VÄLKOMMEN TILL SRI LANKA MED ROGER BRENDHAGEN
I detta dokument följer en del viktig information inför resan till Sri Lanka.
Läs därför igenom dokumentet. Skulle du därefter ha några frågor är du hjärtligt välkommen att kontakta Hans Elmqvist på Zoom Fotoresor på telefon 070-180 90 99 eller via mail, hans.elmqvist@zoomfotoresor.se
VÄLKOMMEN TILL SRI LANKA MED ROGER BRENDHAGEN
I detta dokument följer en del viktig information inför resan till Sri Lanka.
Läs därför igenom dokumentet. Skulle du därefter ha några frågor är du hjärtligt välkommen att kontakta Hans Elmqvist på Zoom Fotoresor på telefon 070-180 90 99 eller via mail, hans.elmqvist@zoomfotoresor.se
INFÖR RESAN
INFÖR RESAN
DIN FLYGBILJETT
Kontrollera så att stavningen av ditt namn stämmer överens med stavningen i passet.
BAGAGE
Flygbolagen tillåter normalt två bagage per person, ett handbagage och en resväska. Resväskan får max väga 23 kg och handbagaget, max 8 kg med måtten 56 x 45 x 25 cm. För Icelandair gäller samma saker bortsett från att handbagaget får väga max 10 kg med måtten 56 x 40 x 20 cm. För exakt information om det flygbolag du reser med se respektive flygbolags webbsida.
INCHECKNING
Incheckningen måste vara avslutad senast en timme före avresa. Vi rekommenderar dock minst två timmar innan avresa. Detta då det kan vara köer till pass- och säkerhetskontroll.
PASS
Glöm inte passet då flygbolaget alltid ber att få se passet vid incheckningen. Utan pass finns risken att flygbolaget inte kommer att släppa ombord dig.
VALUTA / VÄXLING
Valutan på Sri Lanka är Rupie (LKR). Bankomater finns på många hotell och banker och internationella kreditkort fungerar i städer. Tänk dock på att det kostar en del att hämta ut kontanter från en indisk bankomat. Möjligheten att ta ut kontanter kan vara begränsad i vissa områden och i anslutning till nationalparkerna och det är långt mellan uttagsautomaterna. Ta därför med en mindre summa i Rupie och resterande i exempelvis USD. Prisnivån är betydligt lägre än i Sverige och det är billigt att vistas i landet. I skrivande stund (januari 2025) får du 2 600 INR för en svensk hundralapp.
VACCINATION
Inför en resa till Sri Lanka är det viktigt att se över sitt vaccinationsskydd. Grundskyddet, som inkluderar stelkramp, difteri och polio, bör vara uppdaterat. Det rekommenderas också att vaccinera sig mot Hepatit A, och i vissa fall även Hepatit B om du inte redan är skyddad. I vissa delar av Sri Lanka kan det finnas risk för malaria, främst i skogsområden, och det är därför bra att rådgöra med en vaccinationsmottagning om behovet av malariaprofylax. Dessutom förekommer denguefeber i landet, särskilt under regnperioder, och eftersom det inte finns något vaccin mot sjukdomen är det viktigt att skydda sig med myggmedel och täckande klädsel, särskilt under kvällar och nätter.
För aktuell information och personliga rekommendationer är det klokt att kontakta en vaccinationsmottagning i god tid innan avresa.
VISUM
För att resa till Sri Lanka behöver svenska medborgare ett visum. Turistvisum kan enkelt ansökas online via den officiella webbplatsen för Sri Lankas elektroniska visumsystem (ETA – Electronic Travel Authorization). Det rekommenderas att ansöka minst en vecka innan avresa för att undvika eventuella förseningar.
För inresa behövs:
- Pass i original
- Bekräftelse på e-visum (skriv ut och ta med bekräftelsen som du får via e-post, denna bekräftelse ska alltså tas med och visas upp vid ankomst till Sri Lanka)
För mer detaljerad information och för att ansöka om visum, besök den officiella ETA-webbplatsen: eta.gov.lk.
FACEBOOK GRUPP
Vi har startat en Facebook grupp för resan. Här kan du kommunicera, dela bilder samt annan information med andra deltagare och med Mattiasföre under och efter resan. Klicka in på nedan länk och anmäl dig till gruppen.
https://www.facebook.com/groups/492445456824740
Skulle du inte komma in på sidan mailar du Alexander på nedan mailadress så släpper han in dig.
alexander.elmqvist@zoomphototours.com
DELTAGARLISTA
Nedan hittar du en länk till deltagarlistan för deltagarna på resan. OBS! Om det är någon deltagare som valt att information ej ska spridas så finns endast namnet med på denna deltagare.
Deltagarlista: List of participants Sir Lanka
SKICKA TIDTABELL
Om du inte redan har skicka en kopia på flygtidtabellen så att vi vet hur var och en reser ber vi dig snarast göra det till info@zoomfotoresor.se
PROGRAM
PROGRAM
PROGRAM
OM DU ANKOMMER DAGEN INNAN
Många har bokat detta arrangemang men då många ankommer under eftermiddagen den 15/2 har vi flyttat stadsrundturen till den 16/2.
Dessa dagar ser ut enligt nedan:
Ankomst till Sri Lanka under dagen den 15/2. På flygplatsen möts du av en lokal guide. Transfer till hotellet. Incheckning på förstklassiga Radisson Hotel i Colombo. Middag på egen hand på kvällen.
På förmiddagen den 16/2 arrangeras en stadsrundtur i Colombo. Under turen kommer du att upptäcka denna fängslande stad där Öst möter Väst. Tempel, moskéer och kyrkor vittnar om olika trosbekännelser som frodas sida vid sida. Njut av modernitet och tradition och upplev färger, dofter och ljud. Känn på Colombos mångkulturella hjärtslag, där buddism, hinduism, kristendom och islam flätas ihop. Under turen finns det mycket att fotografera såsom marknader, tempel, lokala matförsäljare och mycket annat.
Efter stadsrundturen sker transport till Pegasus Reef Hotel där själva resan börjar. Lunch och middag på egen hand.
PROGRAM – 16-24 FEBRUARI 2025
DAG 1, (16/2) – ANKOMST TILL SRI LANKA
Ankomst till Sri Lanka under dagen. Samling på Pegasus Reef Hotel som är vackert beläget direkt vid havet med en inbjudande strand. Hotellet har också en stor pool för avkoppling under dagen. Här möts du av Roger Brendhagen och en värd från Zoom Fotoresor. På kvällen serveras en stor skaldjursmiddag på hotellets fisk- och skaldjursrestaurang, direkt på stranden. Innan middagen kommer Roger och vår lokala guide att berätta lite mer om resan och vad du kan förvänta dig. (M)
DAG 2, (17/2) – COLOMBO TILL UDAWALAWE NATIONAL PARK
Efter frukost och utcheckning avreser vi mot Udawalawe National Park dit vi ankommer efter lite över tre timmars körning. Incheckning på Grand Udawalawe Safari Resort följs av lunch och lite tid för avkoppling innan vi beger oss in i Udawalawe National Park för vår första safari. Parken är Sri Lankas bästa nationalpark för att se stora hjordar med elefanter. Det beräknas att det finns mer är 250 vilda elefanter i parken som strövar omkring i det höga gräset och i vattenbrynen. Från jeepen har du perfekt utsikt för att ta bra bilder, inte bara på vilda elefanter, utan även på vattenbufflar, sumpkrokodil, axis- och sambarhjortar, läppbjörn, vildsvin och många andra djur. Efter spännande möten och förhoppningsvis många bra bilder återvänder vi till hotellet för middag. (F, L, M)
DAG 3, (18/2) – UDAWALAWE NATIONAL PARK
Samtidigt som de första solstrålarna stiger över horisonten beger oss in i Udawalawe National Park för vår första morgonsafari. Morgontimmarna erbjuder en unik möjlighet att fotografera parkens elefanter och vattenbufflar när de vältrar sig i vattenbrynens lerbad. Hela tiden omges du av allt från makaker och langurer,som hoppar i träden, till axis- och sambahjortar, schakaler och parkens andra djur. Lägg därtill ett rikt fågelliv med allt från storkar till vackra påfåglar och du har mycket att fotografera. I parken finns även leoparder, men de är mycket svåra att se. Mitt på dagen när det är som varmast tar vi några timmars paus för lunch och kanske ett dopp i poolen innan det är tid för dagens andra safari i det mjuka kvällsljuset.
Under dagen besöker vi även Udawalawe Elephant Transit Home som beläget mycket nära hotellet. Detta rehabiliteringscenter för skadade och föräldralösa elefantungar sponsras av Born Free Trust med syftet att i mindre grupper återanpassa dem i det fria när de är friska och tillräckligt stora. Den första gruppen släpptes framgångsrikt åter ut i parken 2008. Under besöket kommer vi att få veta mer om centrats arbete. (F, L, M)
DAG 4, (19/2) – UDAWALAWE TILL YALA NATIONAL PARK
Denna morgon beger vi oss in i parken för en sista safari med förhoppningen om att fånga den där speciella soluppgångsbilden med elefanten i förgrunden. Efteråt tar vi en uppfriskande dusch, äter frukost och checkar ut innan vi åker till nästa stopp på vår fotografiska resa, Yala National Park. Efter incheckning på Oakray Wild Yala och lite avkoppling, samt förberedelser, beger vi oss ut på jeepsafari i Sri Lankas mest berömda nationalpark, den legendariska Yala National Park. Förbered dig på fantastiska fotomöjligheter i en park där leoparden är kung. (F, L, M)
DAG 5-6, (20-21/2) – YALA NATIONAL PARK
Efter en kopp kaffe eller te i den tidiga morgonstunden börjar vår första morgonsafari i Yala. Solen klättrar över horisonten, parken blir levande och kanske möter vi en leopard som sakta sträcker ut sig i trädet. Yala är den leopardtätaste parken på Sri Lanka med över 125 leoparder. Men det är inte bara leoparder som finns, parken är även hem för ett stort antal lankesiska elefanter som är en underart till den asiatiska elefanten. Den lankesiska elefanten är speciell så till vida att det är den största av de asiatiska elefanterna och att färre än var tionde hanne har betar. Dessutom finns läppbjörn, vattenbuffel, vildsvin, olika arter av hjortar, schakal, sumpkrokodil och många andra arter. Åter till hotellet för frukost och vila. Nu finns också chansen att ladda in dina bilder i datorn och se vad du har lyckats fånga under de första dagarna, eller att ta några dopp i hotellets pool. På eftermiddagen beger vi oss tillbaka till parken för att fotografera djuren i kvällsljuset. (F, L, M)
DAG 7, (22/2) – YALA NATIONAL PARK TILL MERISSA
Det är dags för vår sista morgonsafari i Yala National Park med möjlighet till vackra soluppgångsbilder på djuren och parkens vackra omgivningar. Därefter återvänder vi till hotellet för frukost och utcheckning för att sedan resa till vår sista upplevelse på denna resa, mötet med havets giganter.
Vi reser mot staden Merissa vid Indiska Oceanen där vi checkar vi in på Mandara Resort som är vackert beläget direkt på stranden. Resterande del av dagen ägnas exempelvis åt sol, bad och genomgång av bilder. (F, L, M)
DAG 8, (23/2) – VALSPANING
I gryningen ger vi oss iväg på valskådningsexpedition. När solen höjer sig över horisonten spanar vi efter blåval, kaskelotter och delfiner. Bästa chansen att se djuren är under den tidiga morgontimmen och att fånga en blåval på bild och den karaktäristika delade fenan när valen dyker ner i djupet i morgonljuset är en härlig känsla.
Vi är åter i hamn runt lunchtid varpå vi återvänder till hotellet för utcheckning varefter bussen avgår mot Colombo och förstklassiga hotell Cinnamon Lakeside. Innan kvällens middag kommer Roger kommer att utse ”Resans bild”. Denna bild går automatiskt vidare till finalen i Zoom fotoresors tävling ”Årets Bild 2025” där förstapriset är ett presentkort värt 5 000kr. Kvällen avrundas med en trevlig avslutningsmiddag. (F, L, M)
DAG 9, (24/2) – HEMRESA
Efter frukost finns det mer tid för sol, bad och avkoppling, beroende på när ditt flyg hem avgår. (F)
Här kan du läsa mer om det spännande programmet bland Sri Lankas vilda djur.
LÄS MER
OM DU ANKOMMER DAGEN INNAN
Många har bokat detta arrangemang men då många ankommer under eftermiddagen den 15/2 har vi flyttat stadsrundturen till den 16/2.
Dessa dagar ser ut enligt nedan:
Ankomst till Sri Lanka under dagen den 15/2. På flygplatsen möts du av en lokal guide. Transfer till hotellet. Incheckning på förstklassiga Radisson Hotel i Colombo. Middag på egen hand på kvällen.
På förmiddagen den 16/2 arrangeras en stadsrundtur i Colombo. Under turen kommer du att upptäcka denna fängslande stad där Öst möter Väst. Tempel, moskéer och kyrkor vittnar om olika trosbekännelser som frodas sida vid sida. Njut av modernitet och tradition och upplev färger, dofter och ljud. Känn på Colombos mångkulturella hjärtslag, där buddism, hinduism, kristendom och islam flätas ihop. Under turen finns det mycket att fotografera såsom marknader, tempel, lokala matförsäljare och mycket annat.
Efter stadsrundturen sker transport till Pegasus Reef Hotel där själva resan börjar. Lunch och middag på egen hand.
PROGRAM – 16-24 FEBRUARI 2025
DAG 1, (16/2) – ANKOMST TILL SRI LANKA
Ankomst till Sri Lanka under dagen. Samling på Pegasus Reef Hotel som är vackert beläget direkt vid havet med en inbjudande strand. Hotellet har också en stor pool för avkoppling under dagen. Här möts du av Roger Brendhagen och en värd från Zoom Fotoresor. På kvällen serveras en stor skaldjursmiddag på hotellets fisk- och skaldjursrestaurang, direkt på stranden. Innan middagen kommer Roger och vår lokala guide att berätta lite mer om resan och vad du kan förvänta dig. (M)
DAG 2, (17/2) – COLOMBO TILL UDAWALAWE NATIONAL PARK
Efter frukost och utcheckning avreser vi mot Udawalawe National Park dit vi ankommer efter lite över tre timmars körning. Incheckning på Grand Udawalawe Safari Resort följs av lunch och lite tid för avkoppling innan vi beger oss in i Udawalawe National Park för vår första safari. Parken är Sri Lankas bästa nationalpark för att se stora hjordar med elefanter. Det beräknas att det finns mer är 250 vilda elefanter i parken som strövar omkring i det höga gräset och i vattenbrynen. Från jeepen har du perfekt utsikt för att ta bra bilder, inte bara på vilda elefanter, utan även på vattenbufflar, sumpkrokodil, axis- och sambarhjortar, läppbjörn, vildsvin och många andra djur. Efter spännande möten och förhoppningsvis många bra bilder återvänder vi till hotellet för middag. (F, L, M)
DAG 3, (18/2) – UDAWALAWE NATIONAL PARK
Samtidigt som de första solstrålarna stiger över horisonten beger oss in i Udawalawe National Park för vår första morgonsafari. Morgontimmarna erbjuder en unik möjlighet att fotografera parkens elefanter och vattenbufflar när de vältrar sig i vattenbrynens lerbad. Hela tiden omges du av allt från makaker och langurer,som hoppar i träden, till axis- och sambahjortar, schakaler och parkens andra djur. Lägg därtill ett rikt fågelliv med allt från storkar till vackra påfåglar och du har mycket att fotografera. I parken finns även leoparder, men de är mycket svåra att se. Mitt på dagen när det är som varmast tar vi några timmars paus för lunch och kanske ett dopp i poolen innan det är tid för dagens andra safari i det mjuka kvällsljuset.
Under dagen besöker vi även Udawalawe Elephant Transit Home som beläget mycket nära hotellet. Detta rehabiliteringscenter för skadade och föräldralösa elefantungar sponsras av Born Free Trust med syftet att i mindre grupper återanpassa dem i det fria när de är friska och tillräckligt stora. Den första gruppen släpptes framgångsrikt åter ut i parken 2008. Under besöket kommer vi att få veta mer om centrats arbete. (F, L, M)
DAG 4, (19/2) – UDAWALAWE TILL YALA NATIONAL PARK
Denna morgon beger vi oss in i parken för en sista safari med förhoppningen om att fånga den där speciella soluppgångsbilden med elefanten i förgrunden. Efteråt tar vi en uppfriskande dusch, äter frukost och checkar ut innan vi åker till nästa stopp på vår fotografiska resa, Yala National Park. Efter incheckning på Oakray Wild Yala och lite avkoppling, samt förberedelser, beger vi oss ut på jeepsafari i Sri Lankas mest berömda nationalpark, den legendariska Yala National Park. Förbered dig på fantastiska fotomöjligheter i en park där leoparden är kung. (F, L, M)
DAG 5-6, (20-21/2) – YALA NATIONAL PARK
Efter en kopp kaffe eller te i den tidiga morgonstunden börjar vår första morgonsafari i Yala. Solen klättrar över horisonten, parken blir levande och kanske möter vi en leopard som sakta sträcker ut sig i trädet. Yala är den leopardtätaste parken på Sri Lanka med över 125 leoparder. Men det är inte bara leoparder som finns, parken är även hem för ett stort antal lankesiska elefanter som är en underart till den asiatiska elefanten. Den lankesiska elefanten är speciell så till vida att det är den största av de asiatiska elefanterna och att färre än var tionde hanne har betar. Dessutom finns läppbjörn, vattenbuffel, vildsvin, olika arter av hjortar, schakal, sumpkrokodil och många andra arter. Åter till hotellet för frukost och vila. Nu finns också chansen att ladda in dina bilder i datorn och se vad du har lyckats fånga under de första dagarna, eller att ta några dopp i hotellets pool. På eftermiddagen beger vi oss tillbaka till parken för att fotografera djuren i kvällsljuset. (F, L, M)
DAG 7, (22/2) – YALA NATIONAL PARK TILL MERISSA
Det är dags för vår sista morgonsafari i Yala National Park med möjlighet till vackra soluppgångsbilder på djuren och parkens vackra omgivningar. Därefter återvänder vi till hotellet för frukost och utcheckning för att sedan resa till vår sista upplevelse på denna resa, mötet med havets giganter.
Vi reser mot staden Merissa vid Indiska Oceanen där vi checkar vi in på Mandara Resort som är vackert beläget direkt på stranden. Resterande del av dagen ägnas exempelvis åt sol, bad och genomgång av bilder. (F, L, M)
DAG 8, (23/2) – VALSPANING
I gryningen ger vi oss iväg på valskådningsexpedition. När solen höjer sig över horisonten spanar vi efter blåval, kaskelotter och delfiner. Bästa chansen att se djuren är under den tidiga morgontimmen och att fånga en blåval på bild och den karaktäristika delade fenan när valen dyker ner i djupet i morgonljuset är en härlig känsla.
Vi är åter i hamn runt lunchtid varpå vi återvänder till hotellet för utcheckning varefter bussen avgår mot Colombo och förstklassiga hotell Cinnamon Lakeside. Innan kvällens middag kommer Roger kommer att utse ”Resans bild”. Denna bild går automatiskt vidare till finalen i Zoom fotoresors tävling ”Årets Bild 2025” där förstapriset är ett presentkort värt 5 000kr. Kvällen avrundas med en trevlig avslutningsmiddag. (F, L, M)
DAG 9, (24/2)
MERISSA – COMOMBO. HEMRESA
Efter frukost finns det mer tid för sol, bad och avkoppling, och efter lunchen sker utcheckning och avresa mot Colombo och flygplatsen för vidare resa hem. (F, L)
FOTOGRAF
FOTOGRAF
FOTOGRAF
ROGER BRENDHAGEN – Wildlife fotograf
Efter att i fem år ha arbetat som journalist har Roger Brendhagen har de senaste 20 åren arbetat som fotograf på heltid, Med över 300 resdagar om året har Roger hela världen som sin arbetsplats och han har fotograferat i allt från Mongoliet till Indien och Afrika.
Sedan 16 år tillbaka är han en av Nikons ambassadörer och är ofta anlitad som föreläsare. Roger är ordförande i Norske Naturfotografer/NN.
Han är också mycket uppskattad för sina workshops och fotoresor. Roger har lett fotoresor runt om i världen, bland annat till Sri Lanka, Mongoliet och Indien. Under sina workshops på Dovrefjell har Roger genom åren välkomnat över 700 deltagare.
Roger Brendhagen har de senaste 20 åren arbetat som fotograf på heltid, efter att i fem år ha arbetat som journalist. Med över 300 resdagar om året har Roger hela världen som sin arbetsplats.
LÄS MER
ROGER BRENDHAGEN – Djur- och naturfotograf
Efter att i fem år ha arbetat som journalist har Roger Brendhagen har de senaste 20 åren arbetat som fotograf på heltid, Med över 300 resdagar om året har Roger hela världen som sin arbetsplats och han har fotograferat i allt från Mongoliet till Indien och Afrika.
Sedan 16 år tillbaka är han en av Nikons ambassadörer och är ofta anlitad som föreläsare. Roger är ordförande i Norske Naturfotografer/NN.
Han är också mycket uppskattad för sina workshops och fotoresor. Roger har lett fotoresor runt om i världen, bland annat till Sri Lanka, Mongoliet och Indien. Under sina workshops på Dovrefjell har Roger genom åren välkomnat över 700 deltagare.
HOTELL
PEGASUS REEF HOTEL*****
MANDARA RESORT****
VÄRT ATT VETA
VÄRT ATT VETA
DRICKS
I Sri Lanka är dricks vanligt förekommande och uppskattas av servicepersonal som har låga grundlöner. En generell riktlinje är att ge cirka 10 % av notan på restauranger och barer. För bagagehantering är 1 USD per väska lämpligt. För guider och chaufförer rekommenderas cirka 15 USD per dag, vilket kan ges som en totalsumma i slutet av resan. På hotell finns ofta en gemensam dricksbox för personalen; här är 10 USD per dag vägledande
EL
Sri Lanka använder 230 volt och stickproppar av typ D, M och G. Det är därför rekommenderat att ta med en universell reseadapter. För att ladda flera enheter samtidigt kan en fördelardosa med flera uttag vara praktisk.
KLIMAT
I februari, när resan äger rum, är klimatet på Sri Lanka varmt och fuktigt med temperaturer mellan 24-32 grader Celsius. Det är övergångsperiod mellan monsunsäsongerna, vilket innebär att regn kan förekomma, men oftast i form av korta skurar.
KLÄDSEL
Lätt och bekväm klädsel i naturmaterial rekommenderas för att hantera värmen och fuktigheten. För besök i nationalparker och naturreservat är oömma kläder och bekväma promenadskor lämpliga. Vid besök i religiösa platser bör axlar och knän vara täckta. Det är också klokt att ha med en lätt jacka eller tröja för svalare kvällar och morgnar.
KREDITKORT
Visa och Mastercard accepteras på de flesta hotell, restauranger och butiker i större städer. I mer avlägsna områden kan kontanter vara nödvändiga. Det är därför bra att ha med sig både kontanter och kort.
MAGSJUKA
För att undvika magbesvär bör du dricka buteljerat vatten och undvika is i drycker. Använd buteljerat vatten även för tandborstning. Tvätta händerna regelbundet med desinfektionsmedel, särskilt före måltider. Det är också klokt att ha med läkemedel som Imodium eller liknande vid eventuell magsjuka.
MYGG
Myggor är mest aktiva under kvällar och nätter. Det är därför rekommenderat att bära långärmade kläder och långbyxor under dessa tider samt att använda myggmedel på exponerad hud. Många hotell erbjuder myggnät eller har luftkonditionering som minskar risken för myggbett.
SPRÅK
Sri Lanka har tre officiella språk: singalesiska, tamil och engelska. Engelska förstås och talas i varierande grad, särskilt i turistområden och av personal inom serviceindustrin.
TELEFON
Mobilnätet på Sri Lanka är väl utbyggt, och täckning finns i de flesta områden. Det är dock bra att kontrollera med din mobiloperatör om internationella roamingavgifter. Ett alternativ är att köpa ett lokalt SIM-kort för att minska kostnaderna. Landsnumret till Sri Lanka är +94.
WIFI
Hotellen vi bor på under resan har wifi, hastigheten och uppkopplingen kan dock variera.
TIDSSKILLNAD
Sri Lanka ligger 4,5 timmar före svensk tid under vinterhalvåret. Det innebär att när klockan är 12:00 i Sverige, är den 16:30 på Sri Lanka.
VATTEN
Drick inte kranvatten på Sri Lanka. Använd buteljerat vatten för att dricka och borsta tänderna. Undvik is i drycker om du inte är säker på att den är gjord av renat vatten.
VIKTIGA TELEFONNUMMER
Fotograf: Roger Brendhagen, +47 976 71 870
Zoom Fotoresors värd: Charlie Malmqvist, +46 73 771 06 16
Polis: 119
Ambulans och brandkår: 110
WEBBSIDOR
Sri Lankas turistbyrå https://www.srilanka.travel/
Lonley Planet https://www.lonelyplanet.com/sri-lanka
PACKLISTA
Nedan följer lite tips på utrustning. Detta är inte ett måste utan mer riktlinjer.
VÄSKOR
- Resväska/Stor bagg. Vi rekommenderar att ni istället för hårda resväskor packar i en mjuk stora bagg. De är mycket lättare att stuva i minibussarna och tar mindre plats.
- En kameraväska.
SKOR OCH KLÄDER
- Ett par rejäla promenadskor, alternativt kängor.
- Ett par sandaler eller lättare skor att ha på hotellen.
- Sommarkläder som shorts och byxor samt lätta pikéer.
- Långärmad skjorta / ett par långa byxor för svalare kvällar.
- Keps eller annat huvudbonad.
- Solglasögon.
ÖVRIG UTRUSTNING
- Mobiltelefon
- Kikare
- El adapter
- En liten ficklmapa
- Sömnadskit för akuta lagningar
SJUKVÅRDSARTIKLAR
Vi rekommenderar att du tar med en del egen personlig medicinsk utrustning såsom;
- Plåster.
- Myggstift
- Antiseptisk kräm.
- Alvedon eller likvärdigt.
- Solkräm.
KAMERAUTRUSTNING
- En systemkamera med zoom eller teleobjektiv upp till 600mm samt gärna en kort zoom typ 70-200.
- En telekonverter, 1,4 ggr eller 2
- Polarisationsfilter är användbart för att öka mättnaden i bilderna.
- Ett enbenstativ om du får plats med det i packningen
- En ”bönpåse” är användbart i jeepen.
- Extrabatterier, minst ett.
- Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
- Ett grenuttag med 2-3 uttag så att du kan ladda kamerans batterier, telefoner etc. samtidigt.
- Minneskort efter behov samt en portabel hårddisk eller om du laddar över direkt till datorn.
- Rengöringsutrustning såsom putsdukar, tryckluft och annan rengöringsutrustning för kameran.
- Batterier om du behöver detta.
- En laptop för bildredigering med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.
NYHETSBREV
Bli först med att höra om nya resor, erbjudanden och reseinspiration från Zoom.
KONTAKTA OSS
E-post: info@zoomfotoresor.se
Telefon: +46 (0)470 – 466 40
Följ våra fotoäventyr på sociala medier!
Foto: Serkan Günes
NYHETSBREV
Bli först med att höra om nya resor, erbjudanden och reseinspiration från Zoom.
KONTAKTA OSS
E-post: info@zoomfotoresor.se
Telefon: +46(0) 470 – 466 40
Följ våra fotoäventyr på sociala medier!