FLYGANDE JÄTTAR

Blekinge, 28-30 juni 2019

 I Sveriges trädgård, Blekinge, bland gigantiska ekar och blomstrande ängar kommer vi att fotografera Sveriges största skalbagge – ekoxen, under ledning av naturfotografen Mikael Gustafsson.

I de blekingska ekhagarna flyger under ljumma försommarkvällar Sveriges största skalbagge – ekoxen. Här i dess kärnområde finns det fortfarande gott om denna nästan 10 cm långa skalbagge kvar. Dagtid flyger här också en av våra vackraste fjärilar – Mnemosynefjärilen. Som en vinglande papperssvala svävar denna stora vita fjäril fram över buskar och örter. Under Mikaels sakkunniga ledning får du stifta bekantskap med dessa arter och många fler. Mikael jobbar förutom som fotograf även som inventerare åt länsstyrelsen i Skåne och Blekinge. Han kan därför området och dess insekter på sina fem fingrar och hjälper dig med tips om hur du lyckas med dina bilder. Du får möjlighet att fotografera skalbaggar både i dagsljus och i mörker med lampa/blixt. Dessutom hjälper Mikael dig med macro-stacking både direkt i kameran och i datorn i efterhand.

Workshopens höjdpunkter:

 • Fotgrafera Sveriges största skalbagge – ekoxen.
 • Mnemosynefjärilen.
 • Fotografering i Sveriges trädgård – Blekinge.
 • Vackra miljöer med mängder av månghundraåriga ekar.
 • Dag- och nattfotografering med olika utrustning.
 • Medverkan av fotografen Mikael Gustafsson/N.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson/N.

FOTOGRAF

Mikael Gustafsson är född 1968 i Skene, Västergötland, men bor sedan 1998 i Skåne. Mikael är en fotograf med ett brett kunskapsområde. 1999 valdes han in i den prestigefyllda föreningen Naturfotograferna/N. Förutom att jobba med egna fotoprojekt, böcker och föreläsningar jobbar han även som gymnasielärare i foto där han utbildar ungdomar i både fototeknik och bildredigering. 2011 publicerade han bildverket ”Upplev Sveriges historia” och 2014 ”Upplev Sveriges natur”. Böckerna har sålt i mer än 100 000 ex, vilket gör Mikael till en av Sveriges mest publicerade fotografer. Mikaels motivområden är vitt skilda; från storslagna landskap till macro-stacking av små lavar och insekter.

www.skogsfru.se

MIKAELS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra resor medverkar alltid en välkänd och duktig fotograf, vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna workshop medverkar Mikael Gustafsson. Under hans ledning kommer vi att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidder, olika tekniker för växtfoto mm. Mikael kommer också att hålla föredrag samt ge individuella fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Det finns även mycket tid för individuella samtal med honom där du har chans att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera. Mikael är mycket duktig i bildredigering och kan visa dig mer om t.ex. bildspelsproduktion, stacking av bilder och HDR.
 

BLEKINGES LANDSKAP

Längs kuststräckan från Torhamn i öster till Järnavik i väster finns Sveriges finaste ekmarker med tusentals stora, pampiga ekar. Här trivs även Blekinges landskapsdjur – ekoxen. Vår största skalbagge lever fyra år som larv inne i eken innan den förpuppas och sedan kläcks som fullbildad skalbagge. Ekoxen lever därefter bara ett par veckor och flyger under stilla, ljumma kvällar sökandes en partner. Möjligheterna för bra bilder i en vackra miljö med storslagna ekar är mycket goda.

PROGRAM

Transport till Blekinge på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Om du vill ankomma redan dagen innan hjälper vi gärna till med att boka hotellrum.

FREDAG 28 JUNI 2019

Vi samlas sent på eftermiddagen på Arkipelag Hotell i Karlskrina vilket kommer att bli vår bas under helgen. Här möts du av en representant från Zoom Fotoresor och Mikael Gustafsson/N. Vi inleder workshopen med att Mikael går igenom lite fototips och vad man ska tänka på under kvällens fotografering. Efter middagen beger vi oss under Mikaels ledning ut i det vackra eklandskapet och när solen sänker sig spanar vi efter flygande jättar – ekoxar. Vi kommer även att fotografera i mörker med hjälp av lampa och blixt. (M) 

LÖRDAG 30 JUNI 2019

Förmiddagen spenderar vi med att fotografera fjärilar i de vackra ängsmarkerna och under eftermiddagen fotograferar vi ekoxar i dagsljus. Lunchen, vilken betalas direkt på plats, äter vi på någon lokal restaurang längs vägen. Sent på eftermiddagen är vi åter på hotellet för att jobba en del med bildbearbetning följt av middag. När det sedan börjar skymma beger vi oss åter ut bland de stora ekarna för att fotografera ekoxen både i skymningsljus och med hjälp av lampor och blixt. (F, M)

SÖNDAG 30 JUNI 2019

Efter frukost ges det tid att på egen hand gå igenom helgens bildskörd. Under förmiddagen arbetar vi även med bildbearbetning. Mikael kommer också att visa hur man jobbar med macro-stacking i datorn. Lunch serveras på hotellet varefter vi fortsätter med bildbearbetning och genomgång av helgens bilder. Innan vi avslutar på eftermiddagen kommer Mikael att utse workshopens bästa bild vilken automatiskt går vidare i tävlingen ”Årets Bild 2019”. (F, L)

BOENDE

ARKIPELAG HOTELL***

Arkipelag Hotell är i centralt beläget i Karlskrona och erbjuder moderna rum alla med badrum med dusch samt TV. Vissa rum har även ett eget pentry med kylskåp och matbord. Hotellet har även ett gym och en bastu. På hotellet finns även gratis Wi-Fi. Gratis kopp te eller kaffe 24 timmar serveras dygnet runt. Varje morgon serveras även en frukostbuffé i matsalen.

www.arkipelaghotel.se

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 4 990:-


Priset inkluderar:

 • Tre dagars workshop i ekoxe- och fjärilsfoto.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Mikael Gustafsson/N under workshopen.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson/N.
 • Medverkan av en resevärd från Zoom Fotoresor.
 • Praktisk reseinformation innan workshopen.
 • Moms och hotellskatt.


Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 1300:-
 • Transport till Blekinge.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och Reseförsäkring. För mer info se under ”Övrigt”     

 

TRANSPORT

Transport till Karlskrona på egen hand. Då många föredrar att ordna transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Om du vill ankomma redan dagen innan hjälper vi gärna till med att boka hotellrum. Transport på plats mellan de olika fotoplatserna sker med egen bil eller via samåkning.  

FAKTA

Målgrupp: Naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15.

Utrustning: Kamera med objektiv från normal till medellångt tele. Gärna makroobjektiv, alternativt försättslinser eller mellanringar. Det kan vara bra med ett trebensstativ (vid stacking i fält) samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som rymmer kamerautrustningen, matsäck samt lite extrakläder.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Mikael Gustafsson

I Sveriges trädgård, Blekinge, bland gigantiska ekar och blomstrande ängar kommer vi att fotografera Sveriges största skalbagge – ekoxen, under ledning av naturfotografen Mikael Gustafsson.

I de blekingska ekhagarna flyger under ljumma försommarkvällar Sveriges största skalbagge – ekoxen. Här i dess kärnområde finns det fortfarande gott om denna nästan 10 cm långa skalbagge kvar. Dagtid flyger här också en av våra vackraste fjärilar – Mnemosynefjärilen. Som en vinglande papperssvala svävar denna stora vita fjäril fram över buskar och örter. Under Mikaels sakkunniga ledning får du stifta bekantskap med dessa arter och många fler. Mikael jobbar förutom som fotograf även som inventerare åt länsstyrelsen i Skåne och Blekinge. Han kan därför området och dess insekter på sina fem fingrar och hjälper dig med tips om hur du lyckas med dina bilder. Du får möjlighet att fotografera skalbaggar både i dagsljus och i mörker med lampa/blixt. Dessutom hjälper Mikael dig med macro-stacking både direkt i kameran och i datorn i efterhand.

Workshopens höjdpunkter:

 • Fotgrafera Sveriges största skalbagge – ekoxen.
 • Mnemosynefjärilen.
 • Fotografering i Sveriges trädgård – Blekinge.
 • Vackra miljöer med mängder av månghundraåriga ekar.
 • Dag- och nattfotografering med olika utrustning.
 • Medverkan av fotografen Mikael Gustafsson/N.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson/N.

FOTOGRAF

Mikael Gustafsson är född 1968 i Skene, Västergötland, men bor sedan 1998 i Skåne. Mikael är en fotograf med ett brett kunskapsområde. 1999 valdes han in i den prestigefyllda föreningen Naturfotograferna/N. Förutom att jobba med egna fotoprojekt, böcker och föreläsningar jobbar han även som gymnasielärare i foto där han utbildar ungdomar i både fototeknik och bildredigering. 2011 publicerade han bildverket ”Upplev Sveriges historia” och 2014 ”Upplev Sveriges natur”. Böckerna har sålt i mer än 100 000 ex, vilket gör Mikael till en av Sveriges mest publicerade fotografer. Mikaels motivområden är vitt skilda; från storslagna landskap till macro-stacking av små lavar och insekter.

www.skogsfru.se

BLEKINGES LANDSKAP

Längs kuststräckan från Torhamn i öster till Järnavik i väster finns Sveriges finaste ekmarker med tusentals stora, pampiga ekar. Här trivs även Blekinges landskapsdjur – ekoxen. Vår största skalbagge lever fyra år som larv inne i eken innan den förpuppas och sedan kläcks som fullbildad skalbagge. Ekoxen lever därefter bara ett par veckor och flyger under stilla, ljumma kvällar sökandes en partner. Möjligheterna för bra bilder i en vackra miljö med storslagna ekar är mycket goda.

PROGRAM

Transport till Blekinge på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Om du vill ankomma redan dagen innan hjälper vi gärna till med att boka hotellrum.

FREDAG 28 JUNI 2019

Vi samlas sent på eftermiddagen på Arkipelag Hotell i Karlskrina vilket kommer att bli vår bas under helgen. Här möts du av en representant från Zoom Fotoresor och Mikael Gustafsson/N. Vi inleder workshopen med att Mikael går igenom lite fototips och vad man ska tänka på under kvällens fotografering. Efter middagen beger vi oss under Mikaels ledning ut i det vackra eklandskapet och när solen sänker sig spanar vi efter flygande jättar – ekoxar. Vi kommer även att fotografera i mörker med hjälp av lampa och blixt. (M) 

LÖRDAG 30 JUNI 2019

Förmiddagen spenderar vi med att fotografera fjärilar i de vackra ängsmarkerna och under eftermiddagen fotograferar vi ekoxar i dagsljus. Lunchen, vilken betalas direkt på plats, äter vi på någon lokal restaurang längs vägen. Sent på eftermiddagen är vi åter på hotellet för att jobba en del med bildbearbetning följt av middag. När det sedan börjar skymma beger vi oss åter ut bland de stora ekarna för att fotografera ekoxen både i skymningsljus och med hjälp av lampor och blixt. (F, M)

SÖNDAG 30 JUNI 2019

Efter frukost ges det tid att på egen hand gå igenom helgens bildskörd. Under förmiddagen arbetar vi även med bildbearbetning. Mikael kommer också att visa hur man jobbar med macro-stacking i datorn. Lunch serveras på hotellet varefter vi fortsätter med bildbearbetning och genomgång av helgens bilder. Innan vi avslutar på eftermiddagen kommer Mikael att utse workshopens bästa bild vilken automatiskt går vidare i tävlingen ”Årets Bild 2019”. (F, L)

BOENDE

För mer info klicka på hotellnamnet.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 4 990:-


Priset inkluderar:

 • Tre dagars workshop i ekoxe- och fjärilsfoto.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Mikael Gustafsson/N under workshopen.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson/N.
 • Medverkan av en resevärd från Zoom Fotoresor.
 • Praktisk reseinformation innan workshopen.
 • Moms och hotellskatt.


Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 1300:-
 • Transport till Blekinge.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och Reseförsäkring. För mer info se under ”Övrigt”     

 

TRANSPORT

Transport till Karlskrona på egen hand. Då många föredrar att ordna transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Om du vill ankomma redan dagen innan hjälper vi gärna till med att boka hotellrum. Transport på plats mellan de olika fotoplatserna sker med egen bil eller via samåkning.  

FAKTA

Målgrupp: Naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15.

Utrustning: Kamera med objektiv från normal till medellångt tele. Gärna makroobjektiv, alternativt försättslinser eller mellanringar. Det kan vara bra med ett trebensstativ (vid stacking i fält) samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som rymmer kamerautrustningen, matsäck samt lite extrakläder.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Mikael Gutafsson