SOLLI KANANI

Internationell matfotograf

Solli Kanani – Matfotograf

Solli Kanani är en svensk matfotograf som etablerat sig i gastronomins huvudstad Paris. Flera av hennes bilder har har blivit kortlistade i den prestigefyllda matfotografi-tävlingen Pink Lady Food Photography of the Year och hennes bilder har även varit med på utställningar. Hon är X-Rite Coloratti, BenQ AQCOLOR Expert och ambassadör för DxO och har även Nikon bland sina kunder.

Solli Kanani bor och arbetar i Paris sedan mer än 10 år tillbaka men har även en fotostudio i Italien och fördelar idag sin tid mellan dessa två länder. Hon är född och uppvuxen i Lund, studerade på KTH i Stockholm men det var inte förrän hon flyttade till Paris 2009 som hon blev intresserad av att fotografera. Det var det magiska ljuset i Paris som inspirerade henne, men även den vackra arkitekturen, all historia, gastronomi men även det vardagliga livet som fick henne att fördjupa sig i fotograferingens värld. Hon reser ofta, mest till kustnära områden för att finna inspiration och ta en paus från stadslivet. Att ta landskapsbilder, särskilt långexponering längs kusten är något hon tycker om särskilt under sen höst och vintermånaderna.

Hennes stora passion är att berätta historier med sina matscener och bilder, och utöver kommersiella projekt tar hon även bilder på allt från 5-stjärniga hotell och restauranger med Michelin-stjärnor främst i Paris men även i Italien.

Hon har ett stort intresse för stilleben särskilt med chiaroschuro-tekniken och experimenterar mycket med samspelet av ljus och skuggor i en matscen. Inspirationen till denna typ av bilder får hon av konstnärerna Rembrandt och barockmästaren Caravaggio bland andra.

Solli har anordnat ett flertal workshops de senaste åren, hon blev även inbjuden av Nikon i Frankrike till den årliga fotomässan i Paris med över 60 000 besökare 2018, för att berätta om sina bilder och hur hon använder sociala medier som fotograf. Hon har även närvarat vid världens största fotomässa som representant för Rollei. Sedan 2020 har Solli startat en Youtube-kanal där hon delar med sig av matfotograferingstips och har även hållit i flera digitala föreläsningar, för X-Rite, DxO samt BenQ.

Flera av hennes bilder har blivit kortlistade i den prestigefyllda matfotografi-tävlingen Pink Lady Food Photography of the Year de två senaste åren. En av hennes bilder valdes även ut av Paris borgmästare och var en del av en utställning vid Paris stadshus. Hon har haft ett flertal av sina bilder inkluderade i ett flertal av Hahnemühles utställningar, bland annat på Salon de la Photo i Paris men även deras digitala utställningar och evenemang.

På sina workshops med Zoom Fotoresor delar hon med sig hur du går från idé till en färdig bild, att berätta en historia med en matscen och sina bästa tips för att ta bättre matbilder.

Utrustning: Nikon D850, Nikon z6 och Nikon z7II samt olika objektiv. Favoriten är makro objektivet 105 mm från Nikon.

För mer info:
Webb: www.solli-kanani.com/
Portfolio: www.portfolio.solli-kanani.com 
Instagram: www.instagram.com/solli_k
Instagram: www.instagram.com/solli_food

Foto: Solli Kanani