FÄRGSTARKA
KUBA

Kuba • 25 oktober - 2 november 2019

Följ med streetfotografen Mats Alfredsson på en resa till ön som Christoffer Columbus 1492 utsåg till den vackraste platsen på jorden – det färgstarka Kuba.

Här kan du gå i Castros fotspår och låta dig förföras av Kubas omtalade magi och färgsprakande kultur medan du utforskar Havannas historiska gator med din kamera. Under detta fotoäventyr upplever vi det bästa av vad Kuba har att erbjuda. Du kommer att få chans att både svalka dig med en kall mojito under vajande palmer i kuststaden Cienfuegos och besöka tobaksplantager i Viñales Valley för att få en smak av den ikoniska kubanska cigarren. Vi kommer promenera längs kolonial staden Trinidads kullerstensgator till rytmerna av musik som flyter ut från öppna fönster och färdas i klassiska amerikanska vintage bilar längst med den vackra kusten i Havanna. Detta och mycket mer kommer bli ett minne för livet. Med hjälp av Mats Alfredssons expertråd för streetfoto kommer du att ges många möjligheter till otroliga bilder.

Resans höjdpunkter:

 • Färdas i amerikanska vintagebilar runt Havanna.
 • Fota Havannas myllrande folkliv med tips från Mats.
 • Upptäck Viñalesdalens tobaksplantage och cigarrer. 
 • Vandra längs kolonialstaden Trinidads kullerstensgator.
 • Upptäck Cienfuegos, Söderns pärla.
 • Ta det gamla tåget genom Valle de los Ingenios natur.
 • Medverkan av streetfotografen Mats Alfredsson.
 • Föreläsning om street-fotografering
 • Bildredigering och utvärdering av dina bilder.

FOTOGRAF

Mats Alfredsson är en av Sveriges mest kända Street-fotografer. Han är sedan 13 år tillbaka djupt involverad i gatufotograferandets utveckling, både i Sverige och internationellt och har drivit workshops och arrangerat Street-fotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago. Mats är en av upphovsmännen till de stora fotopromenaderna i Göteborg med över 200 deltagare. Han har gjort ett flertal utställningar i såväl Sverige som USA och gav 2015 ut boken ”Chicago Streetwalk”.

www.matsalfredsson.com

MATS UPPGIFTER FÖRE OCH UNDER RESAN 

På samtliga våra resor medverkar alltid en känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fotovärd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du, både före och under resan att få hjälp av Mats Alfredsson.

FÖRE RESAN: Vi ser gärna att du skickar in ca tre till fyra bilder som representerar dig och ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Mats att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf utifrån dina egna förutsättningar.

UNDER RESAN: Vi kommer, under Mats ledning, att ägna mycket tid åt Street-fotografering. Detta ger möjlighet att få individuella fototips och råd eller kanske få hjälp med någon inställning på kameran. Under resan kommer Mats att arbeta mycket med bildkomposition samt hålla inspirerande föredrag om Street-fotografering där han berättar om förhållningssätt och filosofi inom området. Han kommer också att ta upp internationella trender inom detta ämne så att du kan få idéer för att ytterligare utveckla ditt fotograferande. Dessutom går vi igenom och utvärderar varandras bilder.

PLATSER VI BESÖKER

HAVANA
Havanna är fotografens dröm. Med sin vänliga befolkning och sina levande gator, fyllda av konst och musik, pulserar staden av tropisk sensualitet och rörelse, något som väl anstår den största huvudstaden i Karibien. Conquistadoren Diego Velázquez de Cuéllar grundade Havanna 25 augusti 1515 på Kubas södra kust, nära den nuvarande staden Surgidero de Batabanó. Havanna flyttades till sin nuvarande plats 1519, vilket betyder att Havanna fyller 500 år under vår resa. Staden var ursprungligen den huvudsakliga handelshamnen för de spanska kolonierna i Amerika. Gamla Havanna är ett gytter av smågränder och koloniala hus och rester av vad som varit vackra palats och handelshus. Revolutionen slog igenom 1959, och till denna dag kan man hitta Che Gueveras ikoniska porträtt överallt.

VINALES VALLEY 
Vinales Valley i västra Kuba sägs vara Fidel Castros favoritställe på hela ön. Dalen finns med på UNESCO:s världsarvslista och är fantastiskt vacker när man ser tobaksfälten och sockertoppsbergen breda ut sig över landskapet. Kuba är världsberömt för sina goda cigarrer och Viñalesområdet är känt för att ha några av landets bästa tobaksplantor. Mitt i allt det vackra hittar du också ”Mural de la Prehistoria” som är en gigantisk bergsmålning föreställande sniglar, dinosaurier, sjömonster och människor, allt i gälla färger. Den målades 1961 på Castros order och ska symbolisera evolutionen.

TRINIDAD
Trinidad är en fantastiskt vacker stad och alla byggnader kring det pittoreska torget Plaza Mayor har blivit fint restaurerade och målade i färgglada kulörer. Här finns även många bra matställen och barer. Staden är en av öns äldsta, grundad av spanjorerna. Det var spanjorerna, som under kolonialtiden hämtade slavar från Afrika och skapade en sockerproduktion, vilket snabbt gjorde Trinidad till en av Kubas rikaste städer. När slaveriet avskaffades 1886 dog ekonomin ut. Idag lockas besökarna av ett Trinidad som i stort sett är en orörd 1800-talsstad med bilfria kullerstensgator, röda tegeltak och vimmel av vackra, pastellfärgade hus och palats. Stadskärnan, samt den närliggande sockerplantagedalen, utsågs till världsarv 1988 av Unesco.

CIENFUEGOS
Cienfuegos är en stad vid Kubas södra kust. Den ligger omkring 250 km från Havana och har 150 000 invånare. Staden kallas ”La Perla del Sur” (Söderns pärla). Cienfuegos är en mysig stad med mycket välbevarade byggnader med vacker fransk och spansk arkitektur. Av den anledningen är staden med på UNESCOs världsarvslista. Cienfuegos har en av de största hamnarna i Kuba och är ett centrum för sockerhandeln såväl som handeln med kaffe och tobak.

PROGRAM

Flyg till Havanna på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva så har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi mer än gärna till med detta.

FREDAG 25 OKTOBER 2019
Då de flesta flyg ankommer på kvällen så samlas vi föst lite senare på hotellet för en välkomstdrink. Här möter du Mats Alfredsson och Zooms resevärd för lite kort information om morgondagen.

LÖRDAG 26 OKTOBER 2019
När vi kliver ut från hotellet känns det som om vi har blivit kastade tillbaka i tiden till det ljuva 50-talet. Havanna ger verkligen känslan av att man fortfarande befinner sig och lever i denna tidsepok. På morgonen blir vi upphämtade av klassiska amerikanska vintagebilar som togs hit från USA innan den kubanska revolutionen. Vi börjar vår resa med att cruisa runt den färgsprakande huvudstaden, från det gamla Havana till det nya. Första stoppet på turen blir på en gammal bilverkstad där de reparerar dessa klassiska pärlor och vi kommer få lyssna på hur dessa bilar egentligen hamnade på Kuba. Med kamerorna i högsta hugg kommer vi sedan att passera flera berömda ställen som Plaza de la Revolucion och fiskebyn Cojimar som var Ernest Hemingways favoritplats. Här utspelar sig boken ”Den Gamle och Havet” med den lokale fiskaren Gregorio Fuentes som inspirerade till huvudpersonen i romanen. Vi kör vidare längs strandpromenaden Malecon upp till Jesusstatyn, där vi får en fantastisk vy över hela staden. Under turen kommer vi att få många möjligheter att plåta Havanna från dess bästa sidor och vi kommer att använda våra vackra bilar som rekvisita. Efter lunch besöker vi det gamla fortet Morro Castle som en gång i tiden skyddade staden. Härefter återvänder vi till gamla Havanna. Med flera tips från Mats i bagaget om hur vi bäst fångar det sprakande folklivet på bild, kommer vi att vandra längt med de myllrande gatorna med fingret på avtryckaren och fylla våra minneskort med otroliga bilder. På kvällen avnjuter vi en kubansk välkomstmiddag tillsammans och sippar på varsin mojito medan vi diskuterar förväntningarna på den kommande veckan. (F, L, M)

SÖNDAG 27 OKTOBER 2019
Habana Vieja eller Old Havana som det kallas är det bäst bevarade koloniala centrumet i Amerika. Dess enastående arkitektur är en överraskning för både fotografer, artister och musiker som söker inspiration. Efter en stadig frukost ger vi oss ut på gatorna med vår lokala guide som kommer visa oss Havanas bästa bakgator. Här hittar vi gamla män som puffar på stora cigarrer i dörröppningarna, ungdomar som spelar fotboll mellan gränderna och folk som hänger sin tvätt från balkongerna på tork i den karibiska solen. Denna promenad genom skuggiga torg i stadens historiska center kommer även att ta oss till ett gammalt boxningsgym. Här får vi chansen att plåta ungdomarna som tränar i ringen för att bli den nästa Mohammed Ali. Lunchen avnjuter vi på en takterrass med vacker utsikt innan det är dags för lite tid på egen hand att utforska Havanas gatuliv med din kamera. Efter kvällens middag finns det chans att besöka ”La fabrica de Arte”, en gammal matoljefabrik som nu är omgjord till ett sprudlande konsthus. Här hittar vi allt från fotoutställningar till dansuppvisningar. (F, L, M)

MÅNDAG 28 OKTOBER 2019
Tidigt på morgonen checkar vi ut och lämnar stadsvimlet bakom oss. Vi kör mot den gröna provinsen Pinar del Rio som ligger ett par timmar väster om Havana. Här i Viñales Valley odlas det som många anser vara världens bästa cigarrtobak. Vi besöker en tobaksodling med de säregna byggnaderna där bladen hänger och torkar och vi kommer av bonden att lära oss om hela processen, från frö till Fidel Castros färdiga cigarr. Vi ser även hur cigarrerna rullas för hand innan de hamnar i de klassiska cederträlådorna. Vi besöker även en gigantisk muralmålning som målades på en enorm klippvägg på uppdrag av Castro, föreställande evolutionens historia. Dagens lunch serveras på en gård och restaurang uppe i bergen där i stort sett all mat är odlad utanför dörren och vi har en vacker utsikt över Viñalesdalen och dess karakteristiska sockertoppsberg ”Los Mogotes”. Under eftermiddagen vandrar vi runt i den vackra dalen som har funnits med på Unesco:s världsarvslista sedan 1999. Här kan vi fotografera de kubanska ”cowboybönderna” som i sina stråhattar rider på hästar mellan tobaksplantagen. Lite senare checkar vi in på vårt hotell som har den vackraste utsikten i hela Viñales Valley. Där kan vi njuta av vyerna medan solen kastar sitt gyllene ljus över sockertopparna. (F, L)

TISDAG 29 OKTOBER 2019
Efter en vacker soluppgång över dalen så beger vi oss vidare några timmar mot staden Cienfuegos eller Söderns pärla som den kallas. På vägen hit kommer vi att göra en del fotostopp och vi kommer även att besöka det vackra naturområdet Boca de Guama där vi äter lunch och åker på en trevlig båttur. Under eftermiddagen ankommer vi till Cienfuegos som med både spanska och franska influenser är ett historiskt centrum som är med på UNESCOs världsarvslista. Vi bor precis vid vattnet i det vackra Punta Gorda-området med utsikt över bukten och här vi kan vi avnjuta en drink i solnedgången. På kvällen går vi igenom och redigerar våra bilder med hjälp av Mats och vi kommer även få lyssna på föredrag om street-fotografering innan middagen. (F, L, M)

ONSDAG 30 OKTOBER 2019
Under förmiddagen får vi en guidad vandring genom Cienfuegos historiska centrum. Denna stad är inte bara en av Kubas charmigaste utan också en av landets viktigaste hamnstäder för export av socker. Fotomöjligheterna är oändliga när vi promenerar längst med eleganta boulevarder, klassiska hus och breda torg med gatumusikanter som spelar kubanska toner från gitarrer och trumpeter. Efter att vi har sett katedralen, triumfbågen, och stadens centrala torg så äter vi lunch på den lokala yachtklubben. Härefter tar vi oss vidare till nästa höjdpunkt på vår resa, staden Trinidad som grundades redan 1514. Efter att ha checkat in på vårt klassiska koloniala hotell i hjärtat av gamla Trinidad beger vi oss till ett museum där vi vi från ett utkikstorn får perfekta panoramabilder över stadens hustak i det varma eftermiddagsljuset. Innan solen går ner besöker vi La Canchánchara, den nästan 300 år gamla krogen som serverar den regionala drycken Canchánchara, en blandning av citronsaft, honung och kubansk rom serverad i glaserade krukor. På kvällen äter vi middag på en paladar, vilket är ordet för familjedrivna restauranger i Kuba, vanligtvis i en ombyggd del av ett hem. (F, L, M)

TORSDAG 31 OKTOBER 2019
Trinidad är en riktig kolonial skatt. Här bosatte sig de förmögna sockerbaronerna i början av 1500-talet och anlade fantastiska,(lägg till komma)pompösa byggnader i staden. En bit utanför hittar vi Valle de los Ingenios som i slutet av 1700-talet (omkastning av mening) var centrum för sockerproduktionen i Kuba. När industrin blomstrade (byte av ord) fanns här som mest över 50 aktiva sockerbruk med över 30 000 slavar. På förmiddagen hoppar vi på det vackra tåget som tuffar på över broar, genom täta palmbuskage och vackra landskap ut till ”Sockerdalen”. Här kan vi sitta och njuta av utsikten och fånga dalens kultur med våra kameror medan vi passerar både stadsliv och bönder. Efter att vi har ätit lunch och utforskat området beger vi oss tillbaka till Trinidad. På eftermiddagen tar vi en promenad på de smala kullerstensbelagda gatorna som trafikeras av allt från hästspann till 50-tals amerikanare. Pittoreska, färgglada hus med öppna fönster ger oss en glimt av befolkningens hem och man får känslan av att tiden har stått stilla i denna stad, fylld av otroliga fotomöjligheter. När solen sänker sig över tegeltaken så fylls gatorna runt Plaza Mayor av musik och människor som väller ut från varje bar och restaurang. Med kamerorna i högsta hugg kommer vi kunna fånga känslan av hur Kuba en gång var – och fortfarande är. (F, L)

FREDAG 1 NOVEMBER 2019
På morgonen lämnar vi Trinidad bakom oss för vidare transport tillbaka till Havanna. Vi ankommer lagom för lunch på en klassisk paladar. På eftermiddagen kommer vi att få en del tid till att själva utforska Havannas gator med lite fotouppdrag från Mats att hålla i bakhuvudet. Efter veckans träning kommer vi med lätthet kunna glida upp till kubanerna för att plåta av ett porträtt eller två. Innan middagen samlas vi för en workshop med bildkritik av veckans bilder. Mats kommer även att utse ”Resans bild” som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets Bild 2019”. På kvällen beger vi oss sedan till Buena Vista Social Club som är en restaurang med en ensemble av kubanska musiker som grundades 1996 för att återuppliva pre-revolutionär kubansk musik. Här njuter vi av sång, dans och musik under en trevlig avslutningsmiddag medan vi summerar veckans alla minnesvärda upplevelser. (F, L, M)

LÖRDAG 2 NOVEMBER 2019
Efter en härlig vecka på Kuba och en sista frukost så kan det, beroende på era flygtider, finnas lite tid för egen fotografering på morgonen. Under dagen är det transfer till flygplatsen på egen hand för vidare resa till Sverige. (F)

HOTELL

HAVANNA: HOTEL INGLATERRA****

Detta vackra hotell är Kubas äldsta hotell och ett av de mest klassiska mitt i centrala Havanna. Byggnaden är i imponerande kolonialstil och hotellet har en vacker takterrass med utsikt över staden, ett välkänt café på gatuplan och en trevlig bar öppen dygnet runt när mojiton kallar. Wifi-finns tillgängligt runt hotellet.

Läs mer

VINALES VALLEY: HOTEL LOS JAZMINES***

Detta vackra hotell ligger beläget på dalens vackraste utsiktpunk och gästerna kan njuta av det oöverträffade landskapet utan minsta störning. Hotellet består av en trädgård, terrass och totalt 78 rum med eget badrum och vacker utsikt. På hotellet erbjuds valutaväxling, bar, restaurang, spelrum och tillgång till Wifi.

Läs mer

CIENFUEGOS: HOTEL JAGUA****

Detta moderna hotell ligger vackert beläget precis intill vattnet och de bekväma rummen erbjuder vacker panoramautsikt över bukten. Centrum ligger bara några minuter bort. Hotellet har en restaurang vid vattnet, pool och en bar med härlig atmosfär. Wifi finns i lobbyområdet.

Läs mer

TRINIDAD: IBERROSTAR HOTEL****

Detta klassiska hotell är beläget i en vacker kolonial byggnad från artonhundratalet, centralt beläget i hjärtat av Trinidad. Marmor kolumner, fontäner och massor av antikviteter dekorerar hotellet men trots detta utstrålar detta hotell en elegant och modern kubansk atmosfär med betoning på komfort. De 40 rummen är inredda i klassisk stil och Wifi-anslutning finns i alla rum.

Läs mer

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en mycket välkänd och meriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande. På denna resa medverkar Charlie Malmqvist som färdledare från Zoom. Charlie har många års erfarenhet som resefotograf och har även rest runt i Kuba tidigare och kommer att hjälpa till att hitta fantastiska fototillfällen samt se till att alla har en riktigt bra resa.

www.charliespicture.com

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 29.950:-


Priset inkluderar:

 • Alla busstransporter under resan.
 • Boende i del i dubbelrum enligt program.
 • Måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Medverkan av Mats Alfredsson under hela resan.
 • Workshops av Mats Alfredsson under resan.
 • Medverkan av en färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Medverkan av lokal engelsktalande guide under hela resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Kuba.
 • Enkelrumstillägg: SEK 4.500kr
 • Visumkostnad
 • Måltidsdrycker.
 • Dricks till lokala guider ca. USD 5-10 per dag.
 • Kostnader av personlig karaktär som tvätt, telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se vår webbsida under ”Övrigt”.

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Havana hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i street- och kulturfotografering.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från bra vidvinkel till medellångt tele. En laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: USD 9.10

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

 

Foto: Mats Alfredsson, Charlie Malmqvist

Följ med streetfotografen Mats Alfredsson på en resa till ön som Christoffer Columbus 1492 utsåg till den vackraste platsen på jorden – det färgstarka Kuba.

Här kan du gå i Castros fotspår och låta dig förföras av Kubas omtalade magi och färgsprakande kultur medan du utforskar Havannas historiska gator med din kamera. Under detta fotoäventyr upplever vi det bästa av vad Kuba har att erbjuda. Du kommer att få chans att både svalka dig med en kall mojito under vajande palmer i kuststaden Cienfuegos och besöka tobaksplantager i Viñales Valley för att få en smak av den ikoniska kubanska cigarren. Vi kommer promenera längs kolonial staden Trinidads kullerstensgator till rytmerna av musik som flyter ut från öppna fönster och färdas i klassiska amerikanska vintage bilar längst med den vackra kusten i Havanna. Detta och mycket mer kommer bli ett minne för livet. Med hjälp av Mats Alfredssons expertråd för streetfoto kommer du att ges många möjligheter till otroliga bilder.

Resans höjdpunkter:

 • Färdas i amerikanska vintagebilar runt Havanna.
 • Fota Havannas myllrande folkliv med tips från Mats.
 • Upptäck Viñalesdalens tobaksplantage och cigarrer. 
 • Vandra längs kolonialstaden Trinidads kullerstensgator.
 • Upptäck Cienfuegos, Söderns pärla.
 • Ta det gamla tåget genom Valle de los Ingenios natur.
 • Medverkan av streetfotografen Mats Alfredsson.
 • Föreläsning om street-fotografering
 • Bildredigering och utvärdering av dina bilder.

FOTOGRAF

Mats Alfredsson är en av Sveriges mest kända Street-fotografer. Han är sedan 13 år tillbaka djupt involverad i gatufotograferandets utveckling både i Sverige och internationellt och har drivit workshops och arrangerat Street-fotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago. Mats är en av upphovsmännen till de stora fotopromenaderna i Göteborg med över 200 deltagare. Han har gjort ett flertal utställningar i såväl Sverige som USA och gav 2015 ut boken ”Chicago Streetwalk”.

www.matsalfredsson.com

MATS UPPGIFTER FÖRE OCH UNDER RESAN 

På samtliga våra resor medverkar alltid en känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fotovärd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du, både före och under resan att få hjälp av Mats Alfredsson.

FÖRE RESAN: Vi ser gärna att du skickar in ca tre till fyra bilder som representerar dig och ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Mats att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf utifrån dina egna förutsättningar.

UNDER RESAN: Vi kommer under Mats ledning att ägna mycket tid åt Street-fotografering. Detta ger möjlighet att få individuella fototips och råd eller kanske få hjälp med någon inställning på kameran. Under resan kommer Mats att arbeta mycket med bildkomposition samt hålla inspirerande föredrag om Street-fotografering där han berättar om förhållningssätt och filosofi inom området. Han kommer också att ta upp internationella trender inom detta ämne så att du kan få idéer för att ytterligare utveckla ditt fotograferande. Dessutom går vi under resan igenom och utvärdera varandras bilder.

PLATSER VI BESÖKER

HAVANNA
Havanna är fotografens dröm. Med sin vänliga befolkning och sina levande gator, fyllda av konst och musik, pulserar staden av tropisk sensualitet och rörelse, något som väl anstår den största huvudstaden i Karibien. Conquistadoren Diego Velázquez de Cuéllar grundade Havanna 25 augusti 1515 på Kubas södra kust, nära den nuvarande staden Surgidero de Batabanó. Havanna flyttades till sin nuvarande plats 1519, vilket betyder att Havanna fyller 500 år under vår resa. Staden var ursprungligen den huvudsakliga handelshamnen för de spanska kolonierna i Amerika. Gamla Havanna är ett gytter av smågränder och koloniala hus och rester av vad som varit vackra palats och handelshus. Revolutionen slog igenom 1959, och till denna dag kan man hitta Che Gueveras ikoniska porträtt överallt.

CIENFUEGOS
Cienfuegos är en stad vid Kubas södra kust. Den ligger omkring 250 km från Havana och har 150 000 invånare. Staden kallas ”La Perla del Sur” (Söderns pärla). Cienfuegos är en mysig stad med mycket välbevarade byggnader med vacker fransk och spansk arkitektur. Av den anledningen är staden med på UNESCOs världsarvslista. Cienfuegos har en av de största hamnarna i Kuba och är ett centrum för sockerhandeln såväl som handeln med kaffe och tobak.

TRINIDAD
Trinidad är en fantastiskt vacker stad och alla byggnader kring det pittoreska torget Plaza Mayor har blivit fint restaurerade och målade i färgglada kulörer. Här finns även många bra matställen och barer. Staden är en av öns äldsta, grundad av spanjorerna. Det var spanjorerna, som under kolonialtiden hämtade slavar från Afrika och skapade en sockerproduktion, vilket snabbt gjorde Trinidad till en av Kubas rikaste städer. När slaveriet avskaffades 1886 dog ekonomin ut. Idag lockas besökarna av ett Trinidad som i stort sett är en orörd 1800-talsstad med bilfria kullerstensgator, röda tegeltak och vimmel av vackra, pastellfärgade hus och palats. Stadskärnan, samt den närliggande sockerplantagedalen, utsågs till världsarv 1988 av Unesco.

VINALES VALLEY 
Vinales Valley i västra Kuba sägs vara Fidel Castros favoritställe på hela ön. Dalen finns med på UNESCO:s världsarvslista och är fantastiskt vacker när man ser tobaksfälten och sockertoppsbergen breda ut sig över landskapet. Kuba är världsberömt för sina goda cigarrer och Viñalesområdet är känt för att ha några av landets bästa tobaksplantor. Mitt i allt det vackra hittar du också ”Mural de la Prehistoria” som är en gigantisk bergsmålning föreställande sniglar, dinosaurier, sjömonster och människor, allt i gälla färger. Den målades 1961 på Castros order och ska symbolisera evolutionen.

PROGRAM

Flyg till Havanna på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva så har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi mer än gärna till med detta.

FREDAG 25 OKTOBER 2019
Då de flesta flyg ankommer på kvällen så samlas vi föst lite senare på hotellet för en välkomstdrink. Här möter du Mats Alfredsson och Zooms resevärd för lite kort information om morgondagen.

LÖRDAG 26 OKTOBER 2019
När vi kliver ut från hotellet känns det som om vi har blivit kastade tillbaka i tiden till det ljuva 50-talet. Havanna ger verkligen känslan av att man fortfarande befinner sig och lever i denna tidsepok. På morgonen blir vi upphämtade av klassiska amerikanska vintagebilar som togs hit från USA innan den kubanska revolutionen. Vi börjar vår resa med att cruisa runt den färgsprakande huvudstaden, från det gamla Havana till det nya. Första stoppet på turen blir på en gammal bilverkstad där de reparerar dessa klassiska pärlor och vi kommer få lyssna på hur dessa bilar egentligen hamnade på Kuba. Med kamerorna i högsta hugg kommer vi sedan att passera flera berömda ställen som Plaza de la Revolucion och fiskebyn Cojimar som var Ernest Hemingways favoritplats. Här utspelar sig boken ”Den Gamle och Havet” med den lokale fiskaren Gregorio Fuentes som inspirerade till huvudpersonen i romanen. Vi kör vidare längs strandpromenaden Malecon upp till Jesusstatyn, där vi får en fantastisk vy över hela staden. Under turen kommer vi att få många möjligheter att plåta Havanna från dess bästa sidor och vi kommer att använda våra vackra bilar som rekvisita. Efter lunch besöker vi det gamla fortet Morro Castle som en gång i tiden skyddade staden. Härefter återvänder vi till gamla Havanna. Med flera tips från Mats i bagaget om hur vi bäst fångar det sprakande folklivet på bild, kommer vi att vandra längt med de myllrande gatorna med fingret på avtryckaren och fylla våra minneskort med otroliga bilder. På kvällen avnjuter vi en kubansk välkomstmiddag tillsammans och sippar på varsin mojito medan vi diskuterar förväntningarna på den kommande veckan. (F, L, M)

SÖNDAG 27 OKTOBER 2019
Habana Vieja eller Old Havana som det kallas är det bäst bevarade koloniala centrumet i Amerika. Dess enastående arkitektur är en överraskning för både fotografer, artister och musiker som söker inspiration. Efter en stadig frukost ger vi oss ut på gatorna med vår lokala guide som kommer visa oss Havanas bästa bakgator. Här hittar vi gamla män som puffar på stora cigarrer i dörröppningarna, ungdomar som spelar fotboll mellan gränderna och folk som hänger sin tvätt från balkongerna på tork i den karibiska solen. Denna promenad genom skuggiga torg i stadens historiska center kommer även att ta oss till ett gammalt boxningsgym. Här får vi chansen att plåta ungdomarna som tränar i ringen för att bli den nästa Mohammed Ali. Lunchen avnjuter vi på en takterrass med vacker utsikt innan det är dags för lite tid på egen hand att utforska Havanas gatuliv med din kamera. Efter kvällens middag finns det chans att besöka ”La fabrica de Arte”, en gammal matoljefabrik som nu är omgjord till ett sprudlande konsthus. Här hittar vi allt från fotoutställningar till dansuppvisningar. (F, L, M)

MÅNDAG 28 OKTOBER 2019
Tidigt på morgonen checkar vi ut och lämnar stadsvimlet bakom oss. Vi kör mot den gröna provinsen Pinar del Rio som ligger ett par timmar väster om Havana. Här i Viñales Valley odlas det som många anser vara världens bästa cigarrtobak. Vi besöker en tobaksodling med de säregna byggnaderna där bladen hänger och torkar och vi kommer av bonden att lära oss om hela processen, från frö till Fidel Castros färdiga cigarr. Vi ser även hur cigarrerna rullas för hand innan de hamnar i de klassiska cederträlådorna. Vi besöker även en gigantisk muralmålning som målades på en enorm klippvägg på uppdrag av Castro, föreställande evolutionens historia. Dagens lunch serveras på en gård och restaurang uppe i bergen där i stort sett all mat är odlad utanför dörren och vi har en vacker utsikt över Viñalesdalen och dess karakteristiska sockertoppsberg ”Los Mogotes”. Under eftermiddagen vandrar vi runt i den vackra dalen som har funnits med på Unesco:s världsarvslista sedan 1999. Här kan vi fotografera de kubanska ”cowboybönderna” som i sina stråhattar rider på hästar mellan tobaksplantagen. Lite senare checkar vi in på vårt hotell som har den vackraste utsikten i hela Viñales Valley. Där kan vi njuta av vyerna medan solen kastar sitt gyllene ljus över sockertopparna. (F, L)

TISDAG 29 OKTOBER 2019
Efter en vacker soluppgång över dalen så beger vi oss vidare några timmar mot staden Cienfuegos eller Söderns pärla som den kallas. På vägen hit kommer vi att göra en del fotostopp och vi kommer även att besöka det vackra naturområdet Boca de Guama där vi äter lunch och åker på en trevlig båttur. Under eftermiddagen ankommer vi till Cienfuegos som med både spanska och franska influenser är ett historiskt centrum som är med på UNESCOs världsarvslista. Vi bor precis vid vattnet i det vackra Punta Gorda-området med utsikt över bukten och här vi kan vi avnjuta en drink i solnedgången. På kvällen går vi igenom och redigerar våra bilder med hjälp av Mats och vi kommer även få lyssna på föredrag om street-fotografering innan middagen. (F, L, M)

ONSDAG 30 OKTOBER 2019
Under förmiddagen får vi en guidad vandring genom Cienfuegos historiska centrum. Denna stad är inte bara en av Kubas charmigaste utan också en av landets viktigaste hamnstäder för export av socker. Fotomöjligheterna är oändliga när vi promenerar längst med eleganta boulevarder, klassiska hus och breda torg med gatumusikanter som spelar kubanska toner från gitarrer och trumpeter. Efter att vi har sett katedralen, triumfbågen, och stadens centrala torg så äter vi lunch på den lokala yachtklubben. Härefter tar vi oss vidare till nästa höjdpunkt på vår resa, staden Trinidad som grundades redan 1514. Efter att ha checkat in på vårt klassiska koloniala hotell i hjärtat av gamla Trinidad beger vi oss till ett museum där vi vi från ett utkikstorn får perfekta panoramabilder över stadens hustak i det varma eftermiddagsljuset. Innan solen går ner besöker vi La Canchánchara, den nästan 300 år gamla krogen som serverar den regionala drycken Canchánchara, en blandning av citronsaft, honung och kubansk rom serverad i glaserade krukor. På kvällen äter vi middag på en paladar, vilket är ordet för familjedrivna restauranger i Kuba, vanligtvis i en ombyggd del av ett hem. (F, L, M)

TORSDAG 31 OKTOBER 2019
Trinidad är en riktig kolonial skatt. Här bosatte sig de förmögna sockerbaronerna i början av 1500-talet och anlade fantastiska,(lägg till komma)pompösa byggnader i staden. En bit utanför hittar vi Valle de los Ingenios som i slutet av 1700-talet (omkastning av mening) var centrum för sockerproduktionen i Kuba. När industrin blomstrade (byte av ord) fanns här som mest över 50 aktiva sockerbruk med över 30 000 slavar. På förmiddagen hoppar vi på det vackra tåget som tuffar på över broar, genom täta palmbuskage och vackra landskap ut till ”Sockerdalen”. Här kan vi sitta och njuta av utsikten och fånga dalens kultur med våra kameror medan vi passerar både stadsliv och bönder. Efter att vi har ätit lunch och utforskat området beger vi oss tillbaka till Trinidad. På eftermiddagen tar vi en promenad på de smala kullerstensbelagda gatorna som trafikeras av allt från hästspann till 50-tals amerikanare. Pittoreska, färgglada hus med öppna fönster ger oss en glimt av befolkningens hem och man får känslan av att tiden har stått stilla i denna stad, fylld av otroliga fotomöjligheter. När solen sänker sig över tegeltaken så fylls gatorna runt Plaza Mayor av musik och människor som väller ut från varje bar och restaurang. Med kamerorna i högsta hugg kommer vi kunna fånga känslan av hur Kuba en gång var – och fortfarande är. (F, L)

FREDAG 1 NOVEMBER 2019
På morgonen lämnar vi Trinidad bakom oss för vidare transport tillbaka till Havanna. Vi ankommer lagom för lunch på en klassisk paladar. På eftermiddagen kommer vi att få en del tid till att själva utforska Havannas gator med lite fotouppdrag från Mats att hålla i bakhuvudet. Efter veckans träning kommer vi med lätthet kunna glida upp till kubanerna för att plåta av ett porträtt eller två. Innan middagen samlas vi för en workshop med bildkritik av veckans bilder. Mats kommer även att utse ”Resans bild” som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets Bild 2019”. På kvällen beger vi oss sedan till Buena Vista Social Club som är en restaurang med en ensemble av kubanska musiker som grundades 1996 för att återuppliva pre-revolutionär kubansk musik. Här njuter vi av sång, dans och musik under en trevlig avslutningsmiddag medan vi summerar veckans alla minnesvärda upplevelser. (F, L, M)

LÖRDAG 2 NOVEMBER 2019
Efter en härlig vecka på Kuba och en sista frukost så kan det, beroende på era flygtider, finnas lite tid för egen fotografering på morgonen. Under dagen är det transfer till flygplatsen på egen hand för vidare resa till Sverige. (F)

HOTELL

För mer info klicka på hotellnamnet. 

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 29.950:-


Priset inkluderar:

 • Alla busstransporter under resan.
 • Boende i del i dubbelrum enligt program.
 • Måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Medverkan av Mats Alfredsson under hela resan.
 • Workshops av Mats Alfredsson under resan.
 • Medverkan av en färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Medverkan av lokal engelsktalande guide under hela resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Kuba.
 • Enkelrumstillägg: SEK 4.500kr
 • Visumkostnad
 • Måltidsdrycker.
 • Dricks till lokala guider ca. USD 5-10 per dag.
 • Kostnader av personlig karaktär som tvätt, telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se vår webbsida under ”Övrigt”.

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Havana hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i street- och kulturfotografering.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från bra vidvinkel till medellångt tele. En laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: USD 9.10

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Mats Alfredsson, Charlie Malmqvist