GOTLANDS ORKIDÉER

Gotland • 9-12 juni 2019

Gotland är Sveriges främsta orkidéparadis. Av Sveriges 52 arter orkidéer hittar man inte mindre än 39 på Gotland, vilket är flest av alla landskap. Du har nu möjlighet att följa med naturfotografen Mikael Gustafsson till Gotland och fotografera orkidéer.

Ingenstans i Sverige är försommarblomningen så omfattande som på Gotland. Inte bara ängarna, naturreservaten och myrar är fyllda av blomster utan den kalkrika marken gör att även skogar, vägkanter, trädgårdar, ja i princip all mark är fylld med orkidéer och andra fagra blomster. Under Mikael Gustafssons sakkunniga ledning får du stifta bekantskap med många växter. Mikael jobbar, förutom som fotograf och fotolärare, även som naturguide. Detta gör såklart att han kan sina orkidéer. Mikael har spenderat mycket tid på Gotland och dokumenterat det magnifika, gotländska landskapet med raukar, kalkklippor och tallskog. Under workshopen kommer han att ta dig till ängar, vätar (myrar) och stränder för att ge dig möjlighet att fotografera många av öns orkidéarter. Mikael kommer också att hjälpa dig med tips om hur du lyckas med dina bilder.

Resans höjdpunkter:

 • Fotografering i Sveriges orkidéparadis när det är som vackrast.
 • Vackra miljöer där orkidéerna växer, allt från ängar till myr.
 • Fotografera den vackra Gotländska naturen.
 • Sakkunnig ledning av fotografen Mikael Gustafsson.
 • Mikael har dagsaktuell kunskap om Gotlands bästa orkidéplatser.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson.

FOTOGRAF

Mikael Gustafsson är född 1968 i Skene, Västergötland, men bor sedan 1998 i Skåne. Mikael är en fotograf med ett brett kunskapsområde. 1999 valdes han in i den prestigefyllda föreningen Naturfotograferna, där han bland annat suttit åtta år i föreningens styrelse. Förutom att jobba med egna fotoprojekt, böcker och föreläsningar jobbar han även som gymnasielärare i foto där han utbildar ungdomar i både fototeknik och bildredigering. 2011 gjorde han bildverket ”Upplev Sveriges natur” (text Dick Harrison) och 2014 ”Upplev Sveriges natur” (text Martin Emtenäs). Böckerna har sålt i mer än 100 000 ex, vilket gör Mikael till en av Sveriges mest publicerade fotografer. Mikaels motivområden är vitt skilda; från storslagna landskap till macro-stacking av små lavar och insekter. Han har vid ett flertal tillfällen fått artiklar publicerade i bl.a. Året Runt, Tidningen Vi, Ica Kuriren, Land mm.

http://www.skogsfru.se

MIKAELS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra resor medverkar alltid en välkänd och duktig fotograf, vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Mikael Gustafsson. Under hans ledning kommer vi att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidder, olika tekniker för växtfoto mm. Mikael kommer också att hålla föredrag samt ge individuella fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Mikael. Här får du chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera. Mikael är mycket duktig i bildredigering och kan visa dig mer om t.ex. bildspelsproduktion, stacking av bilder och HDR.

PLATSER VI BESÖKER

Gotland har en enormt skiftande natur med tallskog, långsträckta stränder med sand och kalkklippor, myrar, ängen, hedmark och Sveriges största areal av alvarmark. Enligt experter är Gotland en riktig guldgruva när det kommer till blommor och växter. Ett sällsynt inslag är de vilda orkidéerna som alla är fridlysta. Av alla orkidéarter som finns i Sverige så växer hela 39 av dem på Gotland. Den speciella naturen gör att det finns mer än 100 växter som i Sverige bara finns på ön. Något som kännetecknar Gotland är alla dess ängar. Det är väldigt få andra naturtyper som kan erbjuda så många olika arter av blommor och växter som ängarna här kan göra. Ängarna är på sätt och vis som levande kulturhistoria och det finns en stor artrikedom här. Raukar och raukfält är också något väldigt speciellt i den gotländska naturen som man inte hittar någon annanstans.

SÖDRA GOTLAND

Vid Gotlands södra punkt, i området kring Fide och Hoburgen är klipporna höga och stupar på många ställen 20 – 30 meter ner i havet. Här hittar man en mycket varierad natur med många olika arter. Miljöerna är så vitt skilda som ängen och myr. Här hittar man bl.a. alpnycklar, salepsrot, nattviol, vit skogslilja, kärrnycklar, blodnycklar och flugblomster. Man har dessutom möjlighet att se halsbandsflugsnappare.

KLINTEHAMN

Omgivningarna kring Klintehamn bjuder på mjuka stigar genom lummig tall- och blandskog, över fuktig myrmark och längs öppna fält och åkrar med utsikt över kust, hav och Karlsöarna. Här finner man gott om röd skogslilja och stor skogslilja. Här finns även en tallskog med en matta av vit skogslilja. Även doldisar som nästrot hittar man här.

ÖSTRA GOTLAND

Bland raukar och tallskog så hittar man en hel del ängar med bl.a. göknycklar och växterna blodtopp och svensk ögontröst. Här kan man också hitta gotlandsspecialiteten alpnycklar. Vackra miljöer och chans på guckusko. I tallskogen finns spindelblomster och flera arter pyrola. Här finns även gott om fjärilar, bland annat den vackra apollofjärilen.

PROGRAM

Transport till Gotland på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Till Gotland tar du dig antingen med flyg från Stockholm eller med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. 

SÖNDAG 9 JUNI 2019

I samband med att eftermiddagsfärjan kommer in till Visby hämtas du upp vid färjeterminalen. Vidare transport till Tofta och vårt hotell under workshopen, Hotell Toftagården. Här möts du av Mikael Gustafsson tillsammans med en representant från Zoom Fotoresor. Mikael kommer att gå igenom lite generella fototips och berätta vad man ska tänka på under vår första orkidéfotografering i omgivningarna vid Toftastrand. Tillbaka på hotellet serveras middag, varefter vi åter beger oss ut i naturen för att fotografera i det vackra kvällsljuset. (M)

MÅNDAG 10 JUNI 2019

Vi lämnar hotellet tidig morgon för att kunna fånga det första morgonljuset. Åter på hotellet serveras frukost, varefter vi beger vi oss av mot södra Gotland och Hoburgen. Området kring Hoburgen bjuder på ett böljande landskap med fantastisk utsikt, vackra stenmurar, dramatiska klippor, vackra ängar och ett antal olika orkidéarter. Kombinationen gör att fotomöjligheterna är många. Åter på hotellet serveras middag följt av bildgenomgång. Dagen avslutas med kvällsfotografering på en plats med många orkidéer och vacker kust. (F, L, M)

TISDAG 11 JUNI 2019

Även denna morgon fotograferar vi i gryningsljuset och efter frukost ger vi oss av mot östra Gotland och ett landskap med ängen, myrar, tallskog och självklart raukar. Östra Gotland bjuder på många fotomöjligheter i olika miljöer och med olika orkidéarter. Här kan man också hitta gotlandsspecialiteten alpnycklar samt många vackra fjärilsarter. Under dagen dokumenterar vi även området kring Klintehamn. Även denna kväll ska vi fånga det vackra landskapet och dess orkidéer i kvällsljuset. (F, L, M)

ONSDAG 12 JUNI 2019

Dagen inleds med foto i gryningsljuset. Efter frukost på hotellet beger vi oss ut på en sista fotoexpedition i det gotländska landskapet. Vi är åter på hotellet lagom för lunch, varefter vi kommer att jobba med bildbearbetning och bildgenomgång. Innan vi avslutar kommer Mikael att utse workshopens bästa bild och som automatiskt går vidare i tävlingen ”Årets Bild 2019”. Workshopen avslutas runt 15.30, lagom för att hinna med färjan till fastlandet. (F, L)

BOENDE

TOFTA STRANDPENSIONAT***

Tofta Strandpensionat är beläget ca 25 km söder om Visby direkt vid den tre kilometer långa Toftastranden, en av Gotlands bästa stränder. Pensionatet har både hotellrum och stugor. Alla rum har dusch/WC. Det finns även flera sällskapsrum med TV. Alla måltider serveras i hotellet restaurang, belägen i hotellets huvudbyggnad. Är vädret fint kan man även sitta ute på terrassen med utsikt över sanddynorna och havet. Det finns även en barservering på anläggningen.

Läs mer

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 5.585:-


Priset inkluderar:

 • Fyra dagars workshop i orkidéfotografering.
 • Transporter på Gotland.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Mikael Gustafsson under hela resan.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson under hela resan.
 • Medverkan av en resevärd från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Gotland. Bokas genom Destination Gotland.
 • Tillägg för eget rum i stugan. SEK 1.400:-  
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Om du/ni önskar bokning av flyg till Gotland hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40. Du kan även ange detta vid bokning. Skulle du välja att åka färja till Gotland bokar du detta på www.destinationgotland.se

FAKTA

Målgrupp: Naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Gärna makroobjektiv, alternativt försättslinser eller mellanringar. Det kan vara bra med ett trebensstativ (vid stacking i fält) samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen, matsäck och lite extrakläder. Gärna stövlar.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Mikael Gustavsson

Gotland är Sveriges främsta orkidéparadis. Av Sveriges 52 arter orkidéer hittar man inte mindre än 39 på Gotland, vilket är flest av alla landskap. Du har nu möjlighet att följa med naturfotografen Mikael Gustafsson till Gotland och fotografera orkidéer.

Ingenstans i Sverige är försommarblomningen så omfattande som på Gotland. Inte bara ängarna, naturreservaten och myrar är fyllda av blomster utan den kalkrika marken gör att även skogar, vägkanter, trädgårdar, ja i princip all mark är fylld med orkidéer och andra fagra blomster. Under Mikael Gustafssons sakkunniga ledning får du stifta bekantskap med många växter. Mikael jobbar, förutom som fotograf och fotolärare, även som naturguide. Detta gör såklart att han kan sina orkidéer. Mikael har spenderat mycket tid på Gotland och dokumenterat det magnifika, gotländska landskapet med raukar, kalkklippor och tallskog. Under workshopen kommer han att ta dig till ängar, vätar (myrar) och stränder för att ge dig möjlighet att fotografera många av öns orkidéarter. Mikael kommer också att hjälpa dig med tips om hur du lyckas med dina bilder.

Workshopens höjdpunkter:

 • Fotografering i Sveriges orkidéparadis när det är som vackrast.
 • Vackra miljöer där orkidéerna växer, allt från ängar till myr.
 • Fotografera den vackra Gotländska naturen.
 • Sakkunnig ledning av fotografen Mikael Gustafsson.
 • Mikael har dagsaktuell kunskap om Gotlands bästa orkidéplatser.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson.

FOTOGRAF

Mikael Gustafsson är en fotograf med ett brett kunskapsområde. 1999 valdes han in i den prestigefyllda föreningen Naturfotograferna, där han bland annat suttit åtta år i föreningens styrelse.  2011 gjorde han bildverket ”Upplev Sveriges natur” (text Dick Harrison) och 2014 ”Upplev Sveriges natur” (text Martin Emtenäs). Böckerna har sålt i mer än 100 000 ex, vilket gör Mikael till en av Sveriges mest publicerade fotografer. Mikaels motivområden är vitt skilda; från storslagna landskap till macro-stacking av små lavar och insekter. 

http://www.skogsfru.se

PLATSER VI BESÖKER

SÖDRA GOTLAND

Vid Gotlands södra punkt, i området kring Fide och Hoburgen är klipporna höga och stupar på många ställen 20 – 30 meter ner i havet. Här hittar man en mycket varierad natur med många olika arter.  Här hittar man bl.a. alpnycklar, salepsrot, nattviol, vit skogslilja, kärrnycklar, blodnycklar och flugblomster. 

KLINTEHAMN

Omgivningarna kring Klintehamn bjuder på mjuka stigar genom lummig tall- och blandskog, över fuktig myrmark och längs öppna fält och åkrar med utsikt över kust, hav och Karlsöarna. Här finner man gott om röd skogslilja och stor skogslilja. 

ÖSTRA GOTLAND

Bland raukar och tallskog så hittar man en hel del ängar med bl.a. göknycklar och växterna blodtopp och svensk ögontröst. Här kan man också hitta gotlandsspecialiteten alpnycklar. Vackra miljöer och chans på guckusko. I tallskogen finns spindelblomster och flera arter pyrola. Här finns även gott om fjärilar, bland annat den vackra apollofjärilen.

PROGRAM

Transport till Gotland på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Till Gotland tar du dig antingen med flyg från Stockholm eller med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. 

SÖNDAG 9 JUNI 2019

I samband med att eftermiddagsfärjan kommer in till Visby hämtas du upp vid färjeterminalen. Vidare transport till Tofta och vårt hotell under workshopen, Hotell Toftagården. Här möts du av Mikael Gustafsson tillsammans med en representant från Zoom Fotoresor. Mikael kommer att gå igenom lite generella fototips och berätta vad man ska tänka på under vår första orkidéfotografering i omgivningarna vid Toftastrand. Tillbaka på hotellet serveras middag, varefter vi åter beger oss ut i naturen för att fotografera i det vackra kvällsljuset. (M)

MÅNDAG 10 JUNI 2019

Vi lämnar hotellet tidig morgon för att kunna fånga det första morgonljuset. Åter på hotellet serveras frukost, varefter vi beger vi oss av mot södra Gotland och Hoburgen. Området kring Hoburgen bjuder på ett böljande landskap med fantastisk utsikt, vackra stenmurar, dramatiska klippor, vackra ängar och ett antal olika orkidéarter. Kombinationen gör att fotomöjligheterna är många. Åter på hotellet serveras middag följt av bildgenomgång. Dagen avslutas med kvällsfotografering på en plats med många orkidéer och vacker kust. (F, L, M)

TISDAG 11 JUNI 2019

Även denna morgon fotograferar vi i gryningsljuset och efter frukost ger vi oss av mot östra Gotland och ett landskap med ängen, myrar, tallskog och självklart raukar. Östra Gotland bjuder på många fotomöjligheter i olika miljöer och med olika orkidéarter. Här kan man också hitta gotlandsspecialiteten alpnycklar samt många vackra fjärilsarter. Under dagen dokumenterar vi även området kring Klintehamn. Även denna kväll ska vi fånga det vackra landskapet och dess orkidéer i kvällsljuset. (F, L, M)

ONSDAG 12 JUNI 2019

Dagen inleds med foto i gryningsljuset. Efter frukost på hotellet beger vi oss ut på en sista fotoexpedition i det gotländska landskapet. Vi är åter på hotellet lagom för lunch, varefter vi kommer att jobba med bildbearbetning och bildgenomgång. Innan vi avslutar kommer Mikael att utse workshopens bästa bild och som automatiskt går vidare i tävlingen ”Årets Bild 2019”. Workshopen avslutas runt 15.30, lagom för att hinna med färjan till fastlandet. (F, L)

BOENDE

För mer info klicka på hotellnamnet.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 5.585:-


Priset inkluderar:

 • Fyra dagars workshop i orkidé- och växtfoto
 • Transporter på Gotland.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Mikael Gustafsson under hela resan.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson under hela resan.
 • Medverkan av en resevärd från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Gotland.
 • Tillägg för eget rum i stugan. SEK 1.400:-  
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Om du/ni önskar bokning av flyg till Gotland hjälper vi mer än gärna till med detta. Ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40 eller ange detta vid bokning. Skulle du välja att åka färja till Gotland bokar du detta på www.destinationgotland.se

FAKTA

Målgrupp: Naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Gärna makroobjektiv, alternativt försättslinser eller mellanringar. Det kan vara bra med ett trebensstativ (vid stacking i fält) samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen, matsäck och lite extrakläder. Gärna stövlar.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Mikael Gustavsson