WORKSHOP I
TILT-SHIFT

Tyresta National Park • 26-27 oktober 2019

 

Lär dig att bemästra tilt-shift och ta din landskapsfotografering
till en helt ny nivå.

Under denna unika workshop kommer du att få lära dig grunderna i tilt-shift fotografering och du får lära dig att se landskapsfotografering från helt nya perspektiv. Vi kommer att gå igenom både tilt- och shift tekniken och du kommer att får lära dig att korrigera perspektiv och skärpedjupet i bilderna för att skapa kreativa och effektfulla landskapsbilder. De vackra och inspirerande omgivningarna i Tyresta Nationalpark ger oss mängder av motiv och fotomöjligheter när landskapsfotografen Serkan Günes tar oss med in i en helt ny värld av fotografiska möjligheter.

Workshopens höjdpunkter:

 • Lär dig bemästra ditt tilt/shift objektiv fullt ut.
 • Lär dig i vilka situationer tilt/shift funkar bäst.
 • Medverkan och personlig handledning av Serkan Günes.
 • Inspirerande föreläsning av Serkan Günes.
 • Fotografera Tyrestas vackra och inspirerande natur.

TILT-SHIFT FOTOGRAFERING

Tilt-Shift fotografering är två fotograferingstekniker där man med speciella objektiv får helt nya bildmöjligheter. Tilt är en teknik där du fysiskt lutar objektivet för att ändra vad i bilden som hamnar i fokus. Denna vinkling gör att du ändrar fokusplanet och har större kontroll över vart i bilden fokus hamnar jämfört med ett vanligt objektiv. Detta är en teknik som ofta används inom reklam och produktfotografering.

Shift är en teknik där du skjuter objektivet upp, ner eller sidledes för att välja vad som kommer att synas i bild. Tilt – shift objektiven har en större bildcirkel än ett normalt objektiv och genom att flytta objektivet upp eller ner så kan du bestämma vad som ska synas i bild. Detta är en teknik som ofta används inom landskaps och arkitektfotografering, för att skapa raka linjer och fånga objektet så realistiskt som möjligt.

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul men har, tills att han 2015 flyttade upp till Gällivare, varit bosatt i Stockholm. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, i stort som i smått. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. 2009 blev han utnämnd av Naturvårdsverket till Årets Naturfotograf och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har även lett workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

www.serkangunes.com

TYRESTA NATIONALPARK

Tyresta Nationalpark är Sveriges största sammanhängande och obrutna skogsområde söder om Dalälven. Nationalparken är unik genom att den ligger bara några mil från centrala Stockholm och ändå innehåller gammal barrskog, där de äldsta tallarna är över 350 år. Naturen består av den karaktäristiska och världsunika mellansvenska sprickdalsterrängen. Landskapet är småkuperat med mycket hällmarker, små kärr och myrstråk i sänkorna och det förekommer flera trolska sjöar. Vildmarkskaraktären känns verkligen påtaglig. Tyresta blev mycket uppmärksammat under den stora skogsbranden 1999, och brandfältet är en fantasieggande syn att se. Nationalparken omfattar den gamla skogens kärna och längre österut ligger ett naturreservat som sträcker sig till kusten med härlig innerskärgård och bitvis lummig lövskog med rik vegetation. Reservat och nationalparken bildar en helhet med växlande typer av landskap som vi ska fotografera under denna workshop.

Läs mer

PROGRAM

Transport till Tyresta sker på egen hand. 

LÖRDAG 26 oktober 2019

På lördagsmorgonen träffas vi vid Nationalparkens hus i Tyresta där Serkan och en värd från Zoom Fotoresor hälsar välkomna. Vi inleder dagen med en genomgång, där Serkan ingående kommer att gå igenom grunderna i tilt/shift fotografering. Under föreläsningen kommer Serkan bland annat att visa bilder som är tagna med Tilt-shift objektiv för att tydliggöra vilka områden som är bäst anpassad för tekniken.

Efter lunch beger vi oss ut i Tyrestas vackra omgivningar. Bland tallar, sjöar och klippor skall vi nu ägna oss åt tilt-shift fotografering. De unika funktionerna på våra tilt-shift objektiv låter oss ta mer kontroll över bilden än ett vanligt objektiv gör och det är detta vi nu utnyttjar för att tillföra nya dimensioner till våra landskapsbilder. När vi vandrar runt och letar efter intressanta motiv finns Serkan hela tiden med och ger personlig handledning och feedback. Vi kommer också att ha ett antal gemensamma fotostopp där Serkan visar hur man jobbar för att skapa effektfulla landskapsbilder.

Efter en lärorik session ute i fält samlas vi på Caféet i Tyresta by för att gå igenom dagens bildskörd och ägna oss åt bildredigering. Efter en välsmakande middag kommer vi att, under ledning av Serkan, gemensamt gå igenom och diskutera resultatet från dagens fotografering. Serkan kommer även att kommentera dina bilder och ge konstruktiv feedback samt berätta vad vi ska tänka på inför morgondagens fotografering. (L, M)

SÖNDAG 27 oktober 2019

På morgonen är det dags att återigen vinkla, vrida och skruva på våra objektiv när vi under förmiddagen utforskar Tyrestas kustområde. Tillbaka i Tyresta by finns det tid för bildredigering samt att välja ut sina bästa bilder från helgen. Under middagen kommer sedan Serkan att utse ”Workshopens bästa bild” som automatisk går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2019” (L)

INKVARTERING

Då många endast önskar att medverka på själva workshopen och bo hemma, så har vi valt att inte inkludera övernattning i priset. Önskar du övernattning så kan vi rekommenderar vi något av de närbelägna vandrarhemmen med bra rumsstandard och till bra priser.

Brandbergens Vandrarhem

Vandrarhemskartan

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

Foto: Serkan Günes

PRIS

Pris per person: SEK 3.900:-

Priset inkluderar:

 • Workshop i tilt-shift foto under ledning av Serkan Günes.
 • Tillgång till ett konferensrum för efterbearbetning.
 • Lunch vid två tillfällen.
 • En middag.
 • Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Tyresta.
 • Inkvartering. 
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. 
 • För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Transport till Tyresta sker på egen hand. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 om du har frågor kring transporten.

FAKTA

Målgrupp:  Fotografer med intresse för att utveckla sina kunskaper i tilt-shift fotografering.

Min/max antal: 6/10

Utrustning:  Kamera med tilt-shift objektiv och trebensstativ. Om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Klädsel: Medtag varma kläder. Tag också med regntäta kläder och bekväma, vattentäta kängor eller stövlar.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40.

Lär dig att bemästra tilt-shift och ta din landskapsfotografering till en helt ny nivå.

Under denna unika workshop kommer du att få lära dig grunderna i tilt-shift fotografering och du får lära dig att se landskapsfotografering från helt nya perspektiv. Vi kommer att gå igenom både tilt- och shift-tekniken och du kommer att får lära dig att korrigera perspektiv och skärpedjupet i bilderna för att skapa kreativa och effektfulla landskapsbilder. De vackra och inspirerande omgivningarna i Tyresta Nationalpark ger oss mängder av motiv och fotomöjligheter när landskapsfotografen Serkan Günes tar oss med in i en helt ny värld av fotografiska möjligheter.

 

Workshopens höjdpunkter:

 • Lär dig bemästra ditt tilt/shift objektiv fullt ut.
 • Lär dig i vilka situationer tilt/shift funkar bäst.
 • Medverkan och personlig handledning av Serkan Günes.
 • Inspirerande föreläsning av Serkan Günes.
 • Fotografera Tyrestas vackra och inspirerande natur.

TILT-SHIFT FOTOGRAFERING

Tilt-Shift fotografering är två fotograferingstekniker där man med speciella objektiv får helt nya bildmöjligheter. Tilt är en teknik där du fysiskt lutar objektivet för att ändra vad i bilden som hamnar i fokus. Denna vinkling gör att du ändrar fokusplanet och har större kontroll över vart i bilden fokus hamnar jämfört med ett vanligt objektiv. Detta är en teknik som ofta används inom reklam och produktfotografering.

Shift är en teknik där du skjuter objektivet upp, ner eller sidledes för att välja vad som kommer att synas i bild. Tilt – shift objektiven har en större bildcirkel än ett normalt objektiv och genom att flytta objektivet upp eller ner så kan du bestämma vad som ska synas i bild. Detta är en teknik som ofta används inom landskaps och arkitektfotografering, för att skapa raka linjer och fånga objektet så realistiskt som möjligt.

FOTOGRAF

Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, i stort som i smått. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. 2009 blev han utnämnd av Naturvårdsverket till Årets Naturfotograf och hans bilder publiceras över hela Europa.

Läs mer

TYRESTA NATIONALPARK

Tyresta Nationalpark är Sveriges största sammanhängande och obrutna skogsområde söder om Dalälven. Nationalparken är unik genom att den ligger bara några mil från centrala Stockholm och ändå innehåller gammal barrskog, där de äldsta tallarna är över 350 år. Naturen består av den karaktäristiska och världsunika mellansvenska sprickdalsterrängen. Landskapet är småkuperat med mycket hällmarker, små kärr och myrstråk i sänkorna och det förekommer flera trolska sjöar. Vildmarkskaraktären känns verkligen påtaglig. Tyresta blev mycket uppmärksammat under den stora skogsbranden 1999, och brandfältet är en fantasieggande syn att se. Nationalparken omfattar den gamla skogens kärna och längre österut ligger ett naturreservat som sträcker sig till kusten med härlig innerskärgård och bitvis lummig lövskog med rik vegetation. Reservat och nationalparken bildar en helhet med växlande typer av landskap som vi ska fotografera under denna workshop.

Läs mer

PROGRAM

Transport till Tyresta sker på egen hand.

LÖRDAG 26 oktober 2019

På lördagsmorgonen träffas vi vid Nationalparkens hus i Tyresta där Serkan och en värd från Zoom Fotoresor hälsar välkomna. Vi inleder dagen med en genomgång, där Serkan ingående kommer att gå igenom grunderna i tilt/shift fotografering. Under föreläsningen kommer Serkan bland annat att visa bilder som är tagna med Tilt-shift objektiv för att tydliggöra vilka områden som är bäst anpassad för tekniken.

Efter lunch beger vi oss ut i Tyrestas vackra omgivningar. Bland tallar, sjöar och klippor skall vi nu ägna oss åt tilt-shift fotografering. De unika funktionerna på våra tilt-shift objektiv låter oss ta mer kontroll över bilden än ett vanligt objektiv gör och det är detta vi nu utnyttjar för att tillföra nya dimensioner till våra landskapsbilder. När vi vandrar runt och letar efter intressanta motiv finns Serkan hela tiden med och ger personlig handledning och feedback. Vi kommer också att ha ett antal gemensamma fotostopp där Serkan visar hur man jobbar för att skapa effektfulla landskapsbilder.

Efter en lärorik session ute i fält samlas vi på Caféet i Tyresta by för att gå igenom dagens bildskörd och ägna oss åt bildredigering. Efter en välsmakande middag kommer vi att, under ledning av Serkan, gemensamt gå igenom och diskutera resultatet från dagens fotografering. Serkan kommer även att kommentera dina bilder och ge konstruktiv feedback samt berätta vad vi ska tänka på inför morgondagens fotografering. (L, M)

SÖNDAG 27 oktober 2019

På morgonen är det dags att återigen vinkla, vrida och skruva på våra objektiv när vi under förmiddagen utforskar Tyrestas kustområde. Tillbaka i Tyresta by finns det tid för bildredigering samt att välja ut sina bästa bilder från helgen. Under middagen kommer sedan Serkan att utse ”Workshopens bästa bild” som automatisk går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2019” (L)

INKVARTERING

För mer info klicka på hotellnamnet. 

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 3.900:-

Priset inkluderar:

 • Workshop i tilt-shift foto under ledning av Serkan Günes.
 • Tillgång till ett konferensrum för efterbearbetning.
 • Lunch vid två tillfällen.
 • En middag.
 • Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Tyresta.
 • Inkvartering. 
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. 
 • För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Transport till Tyresta sker på egen hand. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 om du har frågor kring transporten.

FAKTA

Målgrupp:  Fotografer med intresse för att utveckla sina kunskaper i tilt-shift fotografering.

Min/max antal: 6/10

Utrustning:  Kamera med tilt-shift objektiv och trebensstativ. Om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Klädsel: Medtag varma kläder. Tag också med regntäta kläder och bekväma, vattentäta kängor eller stövlar.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40.

Foto: Serkan Günes