MARCUS WESTBERG

Vars bilder har förmåga att beröra och inspirera.

Marcus Westbergs – Djur- & naturfotograf

Marcus Westberg är en av Sveriges mest lovande och karismatiska unga fotografer med en oerhörd bredd i sitt arbete, från djur och landskap till porträtt och reseskildringar. Marcus föddes i Stockholm 1983 men lämnade Sverige redan tio år senare. Sedan 2011 har han rest i stort sett utan avbrott – framförallt i Afrika, men även i Australien, Norden och Sydostasien. Han tillbringar en stor del av sin tid med bevarande- och humanitära frågor i Afrika söder om Sahara och har bott och forskat inom naturvård och natur-baserad turistverksamhet i Kenyas Masai Mara.

Marcus är en av Vagabonds få medarbetare som bidrar regelbundet med både bild och text, ofta med naturturism som fokus och helst från Afrika. Han skriver och fotar även åt naturvetenskapliga publikationer som amerikanska bioGraphic, och hans bilder har publicerats av bland annat the Times, National Geographic, the Royal Photographic Society Journal, Africa Geographic, the Guardian, Scanorama och Travel Africa. I Danmarks största resetidning, Rejsemagasinet Vagabond, återfinns Marcus fotoreportage i varje nummer. Under 2016 arbetar han en hel del i Marocko på uppdrag av landets turistorganisation men reser även till bland annat Malawi, DR Kongo, Uganda, Kenya och Etiopien på olika arbeten.

För Marcus handlar fotografering mycket om att förmedla en känsla av samhörighet, oavsett om det handlar om djur, människor eller platser. Hans bilder har en förmåga att beröra och inspirera, och trots att han ofta arbetar med svåra frågor väljer han nästan alltid att hellre fokusera på lösningar än på problemen i sig. Med en av bilderna från hans samarbete med Gorilla Doctors i Kongo blev Marcus prisbelönt i Wildlife Photographer of the Year 2015. Utställningen har setts av flera miljoner människor i femtio länder.

Utrustning: Marcus använder uteslutande kameror från Canon: EOS 1Dx, 1Dx Mark II och 5D Sr. Bland objektiven återfinns bland annat 11-24mm f/  L, 16-35mm f/2.8L II, 24-70mm f/2.8L II, 70-200mm f/2.8L IS II, 100-400mm f/4.5-5.6L IS II, 50mm f/1.2L, 100mm f/2.8L IS Macro och 500mm f/4L IS. Han använder framförallt stativ och stativtillbehör från Really Right Stuff samt ND-filter för landskapsfotografering från Lee Filters.

Mer info: LifeThroughALens.com

marcus-sida