VÄRT ATT VETA

VÄRT ATT VETA

VÄLKOMMEN TILL KENYA MED ARNFINN JOHANSEN

I detta dokument följer en del viktig information inför resan till Kenya.

Läs därför igenom dokumentet. Skulle du därefter ha några frågor är du hjärtligt välkommen att kontakta Hans Elmqvist på Zoom Fotoresor på telefon 070-180 90 99 eller via mail, hans.elmqvist@zoomfotoresor.se

VÄLKOMMEN TILL KENYA MED ARNFINN JOHANSEN 

I detta dokument följer en del viktig information inför resan till Kenya.

Läs därför igenom dokumentet. Skulle du därefter ha några frågor är du hjärtligt välkommen att kontakta Hans Elmqvist på Zoom Fotoresor på telefon 070-180 90 99 eller via mail, hans.elmqvist@zoomfotoresor.se

INFÖR RESAN

INFÖR RESAN

DIN FLYGBILJETT
Kontrollera så att stavningen av ditt namn stämmer överens med stavningen i passet.

BAGAGE
Flygbolagen tillåter normalt två bagage per person, ett handbagage och en resväska. Resväskan får max väga 23 kg och handbagaget, max 8 kg med måtten 56 x 45 x 25 cm. För Icelandair gäller samma saker bortsett från att handbagaget får väga max 10 kg med måtten 56 x 40 x 20 cm. För exakt information om det flygbolag du reser med se respektive flygbolags webbsida.

INCHECKNING
Incheckningen måste vara avslutad senast en timme före avresa. Vi rekommenderar dock minst två timmar innan avresa. Detta då det kan vara köer till pass- och säkerhetskontroll.

PASS
Glöm inte passet då flygbolaget alltid ber att få se passet vid incheckningen. Utan pass finns risken att flygbolaget inte kommer att släppa ombord dig.

VALUTA / VÄXLING
Valutan i Kenya är kenyanska shilling (KES). 100 KES är ca 7 SEK (aug 2024). Det går att växla i Kenya, men många ställen ger dålig kurs för svenska kronor. Det är därför bättre att växla hemma eller ta med valuta i amerikanska dollar. OBS! 100-dollarsedlar och ibland även 50-dollarsedlar accepteras inte på vissa platser i Östafrika. Ta helst med sedlar i valörerna 5, 10 och 20 dollar. Dessa bör beställas i förväg hos bankerna, efter- som de oftast bara har sedlar av högre valör. Dollarsedlar från före 2003accepteras inte i Kenya. Det kan vara svårt att ta ut kontanter med kreditkort, men förhållandena ändras hela tiden och kreditkort blir allt vanligare. Kreditkort accepteras hos flertalet hotell och lodger samt i souvenirbutiker.

För mer information och för växling hänvisar vi till ett växslingskontor eller till din lokala bank.

VACCINATION
Vaccinationscentralerna rekommenderar att Polio-, stelkramps- och difterivaccinationer-na ses över samt att skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och gula febern finns. Till vissa riskgrupper rekommenderas dessutom Dukoral. Det förekommer malaria i hela Kenya under 1 500 meters höjd, varför malariatabletter förordas.

Vi rekommenderar att du kontaktar din lokala vaccinationscentral för aktuell status då vissa vaccinationer ska tas i god tid innan resan.

ETA / HELTH SURVEILLANCE FORM

Elektroniskt resetillstånd – ETA (i stället för visum). Från och med den 1 januari 2024 finns det inget visumkrav för Kenya. Istället måste du ansöka om ett elektroniskt resetillstånd (ETA). En ETA är ett elektroniskt dokument kopplat till resenärens pass, som ger tillstånd att resa in i landet för turism, affärs- eller transitändamål. Det kostar 35 USD.

Men om du redan har ett godkänt visum (eVisa) kan du använda det 2024.

Det rekommenderas att du ansöker om en ETA minst 3 dagar innan du reser, eller upp till 3 månader innan. Den beviljade ETA ger tillstånd för en vistelse på upp till 90 dagar.

Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter ankomstdatum, och måste ha minst 1 blank sida.

Rekommendationer: när du fyller i ansökan:

Primärt syfte med besöket: Turism
Adress i Kenya: Oltepesi Tented Safari Camp, Aitong, Kenya. John Siololo / cell 254711612961 / e-mail siololojohn@gmail.com
Boendebokningsbekräftelse: Booking confirmation for ETA application

För mer information och för att ansöka om ETA, gå till den officiella kenyanska regeringens webbplats på https://www.etakenya.go.ke/en. Observera att informationen på webbplatsen kan komma att ändras. När din ETA har godkänts rekommenderas att du har en utskrift av detta i ditt pass.

Innan avresa behöver du också fylla i en International Travelers Health Surveillance Det gör du på följande webbsida https://ears.health.go.ke/international_registration/

FACEBOOK GRUPP

Vi har startat en Facebook grupp för resan. Här kan du kommunicera, dela bilder samt annan information med andra deltagare och med Mattiasföre under och efter resan. Klicka in på nedan länk och anmäl dig till gruppen.

https://www.facebook.com/groups/492445456824740

Skulle du inte komma in på sidan mailar du Alexander på nedan mailadress så släpper han in dig.

alexander.elmqvist@zoomphototours.com

DELTAGARLISTA

Nedan hittar du en länk till deltagarlistan för deltagarna på resan. OBS! Om det är någon deltagare som valt att information ej ska spridas så finns endast namnet med på denna deltagare.

Deltagarlista: Participants Masai Mara

SKICKA TIDTABELL

Om du inte redan har skicka en kopia på flygtidtabellen så att vi vet hur var och en reser ber vi dig snarast göra det till info@zoomfotoresor.se

PROGRAM

PROGRAM

14-21 SEPTEMBER 2024

FÖR DIG SOM ANKOMER DAGEN FÖRE
För dig som ankomma dagen innan och har bokat övernattningshotell har vi bokat in ankomsttransfer. En chaufför med en namnskylt samt Zoom Photo Tours kommer att vänta utanför ankomsthallen och ta dig till Ole Sereni Hotel.  Om du inte hittar chauffören ring hotellet på nedan nummer.

Transfer och hotellövernattning betalas direkt på på hotellet.

Ole Sereni Hotel
Mombassa Road. Opp. Zain office / Parkside Tower, Nairobi
Phone: +254 732 191 000

https://ole-sereni.com/

DAG 1, (14/9) – ANKOMST TILL MASAI MARA
Samling: För dig som ankommer tidigt på morgonen så kommer en chaufför med en namnskylt med Zoom Photo Tours att vänta utanför ankomsthallen på Nairobis internationella flygplats kl. 07.00. Därefter fortsätter bussen till Ole Sereni Hotel för att ca. kl. 07.30 hämtar upp de som ankom dagen innan.

Nu följer en ca 5 timmar lång bussresa innan vi är framme i parken. När ni ankommer till Aitong möts ni av lodgens jeepar för den sista 30 minuternas körning till Oltepesi Tented Safari där du möts du av Arnfinn Johansen Efter incheckning serveras en sen lunch. Härefter är det dags för resans första safari i vår specialbyggda jeep som kommer ge oss unika fotomöjligheter de kommande dagarna. Efter vår första safari i Masai Mara äter vi middag på campen. (L, M)

DAG 2-7, (15-20/9) – HELDAGSSAFARI MED FOTOJEEPAR
Under dagarna kommer vi att utforska Masai Maras omgivningar med hjälp av våra duktiga Masai guider och chaufför samt under ledning av den prisbelönte fotografen Arnfinn Johansen. Härigenom finns det mycket tid för samtal, personlig handledning samt råd och tips.

Huvudmålet under dagarna är den stora migrationen. Redan på väg mot floden möts du av tusentals gnuer som nästintill på led rör sig mot vattnet för att korsa Marafloden på jakt efter nya och grönare betesmarker. Att sedan se tusentals gnuer och zebror stå och vänta vid flodkanten på rätt tillfälle att ge sig ut i den farofyllda floden där krokodilerna väntar är en förväntansfylld upplevelse. Plötsligt blir trycket för stort och det första djuret tar steget ut i vattnet, det som sedan följer är ett av djurvärldens mest spektakulära skådespel som ger nästintill oändliga kompositions- och bildmöjligheter.

Kanske väljer du att med en lång slutartid fokusera på det myller av djur som rör sig ner mot floden eller så kanske du zoomar in på zebran som kämpar sig över vattnet, oavsett så får du foto- och naturupplevelser som du inte hittar någon annanstans. Farorna är inte över för att man tagit sig över floden, i det höga gräset ovanför de branta slutningarna väntar lejon på ett enkelt byte.

För att nyttja dagarna och fotomöjligheterna maximalt startar vi redan före soluppgång och håller på till efter solnedgång. Med över 100 olika däggdjursarter och 570 fågelarter är fotomotiven oändliga. Vår fotojeep ger oss dessutom möjlighet att fota från låg vinkel i ögonnivå med djuren. Frukost och lunch har vi med oss och äter ute på savannen. Åter på campen äter vi middag vid lägerelden samtidigt som vi diskuterar dagens fotografering. (F, L, M)

DAG 8, (21/9) – HEMRESA
Även denna dag blir det safari innan vi är åter på campen för lunch. Härefter avgår bussen mot Nairobis internationella flygplats för vidare flyg hem.

FOTOGRAF

FOTOGRAF

ARNFINN JOHANSEN • Djur- och naturfotograf

Arnfinn Johansen är en professionell naturfotograf som bor i Lillehammer i Norge och är medlem i Norska Naturfotograferna (NN), en exklusiv förening för naturfotografer som delar ett engagemang för miljöskydd och som har höga etiska normer. Arnfinn har framför allt koncentrerat sin fotografering till de nordiska länderna inklusive Svalbard men också Nord- och Sydamerika, Indien, Sri Lanka och Afrika. Med sina bilder vill Arnfinn visa upp naturens magi, kommunicera stämningar och låta bilderna berätta sin historia. Några av hans starkaste bilder visar djur och fåglar i deras naturliga miljö, ofta i kombination med en ren komposition där det också ges utrymme för miljön och landskapet.

HOTELL

VÄRT ATT VETA

VÄRT ATT VETA

DRICKS
Dricks ges på många platser runt om i världen, så också på den afrikanska kontinenten. Servicepersonal som kypare, städare, bärare o.s.v. har oftast väldigt låg fast lön. De är därför mycket beroende av den dricks de får när de gör ett bra jobb. Tumregeln för dricks i USD: 1 USD per resväska som en bärare tar hand om. På barer och restauranger är det 10 procent av notan som gäller.

Dricks till safariguide/chaufför är normalt 15 dollar per dag. Detta ges som en totalsumma direkt på safarins sista dag. För de som lodgen finns det oftast en gemensam tipsbox som alla lodgeanställda delar. Här är 10 USD per dag vägledande. Är du väldigt nöjd kan du betala mer, medan om du inte är nöjd kan du betala mindre.

EL
I Kenya använder man 220 volt och stickproppar med tre stift, typ G, av samma sort som i England. Adapter kan man ofta låna eller hyra i hotellreceptionerna. Vi rekommenderar dock att du ta med ett reseset. Ta även med en fördelardosa med 2-3 uttag så ni enkelt kan ladda både kamerans batterier, telefoner och annan elektrisk utrustning.

KLIMATET
Kenya ligger vid ekvatorn och medeltemperaturen är behagliga 24-25 grader på dagen. Kvällar och nätter är lite svalare och kan gå ner mot en 13-14 grader. Regn förekommer mycket sällan i denna period på året. Det är dock torr värme med låg luftfuktighet.

KLÄDSEL
Under vistelsen i Kenya är det ledig klädsel som gäller under hela resan. Det kan vara klokt att ta med ettpar bekväma promenadskor och oömma kläder då vi kommer att tillbringa dagarna med safaris. Tidigtpå morgonen kan det bli lite kallt varför vi rekom- menderar att du tar med en jacka eller en tröja. Kakifärg har två fördelar. Smuts och damm syns inte så mycket på kaki, som också sägs vara den färg som drar till sig tsetseflugor minst (medan mörkare blått och svart drar till sig dem mest). Vita kläder är opraktiska eftersom smuts och damm syns väl.

Det går att lämna in kläder för tvätt på lodgerna. Det går normalt över natten att få kläderna tvättade och strukna. Kostnad är ca 2 dollar per plagg.

KREDITKORT
Visa och Mastercard accepteras på hotellen i Nairobi. På campen behöver du inte kortet då allt ingår förutom lite kontanter till dricks och tvätt.

MAGSJUKA
Då bakteriefloran i Kenya är annorlunda mot den vi har i Sverige gäller det att tänka sig för lite extra. Orsaken till magbesvär och diarré är mycket ofta dålig vatten- och avloppsrening samt att man ätit dålig och ej tillagad mat. Drick därför inte kranvatten utan köp istället mineralvatten på flaska, vilket är billigt och bra. Vi rekommenderar även att du borstar tänderna i mineralvatten istället för kranvatten. Tänk även på att aldrig äta frukt utan att först ha tvättat den i mineralvatten samt att aldrig ta is i drycken. Vi rekommenderar att du köper med rikligt med desinfektionsmedel från Sverige samt att du alltid tvättar händerna med detta innan måltider och innan du stoppar något i munnen. Vi rekommenderar även att du köper med dig läkemedel med loperamid såsom Bifiform Travel eller Imodium Plus från Sverige, om oturen skulle vara framme. Dessa är receptfria. Det är även viktigt att dricka mycket för att undvika vätskebrist.

MAT OCH DRYCK
På lodgen ingår alla måltider i resans pris. Även softdriks samt kaffe och tea ingår. Öl, vin och sprit betalas på plats.

MYGG
Myggen kommer fram när solen går ner och det är på kvällen och natten som man blir mest stucken. Det är därför klokt att bära långbyxor kvällstid och kanske även en långärmad skjorta samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken.

Vår camp har myggnät över sängarna. I Nairobi är det inte nödvändigt.

SPRÅK
Ett drygt 40-tal folkgrupper bor i Kenya. Nästan två tredjedelar av invånarna tillhör någon av de fem största: kikuyu, luhya, kalenjin, luo och kamba. Det officiella språken är swahili och engelska men det talas uppemot 70 inhemska språk i landet.

TELEFON
Generellt sett har du täckning (GSM) i och kring de större städerna, men inte i mer avlägsna områden. Mobilnätet byggs utefter hand, och i dag finns det täckning ute i de  mest besökta parkerna. Var det finns täckning beror också på vilken operatör du har och  vilka avtal denna har med lokala telebolag i Kenya. Ska du ringa till Kenya är landsnumret +254 och ska du ringa från Kenya till Sverige är det +46, Danmark +45,  England +44 och Indien +91. Det är dock mycket dyrt att ringa från Kenya.

TIDSSKILLNAD
Kenya är +1 timmar jämfört med Skandinavien, +2  timmar från England och -2,5 timmar jämfört med Indien.

VATTEN
Drick aldrig kranvatten då det har en helt annan bakterieflora än i Sverige. Drick alltid mineralvatten.

VIKTIGA TELEFONNUMMER

Fotograf: Arnfinn Johansen        +47 976 71 870

Guide: John Siololo                      +254 711612961

Nödnummer i Kenya:                 999

WEBBSIDOR

Kenyas turistbyrå                          www.magicalkenya.com

Lonely Planet                                 www.lonelyplanet.com/kenya

African Wildlife Foundation       www.awf.org/country/kenya

Kenya Wildlife Service                  www.kws.go.ke

Cheetah For Ever                          https://www.cheetahforever.org/english-1/

PACKLISTA
Nedan följer lite tips på utrustning. Detta är inte ett måste utan mer riktlinjer.

VÄSKOR
Resväska/Stor bagg. Vi rekommenderar att ni istället för hårda resväskor packar i en mjuk stora bagg. De är mycket lättare att stuva i minibussarna och tar mindre plats i tältet.

En kameraväska.

SKOR OCH KLÄDER

  • Ett par rejäla promenadskor, alternativt kängor.
  • Ett par sandaler eller lättare skor att ha på lodgen.
  • Sommarkläder som shorts och byxor samt lätta pikéer och
  • Långärmad skjorta / ett par långa byxor för svalare
  • Keps eller annat
  • Solglasögon.

ÖVRIG UTRUSTNING

  • Mobiltelefon
  • Kikare
  • El adapter
  • En liten ficklmapa
  • Sömnadskit för akuta lagningar

SJUKVÅRDSARTIKLAR
Vi rekommenderar att du tar med en del egen personlig medicinsk utrustning såsom;

  • Plåster.
  • Myggstift
  • Antiseptisk kräm.
  • Alvedon eller likvärdigt.
  • Solkräm.

KAMERAUTRUSTNING

  • En systemkamera med zoom eller teleobjektiv upp till 600mm samt gärna en kort zoom typ 70-200.
  • En telekonverter, 1,4 ggr eller 2
  • Polarisationsfilter är användbart för att öka mättnaden i
  • Ett enbenstativ om du får plats med det för
  • En ”bönpåse” är användbart i
  • Extrabatterier, minst
  • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk
  • Ett grenuttag med 2-3 uttag så att du kan ladda kamerans batterier, telefoner och annan utrustning samtidigt.
  • Minneskort efter behov samt en portabel hårddisk eller om du laddar över direkt till datorn.
  • Rengöringsutrustning såsom putsdukar, tryckluft och annan rengöringsutrustning för kameran.
  • Batterier om du behöver detta till
  • En laptop för bildredigering med någon av programvarorna Photoshop eller

NYHETSBREV

Bli först med att höra om nya resor, erbjudanden och reseinspiration från Zoom.

KONTAKTA OSS

Följ våra fotoäventyr på sociala medier!

Foto: Serkan Günes

NYHETSBREV

Bli först med att höra om nya resor, erbjudanden och reseinspiration från Zoom.

KONTAKTA OSS

Följ våra fotoäventyr på sociala medier!

Foto: Hans Strand