SHETLANDSÖARNA

MED FOTOGRAF MATS ANDERSSON

LAND: Storbritannien   FOTO: Landskap/natur   RESELÄNGD: 5 dagar   DATUM: 28/7-1/8 2022   DELTAGARE: 8-15   PRIS: SEK 18 350:-

Shetlandsöarna är ett paradis för både djur-, natur- och landskapsfotografer och tillsammans med den internationellt prisade konst- och naturfotografen Mats Andersson blir resan en oförglömlig fotoresa.

Mats Anderssons sätt att se på motiven i kombination med Shetlandsöarnas unika landskap och djurliv kommer att göra denna resa till en stor upplevelse och möjlighet att ytterligare utveckla ditt fotograferande. Shetlandsöarna erbjuder fantastiska fotograferingsmöjligheter med allt från lunnefåglar, sälar och spektakulära klippformationer till ett böljande landskap med ett fantastiskt ljus. Mer än en miljon fåglar häckar i mycket stora kolonier på Shetlandsöarna under sommaren. Knappt någonstans i Europa kan du komma så många sjöfåglar så nära som här. Vad som gör Shetlandsöarna så speciellt är även öarnas mycket dramatiska landskap. Under fem dagar kommer Mats Andersson, Sveriges just nu mest omtalade och prisbelönta fotograf, att visa dig runt på Shetlandsöarna, ett paradis för djur-, natur och landskapsfotografer.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Shetlandsöarnas obeskrivliga landskap.
 • St Magnus Bay med klipporna ”The Drongs”.
 • Sumburgh Head med sin spektakulära natur och sina lunnefåglar.
 • Ön Noss, ett av de mest kända naturreservaten i Europa.
 • Naturreservatet Hermaness på ön Unst.
 • Hundratusentals häckande fåglar – närkontakt med lunnefåglar.
 • Stor chans att se samt fotografera säl på många av platserna.
 • Medverkan av Mats Andersson under resan.
 • Bildbearbetning av Mats Andersson.

DESTINATION

SHETLANDSÖARNA

Shetlandsöarna är en skotsk ögrupp belägen på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten nordost om Storbritannien mellan Orkneyöarna, Färöarna och Norge. Shetlandsöarna består av flera hundra öar, holmar och skär. Bara 16 av öarna är numera bebodda. Öarnas totala yta uppgår till 1 445 km2 och den sammanlagda kustlinjen är cirka femtio mil. Majoriteten av Shetlands befolkning bor på huvudön Mainland. På den östra sidan av ön ligger Lerwick, som redan 1700-talet var ögruppens huvudstad. Shetlands befolkning uppgår till cirka 23 000 invånare. Av dessa bor ca 7 500 i huvudstaden Lerwick. Befolkningen kallar ofta sin ögrupp för “The Old Rock” – “Den gamla klippan”. En benämning som stämmer väl in på öarna eftersom deras urberg, liksom Grönlands, hör till världens äldsta och bildades för mer än 2 000 miljoner år sedan.

PLATSER VI BESÖKER

SUMBURGH HEAD
Beläget inte långt från öns flygplats och precis på yttersta änden av huvudön Mainland är Sumbrugh Head med sin karga natur och sin fyr är ett perfekt mål för fotografer. Klipporna, många upp till 70 meter höga, stupar brant ner i havet och i klippbranten häckar mängder av lunnefåglar vilka man kommer mycket nära. I närheten av Sumburgh head ligger också Jarlshof som har en spännande historia. En plats med säregna ruiner från vikingatiden och framåt.

ST NINIANS ISLAND
St Ninians Island ligger på västkusten ca 30 minuters bilfärd från Lerwick och är en liten ö förbunden med ”fastlandet”, Shetland, genom en så kallad tombolo, en smal landtunga av sand.

ÖN NOSS
Så snart man ser de kilometerlånga klipporna med sjöfåglarna förstår man varför Noss är ett naturreservat. Detta är ett av de mest kända naturreservaten i Europa. I häckningstider finns här över 150 000 fåglar samtidigt. Den kände National Geographic fotografen Franz Lanting sa ”Detta är en världsklass klippa” när han hade varit på Noss. Förutom ett stort antal fåglar bjuder Noss också på ett spektakulärt landskap med branta klippor, herdar, sandstränder, och betesmark. Vi åker med båt runt ön för att få bästa upplevelse av ön och dess fåglar.

ST MAGNUS BAY
St Magnus Bay bjuder på Shetlandsöarnas kanske vackraste landskap med branta stup och mäktiga vågor som oavbrutet rullar in mot de karga klipporna som sticker upp ur havet. Här promenerar vi från parkeringen ner till havet där stranden består av större runda stenar. Vi går sedan upp på branterna och fotograferar klipporna som sticker upp ur havet. De mest kända klipporna är ”The Drongs” som vi kommer ganska nära efter ca 45 min promenad från bilen. När man står på stupkanten och tittar ner mot havet finns det goda chanser att se säl.

HERMANESS NATIONAL NATURE RESERVE PÅ ÖN UNST
Längs upp på toppen av ögruppen ca 2,5 timme med bil från Lerwick ligger Hermaness som med sina världsberömda kolonier av sulor är Europas förmodligen mest spektakulära fågelklippa erbjuder ett otroligt fågelliv. Med utsikt över Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste punkt, erbjuder Hermaness National Nature Reserve en oas för tusentals sjöfåglar. Efter ungefär en timmes promenad genom gräsbevuxna myrmarken når man fram till klipporna vid den gamla fyrstationen där mängder av havsfåglar inklusive fulmars, måsar, sulor, kunnefåglar och rissa häckar. Längs med klipporna kan man även se gråsälar.

PROGRAM

28 JULI – 1 AUGUSTI 2022

Då vädret på Shetlandsöarna är mycket omväxlande och kan skifta från solsken till regn på bara några timmar kan programmet ändras på plats. Detta för att du ska få ut så bra fotomöjligheter som möjligt.

Flyg till Sumburgh Airport på Shetlandsöarna på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokning ordnar vi detta.

DAG 1, (28/7) – VÄLKOMMEN TILL SHETLANDSÖARNA

Samling på Sumburgh Airport runt 15.00 där du möts du av Mats Andersson och en representant från Zoom Fotoresor. Från flygplatsen beger vi oss till Sumburgh Hotel för incheckning. Innan vi beger oss ut för vårt först fotopass på ön kommer Mats ska berätta lite om vad man bör tänka på vid fotografering och även lite om sitt speciella bildspråk. Härefter beger vi till Sumburgh Head/Sumbrugh Lighthouse, den sydligaste punkten på Shetlandsöarna där vi kommer inleda vårt besök med att fotografera både det dramatiska landskapet och lunnefåglar på nära håll. När solen gått ner beger vi oss åter till Sumburgh Hotel för en välkomstmiddag och för att diskuterar både dagens fotografering samt förväntningar på de kommande dagarna. ( M)

DAG 2, (29/7) – ST NININAS ISLAND & ÖN NOSS

Tidigt på morgonen besöker vi St Nininas Island med sina fantastiska stränder, branta klippor samt både vildkaniner och säl.  Åter på hotellet äter vi frukost varefter vi checkar ut. Men innan vi beger oss mot Shetlandsöarnas största stad, Lerwick kommer vi att besöka den utgrävda forntidsbyn Jarlshof sin ligger ett stenkast från hotellet och som i årtusenden legat gömd under sanddynerna. Härefter fort sätter vi till Lerwick varifrån vi kommer att göra en båttur runt ön Noss med sin stora fågelkoloni och sitt spektakulära landskap. Övernattning sker på The Queens Hotel centralt beläget i Lerwick. (F, L, M)

DAG 3, (30/7) – ST MAGNUS BAY

Efter en tidig frukost beger vi oss mot Braewick vid St Magnus Bay, en av resans verkliga höjdpunkter. Landskapet vid St Magnus Bay med sina karga klippor som sticker upp ur havet i kombination med stup bjuder på oändliga möjligheter till annorlunda motiv. Övernattning på Brae Hotel. (F, L, M)

DAG 4, (31/7) – ÖN UNST & HERMANESS NATURRESERVAT

Efter en tidig soluppgångsfotografering vid St Magnus Bay beger vi oss vidare norrut till ön Unst, Shetlandsöarnas nordligaste ö. Under dagen kommer vi att besöka Hermaness naturreservat med branta klippor, mänger av fåglar och mycket vildkaniner. Under dagen kommer vi även bland annat att fotografera Shetlandshästar.

Denna vår sista kväll på Shetlandsöarna bor vi på Hotell Sax Vord, ett av endast två inkvarteringsakternativ som finns på ön. Innan kvällens middag kommer vi besöka det lokala gin destilleriet beläget vägg i vägg med hotellet. Här producerar man Shetland Reel Gin vilket vi självklart kommer att prova på. Åter på hotellet kommer vi att äta en gemensam avslutningsmiddag och summera våra intryck. I samband med middagen kommer även Mats att utse ”Resans bild” vilken går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild”. (F, L, M)

DAG 5, (1/8) – RESAN AVSLUTAS

Tidigt på morgonen beger vi till en utsiktsplats för att uppleva och fotografera soluppgången. Har vi tur och det är klart väder kan man ser Mainland  i fjärran och tvärs över viken ser man fyren och Hermaness naturreservat.  Här kommer vi även att äta vår medhavda frukost. Härefter beger vi oss söder ut mot Sumburgh och flygplatsen. På väg dit kommer vi att göra ett fotostopp vid den gamla slottsruinen vid Muness där vi även kommer att äta vår medhavda picknicklunch. Härefter fortsätter vi till flygplatsen för flyg till Edinburgh och vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

FOTOGRAF

MATS ANDERSSON

Mats Andersson är bosatt i Jönköping, Småland. Mats läste bland annat foto på Konstindustriskolan i Göteborg under 1980-talet och är sedan 1989 verksam som Art Director och fotograf på Concret Reklam i Jönköping. Mats är ansluten till bildbyrån Maskot i Stockholm och medlem i Naturfotograferna/N. Under åren har Mats hunnit med att publicera inte mindre än 12 böcker, vunnit ett stort antal priser, bland annat Wildlife Photographer of the Year 2016, (Black & White). Årets nordiska naturfotograf 2016 samt blivit utsedd till Årets naturfotograf 2016. 2017 lyckades han dessutom knipa ett silver i Wildlife Photographer of the Year (benämns som VM i naturfoto).

www.matsandersson.nu

MATS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga av våra resor medverkar alltid en professionell fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Mats Andersson. Under hans ledning kommer du att få fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Under resan kommer ni arbeta fram personliga bilder där landskapet kan bli något mellan dröm och verklighet. Mats kommer att prata om sitt sätt att se på bilder, bilder som ställer frågor och berör betraktaren. Mats kommer även att prata en hel del om fotografer som har inspirerat honom och visa exempel på deras bilder. Under resan kommer han även att prata om klassiskt mörkrumsarbete och visa exempel på hur kända fotografer förr såg till att kopiera sina bilder på ett mycket avancerat sätt. Vi kommer att arbeta liknande i Photoshop med att ljusa upp samt mörka ner för att framhäva det man vill förmedla i bilden.

Mats kommer självklart även att visa hur han själv arbetar och vi kommer tillsammans göra olika övningar med de bilder som kommer till under dagarna. Någon kväll kommer vi att visa bilder som tagits under dagarna där Mats kommer med bildkritik för att utveckla ditt fotograferande och någon annan kväll kommer Mats att hålla en föreläsning. Det kommer även att finnas mycket tid för individuella samtal där du har chansen att ta upp dina frågor. Att ha en kamera som går dubbelexponera med är en fördel – Mats själv använder Nikons systemkameror.

HOTELL

PRIS & BOKNING

PRIS

Pris per person: SEK 18 350:-

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Färjeöverfarter enligt program.
 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotoaktiviteter på ön dagligen.
 • Båttur runt ön Noss
 • Medverkan av Mats Andersson under hela resan.
 • Workshop och föredrag av Mats Andersson under resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Lokala skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. SEK 3 500:-.
 • Flyg till Shetlandsöarna.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som dryck, telefonsamtal etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.

FLYG

Vi rekommenderar att du ankommer redan dagen innan då vädret kan ändras snabbt från solsken till dimma eller stark vind vilket gör att flyget inte kan landa. Du bör dock ankomma senast med eftermiddagsflyget som ankommer ca 15.30 den 28/7 och inte boka hemresan tidigare än 15.00 den 1/8.

Om du/ni önskar bokning av flyg hjälper vi mer än gärna till med detta. Du kan maila oss på info@zoomfotoresor.se, ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller skriva in det i bokningsformuläret.

FAKTA

Målgrupp:  Djur-, natur- och landskapsfotografer i alla åldrar. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderas dock en viss vana vid fotografering.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: GBP 11,90

UTRUSTNING

En kamera som går att multiexponera med är att rekommendera.

Objektiv från vidvinkel till mellanlånga zoom telen är användbart.

En- eller trebenstativ.

En laptop med programvaran Photoshop för att kunna bearbeta bilderna enligt Mats sätt. Självklart kan man även ta med Lightroom.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +47 470 466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se.

Foto: Mats Andersson

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

SHETLANDSÖARNA

MED FOTOGRAF MATS ANDERSSON

LAND: Storbritannien

FOTO: Landskap/natur

RESELÄNGD: 5 dagar

DATUM: 28/7-1/8 2022

DELTAGARE: 8-15

PRIS: SEK 18 350:-

 

Shetlandsöarna är ett paradis för både djur-, natur- och landskapsfotografer och tillsammans med den internationellt prisade konst- och naturfotografen Mats Andersson blir resan en oförglömlig fotoresa.

Mats Anderssons sätt att se på motiven i kombination med Shetlandsöarnas unika landskap och djurliv kommer att göra denna resa till en stor upplevelse och möjlighet att ytterligare utveckla ditt fotograferande. Shetlandsöarna erbjuder fantastiska fotograferingsmöjligheter med allt från lunnefåglar, sälar och spektakulära klippformationer till ett böljande landskap med ett fantastiskt ljus. Mer än en miljon fåglar häckar i mycket stora kolonier på Shetlandsöarna under sommaren. Knappt någonstans i Europa kan du komma så många sjöfåglar så nära som här. Vad som gör Shetlandsöarna så speciellt är även öarnas mycket dramatiska landskap. Under fem dagar kommer Mats Andersson, Sveriges just nu mest omtalade och prisbelönta fotograf, att visa dig runt på Shetlandsöarna, ett paradis för djur-, natur och landskapsfotografer.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Shetlandsöarnas obeskrivliga landskap.
 • St Magnus Bay med klipporna ”The Drongs”.
 • Sumburgh Head med sin spektakulära natur och sina lunnefåglar.
 • Ön Noss, ett av de mest kända naturreservaten i Europa.
 • Naturreservatet Hermaness på ön Unst.
 • Hundratusentals häckande fåglar – närkontakt med lunnefåglar.
 • Stor chans att se samt fotografera säl på många av platserna.
 • Medverkan av Mats Andersson under resan.
 • Bildbearbetning av Mats Andersson.

DESTINATION

Vi besöker Shetlandsöarna, en skotsk ögrupp belägen på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten nordost om Storbritannien mellan Färöarna och Norge som består av flera hundra öar, holmar och skär.

LÄS MER

SHETLANDSÖARNA

Shetlandsöarna är en skotsk ögrupp belägen på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten nordost om Storbritannien mellan Orkneyöarna, Färöarna och Norge. Shetlandsöarna består av flera hundra öar, holmar och skär. Bara 16 av öarna är numera bebodda. Öarnas totala yta uppgår till 1 445 km2 och den sammanlagda kustlinjen är cirka femtio mil. Majoriteten av Shetlands befolkning bor på huvudön Mainland. På den östra sidan av ön ligger Lerwick, som redan 1700-talet var ögruppens huvudstad. Shetlands befolkning uppgår till cirka 23 000 invånare. Av dessa bor ca 7 500 i huvudstaden Lerwick. Befolkningen kallar ofta sin ögrupp för “The Old Rock” – “Den gamla klippan”. En benämning som stämmer väl in på öarna eftersom deras urberg, liksom Grönlands, hör till världens äldsta och bildades för mer än 2 000 miljoner år sedan.

PLATSER VI BESÖKER

SUMBURGH HEAD
Beläget inte långt från öns flygplats och precis på yttersta änden av huvudön Mainland är Sumbrugh Head med sin karga natur och sin fyr är ett perfekt mål för fotografer. Klipporna, många upp till 70 meter höga, stupar brant ner i havet och i klippbranten häckar mängder av lunnefåglar vilka man kommer mycket nära. I närheten av Sumburgh head ligger också Jarlshof som har en spännande historia. En plats med säregna ruiner från vikingatiden och framåt.

ST NINIANS ISLAND
St Ninians Island ligger på västkusten ca 30 minuters bilfärd från Lerwick och är en liten ö förbunden med ”fastlandet”, Shetland, genom en så kallad tombolo, en smal landtunga av sand.

ÖN NOSS
Så snart man ser de kilometerlånga klipporna med sjöfåglarna förstår man varför Noss är ett naturreservat. Detta är ett av de mest kända naturreservaten i Europa. I häckningstider finns här över 150 000 fåglar samtidigt. Den kände National Geographic fotografen Franz Lanting sa ”Detta är en världsklass klippa” när han hade varit på Noss. Förutom ett stort antal fåglar bjuder Noss också på ett spektakulärt landskap med branta klippor, herdar, sandstränder, och betesmark. Vi åker med båt runt ön för att få bästa upplevelse av ön och dess fåglar.

ST MAGNUS BAY
St Magnus Bay bjuder på Shetlandsöarnas kanske vackraste landskap med branta stup och mäktiga vågor som oavbrutet rullar in mot de karga klipporna som sticker upp ur havet. Här promenerar vi från parkeringen ner till havet där stranden består av större runda stenar. Vi går sedan upp på branterna och fotograferar klipporna som sticker upp ur havet. De mest kända klipporna är ”The Drongs” som vi kommer ganska nära efter ca 45 min promenad från bilen. När man står på stupkanten och tittar ner mot havet finns det goda chanser att se säl.

HERMANESS NATIONAL NATURE RESERVE PÅ ÖN UNST
Längs upp på toppen av ögruppen ca 2,5 timme med bil från Lerwick ligger Hermaness som med sina världsberömda kolonier av sulor är Europas förmodligen mest spektakulära fågelklippa erbjuder ett otroligt fågelliv. Med utsikt över Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste punkt, erbjuder Hermaness National Nature Reserve en oas för tusentals sjöfåglar. Efter ungefär en timmes promenad genom gräsbevuxna myrmarken når man fram till klipporna vid den gamla fyrstationen där mängder av havsfåglar inklusive fulmars, måsar, sulor, kunnefåglar och rissa häckar. Längs med klipporna kan man även se gråsälar.

PROGRAM

Vi kommer att få uppleva en fantastisk fotoresa i dramatiska landskap som ständigt spelas upp framför våra kameror och ger oss hela tiden ny inspiration.

LÄS MER

Då vädret på Shetlandsöarna är mycket omväxlande och kan skifta från solsken till regn på bara några timmar kan programmet ändras på plats. Detta för att du ska få ut så bra fotomöjligheter som möjligt.

Flyg till Sumburgh Airport på Shetlandsöarna på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokning ordnar vi detta.

DAG 1, (28/7) – VÄLKOMMEN TILL SHETLANDSÖARNA

Samling på Sumburgh Airport runt 15.00 där du möts du av Mats Andersson och en representant från Zoom Fotoresor. Från flygplatsen beger vi oss till Sumburgh Hotel för incheckning. Innan vi beger oss ut för vårt först fotopass på ön kommer Mats ska berätta lite om vad man bör tänka på vid fotografering och även lite om sitt speciella bildspråk. Härefter beger vi till Sumburgh Head/Sumbrugh Lighthouse, den sydligaste punkten på Shetlandsöarna där vi kommer inleda vårt besök med att fotografera både det dramatiska landskapet och lunnefåglar på nära håll. När solen gått ner beger vi oss åter till Sumburgh Hotel för en välkomstmiddag och för att diskuterar både dagens fotografering samt förväntningar på de kommande dagarna. ( M)

DAG 2, (29/7) – ST NININAS ISLAND & ÖN NOSS

Tidigt på morgonen besöker vi St Nininas Island med sina fantastiska stränder, branta klippor samt både vildkaniner och säl.  Åter på hotellet äter vi frukost varefter vi checkar ut. Men innan vi beger oss mot Shetlandsöarnas största stad, Lerwick kommer vi att besöka den utgrävda forntidsbyn Jarlshof sin ligger ett stenkast från hotellet och som i årtusenden legat gömd under sanddynerna. Härefter fort sätter vi till Lerwick varifrån vi kommer att göra en båttur runt ön Noss med sin stora fågelkoloni och sitt spektakulära landskap. Övernattning sker på The Queens Hotel centralt beläget i Lerwick. (F, L, M)

DAG 3, (30/7) – ST MAGNUS BAY

Efter en tidig frukost beger vi oss mot Braewick vid St Magnus Bay, en av resans verkliga höjdpunkter. Landskapet vid St Magnus Bay med sina karga klippor som sticker upp ur havet i kombination med stup bjuder på oändliga möjligheter till annorlunda motiv. Övernattning på Brae Hotel. (F, L, M)

DAG 4, (31/7) – ÖN UNST & HERMANESS NATURRESERVAT

Efter en tidig soluppgångsfotografering vid St Magnus Bay beger vi oss vidare norrut till ön Unst, Shetlandsöarnas nordligaste ö. Under dagen kommer vi att besöka Hermaness naturreservat med branta klippor, mänger av fåglar och mycket vildkaniner. Under dagen kommer vi även bland annat att fotografera Shetlandshästar.

Denna vår sista kväll på Shetlandsöarna bor vi på Hotell Sax Vord, ett av endast två inkvarteringsakternativ som finns på ön. Innan kvällens middag kommer vi besöka det lokala gin destilleriet beläget vägg i vägg med hotellet. Här producerar man Shetland Reel Gin vilket vi självklart kommer att prova på. Åter på hotellet kommer vi att äta en gemensam avslutningsmiddag och summera våra intryck. I samband med middagen kommer även Mats att utse ”Resans bild” vilken går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild”. (F, L, M)

DAG 5, (1/8) – RESAN AVSLUTAS

Tidigt på morgonen beger vi till en utsiktsplats för att uppleva och fotografera soluppgången. Har vi tur och det är klart väder kan man ser Mainland  i fjärran och tvärs över viken ser man fyren och Hermaness naturreservat.  Här kommer vi även att äta vår medhavda frukost. Härefter beger vi oss söder ut mot Sumburgh och flygplatsen. På väg dit kommer vi att göra ett fotostopp vid den gamla slottsruinen vid Muness där vi även kommer att äta vår medhavda picknicklunch. Härefter fortsätter vi till flygplatsen för flyg till Edinburgh och vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

FOTOGRAF

Mats Andersson är en prisbelönt och välkänd konst- och naturfotograf är bosatt i Jönköping, Småland.

LÄS MER

Mats Andersson är bosatt i Jönköping, Småland. Mats läste bland annat foto på Konstindustriskolan i Göteborg under 1980-talet och är sedan 1989 verksam som Art Director och fotograf på Concret Reklam i Jönköping. Mats är ansluten till bildbyrån Maskot i Stockholm och medlem i Naturfotograferna/N. Under åren har Mats hunnit med att publicera inte mindre än 12 böcker, vunnit ett stort antal priser, bland annat Wildlife Photographer of the Year 2016, (Black & White). Årets nordiska naturfotograf 2016 samt blivit utsedd till Årets naturfotograf 2016. 2017 lyckades han dessutom knipa ett silver i Wildlife Photographer of the Year (benämns som VM i naturfoto).

www.matsandersson.nu

 

MATS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga av våra resor medverkar alltid en professionell fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Mats Andersson. Under hans ledning kommer du att få fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Under resan kommer ni arbeta fram personliga bilder där landskapet kan bli något mellan dröm och verklighet. Mats kommer att prata om sitt sätt att se på bilder, bilder som ställer frågor och berör betraktaren. Mats kommer även att prata en hel del om fotografer som har inspirerat honom och visa exempel på deras bilder. Under resan kommer han även att prata om klassiskt mörkrumsarbete och visa exempel på hur kända fotografer förr såg till att kopiera sina bilder på ett mycket avancerat sätt. Vi kommer att arbeta liknande i Photoshop med att ljusa upp samt mörka ner för att framhäva det man vill förmedla i bilden.

Mats kommer självklart även att visa hur han själv arbetar och vi kommer tillsammans göra olika övningar med de bilder som kommer till under dagarna. Någon kväll kommer vi att visa bilder som tagits under dagarna där Mats kommer med bildkritik för att utveckla ditt fotograferande och någon annan kväll kommer Mats att hålla en föreläsning. Det kommer även att finnas mycket tid för individuella samtal där du har chansen att ta upp dina frågor. Att ha en kamera som går dubbelexponera med är en fördel – Mats själv använder Nikons systemkameror.

HOTELL

PRIS & BOKNING

PRIS

Pris per person: SEK 18 350:-

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Färjeöverfarter enligt program.
 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotoaktiviteter på ön dagligen.
 • Båttur runt ön Noss
 • Medverkan av Mats Andersson under hela resan.
 • Workshop och föredrag av Mats Andersson under resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Lokala skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. SEK 3 500:-.
 • Flyg till Shetlandsöarna.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som dryck, telefonsamtal etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.

FLYG

Vi rekommenderar att du ankommer redan dagen innan då vädret kan ändras snabbt från solsken till dimma eller stark vind vilket gör att flyget inte kan landa. Du bör dock ankomma senast med eftermiddagsflyget som ankommer ca 15.30 den 28/7 och inte boka hemresan tidigare än 15.00 den 1/8.

Om du/ni önskar bokning av flyg hjälper vi mer än gärna till med detta. Du kan maila oss på info@zoomfotoresor.se, ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller skriva in det i bokningsformuläret.

FAKTA

Målgrupp:  Djur-, natur- och landskapsfotografer i alla åldrar. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderas dock en viss vana vid fotografering.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: GBP 11,90

UTRUSTNING

En kamera som går att multiexponera med är att rekommendera.

Objektiv från vidvinkel till mellanlånga zoom telen är användbart.

En- eller trebenstativ.

En laptop med programvaran Photoshop för att kunna bearbeta bilderna enligt Mats sätt. Självklart kan man även ta med Lightroom.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +47 470 466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se.

Foto: Mats Andersson

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

LÄS MER

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID

På alla våra arrangemang medverkar alltid en mycket välkänd och meriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD

På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och dina bilder.

SPECIFICERADE HOTELL

Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.