MASAI MARA OFF-ROAD

MED FOTOGRAF ARNFINN JOHANSEN

Följ med på en exklusiv resa där du från en specialbyggd fotojeep med offroadtillstånd fotograferar Masai Maras fantastiska djurliv.

Masai Mara är ett av världens mest omtalade vildmarksområden känt för sina djurmigrationer och stora mängder kattdjur. Varje år besöks nationalparken av naturfotografer på jakt efter unika bilder av det fascinerade djurlivet. Under 2022 ger vi dig möjligheten att uppleva och fotografera Masai Mara på ett helt nytt sätt. Följ med på en exklusiv fotoresa till Kenya. Under en vecka utforskar vi Masai Maras fantastiska djurliv i den prisbelönta naturfotografen Arnfinn Johansens privata och specialbyggda fotojeep. Detta ger dig möjlighet att fotografera ur unika bildvinklar och via offroadtillstånd får vi möjlighet att komma djuren mycket nära. Allt under ledning av Arnfinn Johansen.

EXPEDITIONENS HÖJPUNKTER

 • Masai Maras fantastiska djurliv.
 • Möjlighet att fotografera ”The Big Five”.
 • Små grupper.
 • Specialbyggd fotojeepar som ger unika bildmöjligheter.
 • Offroadtillstånd under hela veckan.
 • Medverkan av Arnfinn Johansen under hela resan
 • Fotohandledning av Arnfinn Johansen.

FOTOGRAF

Arnfinn Johansen är en professionell naturfotograf som bor i Lillehammer i Norge och är medlem i Norska Naturfotograferna (NN), en exklusiv förening för naturfotografer som delar ett engagemang för miljöskydd och som har höga etiska normer. Arnfinn har framförallt koncentrerat sin fotografering till de nordiska länderna inklusive Svalbard men också Nord- och Sydamerika, Indien, Sri Lanka och även Afrika. Med sina bilder vill Arnfinn visa upp naturens magi, kommunicera stämningar och låta bilderna berätta sin historia. Några av hans starkaste bilder visar djur och fåglar i deras naturliga miljö, ofta i kombination med en ren komposition där det också ges utrymme för miljön och landskapet.

www.arnfinnjohansen.com
Facebook
 

På resa 1 medverkar även fotograf Tom Dyring.

MASAI MARA
OFF-ROAD

MED ARNFINN JOHANSEN

Följ med på en exklusiv resa för fyra personer där du från en specialbyggd fotojeep med offroadtillstånd fotograferar Masai Maras fantastiska djurliv.

Masai Mara är ett av världens mest omtalade vildmarksområden känt för sina djurmigrationer och stora mängder kattdjur. Varje år besöks nationalparken av naturfotografer på jakt efter unika bilder av det fascinerade djurlivet. Under 2022 ger vi dig möjligheten att uppleva och fotografera Masai Mara på ett helt nytt sätt. Följ med på en exklusiv fotoresa för endast fyra personer till Kenya. Under en vecka utforskar vi Masai Maras fantastiska djurliv i den prisbelönta naturfotografen Arnfinn Johansens privata och specialbyggda fotojeep. Detta ger dig möjlighet att fotografera ur unika bildvinklar och via offroadtillstånd får vi möjlighet att komma djuren mycket nära. Allt under ledning av Arnfinn Johansen.

EXPEDITIONENS HÖJPUNKTER

 • Masai Maras fantastiska djurliv.
 • Möjlighet att fotografera ”The Big Five”.
 • Liten grupp med bara fyra deltagare.
 • Specialbyggd fotojeep som ger unika bildmöjligheter.
 • Offroadtillstånd under hela veckan.
 • Medverkan av Arnfinn Johansen under hela resan
 • Fotohandledning av Arnfinn Johansen.

FOTOGRAF

Arnfinn Johansen är en professionell naturfotograf som bor i Lillehammer i Norge och är medlem i Norska Naturfotograferna (NN), en exklusiv förening för naturfotografer som delar ett engagemang för miljöskydd och som har höga etiska normer. Arnfinn har framförallt koncentrerat sin fotografering till de nordiska länderna inklusive Svalbard men också Nord- och Sydamerika, Indien, Sri Lanka och även Afrika. Med sina bilder vill Arnfinn visa upp naturens magi, kommunicera stämningar och låta bilderna berätta sin historia. Några av hans starkaste bilder visar djur och fåglar i deras naturliga miljö, ofta i kombination med en ren komposition där det också ges utrymme för miljön och landskapet.

www.arnfinnjohansen.com
Facebook

MASAI MARA

Masai Mara, Kenyas mest kända nationalpark, är belägen i sydvästra delen av landet och kallas i folkmun för Mara. Denna gigantiskt stora och mycket vackra park fortsätter från Kenya sedan över gränsen in i grannlandet Tanzania. Där byter parken dock namn från Masai Mara till Serengeti. Omkring 10 % av området är beläget på den kenyanska sidan och resten i Tanzania. Till stor del utgörs Masai Mara av öppen mark och stora grässlätter. I parken finns också två floder som skär sig genom landskapet, dels Marafloden och sedan även Talekfloden. Det är längs ett antal platser vid Marafloden som miljontals gnuer och zebror korsar floden varje år i vad som kallas ”The Big Migration”. Varje år anländer stora hjordar av både gnuer och zebror från Serengeti till Masai Mara för att stanna och beta under ett par månader. Under hösten lämnar hjordarna parken för att återigen återvända till Serengeti innan det är dags för kalvning. Förutom denna stora sevärdhet erbjuder Masai Mara också en omfattande variation av andra djurarter. Parken har bland annat en stor population av lejon vilket brukar ses som parkens stora attraktion. Det finns dessutom flera andra stora kattdjur såsom leopard och gepard. Från jeepen har du också möjlighet att se allt från hyenor, schakaler, giraffer och gaseller till olika slags antiloper, babianer och andra djurarter. Parkens floder bebos av flodhästar och de fascinerande krokodilerna och tack vare vegetationen i anslutning till floden finns det möjlighet att få se elefanter, rörbockar och vattenbockar som rör sig i närheten av vattnet.

MASAI MARA

Masai Mara, Kenyas mest kända nationalpark, är belägen i sydvästra delen av landet och kallas i folkmun för Mara. Denna gigantiskt stora och mycket vackra park fortsätter från Kenya sedan över gränsen in i grannlandet Tanzania. Där byter parken dock namn från Masai Mara till Serengeti. Omkring 10 % av området är beläget på den kenyanska sidan och resten i Tanzania. Till stor del utgörs Masai Mara av öppen mark och stora grässlätter. I parken finns också två floder som skär sig genom landskapet, dels Marafloden och sedan även Talekfloden. Det är längs ett antal platser vid Marafloden som miljontals gnuer och zebror korsar floden varje år i vad som kallas ”The Big Migration”. Varje år anländer stora hjordar av både gnuer och zebror från Serengeti till Masai Mara för att stanna och beta under ett par månader. Under hösten lämnar hjordarna parken för att återigen återvända till Serengeti innan det är dags för kalvning. Förutom denna stora sevärdhet erbjuder Masai Mara också en omfattande variation av andra djurarter. Parken har bland annat en stor population av lejon vilket brukar ses som parkens stora attraktion. Det finns dessutom flera andra stora kattdjur såsom leopard och gepard. Från jeepen har du också möjlighet att se allt från hyenor, schakaler, giraffer och gaseller till olika slags antiloper, babianer och andra djurarter. Parkens floder bebos av flodhästar och de fascinerande krokodilerna och tack vare vegetationen i anslutning till floden finns det möjlighet att få se elefanter, rörbockar och vattenbockar som rör sig i närheten av vattnet.

SPECIALBYGGD

FOTOJEEP

Fordonet vi kommer använda under resan är Arnfinn Johansens privata och specialbyggda fotojeep, en för fotografering modifierad fyrhjulsdriven Toyot Landcruiser. Jeepen är rymlig med totalt åtta platser. Den har tre rader med platser för sju personer bakom framsätet och därmed sex ”fönsterplatser”. För att vi ska få så bra fotomöjligeter som möjligt kommer vi inte att vara mer än fyra personer i jeepen. De stora öppna sidorna utan fönster har dessutom mycket låga ramar. Detta är en stor fördel både vid panorering och actionfotografering med lågt perspektiv och ger dessutom en bra överblick på allt som ör sig runt jeepen.

Taket på jeepen går att fälla upp om man önskar stå upp och fotografera. Då vi har bilen för oss själva kan vi välja att ta ut sätesrader för att få mer utrymme eller ligga på golvet för att få en lägre fotograferingsvinkel. Detta gör det möjligt då jeepen inte har några bakdörrar då de har ersatts av duk som kan rullas upp och ner. Man dessutom ta bort två framsäten vilket gör det möjlighet att ligga på de tjocka gummimattorna som täcker golvet. Detta ger mycket bra möjligheter att fotografera djuren i ögonhöjd. I bilen finns sex 230 volt eluttag vilket gör att du lätt kan ladda batterier för kameror och datorer. Med tanke på jeepens utformning är det även lätt att använda ett stativ, monopod och bönpåsar i bilen. Flera små och stora bönsäckar sitter fast i bilen.

OFFROADTILLSTÅND

Under alla safaris kommer vi att ha ett speciellt offroadtillstånd vilket gör att vi när vi vill kan lämna de normala grusvägarna i parken och köra ut i buschen. Möjligheterna för att få de unika bilderna ökar därmed markant samtidigt som vi på ett helt annat sätt kan följa djuren på nära håll tillexempel när de jagar.

SPECIALBYGGD FOTOJEEP

Fordonet vi kommer använda under resan är Arnfinn Johansens privata och specialbyggda fotojeep, en för fotografering modifierad fyrhjulsdriven Toyota Landcruiser. Jeepen är rymlig med totalt åtta platser. Den har tre rader med platser för sju personer bakom framsätet och därmed sex ”fönsterplatser”. För att vi ska få så bra fotomöjligeter som möjligt kommer vi inte att vara mer än fyra personer i jeepen. De stora öppna sidorna utan fönster har dessutom mycket låga ramar. Detta är en stor fördel både vid panorering och actionfotografering med lågt perspektiv och ger dessutom en bra överblick på allt som rör sig runt jeepen.  Taket på jeepen går att fälla upp om man önskar stå upp och fotografera. Då vi har bilen för oss själva kan vi  välja att ta ut sätesrader för att få mer utrymme eller ligga på golvet för att få en lägre fotograferingsvinkel. Detta gör det möjligt då jeepen inte har några bakdörrar då de har ersatts av duk som kan rullas upp och ner. Man dessutom ta bort två framsäten vilket gör det möjlighet att ligga på de tjocka gummimattorna som täcker golvet. Detta ger mycket bra möjligheter att fotografera djuren i ögonhöjd. I bilen finns sex 230 volt eluttag vilket gör att du lätt kan ladda batterier för kameror och datorer. Med tanke på jeepens utformning är det även lätt att använda ett stativ, monopod och bönpåsar i bilen. Flera små och stora bönsäckar sitter fast i bilen.

 

OFFROADTILLSTÅND

Under alla safaris kommer vi att ha ett speciellt offroadtillstånd vilket gör att vi när vi vill kan lämna de normala grusvägarna i parken och köra ut i buschen. Möjligheterna för att få de unika bilderna ökar därmed markant samtidigt som vi på ett helt annat sätt kan följa djuren på nära håll tillexempel när de jagar.

PROGRAM

 

RESA 1 – 16-23 september 2022
RESA 2 – 24 september – 1 oktober 2022 – FULLBOKAT!

Flyg till Kenya på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis mer än gärna till med att boka flygbiljetter.

OBS! På resa 1 kommer även den kände naturfotografen Tom Dyring att medverka varför två jeepar kommer att användas med plats för 8 deltagare. Tom och Arnfinn kommer att alternera mellan jeeparna.

 

DAG 1

Samling på inrikesflygplatsen Nairobi Wilson Airport kl 08.30. Härifrån avgår ett plan för en flygning på ca en timme till Mara Olkiombo Airstrip mitt ute i Masai Mara och den afrikanska vildmarken. Det är här vårt fotoäventyr börjar på riktigt. Redan när vi landar kommer vi att se djur så det är bara att ta fram kameran. När vi kommer fram till vår camp serveras lunch varefter det är det dags för resans första safari i vår specialbyggda jeep som kommer ge oss unika fotomöjligheter de kommande dagarna. Efter vår första game drive i Masai Mara äter vi middag på campen. (L, M)

DAG 2-7

Under dagarna kommer vi att utforskar Masai Maras omgivningar med hjälp av vår duktiga maasai guide och chaufför samt under ledning av den prisbelönte fotografen Arnfinn Johansen. Härigenom finns det mycket tid för samtal, personlig handledning samt råd och tips. För att utnyttja dagen och de bästa fotomöjligheterna maximalt startar vi redan före soluppgång och håller på till efter solnedgång. Med över 100 olika däggdjursarter och 570 fågelarter är fotomotiven oändliga och med vårt offroadtillstånd gör att vi kan komma djuren mycket nära. Vår fotojeep ger oss dessutom möjlighet att fota från låg vinkel i ögonnivå med djuren. Frukost och lunch har vi med oss och äter ute på savannen. Åter på campen äter vi middag vid lägerelden samtidigt som vi diskuterar dagens fotografering. (F, L, M)

DAG 8

Även denna dag blir det safari fram till ca 12.00 då vi är åter på campen för lunch. Härefter checkar vi ut för att bege oss till flygplatsen i Masai Mara för vidare flyg till Nairobi kl. 15.45 och sedan vidare hem på egen hand.

PROGRAM

RESA 1 – 16-23 september 2022 
RESA 2 – 24 september – 1 oktober 2022 – FULLBOKAD!

Flyg till Kenya på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis mer än gärna till med att boka flygbiljetter.

OBS! På resa 1 kommer även den kände naturfotografen Tom Dyring att medverka varför två jeepar kommer att användas med plats för 8 deltagare. Tom och Arnfinn kommer att alternera mellan jeeparna.

DAG 1

Samling på inrikesflygplatsen Nairobi Wilson Airport kl 08.30. Härifrån avgår ett plan för en flygning på ca en timme till Mara Olkiombo Airstrip mitt ute i Masai Mara och den afrikanska vildmarken. Det är här vårt fotoäventyr börjar på riktigt. Redan när vi landar kommer vi att se djur så det är bara att ta fram kameran. När vi kommer fram till vår camp serveras lunch varefter det är det dags för resans första safari i vår specialbyggda jeep som kommer ge oss unika fotomöjligheter de kommande dagarna. Efter vår första game drive i Masai Mara äter vi middag på campen. (L, M)

DAG 2-7

Under dagarna kommer vi att utforskar Masai Maras omgivningar med hjälp av vår duktiga maasai guide och chaufför samt under ledning av den prisbelönte fotografen ArnfinnJohansen. Härigenom finns det mycket tid för samtal, personlig handledning samt råd och tips. För att utnyttja dagen och de bästa fotomöjligheterna maximalt startar vi redan före soluppgång och håller på till efter solnedgång. Med över 100 olika däggdjursarter och 570 fågelarter är fotomotiven oändliga och med vårt offroadtillstånd gör att vi kan komma djuren mycket nära. Vår fotojeep ger oss dessutom möjlighet att fota från låg vinkel i ögonnivå med djuren. Frukost och lunch har vi med oss och äter ute på savannen. Åter på campen äter vi middag vid lägerelden samtidigt som vi diskuterar dagens fotografering. (F, L, M)

DAG 8

Även denna dag blir det safari fram till ca 12.00 då vi är åter på campen för lunch. Härefter checkar vi ut för att bege oss till flygplatsen i Masai Mara för vidare flyg till Nairobi kl. 15.45 och sedan vidare hem på egen hand.

BOENDE

OLTEPESI TENTED SAFARI CAMP**+

Oltepesi är en enkel men bekväm tältcamp i utkanten av Masai Mara. På campen finns det två stora safaritält med tre dubbelsängar i varje tält och toalett med dusch. På campen finns även ett middagstält och en stor lägereld där vi under resan kommer äta våra middagar vilka tillagas av campens egen kock.

Oltepesi Safari Camp Hemsida
Facebook

BOENDE

OLTEPESI TENTED SAFARI CAMP**+

Oltepesi är en enkel men bekväm tältcamp i utkanten av Masai Mara. På campen finns det två stora safaritält med tre dubbelsängar i varje tält och toalett med dusch. På campen finns även ett middagstält och en stor lägereld där vi under resan kommer äta våra middagar vilka tillagas av campens egen kock.

Oltopesi Safari Camp Hemsida
Facebook

PRIS

Pris per person: SEK 37.300:-

PRISET INKLUDERAR:

 • Flyg t/r Nairobi Wilson Airport – Mara Olkiombo.
 • Extra bagagemöjligheter med upp till 45 kg på flyget till Masai Mara.
 • Transfer till och från Mara Olkiombo Airstrip.
 • Boende i tältcamp enligt program.
 • Alla måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Dryck i samband med måltider.
 • Safaris med guider och chaufförer.
 • Specialanpassad safarijeep för fotografering.
 • Offroadtillstånd under hela veckan.
 • Parkavgift till Masai Mara.
 • Medverkan av naturfotograf Arnfinn Johansen under hela resan.

PRISET INKLUDERAR EJ:

 • Flyg till Nairobi.
 • Enkelrum finns inte att tillgå.
 • Dricks, 10 USD per dag till guiden/chauffören och ett mindre belopp till de anställda på campen.
 • Kostnader av personlig karaktär..
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se ”Värt att veta”

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Fysisk utmaning: Nivå 1 av 5

Min/max antal: 3/4 

Utrustning: Systemkamera, en kort zoom exempelvis 24-70 samt långa telen upp till 600 mm, teleförlängare samt enbensstativ. Om möjligt ta med en Laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.  

Kalkylkurs: USD 8,4


FLYG

Om du/ni önskar bokning av internationellt flyg till Nairobi hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se 

Bagagevikt: Upp till 45kg totalt på inrikesflyget. 

BOKNING

Du kan boka din expedition online genom att klicka på knappen nedan.
Maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ring oss på telefon: +46 470 466 40

PRIS

Pris per person: SEK 37 300:-

PRISET INKLUDERAR:

 • Flyg t/r Nairobi Wilson Airport – Mara Olkiombo Airstrip.
 • Extra bagagemöjligheter med upp till 45 kg på flyget till Masai Mara.
 • Transfer till och från Mara Olkiombo Airstrip. 
 • Boende i tältcamp enligt program. 
 • Alla måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Dryck i samband med måltider.
 • Safaris med guider och chaufförer enligt program.
 • Tillgång till specialanpassad safarijeep för fotografering.
 • Offroadtillstånd under hela veckan.
 • Parkavgift till Masai Mara.
 • Medverkan av naturfotograf Arnfinn Johansen under hela resan. 

PRISET INKLUDERAR EJ:
 

 • Flyg till Nairobi.
 • Enkelrum finns inte att tillgå.
 • Dricks, 10 USD / dag till guiden/chauffören och ett mindre belopp till de anställda på campen.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se ”Värt att veta”

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Fysisk utmaning: Nivå 1 av 5

Min/max antal: 3/4 

Utrustning: Systemkamera, en kort zoom exempelvis 24-70 samt långa telen upp till 600 mm, teleförlängare samt enbensstativ. Om möjligt ta med en Laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Kalkylkurs: USD 8,4  


FLYG

Om du/ni önskar bokning av internationellt flyg till Nairobi hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se 

Bagagevikt: Upp till 45kg totalt på inrikesflyget. 

 

BOKNING

Du kan boka din expedition online genom att klicka på knappen nedan.
Maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ring oss på telefon: +46 470 466 40