SHETLANDSÖARNA

Storbritannien • 1-5 augusti 2019

Shetlandsöarna är ett paradis för både djur-, natur- och landskapsfotografer och tillsammans med den internationellt prisade konst- och naturfotografen Mats Andersson blir resan en oförglömlig fotoresa.

Mats Anderssons sätt att se på motiven i kombination med Shetlandsöarnas unika landskap och djurliv kommer att göra denna resa till en stor upplevelse och möjlighet att ytterligare utveckla ditt fotograferande. Shetlandsöarna erbjuder fantastiska fotograferingsmöjligheter med allt från lunnefåglar, sälar och spektakulära klippformationer till ett böljande landskap med ett fantastiskt ljus. Mer än en miljon fåglar häckar i mycket stora kolonier på Shetlandsöarna under sommaren. Knappt någonstans i Europa kan du komma så många sjöfåglar så nära som här. Vad som gör Shetlandsöarna så speciellt är även öarnas mycket dramatiska landskap. Under fem dagar kommer Mats Andersson, Sveriges just nu mest omtalade och prisbelönta fotograf, att visa dig runt på Shetlandsöarna, ett paradis för djur-, natur och landskapsfotografer.

Resans höjdpunkter:

 • Shetlandsöarnas obeskrivliga landskap.
 • St Magnus Bay med klipporna ”The Drongs”.
 • Sumburgh Head med sin spektakulära natur och sina lunnefåglar.
 • Ön Noss, ett av de mest kända naturreservaten i Europa.
 • Naturreservatet Hermaness på ön Unst.
 • Hundratusentals häckande fåglar – närkontakt med lunnefåglar.
 • Stor chans att se samt fotografera säl på många av platserna.
 • Medverkan av Mats Andersson under resan.
 • Bildbearbetning av Mats Andersson.

 

 

FOTOGRAF

Mats Andersson är bosatt i Jönköping, Småland. Mats läste bland annat foto på Konstindustriskolan i Göteborg under 1980-talet och är sedan1989 verksam som Art Director och fotograf på Concret Reklam i Jönköping. Mats är ansluten hos bildbyrån Maskot i Stockholm och medlem i Naturfotograferna/N. Under åren har Mats hunnit med att publicera inte mindre än 10 böcker, vunnit ett stort antal priser bland annat Wildlife Photographer of the Year 2016, (Winner Black & White). Årets nordiska naturfotograf 2016 samt Årets naturfotograf 2016.

www.matsandersson.nu

 

MATS UPPGIFT FÖRE OCH UNDER RESAN

På samtliga av våra resor medverkar alltid en mycket känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Mats Andersson. Under hans ledning kommer du att få fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar på ön. Under resan kommer ni arbeta fram personliga bilder där landskapet kan bli något mellan dröm och verklighet. Mats kommer att prata om sitt sätt att se på bilder, bilder som ställer frågor och berör betraktaren. Mats kommer även att prata en hel del om fotografer som har inspirerat honom och visa exempel på deras bilder. Under resan kommer han även att prata om klassiskt mörkrumsarbete och visa exempel på hur kända fotografer förr såg till att kopiera sina bilder på ett mycket avancerat sätt. Vi kommer att arbeta liknande i Photoshop med att ljusa upp samt mörka ner för att framhäva det man vill förmedla i bilden.

Mats kommer självklart även att visa hur han själv arbetar och vi kommer tillsammans göra olika övningar med de bilder som kommer till under dagarna. Någon kväll kommer vi att visa bilder som tagits under dagarna där Mats kommer med bildkritik för att utveckla ditt fotograferande och någon annan kväll kommer Mats att hålla en föreläsning. Det kommer även att finnas mycket tid för individuella samtal där du har chansen att ta upp dina frågor. Att ha en kamera som går dubbelexponera med är en fördel – Mats själv använder Nikons systemkameror.

SHETLANDSÖARNA

Shetlandsöarna är en skotsk ögrupp belägen på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten nordost om Storbritannien mellan Orkneyöarna, Färöarna och Norge. Shetlandsöarna består av flera hundra öar, holmar och skär. Bara 16 av öarna är numera bebodda. Öarnas totala yta uppgår till 1 445 km2 och den sammanlagda kustlinjen är cirka femtio mil. Majoriteten av Shetlands befolkning bor på huvudön Mainland. På den östra sidan av ön ligger Lerwick, som redan 1700-talet var ögruppens huvudstad. Shetlands befolkning uppgår till cirka 23 000 invånare. Av dessa bor ca 7 500 i huvudstaden Lerwick. Befolkningen kallar ofta sin ögrupp för “The Old Rock” – “Den gamla klippan”. En benämning som stämmer väl in på öarna eftersom deras urberg, liksom Grönlands, hör till världens äldsta och bildades för mer än 2 000 miljoner år sedan.

Landskapet på Shetlandsöarna är fantastiskt vackert och en fröjd för en landskapsfotograf. Det finns allt från bergiga områden med Ronas Hill med sina 450 meter som det högsta berget på Shetlandsöarna till sjöar och branta klippor som stupar ner i havet. 

Klimatet på Shetlandsöarna ger milda vintrar och svala somrar som ofta för med sig dimma som sveper in över öarna från havet. Det regnar ofta på Shetlandsöarna, i genomsnitt 250 dagar per år. Medeltemperaturen i augusti är 14 grader. 

Naturen och djurlivet, inklusive shetlandsponnyerna, 300 000 får och över en miljon fåglar varav runt 300 000 lunnefåglar lockar många fotografer. Under häckningsperioden, april-augusti, sjuder havsklipporna och strandängarna av liv. För en fågelfotograf är detta ett eldorado som erbjuder magnifika upplevelser. På klipporna häckar tusentals sillgrisslor, tordmular, lunnefåglar, stormfågel, tretåiga måsar och havssulor. På hedmarkerna ser man storlabb, fjällabb, storspov, småspov och olika rovfåglar. På ängarna finns, bland annat, strandskator och tofsvipor. I havet simmar ejder och i sjöarna olika andfåglar. Fåglar finns överallt, men några platser är bättre än andra, till exempel Hermaness på den nordligaste ön Unst, Sumburgh Head på södra spetsen av Mainland och bäst av alla ön Noss, som är lätt att nå från Lerwick.

De vilda däggdjuren på land är få på Shetlandsöarna. Dock finns det utter. Den skygga uttern ser man av och till simmande i havet, springa över klippor eller över vägen. Säl finns det mycket gott om och man ser dem ofta liggande på klippor och solar när man vandrar utefter havet. Längre ut till havs kan man se delfiner, tumlare och olika arter val.

 

PLATSER VI BESÖKER

SUMBURGH HEAD

Beläget inte långt från öns flygplats och precis på yttersta änden av huvudön Mainland är Sumbrugh Head med sin karga natur och sin fyr är ett perfekt mål för fotografer. Klipporna, många upp till 70 meter höga, stupar brant ner i havet och i klippbranten häckar mängder av lunnefåglar vilka man kommer mycket nära. I närheten av Sumburgh head ligger också Jarlshof som har en spännande historia. En plats med säregna ruiner från vikingatiden och framåt.

ST NINIANS ISLAND

St Ninians Island ligger på västkusten ca 30 minuters bilfärd från Lerwick och är en liten ö förbunden med ”fastlandet”, Shetland, genom en så kallad tombolo, en smal landtunga av sand.

ÖN NOSS

Så snart man ser de kilometerlånga klipporna med sjöfåglarna förstår man varför Noss är ett naturreservat. Detta är ett av de mest kända naturreservaten i Europa. I häckningstider finns här över 150 000 fåglar samtidigt. Den kände National Geographic fotografen Franz Lanting sa ”Detta är en världsklass klippa” när han hade varit på Noss. Förutom ett stort antal fåglar bjuder Noss också på ett spektakulärt landskap med branta klippor, herdar, sandstränder, och betesmark. Vi åker med båt runt ön för att få bästa upplevelse av ön och dess fåglar.

ST MAGNUS BAY

St Magnus Bay bjuder på Shetlandsöarnas kanske vackraste landskap med branta stup och mäktiga vågor som oavbrutet rullar in mot de karga klipporna som sticker upp ur havet. Här promenerar vi från parkeringen ner till havet där stranden består av större runda stenar. Vi går sedan upp på branterna och fotograferar klipporna som sticker upp ur havet. De mest kända klipporna är ”The Drongs” som vi kommer ganska nära efter ca 45 min promenad från bilen. När man står på stupkanten och tittar ner mot havet finns det goda chanser att se säl.

HERMANESS NATIONAL NATURE RESERVE PÅ ÖN UNST

Längs upp på toppen av ögruppen ca 2,5 timme med bil från Lerwick ligger Hermaness som med sina världsberömda kolonier av sulor är Europas förmodligen mest spektakulära fågelklippa erbjuder ett otroligt fågelliv. Med utsikt över Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste punkt, erbjuder Hermaness National Nature Reserve en oas för tusentals sjöfåglar. Efter ungefär en timmes promenad genom gräsbevuxna myrmarken når man fram till klipporna vid den gamla fyrstationen där mängder av havsfåglar inklusive fulmars, måsar, sulor, kunnefåglar och rissa häckar. Längs med klipporna kan man även se gråsälar.

PROGRAM

Då vädret på Shetlandsöarna är mycket omväxlande och kan skifta från solsken till regn på bara några timmar kan programmet ändras på plats. Detta för att du ska få ut så bra fotomöjligheter som möjligt.

Flyg till Sumburgh Airport på Shetlandsöarna på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokning ordnar vi detta. 

TORSDAG 1 AUGUSTI 2019

Samling på Sumburgh Airport runt 15.00 där du möts du av Mats Andersson och en representant från Zoom Fotoresor. Från flygplatsen beger vi oss till Sumburgh Hotel för incheckning. Innan vi beger oss ut för vårt först fotopass på ön kommer Mats ska berätta lite om vad man bör tänka på vid fotografering och även lite om sitt speciella bildspråk. Härefter beger vi till Sumburgh Head/Sumbrugh Lighthouse, den sydligaste punkten på Shetlandsöarna där vi kommer inleda vårt besök med att fotografera både det dramatiska landskapet och lunnefåglar på nära håll. När solen gått ner beger vi oss åter till Sumburgh Hotel för en välkomstmiddag och för att diskuterar både dagens fotografering samt förväntningar på de kommande dagarna. ( M)

FREDAG 2 AUGUSTI 2019

Tidigt på morgonen besöker vi St Nininas Island med sina fantastiska stränder, branta klippor samt både vildkaniner och säl.  Åter på hotellet äter vi frukost varefter vi checkar ut. Men innan vi beger oss mot Shetlandsöarnas största stad, Lerwick kommer vi att besöka den utgrävda forntidsbyn Jarlshof sin ligger ett stenkast från hotellet och som i årtusenden legat gömd under sanddynerna. Härefter fort sätter vi till Lerwick varifrån vi kommer att göra en båttur runt ön Noss med sin stora fågelkoloni och sitt spektakulära landskap. Övernattning sker på The Queens Hotel centralt beläget i Lerwick. (F, L, M)

LÖRDAG 3 AUGUSTI 2019

Efter en tidig frukost beger vi oss mot Braewick vid St Magnus Bay, en av resans verkliga höjdpunkter. Landskapet vid St Magnus Bay med sina karga klippor som sticker upp ur havet i kombination med stup bjuder på oändliga möjligheter till annorlunda motiv. Övernattning på Brae Hotel. (F, L, M)

SÖNDAG 4 AUGUSTI 2019

Efter en tidig soluppgångsfotografering vid St Magnus Bay beger vi oss vidare norrut till ön Unst, Shetlandsöarnas nordligaste ö. Under dagen kommer vi att besöka Hermaness naturreservat med branta klippor, mänger av fåglar och mycket vildkaniner. Under dagen kommer vi även bland annat att fotografera Shetlandshästar.

Denna vår sista kväll på Shetlandsöarna bor vi på Hotell Sax Vord, ett av endast två inkvarteringsakternativ som finns på ön. Innan kvällens middag kommer vi besöka det lokala gin destilleriet beläget vägg i vägg med hotellet. Här producerar man Shetland Reel Gin vilket vi självklart kommer att prova på. Åter på hotellet kommer vi att äta en gemensam avslutningsmiddag och summera våra intryck. I samband med middagen kommer även Mats att utse ”Resans bild” vilken går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild 2017”. (F, L, M)

MÅNDAG 5 AUGUSTI 2019

Tidigt på morgonen beger vi till en utsiktsplats för att uppleva och fotografera soluppgången. Har vi tur och det är klart väder kan man ser Mainland  i fjärran och tvärs över viken ser man fyren och Hermaness naturreservat.  Här kommer vi även att äta vår medhavda frukost. Härefter beger vi oss söder ut mot Sumburgh och flygplatsen. På väg dit kommer vi att göra ett fotostopp vid den gamla slottsruinen vid Muness där vi även kommer att äta vår medhavda picknicklunch. Härefter fortsätter vi till flygplatsen för flyg till Edinburgh och vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

INKVARTERING

SUMBURGH HOTEL***

Sumburgh Hotel är det sydligast belägna hotellet på Shetlandsöarna och ligger mycket nära Shetlandsöarnas sydligaste punkt, Sumburgh Head, med sitt fyrtorn. Hotellet som är en gammal lantgård från 1864 har 36 bekväma rum med toalett och dusch samt med TV och telefon och trådlöst internet. På hotellet finns även en restaurang och en pub.

Läs mer

 

QUEENS HOTEL***+

Queens Hotel är ett mellanklasshotell centralt beläget nära hamnen i Lerwick. Hotellets alla rum har ett eget badrum utrustat med dusch, hårtork och badrockar samt är utrustade med TV, te/kaffebryggare och telefon. Alla rum har utsikten över öarna. Queens Hotels restaurang erbjuder färska lokalproducerade rätter. Hotellet har 24-timmars reception och rumsbetjäning dygnet runt.

Läs mer

BRAE HOTEL****

Hotellet är beläget i Shetlandsöarnas största by, Brae och är ett mycket bra mellanklasshotell med en fantastisk utsikt över havet och de närbelägna öarna. Brae Hotel erbjuder 35 moderna rum med all bekvämlighet såsom toalett, TV, telefon samt fri Wi-Fi. På hotellet finns även trevlig bar samt en restaurang samt en coffeeshop.

Läs mer

 

SAXA VORD VANDRARHEM**

Sax Vord Hotel är en gammal militär flygbas som var i bruk fram till 2006 varefter den gjordes om till ett trevligt vandrarhem. Inkvarteringen är av enkel standard och har totalt 26 rum. Toalett och duschmöjligheter finns i korridoren. Här finns även en trevlig bar, The Sergeants’ Mess Lounge Bar och en restaurang som serverar mycket god mat. Hotellet har även ett eget gin destilleri vilket man kan besöka.

Läs mer

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

Foto: Mats Andersson

PRIS

Pris per person i SEK: 14.980:-

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Färjeöverfarter enligt program.
 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotoaktiviteter på ön dagligen. 
 • Båttur runt ön Noss
 • Medverkan av Mats Andersson under hela resan.
 • Workshop och föredrag av Mats Andersson under resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Lokala skatter.

Färdhandlingar och praktisk reseinformation.
 
Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. SEK 2.250:-. 
 • Flyg till Shetlandsöarna.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som dryck, telefonsamtal etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.

 
FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Shetlandsöarna hjälper vi mer än gärna till med detta. Du kan maila oss på info@zoomfotoresor.se, ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller skriva in det i bokningsformuläret.

 

FAKTA

Målgrupp: Djur-, natur- och landskapsfotografer i alla åldrar. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderas dock en viss vana vid fotografering.

Min/max antal: 8/15.

Utrustning: En kamera som går att multiexponera med är att rekommendera. Olika objektiv från vidvinkel till zoom telen är användbart. En- eller trebenstativ, samt om möjligt en laptop med programvaran Photoshop för att kunna bearbeta bilderna enligt bilder Mats. Självklart kan man även ta med Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: GBP 10,30.

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Shetlandsöarna är ett paradis för både djur-, natur- och landskapsfotografer och tillsammans med den internationellt prisade konst- och naturfotografen Mats Andersson blir resan en oförglömlig fotoresa.

 

Mats Anderssons sätt att se på motiven i kombination med Shetlandsöarnas unika landskap och djurliv kommer att göra denna resa till en stor upplevelse och möjlighet att ytterligare utveckla ditt fotograferande. Shetlandsöarna erbjuder fantastiska fotograferingsmöjligheter med allt från lunnefåglar, sälar och spektakulära klippformationer till ett böljande landskap med ett fantastiskt ljus. Mer än en miljon fåglar häckar i mycket stora kolonier på Shetlandsöarna under sommaren. Knappt någonstans i Europa kan du komma så många sjöfåglar så nära som här. Vad som gör Shetlandsöarna så speciellt är även öarnas mycket dramatiska landskap.

Resans höjdpunkter:

 • Shetlandsöarnas obeskrivliga landskap.
 • St Magnus Bay med klipporna ”The Drongs”.
 • Sumburgh Head med spektakulär natur och Lunnefåglar.
 • Noss, ett av de mest kända naturreservaten i Europa.
 • Naturreservatet Hermaness på ön Unst.
 • Hundratusentals häckande fåglar.
 • Närkontakt med Lunnefåglar.
 • Stor chans att fotografera säl.
 • Medverkan av Mats Andersson under resan.
 • Bildbearbetning av Mats Andersson.

FOTOGRAF

Mats Andersson har vunnit ett stort antal priser bland annat Wildlife Photographer of the Year 2016, (Winner Black & White). Årets nordiska naturfotograf 2016 samt Årets naturfotograf 2016.

För mer information om Mats och hans uppgift på resan se programmet på vår webbsidan via datorn.

SHETLANDSÖARNA

För mer information om Shetlandsöarna se programmet på vår webbsidan via datorn.

PLATSER VI BESÖKER 

För mer information nedan platser vi besöker under resan se programmet på vår webbsidan via datorn.

SUMBURGH HEAD

Beläget inte långt från öns flygplats och precis på yttersta änden av huvudön Mainland är Sumbrugh Head med sin karga natur och sin fyr är ett perfekt mål för fotografer. 

ST NINIANS ISLAND

St Ninians Island ligger på västkusten ca 30 minuters bilfärd från Lerwick och är en liten ö förbunden med ”fastlandet”, Shetland, genom en så kallad tombolo, en smal landtunga av sand.

ÖN NOSS

Så snart man ser de kilometerlånga klipporna med sjöfåglarna förstår man varför Noss är ett naturreservat. Detta är ett av de mest kända naturreservaten i Europa. I häckningstider finns här över 150 000 fåglar samtidigt. 

ST MAGNUS BAY

St Magnus Bay bjuder på Shetlandsöarnas kanske mest spektakulära landskap med branta stup och mäktiga vågor som oavbrutet rullar in mot de karga klipporna som sticker upp ur havet. 

HERMANESS NATIONAL NATURE RESERVE PÅ ÖN UNST

Längs upp på toppen av ögruppen ligger Hermaness som med sina världsberömda kolonier av sulor är Europas förmodligen mest omtalade fågelklippa erbjuder ett otroligt fågelliv. 

PROGRAM

Då vädret på Shetlandsöarna är mycket omväxlande och kan skifta från solsken till regn på bara några timmar kan programmet ändras på plats. Detta för att du ska få ut så bra fotomöjligheter som möjligt av dagarna på ön.

Flyg till Sumburgh Airport på Shetlandsöarna på egen hand. 

TORSDAG 1 AUGUSTI 2019

Samling på Sumburgh Airport runt 15.00 där du möts du av Mats Andersson och en representant från Zoom Fotoresor. Från flygplatsen beger vi oss till Sumburgh Hotel för incheckning. Innan vi beger oss ut för vårt först fotopass på ön kommer Mats ska berätta lite om vad man bör tänka på vid fotografering och även lite om sitt speciella bildspråk. Härefter beger vi till Sumburgh Head/Sumbrugh Lighthouse, den sydligaste punkten på Shetlandsöarna där vi kommer inleda vårt besök med att fotografera både det dramatiska landskapet och lunnefåglar på nära håll. När solen gått ner beger vi oss åter till Sumburgh Hotel för en välkomstmiddag och för att diskuterar både dagens fotografering samt förväntningar på de kommande dagarna. ( M)

FREDAG 2 AUGUSTI 2019

Tidigt på morgonen besöker vi St Nininas Island med sina fantastiska stränder, branta klippor samt både vildkaniner och säl.  Åter på hotellet äter vi frukost varefter vi checkar ut. Men innan vi beger oss mot Shetlandsöarnas största stad, Lerwick kommer vi att besöka den utgrävda forntidsbyn Jarlshof sin ligger ett stenkast från hotellet och som i årtusenden legat gömd under sanddynerna. Härefter fort sätter vi till Lerwick varifrån vi kommer att göra en båttur runt ön Noss med sin stora fågelkoloni och sitt spektakulära landskap. Övernattning sker på The Queens Hotel centralt beläget i Lerwick. (F, L, M)

LÖRDAG 3 AUGUSTI 2019

Efter en tidig frukost beger vi oss mot Braewick vid St Magnus Bay, en av resans verkliga höjdpunkter.  Landskapet vid St Magnus Bay med sina karga klippor som sticker upp ur havet i kombination med stup bjuder på oändliga möjligheter till annorlunda motiv. Övernattning på The Moorfields Hotel. (F, L, M)

SÖNDAG 4 AUGUSTI 2019

Efter en tidig soluppgångsfotografering vid St Magnus Bay beger vi oss vidare norrut till ön Unst, Shetlandsöarnas nordligaste ö. Under dagen kommer vi att besöka Hermaness naturreservat med branta klippor, mänger av fåglar och mycket vildkaniner. Under dagen kommer vi även bland annat att fotografera Shetlandshästar. Denna vår sista kväll på Shetlandsöarna bor vi på Hotell Sax Vord, ett av endast två inkvarteringsakternativ som finns på ön. Innan kvällens middag kommer vi besöka det lokala gin destilleriet beläget vägg i vägg med hotellet. Här producerar man Shetland Reel Gin vilket vi självklart kommer att prova på. Åter på hotellet kommer vi att äta en gemensam avslutningsmiddag och summera våra intryck. I samband med middagen kommer även Mats att utse ”Resans bild” vilken går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild 2017”. (F, L, M)

MÅNDAG 5 AUGUSTI 2019

Tidigt på morgonen beger vi till en utsiktsplats för att uppleva och fotografera soluppgången. Har vi tur och det är klart väder kan man ser Mainland  i fjärran och tvärs över viken ser man fyren och Hermaness naturreservat.  Här kommer vi även att äta vår medhavda frukost. Härefter beger vi oss söder ut mot Sumburgh och flygplatsen. På väg dit kommer vi att göra ett fotostopp vid den gamla slottsruinen vid Muness där vi även kommer att äta vår medhavda picknicklunch. Härefter fortsätter vi till flygplatsen för flyg till Edinburgh och vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

 

HOTELL

För mer info klicka på hotellnamnet.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person i SEK: 14.980:-

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Färjeöverfarter enligt program.
 • Inkvartering i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotoaktiviteter på ön dagligen. 
 • Båttur runt ön Noss.
 • Medverkan av Mats Andersson under resan.
 • Workshop av Mats Andersson under resan.
 • Teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Lokala skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

 
Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. SEK 2.250:-. 
 • Flyg till Shetlandsöarna.
 • Kostnader av personlig karaktär, som dryck.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. Ee vår webb under ”Övrigt”.

 
FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Shetlandsöarna hjälper vi mer än gärna till med detta. Du kan maila oss på info@zoomfotoresor.se, ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller skriva in det i bokningsformuläret.

FAKTA

Målgrupp: Djur-, natur- och landskapsfotografer i alla åldrar. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderas dock en viss vana vid fotografering.

Min/max antal: 8/15.

Utrustning:  En kamera som går att multiexponera med är att rekommendera. Olika objektiv från vidvinkel till zoom telen är användbart. En- eller trebenstativ, samt om möjligt en laptop med programvaran Photoshop för att kunna bearbeta bilderna enligt bilder Mats. Självklart kan man även ta med Lightroom

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: GBP 10,30.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

 

GALLERI – 2018 ÅRS RESA

Foto: Sven, Oscar, Kenneth, Jörgen, Bo, Annette, Anja, Anita, Agnetha, Agata, Gunilla, Lars-Erik