SVART LEOPARD

MED FOTOGRAF TOM SVENSSON

LAND: Kenya  FOTO: Wildlife  RESELÄNGD: 8 dagar   DATUM: 29 sep – 6 okt 2024   DELTAGARE: 9-12

Att uppleva och fotografera en svart leopard är få förunnat. Jag är därför mycket glad att få leda denna fotoresa till en plats där möjligheterna att göra detta är bäst i hela Afrika.

Tom Svensson

Plötsligt bryts den stilla morgontystnaden av ett mäktigt ljud och vi lyssnar intensivt när vi börjat spana upp i träden. Där på en stor gren, i det mjuka morgonljuset, ligger en svart leopard och dess gula ögonen stirrar rakt på oss. Perfekt möjlighet för ögonblicksbilder på denna mycket ovanliga leopard.

 På denna resa till Kenya besöker vi två parker kända för sitt rika djurliv och bra fotomöjligheter. Resan börjar i Samburu där vi på tidigare resor har haft fantastiska möjligheter att fotografera bland annat leopard. Mer att finna är naturligtvis även bland annat lejon, stora hjordar elefanter, giraffer, Waller’s gaseller, zebror och östafrikansk oryx. Med våra offroad-tillstånd kan vi dessutom komma närmare djuren och positionera våra jeepar för att öka möjligheterna till bra bilder.

Efter Samburu fortsätter vårt fotoäventyr till Laikipia, ett område som på senare år har blivit känt för de goda möjligheterna att fotografera svart leopard, och har vi turen med oss kan du få fotografera detta vackra djur. Men motiven här är många med ett djurliv som bland annat innefattar det näst största beståndet av vildhundar i Afrika, lejon, hundratals elefanter och nästan hälften av Kenyas svarta noshörningspopulation.

Resan leds av bevarandefotografen och Canon-ambassadören Tom Svensson som har en mycket stor erfarenhet och kunskap om Kenya och dess djurliv.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Lejon, leoparder och stora elefantflockar i Samburu.

 • Solnedgångsbilder på den afrikanska savannen.

 • Offroad-tillstånd i Samburu.

 • Laikipias svarta leoparder.

 • Vildhundar, lejon, leoparder och elefanter Laikipia.

 • Totalt 13 safaris.

 • En walking safari.

 • Max fyra gäster per jeep i jeepar gjorda för nio personer.

 • Medverkan av Tom Svensson under resan.

 • Fotohandledning av Tom Svensson.

  PARKER VI BESÖKER

SAMBURU NATIONAL RESERVE

I Northern Frontier District ligger Samburu National Reserve med sin unika flora och fauna. Det torra klimatet gör att djur och växtlivet skiljer sig mycket från det i södra Kenya. Waller’s gaseller, grevyzebror, nätgiraffer, och beisaoryx (Östafrikansk Oryx) är arter som bara hittas här. Samburus hjärta är Ewaso Ngir floden som skär rakt genom parken. Bufflar, zebror, giraffer och stora hjordar med elefanter vandrar från den omgivande savannen till floden för att dricka och svalka sig. Förutom goda möjligheter att fotografera stora hordar av elefanter anses Samburu även vara en av de bästa platserna i Afrika för att fotografera leopard.

 

LAIKIPIA

I norra Kenya på ett område som sträcker sig från Mount Kenyas sluttningar till kanten av The Great Rift Valley ligger Laikipia. Genom Laikipia rinner norra Kenyas största flod, Ewaso Nyiro. Området anses viktigt när det gäller att bevara Kenyas orörda vildmark. Laikipia är inte en nationalpark utan består av ett antal privata reservat och rancher som gränsar till varandra till stor del utan stängsel. Området som vi kommer besöka, Ol Donyo Lomboro, ligger i de centrala delarna av Laikipia och här är landskapet lika varierande som djurlivet. Här finns allt från stora elefanthjordar till lejon och vildhundar. Här finns också nästan hälften av Kenyas svarta noshörningspopulation samt ett stort antal unika grevys zebra. På senare år har området blivit känt för sina svarta leoparder, ett sällsynt djur som man här med tur kan få möjlighet att fotografera.

 

PROGRAM

29 SEPTEMBER – 6 OKTOBER 2024

 DAG 1, (29/9) – ANKOMST OCH SAFARI
Tidigt på morgonen samlas vi på flygplatsen i Nairobi där du möts av Tom Svensson och en värd från Zoom Fotoresor. Vi beger oss nu mot resans första stopp Samburu National Reserve. Längs vägen stannar vi för lunch. Den sista biten på väg mot vår lodge åker vi genom parken och med lite tur får du en första glimt av det djurliv som väntar de kommande dagarna. Framme vid Samburu Sopa Lodge checkar vi in varefter vi beger oss ut på vår första safari i Samburus vackra och motivrika omgivningar. Kanske får du möjlighet att på nära håll fotografera en elefant med de av kvällssolen nästintill rödfärgade bergen som bakgrund. När solen gått ner återvänder vi till vår lodge och äter en gemensam välkomstmiddag. (L, M)

DAG 2-3, (30/9-1/10) – SAFARI I SAMBURU
Under dessa dagar kommer vi att under ledning av Tom Svensson och kunniga guider utforska Samburus motivrika omgivningar. Förutom sina stora hjordar med elefanter är Samburu även känt för sina goda chanser att se leoparder. Våra senaste resor har gett många fantastiska fotomöjligheter av detta vackra djur och det var under en eftermiddagssafari i Samburu som ”Årets bild 2019” togs på en leopard uppe i ett träd. Kanske får du se när några av parkens lejon smyger på sitt byte genom det höga gräset. Tillbaka på lodgen äter vi frukost, laddar batterierna och tar kanske ett svalkande dopp i polen innan det är dags för dagens andra safari. Under våra safaris i Samburu kommer vi genom våra offroad-tillstånd ha möjlighet att lämna vägarna och köra ut i bushen, för att kan komma närmare djuren. (F, L, M)

DAG 4, (2/10) – MOT LAIKIPIA WILDERNESS CAMP
Efter en sista morgonsafari i Samburu beger vi oss av mot resans nästa mål, Laikipia Wilderness Camp. Framme på lodgen checkar vi in följt av en sen lunch på denna förstklassiga lodge. Härefter beger vi oss ut på vår första safari i Laikipia och för att söka efter den svarta leoparden. Åter på lodgen serveras middag. (F, L M)

DAG 5-7, (3-5/10) – SAFARI I LAIKIPIA
Under tre dagar kommer vi att utforska området Laikipia och dess djurliv. Vi rör oss över ett varierat landskap med allt från skogsrester vid Ewaso Nyiro floden till gräsfyllda slätter med en slående utsikt. Djurlivet är rikt med allt från stora hjordar av elefanter och lejon till leoparder, hyenor, vildhundar och mycket mer. De senaste åren har man med också kunnat fotografera svart leopard vilket kommer att vara vårt huvudmål i Laikipia.

Under dagarna kommer vi även att göra en promenad i parken under ledning av  en kunnig ranger. Under denna promenad har du möjlighet att fotografera många av Laikipias djur från en helt annan bildvinkel än från jeeparna. Att står rakt framför en vild elefant ger oanade variationer på bilder.

När vi inte fotograferar arbetar vi med våra bilder i datorn och under resan kommer vi också att ha gemensam bildkritik där du får feedback från Tom samtidigt som vi diskuterar bilderna tillsammans. Har vi vädret med oss är vår lodge en perfekt plats för stjärnskådning. Vår sista kväll tillsammans kommer Tom att utse resans bild som automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2024” där det finns chans att vinna fina priser. (F, L, M)

Dag 8, (6/10) – HEMFÄRD
Tidig morgon är det dags för den sista safarin i Laikipia. Åter på hotellet packar vi ihop och checkar ut varefter vi startar färden åter till flygplatsen i Nairobi för vidare transfer mot Sverige på egen hand. (F, L)

 

FOTOGRAF UNDER RESAN

TOM SVENSSON • Bevarandefotograf

Tom Svensson är en världsberömd bevarandefotograf, född i Danmark men uppvuxen i Sverige och bosatt i Fjällbacka. Toms stora drivkraft i livet är naturvård och, som han säger; ”Jag gör det inte för mig själv, men för mina barn och barnbarn. Om vi inte gör det för dem nu, blir det för sent för dem att göra något själva”. Toms färdighet som fotograf är att ta bilder som påverkar människor och som gör skillnad. Bilder är ett sätt att åstadkomma en förändring, eftersom kraften i en bild är stor och här anses Tom vara en av världens främsta. Tom är medlem i Naturfotograferna/N och är den enda svensk som valdes till IEPA, International Enviroment Photographers Association. Han ingår i Canons nordiska ambassadörsprogram samt har nyligen blivit Global Manfrotto Ambassadör.

www.tomsvensson.se

 

 

LODGER

PRIS, FAKTA & BOKNING

PRIS

Pris per person: SEK 39 950:- 

 

Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på fyrstjärniga lodger.
 • Måltider enligt program. (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Entréavgifter till samtliga parker.
 • Safaris enligt dagsprogrammet.
 • Max fyra personer per jeep vid safaris.
 • Offroad-tillstånd i Samburu.
 • En walking safari.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
 • Lokala rangers i parkerna.
 • Dricks, förutom till den lokala naturguiden.
 • Hotell- och andra skatter.

Priset inkluderar ej: 

 • Flyg t/r till Kenya.
 • Enkelrumstillägg. SEK 5 900:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Dricks till den lokala naturguiden, cirka 10 USD/dag.
 • Avbeställningsskydd och rese-försäkring. se vår webbplats under ”Övrigt”.

FLYG

Du bör inte ankomma Nairobi senare än kl. 07.00 den 29 september och inte boka hemresa tidigare än kl. 20.00 den 6 oktober.

Om du önskar hjälp med bokning av flyg till Nairobi och/eller ankommer redan dagen innan hjälper vi gärna till med flyg och hotellbokning samt även med ett förmiddagsarrangemang i Nairobi. Om du önskar hjälp med detta är du är välkommen att ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ange detta i bokningsformuläret under ”Övrigt”

FAKTA 

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från djur- och naturfoto.

Min/max antal: 9/12.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: USD 10,88 (per den 11/10 2023). 

UTRUSTNING

 • Din systemkamera.
 • Zoomobjektiv typ 24-70 eller 70-200.
 • Ett teleobjektiv helst upp till 500 mm gärna med extender.
 • En bönpåse (bönor köper vi på plats).
 • Minneskort och kortläsare.
 • Extra batterier och laddare.
 • En laptop med programmet Adobe Photoshop eller Lightroom.
 • Ett rengöringskit för kameran/objektiven.

BOKNING

Du bokar resan genom att klicka på knappen nedan. Du är även välkommen att ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se

Foto: Tom Svensson, Hans  Elmqvist

NYHETSBREV

Bli först med att höra om nya resor, erbjudanden och reseinspiration från Zoom.

KONTAKTA OSS

Följ våra fotoäventyr på sociala medier!

Foto: Serkan Günes

NYHETSBREV

Bli först med att höra om nya resor, erbjudanden och reseinspiration från Zoom.

KONTAKTA OSS

Följ våra fotoäventyr på sociala medier!

Foto: Hans Strand