EUROPAS
VILDA BISON

Polen • 6-9 september 2018

EUROPAS VILDA BISON

Polen • 6-9 september 2018

Upplev och fotografera europeisk bison i de polska urskogarna.

Sakta rör vi oss genom den trolska urskogen samtidigt som vi lyssnar till fåglarna som kvittrar och de höstfärgade löv som prasslar i vinden. Vi stannar till vid en glänta och när solen skingrar morgondimman står den där mitt framför oss, som från en svunnen tid, den gigantiska bisonoxen och tittar rakt mot våra kameror. Det är nu det gäller att fånga det rätta ögonblicket, zooma in, komponera och tryck av. Rätt ljus, morgondimma och dessa mäktiga djur gör besöket i skogarna kring Bialowieza National Park till en upplevelse för alla djur- och naturfotografer. Tillsammans med den trefaldige Pandabok-vinnaren och naturfotografen Magnus Elander besöker vi under fyra dagar Europas sista urskog i trakterna kring Bialowieza för fotografera europeisk bison i det vilda.

Resans höjdpunkter:

 • Europeisk bison i det vilda.
 • Mängder av Kron- och dovhjort
 • Möjlighet att fotografera Europeisk vildkatt, lo och varg.
 • 250 olika arter av fåglar.
 • Bialowieza, Europas sista urskog och dess unika natur.
 • Medverkan av Magnus Elander under hela resan.
 • Workshops under ledning av Magnus Elander.
 • Medverkan av en av Polens bästa naturkännare.

FOTOGRAF

Magnus Elander är en av Sveriges mest framstående djur- och naturfotografer som bland annat fått utmärkelsen ”Årets Pandabok” inte mindre än tre gånger. Magnus bor i Södermanland men det är västra USA som han brukar kalla ”hemma” efter det att han bodde och arbetade på Stanford Research Institute i Kalifornien under flera år.

Magnus är medlem i Naturfotograferna/N och International League of Conservation Photographers och han är en av grundarna till ”Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö. Magnus har bland annat fått National Geographic Magazines ”Academy Award” för “Bästa utlandsproducerade reportage” samt blivit prisvinnare i BBCs ”Wildlife Photographer of the Year”.

www.magnuselander.com

MAGNUS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra resor medverkar alltid en mycket känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Magnus Elander. Han kommer att ge individuella fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar samt hjälpa till med efterbehandling och utvärdera dina bilder. Under dagarna kommer vi även att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Magnus kommer också att hålla föredrag och självklart finns det även mycket tid för individuella samtal med Magnus där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

BIALOWIEZA NATIONALPARK

Bialowieza National Park grundades 1920 och är Polens äldsta nationalpark och finns sedan 1979 med på UNESCO:s världsarvlista. Denna Europas sista urskog upplever man ett unikt djur- och växtliv med över 3 500 växtarter och ett rikt djurliv. Områdets stolthet är europeisk bison som en gång fanns i hela Europa. Under 1700-talet förföljdes bison av tidens styrande och av tjuvjägare. Den slutgiltiga utrotningen inleddes efter första världskrigets slut, när svältande jagade bison som föda. År 1927 dödades den sista fritt levande bisonoxen men efter ett omfattande avelsarbete under ledning av de polska myndigheterna kunde bison återinföras kring byn Bialowieza. Idag finns ca 1 000 fritt levande bison och är med sin vikt på upp till 800 kg det största djuret i de europeiska skogarna. I parken finns förutom bison även kron- och dovhjort, europeisk vildkatt, varg, lo, vildsvin, utter och bäver. För den fågelintresserade finns över 250 fågelarter, bland annat svart stork, två arter av skrikörn, berguv, mellanspett och den i Sverige mycket ovanliga vitryggiga hackspetten.

PROGRAM

Flyg till Warszawa på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi naturligtvis till med detta.

TORSDAG 6 SEPTEMBER 2018

Samlas på flygplatsen i Warszawa på morgonen där ni möts upp av Magnus Elander och en representant från Zoom Fotoresor. Efter  cirka fyra timmar i buss ankommer vi till Bialoweiza där vi checkar vi in på Hotel Białowieski följt av lunch. Direkt efter lunchen och en kort genomgång, av Magnus  om vad man ska tänka på när man fotograferar bison är det tid att bege sig ut i fält för vårt första möte med europisk bison i förhoppningsvis perfekt eftermiddags- och kvällsljus. Efter att ha fått en första försmak om vad som väntar oss de kommande dagarna återvänder vi till vårt hotell för en trevlig välkomstmiddag tillsammans. I samband med middagen kommer Magnus och vår lokala naturguide berätta mer om vad vi kan förvänta oss av dagarna i Bialowieza. (L, M)

FREDAG – LÖRDAG 7-8 SEPTEMBER 2018

Vi lämnar hotellet i gryningen för att i morgonljuset utforska skogen och förhoppningsvis fotografera några av de cirka 1 000 bisonoxar som finns i området. Under parningstiden samlas de ofta i stora hjordar, vilket är något vi förhoppningsvis får uppleva på nära håll.  Vi kommer att utforska området till fots för att öka våra möjligheter att komma djuren nära. Efter en förmiddag med förhoppningsvis många fotomöjligheter beger vi oss tillbaka till vårt hotell för lunch och för att går vi igenom morgonens bildskörd och lyssnar på föredrag av Magnus. Det kommer finnas gott om tid till efterbearbetning, bilddiskussioner under våra dagar tillsammans. Under seneftermiddagen packar vi åter våra kameror då det är dags för ett nytt fotopass i Bialowiezas vackra omgivningar. När vi sakta rör oss genom skogen slås man av den stora biologiska mångfald. Här kommer vi uppleva en varierande vegetation från tät urskog till skogsgläntor och ängar och vi kommer ha stor chans att se och fotografera bison och förhoppningsvis även andra djur såsom kron- och dovhjort, vildsvin och bäver. I området finns det även mycket lo och varg och har vi riktig tur kanske vi får möjligheten att fotografera dessa ganska skygga djur. När solen börjar gå ner samlas vi på hotellet för middag innan vi fortsätter kvällen med bildbearbetning. (F, L, M)

SÖNDAG 9 SEPTEMBER 2018

Under söndagsmorgonen ger vi oss en sista gång ut för att fotografera det rika djurlivet som finns i området. Efter lunch kommer Magnus att utse ”Resans bild” som går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild 2018”. På eftermiddag lämnar vi Bialowieza för transport till Warszawa och vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

HOTELL

HOTEL BIALOWIESKI***+

Hotel Białowieski Conference, Wellness & SPA ligger vid utkanten av Bialowiezaskogen. Detta mycket trevliga hotell erbjuder 86 moderna och rymliga rum med dusch och toalett, TV med satellitkanaler, värdeskåp, radio samt balkong. Rummen har även fri Wi-Fi. Hotellet har en stor och elegant poolanläggning med fritt inträde för hotellgäster. Här finns även ett SPA vilket erbjuder en rad avkopplande behandlingar med naturliga produkter. Hotellets restaurang har specialiserat sig på regionala rätter. Efter middagen kan du besöka hotellets bar för något att dricka.

För mer information: www.hotel.bialowieza.pl/en

PRIS

Pris per person i SEK: 11.995:-

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Inträden till nationalparken enligt program.
 • Dagliga fotosafaris på jakt efter bison och andra djur.
 • Medverkan av Magnus Elander under hela resan.
 • Workshops och föredrag av Magnus Elander under resan.
 • Medverkan av lokala naturguider under hela resan.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg från Sverige till Polen t/r.
 • Enkelrumstillägg 1.500:-
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/15.

Utrustning: Systemkamera med allt från korta zoomar exempelvis 24-70 till teleobjektiv upp till 500 mm. Enbensstativ eller trebensstativ och om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: PLN 2,25.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.