GÖRAN STRAND

Astrofotografen med stjärnorna i sikte.

Göran Strand – Astrofotograf

Göran Strand har en stor passion för ljus och ljusfenomen och nästan allt annat som händer på vår himmel under både dagen och natten. Under de senaste åren har han fått ett stort erkännande för sina foton och filmsekvenser av olika fenomen på himlen. Han har bidragit med film- och fotografiskt material till både svenska och internationella filmproduktioner, flera av hans bilder har valts ut av NASAs “Astronomy Picture of the Day” och under 2014 använde det världsberömda bandet Coldplay en av hans filmer av norrskenet i sin musikvideo till låten “A sky full of stars”. I november 2016 publicerades fem av hans norrskensfotografier som frimärken av PostNord AB i Sverige.

Utmärkelser:
Göran har tilldelats Årets Astrofotograf både 2013 och 2016.

Publikationer:
Göran har publicerat två böcker. Första boken heter ”Jämtlandsnatt” och publicerades hösten 2012. I november 2016 publicerades han sin andra bok, ”Ljusår – ett år av ljus”. Hans bilder har även blivit publicerade på SpaceWeather.com, National Geographic, MS NBC och flera andra internationella tidningar.

Utrustning:
Göran använder sig av Nikon-utrustning. Bland hans kameror hittar du en Nikon D850 och Nikon D810A, som är speciellt konstruerad för astrofotografi. Hans optik sträcker sig från fisheye-linser till riktigt långa telelinser.

Portfolio:
www.astrofotografen.se

Foto: Göran Strand

Foto: Göran Strand