MATTIAS A. KLUM

En av världens främsta naturfotografer

Mattias A. Klum – Fotograf och filmare

Mattias Alexandrov Klum föddes i Uppsala 1968. Han har arbetat heltid som fotograf sedan 1986 och som filmograf och regissör på många film- och tv-projekt sedan 1994. Mattias är internationellt erkänd för sitt sätt att skildra djur, växter, miljöer och kultur i form av artiklar, böcker, filmer, föreläsningar och utställningar. Hans konstnärliga fotografiska språk har gjort honom framgångsrik inte bara i den dokumentära världen utan även i konstvärlden. 

1997 publicerades Mattias bilder för första gången i National Geographic Magazine. Mattias var då en av de yngsta genom tiderna som publicerats i tidskriften och den förste svensken att få en omslagsbild. Sedan 1997 har Mattias haft många artiklar i tidningen och tretton omslagsbilder.

Sedan 2016 arbetar han företrädelsevis tillsammans med sin fru, konstnären Iris Alexandrov Klum, i parets gemensamma konstnärsduo Alexandrov Klum.

 

Konstnärsduon Alexandrov Klum använder de exceptionella mellanformatskamerorna GFX100s tillsammans med en serie GF-objektiv från Fujifilm  Även XT-4 med olika XF-objektiv, inkl Fujinons cine-optiker från Fujifilm, brukar finnas i duons kameraväskor.

 

”Mattias Alexandrov Klum är en av vår tids viktigaste naturhistoriska fotografer”

National Geographic

”Mattias A. Klum är en av vår tids viktigaste naturhistoriska fotografer”

National Geographic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UTMÄRKELSER 
Mattias har genom åren tilldelats ett stort antal utmärkelser för sitt arbete. Bland annat har Hans Majestät Konungen förlänat Mattias sin medalj i 8:e storleken i högblått band för hans betydelsefulla insatser som naturfotograf. Mattias har utsetts till Young Global Leader för World Economic Forum, hedersdoktor i naturvetenskap vid Stockholms universitet, seniorfellow vid Stockholms Resilience Center, fellow vid National Geographic Society och Linnean Society of London, goodwillambassadör för IUCN och WWF och är medlem i förtroenderådet vid WWF Sverige.

BÖCKER & FILMER
Han har producerat 12 prisbelönta dokumentärfilmer och har hittills publicerat 16 böcker, bland annat två med Professor Johan Rockström: ”Vår Tid på Jorden”, med förord av president Bill Clinton och Big World Small Planet med förord av samt  ”The Perpetual Calendar of Life” tillsammans med  Dr. Jane Goodall. 

UTRUSTNING
Konstnärsduoan Alexandrov Klum använder de exceptionella mellanformatskamerorna GFX100s tillsammans med en serie GF-objektiv från Fujifilm 

Även XT-4 med olika XF-objektiv, inkl Fujinons cine-optiker från Fujifilm, brukar finnas i duons kameraväskor.

 

Läs mer:
mattiasklum.com

”Tiden vi har är nu, och den är knapp. Vi måste göra allt vi kan för att berätta om en värld som är så skör och stark på en och samma gång.”  

Mattias A. Klum

”Tiden vi har är nu, och den är knapp. Vi måste göra allt vi kan för att berätta om en värld som är så skör och stark på en och samma gång

Mattias A. Klum