MANA POOLS

Zimbabwe • 14-21 september 2019

Mana Pools erbjuder allt en fotograf kan önskar sig, ett magiskt ljus, vacker natur och ett överflöd av djur.

Mana Pools erbjuder allt en fotograf kan önskar sig, ett magiskt ljus, vacker natur och ett överflöd av djur.

Ta chansen att fånga Mana Pools enastående natur och djurliv på bild. Mana Pools är en av Afrikas verkliga pärlor med ett myllrande djurliv med bland annat elefanter som står på bakbenen och äter från träden, afrikanska vildhundar, bufflar och stora kattdjur såsom lejon, leopard och gepard. Lägg därtill Zambezi floden med krokodiler och flodhästar och du har ett paradis för djur- och naturfotografer. Att dessutom kunna fotografera både från jeepar och till fots gör Mana Pools till den perfekta fotodestinationen. Resans leds av Tom Svensson, känd bevarandefotograf som har Mana Pools som sin favoritdestination.

– Jag ser verkligen fram mot att åter få åka tillbaka till Mana Pools. Ljuset, vildhundarna och den enda platsen där du kan se elefanter stående på bakbenen för att äta från träden lockar något enormt. Mana Pools är en plats man måste se, säger Tom Svensson.

Resans höjdpunkter: 

 • 14 safaris i Mana Pools National Park.
 • Parkens mycket speciella ljus.
 • Naturen i parken och dess omgivande floder.
 • Elefanterna som står på bakbenen och äter från träden.
 • Den sällsynta afrikanska vildhunden.
 • Safaris både med jeep och via vandringar.
 • Tom Svensson medverkar under hela resan.
 • Workshops under ledning av Tom Svensson.

FOTOGRAF

Tom Svensson är en världsberömd bevarandefotograf, född i Danmark, men uppvuxen i Sverige och bosatt i Fjällbacka. Toms stora drivkraft i livet är naturvård och, som han säger, ”jag gör det inte för mig själv, men för mina barn och framtida barnbarn, för om vi inte gör det för dem, kan de inte göra någonting själv och då är det för sent. Hans färdigheter som fotograf är att ta bilder som påverkar människor och gör skillnad. Bilder är ett sätt att göra en förändring, eftersom kraften i en bild är stor. Här anses han vara en av världens främsta. Tom är medlem i Naturfotograferna/N och är den enda svenska som valdes till IEPA, International Enviroment Photographers Association. Han ingår i Canons nordiska ambassadörsprogram samt har nyligen blivit Global Manfrotto Ambassadör.
 

För mer information: www.tomsvensson.se

TOMS UPPGIFT UNDER RESAN

På våra resor medverkar alltid en mycket känd och duktig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Tom Svensson. Under hans ledning kommer vi att under en veckas tid att få uppleva och dokumentera en av Afrikas bästa nationalparker. Tom kommer under dagarna att alternera mellan de olika jeeparna i samband med safaris samt medverka vid fotovandringar i parken och då ge fototips och råd. Under kvällarna kommer han att hjälpa till med efterbehandling av dagens bildskörd samt titta på och utvärdera dina bilder. Han kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition, ljuset i bilderna samt hålla föredrag om bevarande.  Det finns även mycket tid för individuella samtal med Tom där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

MANA POOLS NATIONAL PARK

Längs Zambezifloden, cirka hundra kilometer nedanför Lake Kariba och i hjärtat av Zambezidalen ligger ett orört paradis, UNESCOs världsarv Mana Pools National Park. Namnet “Mana” betyder “fyra” på shona språket, vilket syftar på de fyra stora poolerna inåt land från Zambezi floden. Dessa pooler är så kallade “oxbow sjöar” som blev kvar när Zambezi floden för tusentals år sedan ändrade sin kurs norrut. Parken är över 2 000  kvadratkilometer stor och mycket är svåråtkomligt och är som ett resultat av detta mycket orörd. Landskapet omfattar täta skogar av Baobabs och andra inhemska träd samt flodens robusta strandbankar. Mana Pools bjuder på ett överflöd av djur med bland annat de magnifika och enorma elefanterna som står på bakbenen och äter från de höga träden, de sällsynta afrikanska vildhundarna, stora rovdjur såsom leoparder, lejon och gepard, svarta bufflar, flodhästar, krokodiler och över 350 olika fågelarter.

PROGRAM

Flyg till Harare i Zimbabwe på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. 

Vi rekommenderar att du ankommer till Harare under fredagen och övernattar på hotell till lördagen. Härigenom undviker du eventuella flygförseningar vilka kan medföra att du missar vidare flyg till Mala Pools.

Önskar du så hjälper vi naturligtvis gärna till med att både flyg- och hotell bokningar.

LÖRDAG 14 SEPTEMBER 2019

Samling på Harares internationella flygplats under morgonen för flyg med chartrade minder plan till landningsbanan direkt vid Mana Pools National Park . Här möts du av Tom och Zoom Fotoresors värd för vidare transport med jeepar in i parken och till Mwinilunga Safari Camp som är vår bas den närmaste veckan. Efter incheckning serveras en sen lunch. I samband med denna kommer Tom att ge en del generella fototips inför de kommande dagarnas safaris.

Vi kommer även att få en säkerhetsgenomgång av en av våra rangers. Härefter beger vi oss ut i Mana Pools för att fånga det magiska kvällsljuset när solen sakta går ner över Zambezi floden förhoppningsvis med några elefanter i förgrunden. På kvällen serveras en välkomstmiddag då vi får möjlighet att bekanta oss med varandra. (L, M)

SÖNDAG – FREDAG, 15-20 SEPTEMBER 2019

Sex hela dagar i detta paradis med safaris både på morgon och kväll. Det kommer att ges många möjligheter att fotografera parkens alla djur. Det bästa med Mana Pools är det fantastiska ljuset och att de stora däggdjuren är vana vid att vi människor rör oss runt i parken till fots vilket gör att man kommer dem mycket nära och härigenom kan få spännande och annorlunda bildvinklar, många gånger liggande på marken. Kombinationen av jeepsafari och att vandra vid Zambezi floden och fånga djuren när de kommer ner för att dricka till vandringar med möjlighet att ta annorlunda bilder kan inte upplevas på många ställen i Afrika.

Varje morgon beslutar våra duktiga rangers om dagens safariupplägg allt beroende på var djuren håller till och väderleksförhållandena. Mellan safaripassen och på kvällarna arbetar vi med bildbearbetning av dagens bildskörd och vi kommer även att titta på och utvärdera varandras bilder.

Det kommer även att hållas föredrag på temat bevarande av Tom och vi kommer att få veta mer om hur rangers arbeta med allt från att förhindra till att informera om bevarande. Vår sista kväll i Mana Pools blir det en lite annorlunda avslutningsmiddag under vilken Tom utser resans bästa bild som automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets Bild”. (F, L, M)

LÖRDAG 21 SEPTEMBER 2019

Efter vår sista safari för denna resa blir det frukost på vampen följt av utcheckning innan våra jeepar tar oss till flygplatsen för en timmes lång flygning till Harare och de väntande flygen mot Sverige. (F)

SAVE THE WILDLIFE

Denna resa är en ”Save the Wildlife”-resa vilket innebär att artbevarande kommer att lyftas fram för att härigenom sprida kunskap kring ämnet. Tom arbetar som bevarandefotograf med syfte att skapa uppmärksamhet och debatt kring artbevarande. Under denna resa fokuserar vi bland annat på den afrikanska vildhunden. En lokal representant från Painted Dog Reserarch Trust kommer att berätta mer om dessa djur. Förutom detta kommer vi även att få hör mer om illegal jakt och handel  från Tom. Denna resa ger dig en utmärkt möjlighet till att fotografera och uppleva de afrikanska vildhundarna i sin rätta miljö samt att få lära dig mer om artbevarande.  Zoom bidrar rent finansiellt för att bevara vildhundarna genom att stödja bevarandeorganisationen Painted Dog Reserarch Trust.

DEN AFRIKANSKA VILDHUNDEN

Den afrikanska vildhunden är akut utrotningshotad. Populationen har på de senaste 100 åren minskat från ca 500 000 till under 5 000. Större populationer finns bara kvar i södra Afrika och södra delarna av östra Afrika. I södra Afrika är arten vanligast i norra Botswana, västra Zimbabwe, Zambia, östra Namibia och Sydafrika.  I östra Afrika finns de framförallt i Kenya, Tanzania och norra Mocambique. Vildhunden är ett flockdjur och lever i flockar mellan 10-60 individer.

Varje vildhund har sitt eget unika mönster av fläckar och kan bli upp till 75 cm hög och väger mellan 20-40 kg. Den har långa ben och runda, stora öron. Flocken har ett påfallande stort revir som kan vara mellan 50 – 200 km². De jagar oftast vid gryning samt skymning och är det enda hunddjur som bara äter kött, såsom zebror, gnuantiloper och gaseller. Det största hotet mot vildhunden är människans utbredning vilket gör vildhundarnas revir blir både mindre och färre.

CAMP

MWINILUNGA SAFARI CAMP***+

Mwinilunga Safari Camp är en tältcamp som erbjuder en riktig vildmarks upplevelse. Mitt ute i vildmarken direkt vid Zambezi floden och med alla vilda djur runt omkring oss bor vi i campens åtta tält som alla har bekväma sängar och toalett. Luncher och middagar serveras ute under de stora trädkronorna direkt vid Zambezi floden. El i campen generas antingen från solpaneler eller generatorer.

Campen erbjuder både safari till fots och med jeep. Då campen inte är inhägnad händer det ofta att elefanter och andra djur strövar rakt genom campen på väg mot floden vilket kan generera mycket bra bilder.

Läs mer

 

CAMP

För mer info klicka på campnamnet.

MWINILUNGA SAFARI CAMP***+

Mwinilunga Safari Camp är en tältcamp som erbjuder en riktig vildmarks upplevelse. Mitt ute i vildmarken direkt vid Zambezi floden och med alla vilda djur runt omkring oss bor vi i campens åtta tält som alla har bekväma sängar och toalett. Luncher och middagar serveras ute under de stora trädkronorna direkt vid Zambezi floden. El i campen generas antingen från solpaneler eller generatorer.

Campen erbjuder både safari till fots och med jeep. Då campen inte är inhägnad händer det ofta att elefanter och andra djur strövar rakt genom campen på väg mot floden vilket kan generera mycket bra bilder.

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: 43.950:-

Priset inkluderar:

 • Flyg t/r Harare – Mala Pools i chartrade plan.
 • Transfer från flygplatsen till campen t/r.
 • Inkvartering i del i dubbelrum på Mwinilunga Safari Camp.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Safaris två gånger dagligen enligt program.
 • National Park Conservation Fee.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
 • Workshops av Tom Svensson under resan.
 • Medverkan av lokala rangers i samband med alla safaris.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.
 • Diverse bevarandeaktiviteter och föredrag under resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation.
 • Flyg- hotell och andra lokala skatter.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 4.900:-
 • Flyg från Sverige till Harare i Zimbabwe.
 • Visum till Zimbabwe.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Dricks till rangers. Ca 10 dollar / dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se under ”Övrigt” på vår webb.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Utrustning: Systemkamera med allt från korta zoomar exempelvis 24-27 till teleobjektiv helst upp till 500 mm. Enbensstativ är en fördel och om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Valutakurs: 8,6

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.