MASTERCLASS 360

MED FOTOGRAF SERKAN GÜNES

SKAGENS LJUS 360

MED FOTOGRAF SERKAN GÜNES

LAND: Danmark FOTO: Landskap RESELÄNGD: 4 dagar DATUM: Del 1, 3: Datum kommer Del 2: 21-24/4 DELTAGARE: 8-15 PRIS: SEK 14 600:-

Under denna Master Class 360 kurs utforskar vi bildskapandet inom två av fotografins viktigaste delar, ljus och komposition. Vi tar också fotograferandet till en helt ny nivå, detta under ledning av den prisbelönte fotografen Serkan Günes.

Följ med den kände landskapsfotografen Serkan Günes på en inspirerande Master Class workshop, där vi utforskar bildskapandet bortom teknik och kamerainställningar. I stället fördjupar vi oss i två av fotografins viktigaste delar, ljuset och kompositionen. I den inspirerande miljö som Tyresta Nationalpark bjuder på fokuserar vi under helgen på bildanalyser, kreativa diskussioner och utmanande fotouppgifter under ledning av en av Sveriges främsta landskapsfotografer.

 Träffen i Tyresta Nationalpark föregås av en digital träff där Serkan kommer berätta om utrustning och kamerainställningar men också visa bilder från Tyresta och ge oss lite inledande inspiration.  Den uppföljande digitala träffen kommer att innehålla bilddiskussioner och feedback på dina bilder från Serkan.Detta är workshopen för dig som känner att du vill ta ditt fotograferande till nästa nivå

 

VAD ÄR MASTERCLASS?

Masterclass är workshopen för dig som vill ta ditt fotograferande ett steg vidare och utmana dig själv som fotograf. Under en Masterclass workshop ligger tyngdpunkten på bildskapandet bortom teknik och kamerainställningar. Istället fokuserar vi på bildanalyser, diskussioner, utmanade fotouppgifter och djupgående föredrag av Serkan Günes.

För att få ut det mesta av din Masterclass workshop bör du ha goda kunskaper om hur din kamera fungerar och ha koll på inställningar såsom bländare, slutare och ISO.

RESANS HÖJDPUNKTER: 

 • Skagens Udde där Skagerrak och Kattegatt möts.
 • Råberg Mile, Europas största vandrande sandöken.
 • Lär dig se och fotografera linjer och former
 • Kyrkan Sct. Laurentii där bara tornet syns i sanddynerna.
 • Det magiska Skagen ljuset över kilometerlånga stränder.
 • Vågorna som oavbrutet rullar in mot stränderna.
 • Zoom 360 med två digitala träffar samt en kurs.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag och workshop av Serkan Günes under resan.

LAND: Danmark

FOTO: Landskap

RESELÄNGD: 4 dagar  

DATUM:

Del 1: Datum kommer inom kort

Del 2: 21-24/4 2022

Del 3: Datum kommer inom kort

DELTAGARE: 8-15   

PRIS: SEK 14 600:-

Följ med till Skagen på norra Jylland och fotografera i det världsberömda Skagen-ljuset under ledning av fotograf Serkan Günes.

Alla talar om det världsberömda Skagen-ljuset, men att uppleva det är något helt annat. Tänk dig att står mitt i Europas största vandrande sandöken när solen sakta går ner och färgerna över sanddynerna skiftar från minut till minut, från en varmt gul till rostablå färg. Motiven är oändliga. Åt vilket håll du än vänder dig så finns det något att föreviga. Detta är en unik upplevelse och en landskapsfotografs dröm.

Under ledning av den kände landskapsfotografen Serkan Günes, kommer vi under fyra dagar att fotografera några av de platser som gjort Skagen så speciellt. Serkan, en av våra absolut främsta lanskapsfotografer, kommer att hjälpa dig tt få fram det där lilla extra i dina bilder när du fotograferar. Det kan vara de mäktiga vågorna där Skagerrak och Kattegatt möts vid Skagens udde eller Europas största vandrande sandöken vid Råberg Mile. Det kan också vara det magiska Skagen ljuset vid de kilometerlånga sandstränderna längs kusten eller kyrkan Sct. Laurentii där bara kyrktornet syns i sanddynerna.

HÖJDPUNKTER:

  • Skagens Udde där Skagerrak och Kattegatt möts.
  • Råberg Mile, Europas största vandrande sandöken.
  • Lär dig se och fotografera linjer och former
  • Kyrkan Sct. Laurentii där bara tornet syns i sanddynerna.
  • Det magiska Skagen ljuset över kilometerlånga stränder.
  • Vågorna som oavbrutet rullar in mot stränderna.
  • Zoom 360 med två digitala träffar samt en kurs.
  • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
  • Föredrag och workshop av Serkan Günes under resan.

VAD INNEBÄR ZOOM 360?

VAD INNEBÄR ZOOM 360?

När du köper ett Zoom 360 upplägg får du en helhetslösning, med två digitala workshops och en fysisk kurs, allt i tre steg och allt för att du ska få maximal fototid när du är ute i fält.  

De digitala delarna fungerar som en uppstart och en uppföljning på den fysiska kursen. Detta för att hjälpa dig att förbereda dig inför den fysiska kursen, för att få mer tid att fotografera under kursen samt för att du efter hemkomst i lugn och ro ska kunna arbeta vidare med dina bilder. Dessa kommer du att kunna presentera och få feedback på under den uppföljande digitala träffen några veckor efter hemkomst.

 

FÖRDELAR MED ZOOM 360

Digital träff ett: Få tid att maximera förutsättningarna och att förbereda dig inför den fysiska kursen.

Fysisk kurs: Maximal fokus på fotografering ute i fält under själva kursen.

Digital träff två: Få feedback på dina bästa bilder några veckor efter den fysiska kursen när du i lugn och ro har gått igenom bilderna.

Här kan du läsa mer om Zoom 360 och vad det innebär.

LÄS MER

När du köper ett Zoom 360 upplägg får du en helhetslösning, med två digitala workshops och en fysisk kurs, allt i tre steg och allt för att du ska få maximal fototid när du är ute i fält.

De digitala delarna fungerar som en uppstart och en uppföljning på den fysiska kursen. Detta för att hjälpa dig att förbereda dig inför den fysiska kursen, för att få mer tid att fotografera under kursen för att du efter hemkomst i lugn och ro ska kunna arbeta vidare med dina bilder. Dessa kommer du att kunna presentera och få feedback på under den uppföljande digitala träffen några veckor efter hemkomst.

 

FÖRDELAR MED ZOOM 360

Digital träff ett: Få tid att maximera förutsättningarna och att förbereda dig inför den fysiska kursen.

Fysisk kurs: Maximal fokus på fotografering ute i fält under själva kursen.

Digital träff två: Få feedback på dina bästa bilder några veckor efter den fysiska kursen när du i lugn och ro har gått bilderna.

 

DESTINATION

DESTINATION

TYRESTA NATIONALPARK

Tyresta Nationalpark är Sveriges största sammanhängande och obrutna skogsområde söder om Dalälven. Nationalparken är unik genom att den ligger bara några mil från centrala Stockholm och ändå innehåller gammal barrskog, där de äldsta tallarna är över 350 år. Naturen består av den karaktäristiska och världsunika mellansvenska sprickdalsterrängen. Landskapet är småkuperat med mycket hällmarker, små kärr och myrstråk i sänkorna och det förekommer flera trolska sjöar. Vildmarkskaraktären känns verkligen påtaglig. Tyresta blev mycket uppmärksammat under den stora skogsbranden 1999, och brandfältet är en fantasieggande syn att se. Nationalparken omfattar den gamla skogens kärna och längre österut ligger ett naturreservat som sträcker sig till kusten med härlig innerskärgård och bitvis lummig lövskog med rik vegetation. Reservat och nationalparken bildar en helhet med växlande typer av landskap som vi ska fotografera under denna workshop.

 

Vi besöker och fotograferar vid Skagens vackraste platser.

LÄS MER

SKAGEN
Magiskt ljus, milslånga stränder och små mysiga samhällen. Där har du sinnebilden av Skagen och norra Jylland. Skagen är verkligen toppen av Danmark, Jyllands smala spets. Här Skagerraks och Kattegatts mäktiga vågor. Skagen är Danmarks nordligaste stad där den populära gästhamnen har gjort staden till en tummelplats för seglare under sommarhalvåret. På Skagens museum finns Nordjyllands magiska ljus förevigat av de stora mästarna. I museets fasta samlingar finns många av de världsberömda verken från slutet av 1800-talet, då Skagenmålarna hade sin storhetstid. Skagen blev från 1870-talet en samlingspunkt för konstnärer från Danmark, Norge och Sverige.

 

PROGRAM

PROGRAM

DEL 1 – DIGITAL TRÄFF. DATUM KOMMER INOM KORT

INTRODUKTION
Under vår första digitala träff tillsammans kommer Serkan att introducera dig till denna Masterclass. Han kommer att gå igenom utrustning och inställningar på kameran som gör att vi kan träna viktiga inställningar innan och ställa in kameran så att vi är redo när vi träffas ute i fält.  Han kommer också visa lite bilder från Tyresta för att inspirera oss och visa vilka bildmöjligheter som väntar oss.

 

DEL 2 – FOTOKURS I TYRESRA, ??-??/?

DAG 1, (??/?) – VÄLKOMMEN TILL SKAGEN
På förmiddagen samlas vi utanför Naturum i Tyresta Nationalpark. Här möts vi upp av Serkan Günes för två inspirerande dagar fyllda av nya insikter om två av fotografins allra viktigaste beståndsdelar; ljus och komposition.

Efter att ha inlett våra dagar tillsammans med en lunch samlas vi i konferensrummet för ett första teoripass på temat ”det naturliga ljuset”. Fyllda med nya insikter och kunskaper om hur du med hjälp av ljuset bygger upp bilden ger vi oss ut i de inspirerande omgivningarna för att fotografera. Med oss ut i fält får du en uppgift som låter dig utforska ljusets inverkan på bilden i praktiken. Serkan finns med ute i Tyrestas vårklädda omgivningar för att hjälpa dig med personlig handledning och visa hur du ska tänka kring ljuset. Efter att ha fotograferat samlas vi för middag och jobbar med bildbearbetning i datorn.

Dagens programpunkter kommer bland annat att innefatta:

 • Ingående föredrag av Serkan kring hur ljuset inverkar på bilden.
  • Bildvisning med noga utvalda bilder där ljuset spelar en viktig roll.
  • Analys av olika typer av ljus i naturen.
  • Hur man hittar bästa ljuset för olika motiv.
  • Fältarbete med olika uppgifter.

DAG 2 (??-??/?) – KOMPOSITION OCH BILDENS UPPBYGGNAD
På morgonen samlas vi i konferensrummet för att fördjupa oss i bildkompositionens komplexa värld under ett teoripass där Serkan fokuserar på de delar som kompositionsmässigt bygger upp en intressant bild. Under dagens fältsession kommer Serkan visa hur man i praktiken bygger upp en bild med kompositionen och ljuset som huvudingrediens. Workshopens andra uppgift blir att kombinera det vi lärt oss under dagarna och ta bilder där du utnyttjar såväl ljuset som kompositionen i bildskapandet. Ute i fält visar Serkan oss ”hands on” hur vi kan tänka för att skapa en bild där kompositionen och ljuset tillsammans skapar en bild som lockar betraktaren in i bilden. Fyllda med inspiration avslutar vi våra dagar tillsammans och får möjlighet att på egenhand jobba vidare med uppgifterna till nästa tillfälle då vi träffas digitalt för bilddiskussioner och bildkritik. (F, L)

Dagens programpunkter kommer bland annat innefatta:

 • Föredrag av Serkan kring komposition och bildens uppbyggnad.
  • Bildvisning kring komposition med speciellt utvalda bilder.
  • Att se bilden innan man tar den.
  • Hur du arbetar med perspektiv och komposition.
  • Bildens uppbyggnad.
  • Hur man skapar djup i bilden.
  • Bilddiskussion och bildkritik.
  • Fältarbete med olika uppgifter. 

DEL 3 – DIGITAL TRÄFF. DATUM KOMMER INOM KORT

BILDKRITIK OCH BILDDISKUSSION
När vi samlas digitalt för vår avslutande del ligger fokus på bilddiskussioner och bildkritik. Du får nu möjlighet att ställa frågor kring de bilder du tog under dagarna i Tyresta, kanske vill du veta hur du ska beskära bilden eller hur du jobbar med färgerna för att bilden ska komma till sin rätt. Ni kommer också ha gemensamma bilddiskussioner kring ett antal av de bilder ni tog under besöken i Tyreseta. Träffen avslutas med att Serkan utser kursens bild vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2022”.

Dagens programpunkter kommer bland annat innefatta:

Bilddiskussioner.

Bildkritik.

Dagarna fylls med fotografering i Skagens vackra omgivningar. Läs hela programmet.

LÄS MER

DEL 1 – DIGITAL TRÄFF. DATUM KOMMER

INTRODUKTION
Under den första digitala träff som är ca 2 timmar på kvällen kommer Serkan att introducera dig till de områden vi kommer att besöka i Skagen. Han kommer att visa bilder och det finns gott om tid att ställa frågor kring allt som rör dagarna tillsammans. Han kommer också gå igenom lämplig utrustning att ha med sig till kursen. Den första träffen avslutas med tips från Serkan som kan inspirera dig inför resan till ett Skagen i vårskrud.

DEL 2 – FOTOKURS I SKAGEN, 21-24/4

DAG 1, (21/4) – VÄLKOMMEN TILL SKAGEN
Samling utanför Stena Lines färjeterminal i Fredrikshamn kl. 11.30. Här möts du av Serkan samt en representant från Zoom Fotoresor för vidare färd mot Skagen, den nordligaste staden på Jylland, ca 40 km norr om Fredrikshamn. Efter incheckning på centralt belägna Foldens Hotel & Café där vi kommer att bo i tre nätter beger vi oss ut för att fotografera Skagens berömda ljus vid några av de många sanddynerna längs kusten. Vi avslutar dagen med en gemensam välkomstmiddag samtidigt som vi lär känna varandra. Under middagen kommer Serkan även att berätta lite mer om de kommande dagarna och ge lite generella fototips. (M)

DAG 2-3, (22-23/4) – FOTOGRAFERING I SKAGEN
De kommande två dagarna kommer vi att besöka de platser som gjort Skagen känt och vi fotograferar på flera av de platser där Skagenmålarna avbildade det fantastiska ljuset. Vid Råbjerg Mile möts vi av Europas största vandrande sandöken. Då vi besöker Skagen tidigt på säsongen är sanden fortfarande orörd och vi kan med Serkans guidning leta efter de naturliga mönster som skapas när sanden rör sig. Dessa mönster leder betraktarens öga in i bilden över de vida sanddynerna mot horisonten där himmeln vackert färgas rosa när solen gå ner. När vi rör oss vidare bland Skagens höjdpunkter finner vi oss snart på Grenen, den nordöstligaste delen av Jylland. På denna udde är det havet som dominerar och vi bjuds på helt andra fotomöjligheter än de som möte oss vid Råbjerg Miles sandyner. När vi står längst ut på udden möts vi av en mäktig syn. Från varsin sida av udden rullar vågorna fram och slår mot varandra. Det är här de två haven Skagerrak och Kattegatt möts. På andra delar av Grenen får vi möjlighet att med längre slutartider fotografera effektfulla bilder av vågorna som sköljer in över stränderna.

Med lite tur får  fotografera någon av de sälar som rör sig i vattnet eller ligger och vilar på stränderna.  Även om sanden och havet är ständigt närvarande är Skagen ett område som bjuder på varierade fotomöjligheter. Ytterligare ett bevis på detta får vi vid kyrkan Sct. Laurentii, där sanddynorna tagit över och vi idag endast kan se kyrktornet som sticker upp bland de böljande kullarna. (F, L, M)

DAG 4, (24/4) – FOTOGRAFERING & HEMRESA
På morgonen gör vi vår sista fotoexpedition på Skagen innan det är dags för hemresa med färja från Fredrikshamn till Göteborg, förslagsvis med färjan som avgår runt lunchtid. (F)

DEL 3 – DIGITAL TRÄFF. DATUM KOMMER

BILDKRITIK OCH BILDBILDDISKUSSION
Under denna träff, ca 2 timmar på kvällen, ligger fokus på bilddiskussioner, bildbearbetning och bildkritik. Du får nu möjlighet att ställa frågor kring de bilder du tog under dagarna i Skagen, kanske vill du veta hur du ska beskära bilden eller hur du arbetar med färgerna. Vi kommer också ha gemensamma bilddiskussioner kring ett antal av de bilder som togs under kursen och som deltagarna har skickat in. Serkan avslutar med att utse ”Kursens bild” vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2022”

FOTOGRAF

FOTOGRAF

SERKAN GÜNES

Serkan Günes är född i Istanbul men har, tills att han 2015 flyttade upp till Gällivare, varit bosatt i Stockholm. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, i stort som i smått. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. 2009 blev han utnämnd av Naturvårdsverket till Årets Naturfotograf och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har även lett workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

Mer information www.serkangunes.com

Serkan Günes är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stort som smått.

LÄS MER

Serkan Günes är född i Istanbul men har, tills att han 2015 flyttade upp till Gällivare, varit bosatt i Stockholm. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, i stort som i smått. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. 2009 blev han utnämnd av Naturvårdsverket till Årets Naturfotograf och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har även lett workshops i både Afrika, Europa och Arktis.

Mer information www.serkangunes.com

HOTELL

BOENDE

PRIS & BOKNING

PRIS & BOKNING

PRIS

Pris per person: SEK 14.600:-

Priset inkluderar:

 • Zoom 360 med två digitala träffar samt en fysisk kurs.
 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade anläggningar.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag och bildbearbetning med Serkan Günes.
 • Färdhandlingar och reseinformation innan redan.
 • Moms och hotellskatter.

Priset inkluderar ej:

  • Övernattning
  • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
  • Avbeställningsskydd/reseförsäkring.
  • För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.
  • Transport till Tyresta Nationalpark.

TRANSPORT

Transport till Tyresta Nationalpark sker på egen hand. Du bör ankomma Tyresta senast kl. 10.00 den ?????. Kursen beräknas vara slut ca kl. 15.00 den ????.

Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 om du har frågor kring transporten.

FAKTA

Målgrupp:Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i hur man utnyttjar det naturliga ljuset och hur man komponerar bilderna. För att få ut det mesta av din Master Class kurs bör du ha goda kunskaper om hur din kamera fungerar samt ha koll på inställningar såsom bländare, slutare och ISO.

Min/max antal: 8/15

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Valutakurs: DKK 1,37 (per den 13/8 2021)

KAMERAUTRUSTNING

 • Din kamera.

 • Objektiv från vidvinkel till medellångt tele.

 • Ett trebenstativ.

 • En laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

 • En fotoväska som klarar av både kamerautrustningen och en matsäck.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40 eller via mail infor@zoomfotoresor.se

Foto: Serkan Günes, Hans Elmqvist

PRIS

Pris per person: SEK 14 600:- 

Priset inkluderar:

 • Zoom 360 med två digitala träffar samt en fysisk kurs.
 • Samtliga buss  enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag och bildbearbetning med Serkan Günes.
 • En värd från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation innan resan.
 • Moms.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Skagen.
 • Enkelrumstillägg: SEK 1.800:-
 • Alla kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information läs här.

TRANSPORT

Resan till Fredrikshamn ingår ej i priset. En representant från Zoom Fotoresor möter upp utanför Stena Lines färjeterminal i Fredrikshamn kl. 12.30 den 21/4. Antingen har du egen bil med under resan eller hämtar vi upp med en minibuss. Hemresan bör inte bokas tidigare än med färjan kl. 14.00 den 24/4.

Om du/ni önskar boka en extra natt antingen före eller efter kursen hjälper vi gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se. Du kan även ange det i bokningsformuläret när du gör din bokning.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer i alla åldrar som vill utveckla sitt fotograferande. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Valutakurs: DKK 1,37 (per den 13/8 2021)

KAMERAUTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Objektiv från vidvinkel till medellångt telen.
 • Ett trebenstativ.
 • En laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.
 • En fotoväska som klarar av både kamerautrustningen, en matsäck och extra kläder.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan, genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40, eller genom att maila oss på info@zoomfotoresor.se

Foto: Serkan Günes & Hans Elmqvist