EUROPAS SISTA VILDMARK

Laponia, Sverige • 11-15 september 2019

Upptäck Laponia, Europas sista vildmark och ett av UNESCOS världsarv.

Serkan Günes, en av Sveriges främsta landskapsfotografer och Lundhags ger dig möjligheten att följa med på en fotoworkshop till världsarvet Laponia. 1996 utsåg UNESCO Laponia till världsarv för sin kultur och sin storslagna natur att skydda och bevara det för kommande generationer. Under fyra heldagar tillsammans fokuserar vi på landskaps- och naturfotografering i detta unika område. Om du vill lära dig mer om och utvecklas i din egen fotografering, samtidigt som du får uppleva Sveriges bäst bevarade naturskatter – är detta resan för dig! Välkommen till Europas sista vildmark!

Resans höjdpunkter:

 • Medverkan av naturfotografen Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Serkan Günes.
 • Laponias unika natur med fjällurskogar, sjöar, älvar och karga kalfjäll.
 • Vi plåtar vid mycket annorlunda platser.
 • Upplev ett av UNESCOS världsarv.
 • Fotosession vid det mäktiga Áhkkáfjället.

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul bosatt i Stockholm sedan år 2000 men sedan 2015 Gällivare-bo. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han har även utnämnd till Årets Naturfotograf 2009 av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har även lett workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

www.serkangunes.com

SERKANS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga våra resor medverkar alltid en mycket känd fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Serkan Günes. Under hans ledning kommer vi att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Serkan kommer också att hålla föredrag samt ge fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Serkan där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

LAPONIA

Laponia är ett område omfattande nationalparkerna Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus samt naturreservaten Sjaunja och Stubba. Tillsammans täcker de en yta på 9 400 kvadratkilometer inom Jokkmokks och Gällivares kommuner. I Laponia finns branta fjällmassiv, vida fjällslätter, glaciärer, myrar, gammelskogar, vilda forsar och stora fjällsjöar. Området har ett rikt djur- och växtliv med flera utrotningshotade arter. Områdets naturlighet och vildmarkskaraktär och dess höga geologiska och biologiska värden har varit grund för bildande av nationalparker och naturreservat och för arr det 1996 fördes upp på UNESCOs världsarvslista. Området har sedan förhistorisk tid varit befolkat av samer och är ett av de bäst bevarade exemplen på nomadområden i norra Skandinavien. Området är hemland för renskötande samer. Här finns flyttningsleder för renarna, tillfälliga bosättningar och platser av stor betydelse för den samiska kulturen.. Dessutom har Sierri och Udtja skogssamebyar vissa rättigheter i området.

PROGRAM

Flyg eller tåg till Gällivare alternativt tåg till. Eftersom många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera detta i priset. Önskar du, hjälper vi naturligtvis till att ordna det.

ONSDAG 11/9

Efter ankomst till antingen Gällivare tar vi oss med buss till Kebnats där båten M/S Langas avgår till STFs fjällstatation Saltoluokta vilken kommer vara vår bas under två nätter. Saltoluokta fjällstation har ett drömläge för fotografer eftersom det ligger precis intill världsarvet Laponia och nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek. Efter ankomst samlas vi för vår första fotosession. Strax ovanför fjällstationen har man en fantastisk utsikt över fjällen och sjön Langas. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag på fjällstationen samtidigt som vi lär känna varandra. (M)

TORSDAG 12/9

Redan tidigt på morgonen i samband med soluppgång gör vi en kortare fotovandring för at fång soluppgången över fjällen. Efter frukost gör vi så en längre dagstur för att uppleva och fotografera Laponia i all sin prakt, fjällskogen, fjällsjöarna, de porlande bäckarna och det karga kalfjället med utsikt över älvdalen. Lunchen äter vi på fjället. Efter vår vandring återkommer vi till Saltoluokta fjällstation. Under seneftermiddagen jobbar vi med efterbearbetning av våra bilde. För den som önskar finns även möjlighet för bastubad. Innan solnedgång beger vi oss än en gång ut för att fånga fjällvärlden i det arktiska kvällsljuset. Senare på kvällen går Serkan sedan igenom bland annat arbetsflöde och bildkomposition. (F, L, M)

FREDAG 13/9

Vi tar givetvis vara på det norrländska morgonljuset och fotograferar, för att sedan äta frukost varefter vi tar båten M/S Langas från Saltoloukta till Kebnats och därifrån till Stora Sjöfallet där vi kommer att övernatta. Längs vägen kommer det att finnas mycket att fotografera varför vi kommer att göra flera fotostopp. Vid ett av dessa kommer vi ätt äta våra medhavda lungpaket. Efter hatt ha installerat oss på fjällanläggningen beger vi oss ut i skogarna kring Stora Sjöfallet bland annat för att fotografera en tjärn vackert belägen i skogen. Tillbaka på hotellet serveras middag varefter vi jobba en del med efterbearbetning av dagens bilder. (F, L, M)

LÖRDAG 14/9

Tidigt på morgonen tar vi oss till Ritsem och vidare med båten till Änonjalme. I öster reser sig Lapplands drottning, det mäktiga Áhkkáfjället. Efter att ha ätit vår medhavda frukost beger vi oss ut för en dagstur längs Padjalantaleden. Vi fotograferar Akka och Vuojatätno. På eftermiddagen tar vi båten tillbaka till Ritsem och vidare till Stora Sjöfallet. Åter på fjällstationen serveras middag. Har vi tur med vädret kommer vi efter middagen även att försöka plåta norrskenet. (F, L, M)

SÖNDAG 15/9

Innan frukost beger vi oss ut på vårt sista fotopass under den här workshopen. Detta blir en riktig utmaning då vi ska fotografera orörd urskog med mycket fallna träd och stora stenblock. Efter frukost kommer så kommer de inlämnade bilderna i tävlingen Resans Bild att kommenteras av Serkan varefter han utser resans bild, vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets Bild”. Gemensam transport till Gällivare. Hemresa sker på egen hand. (F)

BOENDE

För mer info klicka på hotellnamnet.

FJÄLLANLÄGGNINGAR

STF Saltoluokta Fjällstation

Anläggningen erbjuder välbehövlig vila innan äventyret fortsätter. Fjällstationen består av huvudbyggnad och fyra gästhus med cirka 100 bäddar. Den timrade huvudbyggnaden från 1918 har den gamla charmen intakt med öppna spisar, fotogenlampor och levande ljus. Här finner du en restaurang som bjuder på lokala råvaror, en butik för komplettering och bastun med har utsikt över sjön Langas och Stora Sjöfallets nationalpark. Dusch och toalett finns generellt inte på rummen utan i korridoren.

Läs mer

Stora Sjöfallets fjällanläggning

Stora Sjöfallets fjällanläggning erbjuder moderna hotellrum med dusch/wc med städning vid utcheckning. Här bjuder restaurangen på vällagad mat med smaker från regionen. Barens utbud kan avnjutas framför brasan i loungen med utsikt över fjället.

Läs mer

Lundhags är för många synonymt med världens bästa kängor. Dels tack vare deras överlägsna hållbarhet, dels tack vare att de genom skalprincipen kan anpassas efter varje given situation och aktivitet. Lundhags erbjuder även en genomarbetad kollektion av friluftskläder, ryggsäckar och långfärdsskridskor med mera allt väl genomarbetat för att passa den hängivne friluftsmänniskan.

För mer information om och köp av Lundhags produkter se; www.lundhags.se

Foto: Serkan Günes och Hans Elmqvist

PRIS

Pris per person för Lundhags kund: 12.500:-          

Pris per person för icke Lundhags kund: 13.500:-*

* För att ta del av Lundhags priset ska du har handlat någon Lundhags produkt.

Pris per person inkluderar:

 • Samtliga buss- och båttransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på ovanstående fjällanläggningar.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag och bildbearbetning med Serkan Günes under resan.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation innan resan.
 • Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg/tåg till Gällivare.
 • Enkelrumstillägg 2.700:-
 • För icke STF medlemmar tillkommer medlemsavgift SEK 300:- vilken betalas på plats.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som måtiddryck etc
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information läs här.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Gällivare hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt telen. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen, matsäck och lite extrakläder.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

BOKNING

Du bokar ditt deltagande genom att klicka på länken nedan eller på telefon 0470-466 40.

PRIS

Pris per person för Lundhags kund: 12.500:-          

Pris per person för icke Lundhags kund: 13.500:-*

* För att ta del av Lundhags priset ska du har handlat någon Lundhags produkt.

Pris per person inkluderar:

 • Samtliga buss- och båttransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på ovanstående fjällanläggningar.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag och bildbearbetning med Serkan Günes under resan.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation innan resan.
 • Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg/tåg till Gällivare.
 • Enkelrumstillägg 2.700:-
 • För icke STF medlemmar tillkommer medlemsavgift SEK 300:- vilken betalas på plats.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som måtiddryck etc
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information läs under Övrigt.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Gällivare hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt telen. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen, matsäck och lite extrakläder.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

BOKNING

Du bokar ditt deltagande genom att klicka på länken nedan eller på telefon 0470-466 40.

Foto: Serkan Günes och Hans Elmqvist