MAGNUS ELANDER

En av Sveriges mest framstående naturfotografer

Magnus Elander – Naturfotograf

Magnus Elander är kanske mest känd för sina bilder från Arktis. Sammanlagt har han bott tre år på Grönland. Sedan sju år är han bosatt nära naturen i Sörmland. Kalifornien i västra USA är också ”hemma” för Magnus efter det att han bodde och arbetade på Stanford Research Institute under några år. Naturintresset självantände någon gång i de yngre tonåren. Definitivt inspirerat av farföräldrarna som bodde i Skåne och hade en sommarstuga inte långt från fågelskådarnas Mekka i Falsterbo.

Magnus är fågelskådaren som först blev kemist men ändrade sig och bytte karriär mitt i livet. Han ville ut och resa samt berätta.

Resandet, gick åt det äventyrliga hållet och dokumenterades med både med kamera och penna. Han var ofta borta länge och på ganska ödsliga platser – blev kanske lite av ensamvarg. Magnus är medlem i Naturfotograferna/N och i International League of Conservation Photographers. Han är en av grundarna till ”Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö.

Utmärkelser: ”Årets Pandabok” 1994, 2003, 2009, National Geographic Magazines ”Academy Award”, för “Bästa utlandsproducerade reportage 2007”, prisvinnare i BBCs ”Wildlife Photographer of the Year” 2003.

Böcker i urval: ”Safari” 1993, utgiven på sju språk, ”Ajunngilaq” 1997, utgiven på tre språk, ”Rovdjur” 2003, utgiven på två språk, ”Vindar från Arktis” 2007, utgiven på två språk, ”Sirius” 2008.

Utrustning: Arbetar med Nikon-utrustning och har varit Nikons Sverigeambassadör i 13 år.

För mer information: www.magnuselander.com