DET VILDA
TASMANIEN

TASMANIEN • 2-11 december 2020

Det vilda Tasmanien är en unik djur- och naturexpedition med bevarandefotografen Tom Svensson med möjlighet att fotografera allt från kängurus till den mytomspunna tasmanska djävulen.

Följ med på en unik djur- och naturexpedition till Maria Island strax utanför Tasmaniens östkust. På denna unika plats helt utan fordon och butiker får du uppleva ett vackert och varierat landskap och möjlighet att på nära håll fotografera mycket av öns djurliv från vombater, kookaburra och tigerorm till känguru och den mytomspunna tasmanska djävulen, allt på mycket nära håll och så gott som utanför huset där vi bor. Resan leds av bevarandefotografen Tom Svensson som finns med för att utveckla ditt fotograferande och göra dig till en bättre fotograf. Förutom våra dagar på Maria Island kommer vi åka båt längs Tasmaniens dramatiska kustlinje och få möjlighet att fotografera allt från södra halvklotets högsta havsklippor till ett rikt fågelliv samt delfiner och med lite tur även knölval.

EXPEDITIONENS HÖJPUNKTER

  • Maria Islands vackra landskap och unika djurliv.
  • Fotografera den mytomspunna tasmanska djävulen.
  • Vombater och kängurus på nära håll.
  • Vackra stenformationer vid Painted Cliffs.
  • Båttur längs Tasmaniens dramatiska kustlandskap.
  • Södra halvklotets högsta havsklippor som stupar rakt ner i havet.
  • Sulor, havsörnar, skarvar och mängder av andra fåglar.
  • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
  • Personlig fotohandledning, bildkritik och inspirerande föredrag.

FOTOGRAF

DESTINATION

Tom Svensson

Tom är en världsberömd bevarandefotograf, född i Danmark, men uppvuxen i Sverige och bosatt i Fjällbacka. Toms stora drivkraft i livet är naturvård och som han säger, ”jag gör det inte för mig själv, men för mina barn och barnbarn, för om vi inte gör det för dem, kan de inte göra någonting själva och då är det för sent”. Hans passion som fotograf är att ta bilder som påverkar människor och gör skillnad. Bilder är ett sätt att göra en förändring eftersom kraften i en bild är stor och här anses Tom vara en av världens främsta. Tom är medlem i Naturfotograferna/N och den ende svensk som valts in till IEPA, International Enviroment Photographers Association. Han ingår i Canons ambassadörsprogram är Global Manfrotto-ambassadör samt världsambassadör för World Animal Protection.

TOMS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga våra resor medverkar alltid en mycket känd och duktig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du, både före och under resan, att få hjälp av Tom Svensson.

Före resan har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Tom att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf, allt utefter dina förutsättningar.

Under resan kommer vi under Toms ledning kommer vi att ägna mycket tid åt fotografering. Det kommer därmed att finnas mycket tid för individuella fototips och råd eller kanske hjälp med någon inställning på din kamera. Vi kommer även att arbeta med bildbearbetning samt titta på och utvärdera varandras bilder samt prata om bildkomposition och ljuset i bilderna med mera. Tom kommer också att hålla föredra.

DESTINATION

DESTINATION

MARIA ISLAND

Maria Island är en bergig nationalpark med fordonsförbud beläget 30 minuter med båt utanför Tasmaniens östkust. På ön finns inga bilar eller butiker men desto mer vilda djur och många fågelarter. Du kommer helt klart att se vallabys, kängurus, vombater, buskvallabyer och har vi tur även den tasmanska djävulen samt andra nattaktiva djur som possums och myrpiggsvin. Ön har höga sandstensklippor i färger av brons, guld och vanilj och långa stränder med mycket liv under ytan med delfiner och valar. Det finns också flera historiska ruiner att besöka.

PROGRAM

PROGRAM

PROGRAM

Flyg till Hobart på Tasmanien på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset men om man önskar så hjälper vi naturligtvis till att ordna detta.

ONSDAG 2 DECEMBER 2020

Under eftermiddagen/kvällen checkar du in på Old Woolstore Apartment Hotel i Hobart där du hälsas välkommen av Tom och en värd från Zoom Fotoresor. Eftersom de flesta flyg från Europa ankommer sent på eftermiddagen eller på kvällen och med tanke på tidsomställningen blir det denna kväll endast en spontan samling i hotellets bar för de som önskar.

TORSDAG 3 DECEMBER 2020

På morgonen lämnar vi hotellet och åker runt bukten utanför Hobard ut på den vidsträckta Tasmanska halvön till Tasmanian Devil Unzoo. Här får vi får lära oss om deras forskningsprojekt och hur de arbetar för att rädda och bevara den tasmanska djävulen. Härefter beger vi oss ut på med fyrhjulsdrivna jeepar för att med hjälp av spårningsutrustning försöka hitta de tasmanska djävlarna. Vi kommer även att besöka forskningsstationen varifrån man bevakar djurens rörelse i skogarna. Fyllda med kunskap om den mytomspunna djävulen och djurlivet i Tasmanien äter vi lunch. Härefter checkar vi in på vårt hotell, Steward´s Bay Lodge beläget vid en kritvit sandstrand nära den historiska staden Port Arthur. På eftermiddagen kommer vi att få uppleva och fotografera när man utfodrar de tasmanska djävularna. Kvällens välkomstmiddag intar vi på hotellet samtidigt som Tom berättar lite mer om fotoförutsättningarna under resan. (F, L, M)

FREDAG 4 DECEMBER 2020

Idag är det dags uppleva den dramatiska kustlinjen som sträcker sig mellan Port Arthur and Eaglehawk Neck. Innan vi går till sjöss inleder vi dagen på stranden med fågelfotografering i det tidiga morgonljuset. Väl ute till sjöss får vi möjlighet att fotografera fascinerande landskap och ett rikt djurliv. En av höjdpunkterna är de dramatiska klipporna vid Cape Pillar som stupar rakt ner i vattnet. Dessa mäktiga klippor är med en höjd på över 300 meter de högsta havsklipporna på det södra halvklotet. När vi inte fotograferar det spektakulära landskapet riktar vi våra kameror mot kustens djurliv som innefattar ett rikt fågelliv med dykande sulor, albatrosser, havsörnar och skarvar som häckar på klipporna. I Det är heller inte ovanligt att båten får sällskap av nyfikna delfiner som leker i vågorna omkring oss. Vi kommer även att kunna se sälar på nära håll och har vi tur även späckhuggare och knölval. Tillbaka i hamnen med fyllda minneskort äter vi en sen lunch. Under eftermiddagen kommer vi att arbeta med bildbearbetning där Tom visar hur vi får ut det mesta av våra bilder i redigeringsprogrammet. Efter kvällens middag ger vi oss ut för att fotografera fåglar i solnedgången. (F, L, M)

LÖRDAG 5 DECEMBER 2020

Efter frukost och utcheckning beger vi oss med buss till hamnen i Triabunna. Under förmiddagen finns det möjlighet att under någon timme uppleva Triabunna på egen hand samt även äta lunch. Vid lunchtid bordar vi en båt för en kort resa innan vi med spända förväntningar kliver iland på Maria Island.

Under dagarna på ön kommer vi att bo på öns enda inkvartering Maria Island Penitentiary Accommodation vilken erbjuder enkel övernattning i flerbäddsrum med våningssängar. Ström finns endast i “messen” där vi även kommer att laga mat tillsammans med vår svenske kock som finns med på resan. Toalett och dusch finns en bit från rummen och varmvatten finns att tillgå i duschen mot en avgift

Efter att ha inkvarterats oss är det dags för vår första fotosession och vi behöver bara gå utanför rumsdörren innan vi möter nyfikna vombater, vallabys och buskvallabyer. Efter en första försmak om vad de kommande dagarna på denna unika plats kommer att bjuda äter vi middag som tillagats av vår privata kock. Kvällen avslutas med fotodiskussioner. (F, L, M)

SÖNDAG – ONSDAG 6-9 DECEMBER 2020

Under dessa dagar utforskar vi Maria Island till fots eller cykel och får på nära håll möjlighet att under Toms ledning möjlighet att fotografera allt från kängurus, vombater, kookaburra, tigerorm och mycket annat. Landskapet är lika vackert som varierat och Tom kommer att visa oss hur vi på bästa sätt använder omgivningarna i vårt bildskapande. I vårt sökande på nya motiv rör vi oss från öns böljande kullar och skogsområden ner mot havet där vi möts av kritvita stränder och ett kristallklart vatten. Vid Painted Cliffs Fossil Rock får vi möjlighet att fotografera vackra stenformationer vars färger blir en bildskön kontrast mot det blå havet. När solen börjar gå ner får vi möjlighet till vackra bilder på öns skogskängurus som hoppar i solnedgången. Det är också nu i solnedgången som vi söker efter de nattaktiva djuren när de i skymningen beger sig ut på jakt. Har vi tur kan vi fånga både den tasmanska djävulen och andra nattaktiva djur såsom pungråttor och myrpiggsvin. Med ett överflöd av motiv ständigt närvarande finns det gott om tid för Tom att ge personlig handledning, råd och fotograferingstips. Vi kommer även att arbeta med utmanande fotouppgifter och bildredigering. (F, L, M)

TORSDAG 1O DECEMBER 2020

Idag blir det en tidig morgon då vi beger oss ut på en sista vandring på ön innan vi packar samman och beger oss till hamnen för att med båt ta oss tillbaka Triabunna och därifrån vidare med buss till Hobart. I Hobart checkar vi in samma hotell som vid ankomst varefter det finns tid på egen hand för lunch och att vila upp sig efter några intensiva dagar på Maria Island. På kvällen samlas vi för en gemensam avslutningsmiddag på Old Wharf Restaurant vid hamnen i Hobart. I samband med denna kommer Tom att utse ”Resans bild” som automatiskt går vidare till finalen i ”Årets bild 2020”. (F, M)

FREDAG 11 DECEMBER 2020

Under dagen sker utcheckning från hotellet och transport till flygplatsen för vidare transport mot Sverige eller för en egen förlängning i Australien.

BOENDE

BOENDE

TILLÄGGSARRANGEMANG

TILLÄGGSARRANGEMANG

FLER UPPLEVELSER

Är du intresserad av att förlänga din vistelse i Tasmanien eller i Australien, aningen innan eller efter resan, hjälper vi gärna till med kontakter och med att arrangera detta.

Varför inte ta chansen att uppleva Australien när du ändå mellanlandar där. Här finns det mycket att uppleva och att fotografera. Återkom gärna så bollar vi idéer och förslag, beroende på var i Australien du mellanlandar.

BOKNING

Du kan boka din expedition online genom att klicka på knappen nedan. Maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ring oss på telefon: +46 470 466 40

FAKTA OCH BOKNING

TILLÄGGSARRANGEMANG

FAKTA

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från djur- och naturfoto.

Fysisk utmaning: Nivå 2 av 5.

Min/max antal: 8/12 personer.

Utrustning: Systemkamera med vidvinkelobjektiv samt zoom eller teleobjektiv upp till 500 mm. Enbensstativ är en fördel. En dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Kalkylkurs: AUD 6,60

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Du tar dig till Hobart på Tasmanien med flyg via Australien. Du bör ankomma under dagen/kvällen den 2 december 2020 och kan boka flyg hem när som helst den 11 december 2020.

Om du önskar hjälp med bokning av flyg är du välkommen att ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40 eller meddela detta i bokningsformuläret detta när du bokar expeditionen.

Foto: Tom Svensson och Daniel Iglesias

BOKNING

Du kan boka din expedition online genom att klicka på knappen nedan.

Maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ring oss på telefon: +46 470 466 40