MÄKTIGA PELIKANER

MED FOTOGRAF ANKI HAMMAR

MÄKTIGA PELIKANER

MED FOTOGRAF ANKI HAMMAR

LAND: Grekland   FOTO: Fågel  LÄNGD: 5 dagar   DATUM: Februari 2025   DELTAGARE: 8-12  

Följ med mig till Grekland och fotografera de mäktiga krushuvade pelikanerna på mycket nära håll, både från land och båt. Förutom närbilder och actionbilder kommer du att kunna fotografera fåglarna som flyger med de dramatiska bergen som bakgrund. 

Anki Hammar

När Anki Hammar fotograferade dessa fåglar första gången och en pelikan satte sig på relingen, kom orden ”Herregud, de är enorma!”. Hon hade rätt – det här är den största flygkunniga fågeln i världen! Den krushuvade pelikanen kan väga upp till 15 kilo och bli 180 cm höga. Med en vingbredd på 3,6 meter tangerar denna fågel ”världsrekordet” tillsammans med vandringsalbatrossen. 

Lake Kerkini, en artificiell sjö i norra Grekland, är platsen där dessa pelikaner väljer att spendera sina vintermånader. Pelikanens näbbsäck, där den fångar cirka ett kilo fisk per dag med, växlar faktiskt färg. Du kommer se gula näbbar men som under parningstiden växlar mellan orange och rött. Eftersom pelikanerna är mycket oskygga är fotomöjligheterna oändliga.

På denna resa får du därför möjlighet att inspireras och utvecklas som fågelfotograf. Den är perfekt för dig som kanske precis har börjat med fågelfotografering då du har pelikanerna på mycket nära håll och många gånger ganska stillasittande. För dig som redan är en duktig fågelfotograf finns det mycket tid att arbeta med olika bildutsnitt, rörelseoskärpa och även extrema närbilder. Fotograf Anki Hammar finns hela tiden med för att ge tips och råd.

LAKE KERKINI

Lake Kerkini är ett vattenmagasin och en artificiell sjö i norra Grekland strax söder om Kerkinibergen, inte långt från gränsen mot Bulgarien. Sjön som ligger vid den lilla byn Kerkini lockar varje år många fågelskådare och fotografer som vill uppleva dess fantastiska fågelliv.

Runt sjön finns hela 22 olika habitattyper och på det relativt lilla området lever fler än 300 fågelarter där den mest kända är den krushuvade pelikanen. Detta gör Lake Kerkini till ett av de viktigaste fågelområdena i hela Grekland.

ANKI HAMMAR – Naturfotograf

Anki Hammar är född 1965 i Stockholm och de senast åren har fotografi dominerat hennes liv. Anki har alltid gillat att vara ute i naturen och hennes fotointresse har funnits med sedan tonåren. Sedan 2004 har hon använt sig av digitala systemkameror och arbetar även med efterarbete i LR och PS. De små landskapen i hennes närhet fascinerar, men även dramatiska fjäll- och kustlandskap intresserar med dess färger, ljus och linjer. Att fånga ögonblicket är som magi för Anki. Anki fotograferar mest i Sverige, besöker olika naturreservat och nationalparker, men gör även en del resor med fotografering som huvudsyfte. Hon har varit publicerad i tidningar och haft flera utställningar och bildföreläsningar. Läs mer på: ankihammar.se/

Missa inte att kolla på bildspelet med bilder Grekland bilder längst ner på denna sida.

BOKA!  du intresserad av att följa med Anki Hammar till Grekland i februari 2025? Fyll i nedan formulär eller skicka ett mail till info@zoomfotoresor.se och gör en icke bindande intresseanmälan.

 

Intresseanmälan