræfajökull som är öns största, aktiva vulkan dominerar landskapet. Hotellet står på gammal grund och flera av hotellbyggnaderna användes en gång som fårstall eller lador men har nu gjorts om till hotellutrymmen. Hof 1 Hotel har totalt 37 rum. Förutom i huvudhuset finns det gästrum i en nyare tillbyggnad, i det gamla skolhuset samt i fyra intilliggande stugor. I hotellets bistro serveras frukost och övriga måltider. Menyn baseras på lokala råvaror och traditionell isländsk mat. Wi-Fi finns i gemensamma utrymmen.

Läs mer

LIGHTHOUSE INN***+

Detta är ett familjehotell med lugn och avslappnad atmosfär. Hotellet ligger nästan längst ut på den lilla halvön där också flygplatsen ligger (10 min med bil) och strax i närheten finns en härlig strand samt den gamla fyren som huserar en mysig restaurang. Hotellet är fräscht och nybyggt och öppnade våren 2017. Gästrummen är rymliga med toalett/dusch, utsikt mot trädgården eller havet och med safe depostit box. På hotellet finns en bar, ett soldäck, fri Wi-Fi, reception som är öppet dygnet runt samt ett aktivitetsrum med biljard och dart.

Läs mer

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

Foto: Serkan Günes och Hans Elmqvist

PRIS

Pris per person: SEK 19.850:-


Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende med del i dubbelrum på presenterade hotell/pensionat.
 • Måltider enligt program.
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag av och bildbearbetning med Serkan Günes under resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktisk rese-information innan resan.

 

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Island.
 • Enkelrumstillägg 3.400:- (begränsat antal enkelrum).
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefonsamtal etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Flyg till Island på egen hand. Du bör vara på flygplatsen i Keflavik vid ca 10.00 den 10 augusti. Hemresan sker när som helst under dagen den 14 augusti. Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

 

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med normalzoom eller vidvinkel och normalobjektiv, trebenstativ samt om möjligt en dator med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

 Kalkylkurs valuta: ISK 0,07

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40.

Island erbjuder Europas kanske bästa fotomöjligheter och en magisk fotomiljö för landskaps- och naturfotografer.

Följ med Serkan Günes, en av Sveriges bästa landskapsfotografer till Island ­ vulkanernas, de heta källornas och det underbara landskapets land. Under fyra heldagar tillsammans fokuserar vi på landskaps- och naturfotografering och på att få uppleva så mycket som möjligt av Island bland glaciärer, lavastränder och vackra vattenfall. Så om du vill lära dig mer om landskaps- och naturfotografering och samtidigt få uppleva några fotografiskt mycket intressanta platser i ett oerhört fascinerande land så är detta absolut resan för dig!

Resans höjdpunkter:

 • Islands fantastiska natur.
 • Vulkaner, vattenfall och heta källor.
 • Sagolikt landskap vid Thjórsárdalur
 • Landmannalaugars spektakulära natur.
 • Europas största glaciär.
 • Lavastränder och isberg.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Serkan Günes.

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul, flyttade till Stockholm år 2000 men är sedan 2015 Gällivare-bo. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stort som smått. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han blev även utnämnd till ”Årets Naturfotograf 2009” av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har lett resor/workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

För mer information: serkangunes.com

SERKANS UPPGIFTER FÖRE OCH UNDER RESAN 

På samtliga våra resor medverkar alltid en välkänd och kunnig fotograf, vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du, både före och under denna resa att få hjälp av Serkan Günes. Redan innan resan har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Serkan att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf efter dina förutsättningar. Under Serkans ledning kommer vi att ägna en hel del tid åt fotografering i fält. Detta ger mycket tid för individuella fototips och råd eller kanske att få hjälp med någon inställning på din kamera. Under resan kommer vi även att arbeta med bildbearbetning samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer också att prata bland annat om bildkomposition och ljuset i bilderna. Serkan kommer dessutom att hålla föredrag.

ISLAND

Island är sprutande gejsrar, varma källor, vackra glaciärer, mäktiga vulkaner och magnifika vattenfall. Den vilda och säregna naturen är Islands största turistattraktion och en landskapsfotografs dröm. Anledningen till detta är att Island ligger rakt över den mittatlantiska ryggen, en lång sprickbildning i havet där glödande lava lätt kan tränga upp ur jordens inre. På Island finns inte mindre än ett 30-tal aktiva vulkaner och flera hundra som inte är aktiva längre. Detta har bland annat skapat heta källor där vatten värms upp av den vulkaniska aktiviteten långt ner i marken. En del av dessa källor är gejsrar som med jämna mellanrum sprutar vatten långt upp i luften. Många av Islands vulkaner är mycket aktiva och har med jämna mellanrum stora och förödande utbrott. Allt detta i kombination med ett antal stora glaciärer och många spektakulära vattenfall gör Island inte bara vackert utan även både skrämmande och på samma gång fascinerande. Island är kort och gott Europas kanske bästa land för en landskapsfotograf.

PROGRAM

Flyg till Keflavik International Airport på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis till att ordna med flyget.

Fotoaktiviteter:

 • Förutom den dagliga inspirationen och personliga handledningen från Serkan ute i fält kommer vi, under resan, att ha ett antal gemensamma fotoaktiviteter. Bland annat:
 • Föredrag om landskapsfotografering av Serkan.
 • Bildredigering.
 • Bildvisning med konstruktiv bildkritik från Serkan.
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Praktiska fotogenomgångar ute i fält.
 • Korande av ”Resans Bild”.

Lördag 10 augusti 2019

Samling på Keflaviks flygplats på morgonen där vi möts av Serkan Günes och en värd från Zoom Fotoresor. Vårt första stopp för dagen är den sagolikt vackra delen Thjórsárdalur. I en miljö som är som tagen ur en Sagan om Ringen-film fotograferar vi bland små vattenfall och porlande vattendrag. Från det lilla landskapet fortsätter vi vårt fotografiska äventyr och möts av en mäktig syn vid Háifoss, som med en fallhöjd på över 120 meter är Islands tredje högsta vattenfall. Vår första dag på Europas mest glesbefolkade ö avslutar vi vid Veidivötn, där vi ges fotomöjligheter av vattendrag och sjöar som omges av det gröna och karga landskapet. Dagen avslutas på de södra högländerna och pensionatet Hrauneyjar Pensionat där vi övernattar samt äter en gemensam välkomstmiddag. Under middagen kommer vi att prata om våra förväntningar på de kommande dagarnas fotografering. (L, M)

Söndag 11 augusti 2019

Under vår andra dag i de spektakulära landskapens land får vi möjlighet att fotografera stora områden med lava och vulkanisk sand, öppna vattendrag och vida områden av högländer som är omgivna av berg. I en storslagen natur kring Landmannalaugar vandrar vi och möts av fantastiska fotomöjligheter. Under vandringen kommer vi att göra ett antal gemenemma fotostopp, där Serkan mer praktiskt visar hur man får ut det mesta av miljöerna och landskapet. Omgivningarna domineras av färgstarka berg i nyanser av grått, gult och grönt och i kombination med vulkanisk aktivitet är Landmannalaugar en av resans absoluta höjdpunkter. Här är motiven och de fotografiska möjligheterna oändliga. Med fyllda minneskort avslutar vi dagen med ett dopp i områdets varma källor innan vi fortsätter mot Hof 1 Hotel där vi kommer att bo i två nätter. (F, L, M)

Måndag 12 augusti 2019

Målet för dagen är Europas största glaciär och den motivrika nationalparken Vatnajökull där vi också kommer att få komma nära och fotografera glaciärerna Svinafell och Fjallsárjökull. Dagens fotografiska höjdpunkt är glaciärlagunen Jökulsárlón med sin svarta lavastrand. De stora isblocken på stranden blir inte bara en vacker kontrast mot den svarta sanden utan också en utmärkt förgrund till de vackra omgivningarna som omger oss. (F, L, M)

Tisdag 13 augusti 2019

Islands sydkust kommer under dagen att bjuda oss på många fotografiska möjligheter och under Serkans fotografiska ledning utforskar vi Reynisfjara med sin svarta sand och de fascinerande stenformationer som omger stranden. De dramatiska landskapen är ständigt närvarande vart vi än befinner oss och det branta stupet och klipporna vid Dyrhólaey är perfekta motiv för fängslande landskapsbilder. Under dagen kommer vi även fotografera några av Islands vackraste vattenfall, bland annat Seljalandsfoss. När vi med våra kameror närmar oss fallet går vi in bakom fallet och möts av helt nya fotomöjligheter. Efter en dag fylld av spännande fotomiljöer checkar vi så in på Lighthouse Inn, beläget längst ut på den lilla halvön där också Keflavik flygplatsen ligger. På kvällen serveras en avslutningsmiddag på en trevlig restaurang, direkt vid den gamla fyren. Under middagen kommer Serkan att utse resans bild som automatiskt går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild 2019’’ (F, L, M)

Onsdag 14 augusti 2019

Frukost serveras på hotellet. Transport till flygplatsen under förmiddagen. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)

INKVARTERING

För mer info klicka på hotellnamnet.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 19.850:-


Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende med del i dubbelrum på presenterade hotell/pensionat.
 • Måltider enligt program.
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag av och bildbearbetning med Serkan Günes under resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktisk rese-information innan resan.

 

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Island.
 • Enkelrumstillägg 3.400:- (begränsat antal enkelrum).
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefonsamtal etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Flyg till Island på egen hand. Du bör vara på flygplatsen i Keflavik vid ca 10.00 den 10 augusti. Hemresan sker när som helst under dagen den 14 augusti. Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

 

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med normalzoom eller vidvinkel och normalobjektiv, trebenstativ samt om möjligt en dator med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

 Kalkylkurs valuta: ISK 0,07

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40.

Foto: Serkan Günes och Hans Elmqvist