ORSOLYA HAARBERG

Skapar stämning, dramatik och magi

Orsolya Haarberg – Natur- och landskapsfotograf

 

Orsolya Haarberg är landskapsarkitekten från Ungern som blev natur- och landskapsfotograf när hon flyttade till Norge och träffade sin man, Erlend Haarberg. De har sedan dess arbetat tillsammans som fotografer och då speciellt med fokus på landskap och djur i Skandinavien. Under de senaste åren har de fokuserat mycket på projekt i de skandinaviska vildmarkerna. Här har de tillbringat veckor och månader i tält, även under de kallaste vintermånaderna.

– Längre promenader i de skandinaviska bergsområdena kräver god fysik och en hel del planering för att kunna klara av alla eventuella utmaningar man stöter på. För mig är detta ett bra sätt att koppla av i den dagliga stressen. Det är här jag finner lugnet samtidigt som jag försöker hitta det ovanliga i naturen. Jag söker alltid efter de oväntade situationerna där ljuset skapar stämning, dramatik och magi i landskapet säger Orsolya.

Böcker och artiklar: Orsolya och Erlend Haarberg har publicerat tre böcker, Lapland – the Alaska of Europe, Iceland – land of contrasts” och Iceland in all its splendour.

Deras artiklar har publicerats i tidningar över hela Europa, bland annat i GEO och BBC Wildlife Magazine. Det har även publicerats tre artiklar i amerikanska National Geographic Magazine. Den första var ”Islands fjädrande skönhet” i maj 2012, som visar en glimt av en tio-månaders projekt som de hade på Island. I november 2013 publicerades sedan ”Följ vattnets resa till hjärtat av Norge” följt av en artikel om Europas största vildmarksområde ”Laponias världsarv” i oktober 2015.

Utmärkelser: Orsolya har vunnit många internationella fototävlingar bland annat den mest prestigefyllda av dem alla, Natural History Museums tävling ”Wildlife Photographer of the Year”, där hon också har suttit i juryn både år 2009 och år 2016. Två gånger har Orsolya utsetts till årets naturfotograf i Ungern.

Utrustning: Nikon D800E med olika Nikon objektiv samt Gitzo-stativ med Uniqball stativhuvud.

För mer information: www.haarbergphoto.com