ANNA ULMESTRAND

En unik makrofotograf med färg och form i fokus!

Annas Ulmestrand – Macrofotograf

Anna Ulmestrand är en ”grafisk fotograf”. – Jag söker inte efter motiv främst utan snarare efter kontrast och det som i mina ögon är annorlunda, säger Anna.

Anna uppskattade tidigt att uttrycka sig konstnärligt genom både konst, foto och musik och har arbetat med reklam sedan 18 års ålder. Hon tror att de erfarenheter hon fått från både konst-och reklamvärlden avspeglar sig i hennes fotografier då hennes makrobilder anses sticka ut ur mängden ”vanliga” makrofoton. Hon tänker mer i grafiska termer, i färg och i form än att söka efter något speciellt motiv. Att lycka fånga något annorlunda i det vanliga är hennes drivkraft. Det finns en uppsjö makrofotografer och att då lyckas sticka ut är något nödvändigt. Hon menar att det inte är vad man fotograferar, utan hur man fotograferar det.

”Ett makroobjektiv har en förmåga att förvandla något vanligt till något spännande och annorlunda tack vare sitt korta skärpedjup. Den låter oss fokusera på ett enda område, en enda punkt eller figur och är ypperligt redskap till att låta fantasin blomma ut! Ibland kan man inte ens avgöra vad det är man ser på och det behöver man inte heller. Makrot tillåter oss att kliva in i en annan värld som är precis lika verklig och rättvis som en landskapsfotograf, men en som är totalt annorlunda! Ändå är det precis samma natur man fotograferar. Jag minns inte hur många gånger jag häpnat över motiven man snubblar över i naturen och hur likt det är något helt annat. Att allt på jorden hänger ihop och är i symbios med och av varandra blir väldigt uppenbart vid dessa tillfällen… ”

Hon började fotografera redan vid 13 års ålder men den första digitala kameran med ett makro införskaffades för drygt 20 år sedan och i det objektivet hittade hon verkligen hem, fotograferingen ger henne kreativitet och naturen ger henne kraft och energi. Hon valdes in i Naturfotograferna 2014. Anna bor i Göteborgs utkant där det finns gott om natur. Hon fotograferar uteslutande makro, alltid på frihand och aldrig med blixt.

Hon har föreläst sedan 2008 i Finland, Åland, Norge och runt om i Sverige, nu senast för Canon on tour på Scandinavian Photo i Malmö. Hennes foton har figurerat i en mängd fototidningar, bl a FOTO, Camera natura, Naturfotografen och agerat makrodomare för ett par tidningar. Hon går även att se som lärare online för moderskeppet.se. Förutom det har hon även skapat 3 egna fotoböcker. Hon har också suttit i juryn för NNPC (Nordic Nature Photo Contest). 

Hon har ställt ut sina bilder på Vårgårda fotofestival, Falsterbo Naturfotofestival (nuv  Falsterbo Photo Art Museum) och nu senast i gitantiska storlekar på Abecita konstmuseum.

Utmärkelser: Att hon är en kreativ själ fick hon bevis för 2013 då hon vann 1 a pris i nationella delen av EISA Maestro Photo kontext med juryns motiveringen att ”Fantasi och originalitet avgjorde”.

2020 kom hon på silverplats i temat intima landskap och nådde som enda svensk ända fram till prispallen i tävlingen CUPOTY (Close-up Photographer of the Year competition)

Utrustning: Anna arbetar med Canon EOS 5D SR  och ett 90 mm Tamron-makro.

För mer information:

https://annaulmestrand.com

Instagram

Facebook