NICLAS AHLBERG

Naturfotograf med fokus på fåglar

Niclas Ahlberg – Natur- och fågelfotograf

Niclas Ahlberg är naturfotograf med primärt fokus på fåglar. Han är medlem i föreningen Naturfotograferna och har placerats sig långt fram i flera internationella fototävlingar de senaste åren. 2020 gav han ut sin första bok ”Ljusets avsked och återkomst”.

Mesta tiden bakom kameran spenderas på östra Gotland där han bor stora delar av året. 2020 gav han ut sin första bok ”Ljusets avsked och återkomst”. När han inte är på Gotland bor han tillsammans med sin familj i Nacka och fotar en hel del även i sjöar och tjärnar runtom i Nacka och Värmdö och i Stockholms skärgård. En av favoritplatserna är Horssten som med sitt utsatta läge längst ut i havsbandet alltid är en spännande plats att besöka med kameran.

Niclas har rest mycket i världen genom åren men spenderar mer och mer av sin tid i Norden. Han dras till det karga och öppna vidder. Hellre tundra än tropisk djungel. Hellre kyla än hetta. I sitt bildskapande utgår Niclas oftast från ljuset. En bra bild ska enligt honom visa fågeln/djuret i sin rätta miljö i ett fint intressant ljus.

Niclas är en flitigt anlitad föreläsare i olika sammanhang. Han har de senaste åren synts mer och mer i konsthallar. Nu senast i Nacka konsthall och Abecita konstmuseum. Niclas har prisats i flera internationella fototävlingar, bland annat Nordens bästa fågelbild i tävlingen NNPC.

Under hans workshops och resor med Zoom Fotoresor delar han gärna sig av sina bästa knep för att ta dig till nästa nivå som naturfotograf.

UTRUSTNING:
Canon 1DX Mark 3 och en rad olika objektiv. Mestadels ett 600 f/4 eller det praktiska 200-400 med inbyggd converter.

MER INFO:
Webb: niclasahlberg.se
Instagram: niclasahlberg
Facebook: Niclas Ahlberg Nature Photography

Foto: Niclas Ahlberg