ARNFINN JOHANSEN

Prisbelönt naturfotograf med fokus på
värderingar, eftertanke och miljö.

Arnfinn Johansen – Naturfotograf

Arnfinn Johansen är semiprofessionell naturfotograf som bor i Lillehammer i Norge och är medlem i Norska Naturfotograferna (NN), en exklusiv förening för naturfotografer som delar ett engagemang för miljöskydd och som har höga etiska normer. Arnfinn har framför allt koncentrerat sin fotografering till de nordiska länderna, inklusive Svalbard och dessutom även Afrika samt ett antal resor till bland annat Indien, Brasilien och Galapagos. Arnfinn driver även en egen safaricamp i Maasai Mara i Kenya, Oltepesi Tented Safari Camp, där han också har en för djur- och naturfotografering speciellt utformad Land Cruiser.

Med sina bilder vill Arnfinn visa upp naturens magi, kommunicera stämningar och låta bilderna berätta sin historia. Några av hans starkaste bilder visar djur och fåglar i deras naturliga miljö, ofta i kombination med en ren komposition där det också ges utrymme för miljön och landskapet.

Han säger såhär om sin fotografiska ståndpunkt som naturfotograf:

– För mig är fotografering lika viktigt som naturen och naturen är också bevarande. Jag arbetar fortfarande med klassisk fotografi, ordet är egentligen inte så viktigt, men jag vill att resultatet ska bli något mer än en tekniskt fungerande naturlig bild. Jag vill att bilderna ska berätta en historia och ge möjligheter till reflektion. Naturen har ett starkt egenvärde – därför önskar jag att mina bilder ska ge en tankeställare och skapa ödmjukhet i förhållande till naturen. Jag vill också betraktaren ska uppleva närhet. För mig ska en bild inte bara vara en bild av ett djur, utan jag försöker fånga djurets personlighet i sin naturliga miljö på ett nära och intimt sätt.

Utmärkelser och annat: Arnfinn bilder är internationellt erkända genom många naturfototävlingar. År 2011 blev han den första övergripande vinnaren av Nordens största naturfototävling Nordic Nature Photo Contest. Sedan dess har han fått flera utmärkelser i tävlingar såsom European Wildlife Photographer of the Year, Asferico, Glanzlichter, Por el Planeta, Oasis, Global Arctic Awards, Spider Awards, Memorial Maria Luisa, Monochrome Photography Awards, Nature’s Best Windland Smith Rice Awards, Sony World Photography Awards med mera.

Utställningar och annat: Arnfinn har haft flera fotoutställningar i Norge. Hans bilder har också visats vid internationella gallerier, inklusive Smithsonian National Museum of Natural History i Washington DC, Patrick Mavros Art Gallery i London och Somerset House i London. Hans bilder publiceras också i tidningar, tidskrifter, böcker och kalendrar över hela världen. Arnfinn är knuten bildbyrå NTB Scanpix.

Utrustning och teknik: Arnfinn är Nikon-fotograf och använder alla brännvidder från 14 mm till 800 mm och Aquatech undervattensutrustning med mera. Han arbetar också mycket med fjärrstyrd utlösning för sin fotografering inklusive en egenutvecklade radiostyrd bil för att kunna fotografera bland annat lejon med vidvinkel.

För mer information:
Hemsida
Facebook
www.oltepesi.com.