PÅL HERMANSEN

En av Nordens mest meriterade fotografer med hela världen som arbetsfält

Pål Hermansen – Djur- & naturfotograf

Pål Hermansen bor i Ski, söder om Oslo, Norge och är en av Nordens mest framgångsrika djur- och naturfotograf och har ett stort antal internationella priser, artiklar och föreläsningar på sin meritlista. Pål har arbetat som fotograf på den internationella marknaden i mer än 35 år, främst inom områdena natur-, dokumentär- och konstfotografering. Fotografisk dokumentation av naturen blev tidigt ett intresse för honom samtidigt som intresset för det fotografiska språket och kraften i fotografi i sig själv ökade efter att ha gjort en examen i konst och fotografi. Som ett resultat av detta har Pål siktat på att sudda ut traditionella gränserna mellan naturbilder, dokumentär- och konstfotografi. Han är också utbildad tandläkare och homeopat, kunskaper som ibland kan ses implementeras i hans bildspråk och skrift.

Viktiga delar av Påls arbete är bilder från polarområdena och Afrika, med fokus på klimatförändringar och samspelet mellan människa och natur i allmänhet. Dessutom har fåglar alltid varit en speciell passion.

Böcker och artiklar: Pål har skrivit och/eller illustrerad ungefär 35 böcker om naturrelaterade ämnen och representeras som en av tio fotografer i 2013 års internationella portföljbok ”Masters of Nature Photography” (BBC-National Historic Museum). Hans bilder har publicerats i tidningar och magasin över hela världen bland annat National Geographic Magazine, GEO Magazine, Conde Nast Traveler, Stern, New York Times, BBC Wildlife Magazine och alla de stora engelska dagstidningarna

Utställningar: Pål har haft mer än 45 fotoutställningar över hela världen.

Utmärkelser och annat: Han har även vunnit ett stort antal priser över hela världen bland annat BBC Wildlife Photographer of the Year två gånger och European Nature Photographer of the Year tre gånger. Pål har även suttit bland annat som jurymedelem I Wildlife Photographer of the Year, Nordic Nature Photo Contest och BBC Wildlife Photographer of the year 2014 and GDT European Nature Photographer of the Year 2014.Slutligen har Pål medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av världens största fotoprojekt.

Utrustning: Canon, Sony, Hasselblad, Nikon

För mer information: palhermansen.com