NAMIBIA FRÅN HAV TILL ÖKEN

Namibia • 30 augusti - 11 september 2019

Upptäck Namibias böljande sanddynor och fantastiska djurliv tillsammans med en av Nordens mest kända naturfotografer, Pål Hermansen.

Namibia är ett land med kontraster och ett perfekt resmål för fotografer. Från det bullrande stadslivet i huvudstaden Windhoek, stillheten i den vidsträckta Kalahariöknen till de brusande vågorna utanför Namiböknens stora sanddyner och inte minst djurlivet i den stora nationalparken Etosha. Största delen av landets yta upptas av öken och halvöken. I öster finns den mytomspunna Kalahariöknen och i väster den stora Namiböknen med bland annat de berömda, rödgula sanddynerna som fotografer älskar att fånga på bild. Utefter havet finns Skelettkusten med sina spännande fartygsvrak vilka lockar både fotografer och konstnärer. Namibia, som är dubbelt så stort som Sverige till ytan, har flera olika naturtyper som till exempel stora sandslätter och höga berg som ger många möjligheter till vackra landskapsbilder. Om man i de södra delarna främst njuter av landskapet är det djurlivet som fascinerar mest i Etosha National Park. Här finns 340 fågelarter och 100 olika däggdjursarter bland vilka kan nämnas elefanter, giraffer, antiloper, zebror, noshörningar, sjakaler och de stora kattdjuren som lejon, leoparder och geparder. Fascinerande är också möten med landets invånare från olika folkgrupper. Här kan finns Himba som ofta fortfarande lever enligt sina gamla traditioner i de norra delarna av landet och Herero som man ibland kan se klädda i sina speciella, traditionella kläder.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Fantastiska fotomöjligheter av Namibias djur och natur.
 • Safaris i vilda Etosha National Park.
 • Besök i spökstaden Kolmanskop som öknen nu tar över.
 • De ikoniska, döda träden i Deadvlei omringade av höga sanddyner.
 • Besök hos det nomadiska Himba folket.
 • Fotografera pälssälar i tusental.
 • Medverkan av Pål Hermansen under resan.
 • Föredrag och bildredigering av Pål Hermansen.

Upptäck Namibias böljande sanddynor och fantastiska djurliv tillsammans med en av Nordens mest kända naturfotografer, Pål Hermansen.

Namibia är ett land med kontraster och ett perfekt resmål för fotografer. Från det bullrande stadslivet i huvudstaden Windhoek, stillheten i den vidsträckta Kalahariöknen till de brusande vågorna utanför Namiböknens stora sanddyner och inte minst djurlivet i den stora nationalparken Etosha. Största delen av landets yta upptas av öken och halvöken. I öster finns den  mytomspunna Kalahariöknen och i väster den stora Namiböknen med bland annat de berömda, rödgula sanddynerna som fotografer älskar att fånga på bild. Utefter havet finns Skelettkusten med sina spännande fartygsvrak vilka lockar både fotografer och konstnärer. Namibia, som är dubbelt så stort som Sverige till ytan, har flera olika naturtyper som exempel stora sandslätter och höga berg som ger många möjligheter till vackra landskapsbilder. Om man i de södra delarna främst njuter av landskapet är det djurlivet som fascinerar mest i Etosha National Park. Här finns 340 fågelarter och 100 olika däggdjursarter bland vilka kan nämnas elefanter, giraffer, antiloper, zebror, noshörningar, sjakaler och de stora kattdjuren som lejon, leoparder och geparder.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Fantastiska fotomöjligheter av Namibias djur och natur.
 • Safaris i vilda Etosha National Park.
 • Besök i spökstaden Kolmanskop som öknen nu tar över.
 • De ikoniska, döda träden i Deadvlei omringade av höga sanddyner.
 • Besök hos det nomadiska Himba folket.
 • Fotografera pälssälar i tusental.
 • Medverkan av Pål Hermansen under resan.
 • Föredrag och bildredigering av Pål Hermansen.

FOTOGRAF

Pål Hermansen  är en av Nordens mest framgångsrika djur- och naturfotografer och har ett stort antal internationella priser, artiklar och föreläsningar på sin meritlista. Han har gett ut inte mindre än 33 böcker och har även vunnit ett stort antal priser, bland annat BBC Wildlife Photographer of the Year två gånger och European Nature Photographer of the Year tre gånger.

palhermansen.com

DESTINATONER

För en ingående presentation av destinationerna se resesidan via datorn.

ETOSHA NATIONAL PARK 

Etosha är Namibias största och mest berömda naturreservat med ett myllrande djurliv. Av ”The big five” (dvs. elefant, lejon, leopard, noshörning och buffel) är det bara buffel som inte finns här då det är för torrt för dem.

NAMIB NAUKLUFT NATIONAL PARK

Namib Naukluft är den största parken i Afrika och den fjärde största i världen. I den östra delen hittar man bergskedjan Naukluft med sin blodröda granit, sandsten och fältspat och i väster Namib öknen som anses vara världens äldsta öken. Den mest kända delen är Sossusvlei, som innefattar de stora sanddyner som sträcker sig ända ner till havet och är Namibias största turistmål. 

SPÖKSTADEN KOLMANSKOP

1908 hittades den första diamanten i området av tyska järnvägsarbetare. De första gruvägarna byggde då bland annat staden Kolmanskop. Denna liknar en tysk småstad med sjukhus, skola, teater, bowlinghall, isfabrik, den första röntgenstationen på södra halvklotet liksom Afrikas första spårvagn. Staden övergavs 1954 och idag håller öknen på att ta över och de flesta husen fylls med sand vilket ger en lite kuslig stämning. 

QUIVER TREE FOREST OCH GIANT`S PLAYGROUND

I södra delen av Namibia ligger ett av landets två större områden med Quivertree eller Pilkogerträd. Oftast står de ensamma men just här växer de i stor grupp, vilket ger intrycket av en skog. Träden ger stora möjligheter till vackra bilder både i dagsljus och vid solens ned- och uppgång. I närheten finns också Giant´s playground, ett område med kvadratiska klippblock som formades för många miljoner år sedan och verkligen ser ut som en plats där jättar har lekt med stora byggklossar.

PROGRAM

FREDAG 30 AUGUSTI 2019

Vid ankomsten samlas vi på Windhoeks flygplats där du möts av Pål Hermansen och en färdledare från Zoom Fotoresor. Vi åker sedan till vårt hotell Windhoek Country Club Resort där det finns tid för lite avkoppling innan vi äter en gemensam välkomstmiddag. (M)

LÖRDAG 31 AUGUSTI 2019

Efter frukost beger vi oss söderut, till Keetmanshoop som ligger ca 50 mil söder om Windhoek. Keetmanshoop är en tämligen modern liten stad med ca 22 000 invånare och ligger mitt i södra Namibia. Vid ankomst till vårt hotell Central Lodge serveras lunch följt av incheckning och en stunds vila eller en egen tur i staden. Under senare delen av eftermiddagen ger vi oss i väg till Quivertree forest för att fotografera. Här kommer det att finnas många möjligheter att fånga detta unika landskap i solnedgången. Middag på hotellet. (F, L, M)

SÖNDAG 1 SEPTEMBER 2019

På morgonen åker vi tidigt tillbaka mot Quivertree Forest för att på nytt fotografera träden i ett annat ljus och kanske också få några bilder på de små, roliga klippdassar som springer mellan stenarna. Djuren är släkt med elefanter men är betydligt mindre och ser ut som en blandning av kaniner och marsvin. Efter besöket i skogen åker vi vidare till Giant´s Plauground för att vandra runt bland de annorlunda klippformationerna. Här kommer vi också att serveras en picknick lunch. Efter lunchen fortsätter vi mot Lüderitz. Vi gör ett kort stopp hos de berömda vildhästarna som tros härstamma från de hästar tyskarna hade med sig hit i början av 1900-talet. Framme i Lüderitz checkar vi in på Lüderitz Nest Hotel där vi kommer att bo i tre nätter. Under kvällen äter vi middag i hotellets restaurang. (F, L, M)

MÅNDAG 2 SEPTEMBER 2019

Idag skall vi redan i soluppgången besöka den spännande spökstaden Kolmanskop. Denna, en gång så grandiosa småstad, byggdes upp och blomstrade under diamantrushen i början av 1900 talet men ligger idag helt öde. Här tar nu öknen över och de flesta av husen är halvt sandfyllda. En minst sagt annorlunda fotomiljö där man verkligen får sätta kreativiteten på prov. Vi får också möjlighet att gå med på en guidad rundvandring under förmiddagen då man får komma in och se några mer bevarade miljöer för att få en bättre förståelse för hur livet i denna stad tedde sig i början av förra århundradet. Picknick frukost under morgonen. Transfer tillbaka till vårt hotell där vi äter en gemensam lunch och på eftermiddagen jobbar vi med bildbearbetning tillsammans med Pål. För de som vill kan vi göra ytterligare ett besök i Kolmanskop strax innan solnedgången för att komplettera våra bilder från den gamla diamantstaden. Middag på hotellet. (F, L, M)

TISDAG 3 SEPTEMBER 2019

Efter en tidig frukost bär det av mot Halifax Island. Vi åker ut med katamaran och kan nog räkna med att få sällskap av ett antal delfiner som mer än gärna hoppar i båtens vågsvall. Från 1866 var denna lilla klippiga ö under brittiskt herravälde. Man fann den intressant då ön var täckt av tjocka lager av exkrementer från pingvin, på sina ställen upp till 35 meter höga. Avföringen var in sin tur extremt effektiv som gödning och britterna utvann gödsel och jagade sälar här ända fram till 1949. Här kommer det att finnas oändligt med fotomöjligheter då vi kan skåda pingvinerna och fåglar som kronskarvar, tofstärna, roskarlar, småspov och stor flamingo. På vägen passerar vi också fyren Diaz Point, där vi kommer att kunna fotografera pälssälar. Här blåser det ofta och bakgrunden med klipporna och Atlanten som rullar in är dramatisk. Det är som upplagt för spektakulära bilder. (F, L, M)

ONSDAG 4 SEPTEMBER 2019

Idag styr vi i gryningen färden norrut mot Sossuvlei, en av Namibias absolut största fotoattraktioner. Det blir en dag med en lång transportsträcka avbruten av fotostopp i det vidsträckta landskapet. En god picknick lunch kommer att serveras under dagen. Mot slutet av resan kommer vi fram till Namib Desert Lodge som ligger vid foten av berg och sanddyner. Här kommer vi att bo under två nätter och detta är en bra utgångspunkt för att utforska området. Lodgens veranda erbjuder en vacker vy över området och framför allt över vattenhålet dit djur kommer för att dricka i den glödande solnedgången. Sitter du redo med kameran kan du  när som helst för att fånga nya motiv. (F, L, M) 

TORSDAG 5 SEPTEMBER 2019

Mycket tidigt nästa morgon startar vi vår gemensamma resa ner mot Sossusvlei och de mest berömda sanddynerna. Genom en 6 mil lång dalgång med stora dyner på båda sidorna tar vi oss nu in till den största dynen, Big Daddy, för att fånga solens strålar så tidigt som möjligt. De som vill kan vandra upp på Big Daddy och överblicka det helt fantastiska landskapet med ett flertal stora sanddyner runt omkring. Nedanför Big Daddy ligger ett av våra stora mål för dagen, Deadvlei. Det är en uttorkad sjöbotten med de berömda gamla träden som siluetter mot sanddynerna. Hit kan man gå en 1,2 km lång vandring genom sanden utan att ta den betydligt mer ansträngande promenaden över den stora dynen. Fotomöjligheterna är oändliga och vi vill vara på plats så tidigt som möjligt då värmen senare under dagen oftast blir olidlig. På väg tillbaka till hotellet kommer vi att stanna till vid flera av de andra dynerna för att få möjlighet till fina fotografier. Dune 45 är en av de mest fotograferade med sin karakteristiska form. Även här kan den som vill vandra upp på dynen för att få mer överblick över landskapet. Vid lämpligt tillfälle under dagen serveras en picknick lunch. Under eftermiddagen finns det tid för bildredigering, lite vila eller kanske ett dopp i hotellets pool innan den gemensamma middagen. När mörkret fallit finns det chans att gå ut och öva nattfotografering där du kan fånga vintergatan över det fantastiska landskapet. (F, L, M) 

FREDAG 6 SEPTEMBER 2019

Optionen morgonaktivitet: För den som vill fånga Namibia från ovan finns det en möjlighet att få se området från en varmluftsballong. I ungefär en timma svävar man ut över detta mäktiga sandhav i världens äldsta öken. Runtom är det helt tyst och i soluppgången får man uppleva det otroliga skådespelet när skuggorna släpper sitt tag över de mäktiga dynerna och solen letar sig fram. En upplevelse man kanske bara får chans till en gång i livet och som garanterar ett minneskort fyllt av fantastiska bilder. Vid landning serveras champagnefrukost, ”mitt i ingenstans”, varpå vår chaufför tar oss tillbaka till hotellet. En helt oförglömlig upplevelse. Vi tar oss under förmiddagen norrut, till Cape Cross där vi kommer att tillbringa två nätter. På vägen stannar vi bland annat till i Solitaire, en mycket liten ort mitt ute i öknen som kanske påminner om en stad ur en gammal vildavästernfilm. Här finns ett flertal gamla rostiga bilvrak utspridda som fina fotomotiv. Det blir också fler stopp under dagen för att fotografera den mäktiga naturen. När vi kommer upp till hamnstaden Walvis Bay stannar vi för att fotografera de färggranna flamingos som häckar vid havsbrynet. Härifrån fortsätter vi upp utefter kusten på saltvägar för att nå vårt hotell Cape Cross Lodge vilket är beläget i stort sett på stranden och med en fantastisk utsikt över havet. Middag på hotellet. (F, L. M)

LÖRDAG 7 SEPTEMBER 2019

Idag inleder vi med ett besök i sälreservatet vid Cape Cross. Reservatet är känt för sin stora koloni med pälssälar. Du får nu möjlighet att på nära håll fotografera och iaktta hur dessa fascinerande djur lever sitt dagliga liv; dyker efter föda, matar sina avkommor, gnabbas med varandra, plaskar runt eller bara latar sig på klipporna i solen. Brun hyena och sjakal finns det också gott om här. De har anpassat sig till livet i närheten av sälarna och patrullerar runt kolonin i jakt på döda eller skadade djur. Fågellivet kan närmast beskrivas som fruktsamt och blomstrande. Här kan man fotografera de flesta av Sydafrikas fåglar och det i överflöd. Den här sträckan av Namibias kust kallas Skelettkusten och är känd för sina mytomspunna skeppsvrak. Vraken berättar indirekt historier om tragedier och desperation och har lockat och fascinerat många lycksökare. Du kommer också att få möjlighet att se och fotografera ett av vraken. Åter på hotellet arbeta vi med bilder innan vi äter en gemensam middag. (F, L, M)

SÖNDAG 8 SEPTEMBER 2019

Efter frukost bär det av vidare norrut, till Etosha National Park. Under resan besöker vi en by där vi får träffa det traditionella Himbafolket. Himba är en nomadstam som flyttar runt i området allt efter säsong och för att boskapen skall kunna finna föda. De livnär sig främst på att föda upp får och getter. Detta folk lever ofta kvar i många av sina gamla sedvänjor och traditioner. Sin kropp smörjer de in i fett och ockra för att skydda sig mot solens starka strålar. Det är framför allt kvinnorna som sticker ut lite extra med sina vackra frisyrer med lera i den typiskt roströda färgen. Vid lunchtid når vi Okaukuejo Camp inne i nationalparken där vi kommer att tillbringa tre nätter. På hotellet ges möjlighet till lite vila, ett dopp i poolen eller varför inte besöka campens vattenhål som anses vara ett av Namibias bästa med goda sittplatser och dessutom nattbelysning. Här kan man oftast få se många olika djur inklusive noshörningar, elefanter, giraffer och lejon. Om det blir en vacker solnedgång kan du kanske också få fina bilder med djuren framför den sjunkande solen? Middag på campen. (F, L, M)

MÅNDAG 9 SEPTEMBER 2019

Nu står Namibias största och mest berömda reservat till vårt förfogande. Eftersom vi reser mot slutet av den torra säsongen kommer de konstgjorda vattenhålen att vara extremt välbesökta av djur som kommer hit för att dricka. I Etosha finner man fyra av de fem ”Big five”. Buffalo hittar du inte här då området är för torrt för dessa stora idisslare. Vi kan även få se Damara dik-dik, parkens minsta antilop, hjordar med elefanter, giraffer, zebror och black faced impala. Har vi tur kan vi se lejon och den svarta noshörningen som ibland kommer till vattenhålen för att dricka. Efter vår första förmiddags-safari serveras lunch på campen. Under eftermiddagen arbetar vi med våra bilder och tar eventuellt en promenad på egen hand till campens vattenhål. Efter middagen gör vi en nattsafari till vattenhål runt Okaukuejo. (F, L, M)

TISDAG 10 SEPTEMBER 2019

Dagen tillbringar vi på nytt i parken och vi inleder med en förmiddagssafari för att få till den där riktigt speciella bilden. Efter en dag av spanande och fotograferande av Etoshas fantastiska djurliv så beger vi oss ut i skymningen till stora spökträd för att ta kvällsbilder. Under kvällen har vi även en gemensam avslutningsmiddag i vårt camp. I samband med denna kommer Pål att utse resans bästa bild, vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets Bild 2018”. (F, L, M) 

ONSDAG 11 SEPTEMBER 2019

Tidig frukost och sedan transfer direkt till Windhoek där du tar farväl av din nya fotovänner och göra dig redo för avresan hem. (F)

BOENDE

 

För mer info klicka på hotellnamnet.

 

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 41.900:-

Priset inkluderar:

 • Alla transporter under resan.
 • Boende i dubbelrum på hotell enligt program.
 • Måltider enligt program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag). 
 • Parkavgifter.
 • Medverkan av Pål Hermansen under resan.
 • Workshops av Pål Hermansen under resan.
 • En resevärd från Zoom Fotoresor.
 • Medverkan av lokala engelsktalande guider.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar inte:

 • Flyg till Windhoek, Namibia.
 • Enkelrumstillägg: SEK 4.900:-
 • Extra valfria aktiviteter som ballongflygning.
 • Måltidsdryck.
 • Dricks till lokala guider, ca 10 USD / dag.
 • Kostnader som telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se ”Värt att veta”

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Windhoek hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46 470 466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i landskap och djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Systemkamera, vidvinkelobjektiv exempelvis 24mm eller lägre för landskap samt långa telen upp till 500 mm för safaris, teleförlängare, stativ. Om möjligt ta med en Laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Valutakurs: Rand 0,69

 

BOKNING

Du bokar resan genom klicka på knappen nedan eller ringa +46 470 466 40.

FOTOGRAF

Pål Hermansen, född i Oslo 1955, är en av Nordens mest framgångsrika djur- och naturfotografer och har ett stort antal internationella priser, artiklar och föreläsningar på sin meritlista. Han har gett ut inte mindre än 33 böcker och har även vunnit ett stort antal priser, bland annat BBC Wildlife Photographer of the Year två gånger och European Nature Photographer of the Year tre gånger.

Påls bilder har publicerats i tidningar och magasin över hela världen. Bland dessa märks National Geographic Magazine, GEO Magazine, Conde Nast Traveler, Stern, New York Times, BBC Wildlife Magazine och alla de stora engelska dagstidningarna. Dessutom har han haft mer än 45 fotoutställningar över hela världen och medverkat i Wild Wonders of Europe, ett av världens största fotoprojekt.

palhermansen.com

PÅLS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga Zooms resor medverkar alltid en känd fotograf, vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både före och under resan att få hjälp av Pål Hermansen.                 

Före: Redan innan resan har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande och dig som fotograf. Detta gör det lättare för Pål att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf utifrån dina egna förkunskaper.

Under: Under Påls ledning kommer vi att ägna mycket tid åt fotografering i fält vilket ger tid för individuella fototips och råd. Det blir även arbete med bildbearbetning samt att titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer att prata om bland annat bildkomposition och ljuset i bilderna. Pål kommer även att hålla intressanta föredrag.

DESTINATONER

ETOSHA NATIONAL PARK 

Etosha är Namibias största och mest berömda naturreservat. Då vi reser mot slutet av torrperioden kommer de konstgjorda vattenhålen att vara extremt välbesökta. I parken är det möjligt att se hjordar av springbock, zebra och oryx. Elefanter, giraffer och noshörningar är tillsammans med många andra arter inte heller ovanliga i området. Av ”The big five” (dvs. elefant, lejon, leopard, noshörning och buffel) är det bara buffel som inte finns här då det är för torrt för dem. Vi kommer att besöka ett flertal vattenhål under olika tider på dygnet för att få se så många djur som möjligt.

.

NAMIB NAUKLUFT NATIONAL PARK

Namib betyder “öppna ytor”. Namib Naukluft är den största parken i Afrika och den fjärde största i världen. Till ytan är den något större än Schweiz. I den östra delen hittar man bergskedjan Naukluft med sin blodröda granit, sandsten och fältspat. Parken innefattar även i väster delar av Namib öknen som anses vara världens äldsta öken. Den mest kända delen är Sossusvlei, som innefattar de stora sanddyner som sträcker sig ända ner till havet och är Namibias största turistmål. Dynerna stänger av floden Tsauchab vilket bland annat har skapat Deadvlei, en torr sjö med döda, förtorkade träd som tros vara upp till 800 år gamla. Bilder härifrån har blivit Namibias absolut främsta kännetecken.

SPÖKSTADEN KOLMANSKOP

1908 hittades den första diamanten i området av tyska järnvägsarbetare. Tyskarna insåg snart hur rik marken var och snabbt kom tyska gruvarbetare och annekterade området. De första gruvägarna skapade sig en enorm förmögenhet och drivna av detta byggdes bland annat staden Kolmanskop upp. Denna liknar en tysk småstad med sjukhus, skola, teater, bowlinghall, isfabrik, den första röntgenstationen på södra halvklotet liksom Afrikas första spårvagn. Efter andra världskriget började Kolmanskop tappa sin betydelse som diamantstad och många av stadens invånare följde med strömmen av människor som letade diamanter längre söderut. Staden övergavs slutgiltigt 1954. Idag håller öknen på att ta över och de flesta husen fylls med sand vilket ger en lite kuslig stämning. Ett besök med specialtillstånd i den öde staden under soluppgången ger stora möjligheter till fantastiska bilder i och runt de övergivna husen.

QUIVER TREE FOREST OCH GIANT`S PLAYGROUND

I södra delen av Namibia, vid kanten av Kalahariöknen, ligger ett av landets två större områden med Quivertree eller Pilkogerträd som de ofta kallas på svenska. Quivertree, eller på afrikaans Kokerboom, är en av de mest karakteristiska arterna i de torrare delarna av Namibia. I själva verket är det inget träd utan en Aloe planta med gaffelliknande grenar som sträcker sig mot skyn. De växer sig upp till nio meter höga och med en diameter på upp till en meter. Oftast står de ensamma men just här växer de i stor grupp, vilket ger intrycket av en skog. Grenarna är ihåliga och har använts av Sanfolket till förvaring av pilar i s.k. koger. Träden ger stora möjligheter till vackra bilder både i dagsljus och vid solens ned- och uppgång. I närheten finns också Giant´s playground, ett område med kvadratiska klippblock som formades för många miljoner år sedan och verkligen ser ut som en plats där jättar har lekt med stora byggklossar.

PROGRAM

Flyg till Windhoek på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva så har vi valt att inte inkludera denna i priset. 

FREDAG 30 AUGUSTI 2019

Vid ankomsten samlas vi på Windhoeks flygplats där du möts av Pål Hermansen och en färdledare från Zoom Fotoresor. Vi åker sedan till vårt hotell Windhoek Country Club Resort där det finns tid för lite avkoppling innan vi äter en gemensam välkomstmiddag. (M)

LÖRDAG 31 AUGUSTI 2019

Efter frukost beger vi oss söderut, till Keetmanshoop som ligger ca 50 mil från Windhoek. Keetmanshoop är en tämligen modern liten stad med ca 22 000 invånare och ligger mitt i södra Namibia. Vid ankomst till vårt hotell Central Lodge serveras lunch följt av incheckning och en stunds vila eller en egen tur i staden. Under senare delen av eftermiddagen ger vi oss i väg till Quivertree forest för att fotografera. Här kommer det att finnas många möjligheter att fånga detta unika landskap i solnedgången. Middag på hotellet. (F, L, M)

SÖNDAG 1 SEPTEMBER 2019

På morgonen åker vi tidigt tillbaka mot Quivertree Forest för att på nytt fotografera träden i ett annat ljus och kanske också få några bilder på de små, roliga klippdassar som springer mellan stenarna. Djuren är släkt med elefanter men är betydligt mindre och ser ut som en blandning av kaniner och marsvin. Efter besöket i skogen åker vi vidare till Giant´s Plauground för att vandra runt bland de annorlunda klippformationerna. Här kommer vi också att serveras en picknick lunch. Efter lunchen fortsätter vi mot Lüderitz. Vi gör ett kort stopp hos de berömda vildhästarna som tros härstamma från de hästar tyskarna hade med sig hit i början av 1900-talet. Framme i Lüderitz checkar vi in på Lüderitz Nest Hotel där vi kommer att bo i tre nätter. Under kvällen äter vi middag i hotellets restaurang. (F, L, M)

MÅNDAG 2 SEPTEMBER 2019

Idag skall vi redan i soluppgången besöka den spännande spökstaden Kolmanskop. Denna, en gång så grandiosa småstad, byggdes upp och blomstrade under diamantrushen i början av 1900 talet men ligger idag helt öde. Här tar nu öknen över och de flesta av husen är halvt sandfyllda. En minst sagt annorlunda fotomiljö där man verkligen får sätta kreativiteten på prov. Vi får också möjlighet att gå med på en guidad rundvandring under förmiddagen då man får komma in och se några mer bevarade miljöer för att få en bättre förståelse för hur livet i denna stad tedde sig i början av förra århundradet. Picknick frukost under morgonen. Transfer tillbaka till vårt hotell där vi äter en gemensam lunch och på eftermiddagen jobbar vi med bildbearbetning tillsammans med Pål. För de som vill kan vi göra ytterligare ett besök i Kolmanskop strax innan solnedgången för att komplettera våra bilder från den gamla diamantstaden. Middag på hotellet. (F, L, M)

TISDAG 3 SEPTEMBER 2019

Efter en tidig frukost bär det av mot Halifax Island. Vi åker ut med katamaran och kan nog räkna med att få sällskap av ett antal delfiner som mer än gärna hoppar i båtens vågsvall. Från 1866 var denna lilla klippiga ö under brittiskt herravälde. Man fann den intressant då ön var täckt av tjocka lager av exkrementer från pingvin, på sina ställen upp till 35 meter höga. Avföringen var in sin tur extremt effektiv som gödning och britterna utvann gödsel och jagade sälar här ända fram till 1949. Här kommer det att finnas oändligt med fotomöjligheter då vi ofta kan skåda pingvinerna och fåglar som kronskarvar, tofstärna, roskarlar, småspov och stor flamingo. På vägen passerar vi också fyren Diaz Point, där vi troligen kommer att kunna fotografera pälssälar. Här blåser det ofta och över klipporna samtidigt som Atlanten rullar in är dramatisk. Det är som upplagt för spektakulära bilder. (F, L, M)

ONSDAG 4 SEPTEMBER 2019

Idag styr vi i gryningen färden norrut mot Sossuvlei, en av Namibias absolut största fotoattraktioner. Det blir en dag med en lång transportsträcka avbruten av fotostopp i det vidsträckta landskapet. En god picknick lunch kommer att serveras under dagen. Mot slutet av resan kommer vi fram till Namib Desert Lodge som ligger vid foten av berg och sanddyner. Här kommer vi att bo under två nätter och detta är en bra utgångspunkt för att utforska området. Lodgens veranda erbjuder en vacker vy över området och framför allt över vattenhålet dit djur kommer för att dricka i den glödande solnedgången. Sitter du redo med kameran kan du när som helst få chansen att fånga nya motiv. (F, L, M) 

TORSDAG 5 SEPTEMBER 2019

Mycket tidigt nästa morgon startar vi vår gemensamma resa ner mot Sossusvlei och de mest berömda sanddynerna. Genom en 6 mil lång dalgång med stora dyner på båda sidorna tar vi oss nu in till den största dynen, Big Daddy, för att fånga solens strålar så tidigt som möjligt. De som vill kan vandra upp på Big Daddy och överblicka det helt fantastiska landskapet med ett flertal stora sanddyner runt omkring. Nedanför Big Daddy ligger ett av våra stora mål för dagen, Deadvlei. Det är en uttorkad sjöbotten med de berömda gamla träden som siluetter mot sanddynerna. Hit kan man gå en 1,2 km lång vandring genom sanden utan att ta den betydligt mer ansträngande promenaden över den stora dynen. Fotomöjligheterna är oändliga och vi vill vara på plats så tidigt som möjligt då värmen senare under dagen oftast blir olidlig. På väg tillbaka till hotellet kommer vi att stanna till vid flera av de andra dynerna för att få möjlighet till fina fotografier. Dune 45 är en av de mest fotograferade med sin karakteristiska form. Även här kan den som vill vandra upp på dynen för att få mer överblick över landskapet. Vid lämpligt tillfälle under dagen serveras en picknick lunch. Under eftermiddagen finns det tid för bildredigering, lite vila eller kanske ett dopp i hotellets pool innan den gemensamma middagen. När mörkret fallit finns möjligheten att öva nattfotografering där du kan fånga vintergatan över det fantastiska landskapet. (F, L, M) 

FREDAG 6 SEPTEMBER 2019

Optionen morgonaktivitet: För den som vill fånga Namibia från ovan finns det en möjlighet att få se området från en varmluftsballong. I ungefär en timma svävar man ut över detta mäktiga sandhav i världens äldsta öken. Runtom är det helt tyst och i soluppgången får man uppleva det otroliga skådespelet när skuggorna släpper sitt tag över de mäktiga dynerna och solen letar sig fram. En upplevelse man kanske bara får chans till en gång i livet och som garanterar ett minneskort fyllt av fantastiska bilder. Vid landning serveras champagnefrukost, ”mitt i ingenstans”, varpå vår chaufför tar oss tillbaka till hotellet. En helt oförglömlig upplevelse. Vi tar oss under förmiddagen sedan norrut, till Cape Cross där vi kommer att tillbringa två nätter. På vägen stannar vi bland annat till i Solitaire, en mycket liten ort mitt ute i öknen som kanske påminner om en stad ur en gammal vildavästernfilm. Här finns ett flertal gamla rostiga bilvrak utspridda som fina fotomotiv. Det blir också fler stopp under dagen för att fotografera den mäktiga naturen. När vi kommer upp till hamnstaden Walvis Bay stannar vi för att fotografera de färggranna flamingos som häckar vid havsbrynet. Härifrån fortsätter vi upp utefter kusten på saltvägar för att nå vårt hotell Cape Cross Lodge vilket är beläget i stort sett på stranden och med en fantastisk utsikt över havet. Middag på hotellet. (F, L. M)

LÖRDAG 7 SEPTEMBER 2019

Idag inleder vi med ett besök i sälreservatet vid Cape Cross. Reservatet är känt för sin stora koloni med pälssälar. Du får nu möjlighet att på nära håll fotografera och iaktta hur dessa fascinerande djur lever sitt dagliga liv; dyker efter föda, matar sina avkommor, gnabbas med varandra, plaskar runt eller bara latar sig på klipporna i solen. Brun hyena och sjakal finns det också gott om här. De har anpassat sig till livet i närheten av sälarna och patrullerar runt kolonin i jakt på döda eller skadade djur. Fågellivet kan närmast beskrivas som fruktsamt och blomstrande. Här kan man även fotografera många fåglarter. Den här sträckan av Namibias kust kallas Skelettkusten och är känd för sina mytomspunna skeppsvrak. Vraken berättar indirekt historier om tragedier och desperation och har lockat och fascinerat många lycksökare. Du kommer också att få möjlighet att se och fotografera ett av vraken. Åter på hotellet arbeta vi med bilder innan vi äter en gemensam middag. (F, L, M)

SÖNDAG 8 SEPTEMBER 2019

Efter frukost bär det av vidare norrut, till Etosha National Park. Under resan besöker vi en by där vi får träffa det traditionella Himbafolket. Himba är en nomadstam som flyttar runt i området allt efter säsong och för att boskapen skall kunna finna föda. De livnär sig främst på att föda upp får och getter. Detta folk lever ofta kvar i många av sina gamla sedvänjor och traditioner. Sin kropp smörjer de in i fett och ockra för att skydda sig mot solens starka strålar. Det är framför allt kvinnorna som sticker ut lite extra med sina vackra frisyrer med lera i den typiskt roströda färgen. Vid lunchtid når vi Okaukuejo Camp inne i nationalparken där vi kommer att tillbringa tre nätter. På hotellet ges möjlighet till lite vila, ett dopp i poolen eller varför inte besöka campens vattenhål som anses vara ett av Namibias bästa med goda sittplatser och dessutom nattbelysning. Här kan man oftast få se många olika djur inklusive noshörningar, elefanter, giraffer och lejon. Om det blir en vacker solnedgång kan du kanske också få fina bilder med djuren framför den sjunkande solen? Middag på campen. (F, L, M)

MÅNDAG 9 SEPTEMBER 2019

Nu står Namibias största och mest berömda reservat till vårt förfogande. Eftersom vi reser mot slutet av den torra säsongen kommer de konstgjorda vattenhålen att vara extremt välbesökta av djur som kommer hit för att dricka. I Etosha finner man fyra av de fem ”Big five”. Buffalo hittar du inte här då området är för torrt för dessa stora idisslare. Vi kan även få se Damara dik-dik, parkens minsta antilop, hjordar med elefanter, giraffer, zebror och black faced impala. Har vi tur kan vi se lejon och den svarta noshörningen som ibland kommer till vattenhålen för att dricka. Efter vår första förmiddags-safari serveras lunch på campen. Under eftermiddagen arbetar vi med våra bilder och tar eventuellt en promenad på egen hand till campens vattenhål. Efter middagen gör vi en nattsafari till vattenhål runt Okaukuejo. (F, L, M)

TISDAG 10 SEPTEMBER 2019

Dagen tillbringar vi på nytt i parken och vi inleder med en förmiddagssafari för att få till den där riktigt speciella bilden. Efter en dag av spanande och fotograferande av Etoshas fantastiska djurliv så beger vi oss ut i skymningen till stora spökträd för att ta kvällsbilder. Under kvällen har vi även en gemensam avslutningsmiddag på vår camp. I samband med denna kommer Pål att utse resans bästa bild, vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets Bild 2018”. (F, L, M) 

ONSDAG 11 SEPTEMBER 2019

Tidig frukost och sedan transfer direkt till Windhoek där du tar farväl av din nya fotovänner och göra dig redo för avresan hem. (F)

BOENDE

WINDHOEK COUNTRY CLUB REOSRT ****+

Windhoek Hotel and Country Club är ett mycket bra förstaklasshotell som vänder sig både till turister och affärsresenärer. Hotellet inrymmer 144 dubbelrum och sju sviter, fördelade över två våningar och alla är utrustade med badrum, aircondition, minibar, te/kaffekokare, telefon, hårtork, TV och balkong. Restaurangen serverar bra mat med inspiration från det franska köket. Här finns också en orientalisk restaurang och en Jazz Lounge såväl som Wi-Fi.

Läs mer

CENTRAL LODGE***+

Central Lodge har 27 rymliga gästrum som är placerade runtom innergården. Rummen har tillhörande badrum och är utrustade med bl.a. aircondition, telefon, TV och kaffe/tekokare. Servicen är personlig och a-la-carte restaurangen håller bra klass. På hotellet finns både swimmingpool, en trevlig uteplats med fontän och palmträd samt konferensmöjligheter. Det är ett populärt hotell för både turister och affärsresenärer.

Läs mer

LÜDERITZ NEST HOTEL****

Lüderitz Nest Hotel har ett superbt läge på klipporna framför havet med vacker utsikt. Alldeles framför hotellet finns en privat strand. Här finns också en pool med solsängar och parasoll, allt omgivet av en grönskande trädgård. Restaurangen serverar internationell och sydafrikansk mat, ackompanjerat av lokala specialiteter. Samtliga rum har havsutsikt och är utrustade med aircondition, telefon, laptop-safe, vattenkokare, TV med satellitkanaler. Rummen renoverades 2017. Hotellet har gratis WiFi.

Läs mer

NAMIB DESSERT LODGE***+

Lodgen ligger precis vid foten av röda sandstensdyner och med hänförande utsikt över öknen. Här finns en stor veranda där gästerna kan slå sig ner och njuta av den vackra vyn. Hotellet har 65 rum med eget badrum och är utrustade med vattenkokare, värdeskåp, luftkonditionering/värme och myggnät. Det finns en a-la carte/buffet restaurang, bar, två pooler med solsängar, gratis WiFi, trädgård med palmer samt liten presentbutik.

Läs mer

 

CAPE CROSS LODGE***

Lodgen är ensligt belägen invid havet, endast ett par kilometer från Cape Cross Seal Reserve, världens största fortplantningsområde för pälssälar. Läget vid “skelettkusten” är perfekt. Anläggningen har stora glaspartier mot havet, vilket gör att ljus och utsikt maximeras. På Cape Cross Lodge finns 18 rum, samtliga med havsutsikt. Rummen på andra våningen har balkong och de på marknivå har direkt nedgång till stranden utanför. De tillhörande badrummen är stora och luftiga. Lodgens restaurang erbjuder fisk, skaldjur samt vilt och middagen serveras ofta invid den sprakande, öppna brasan i restaurangen.

Läs mer

OKAUKUEJO CAMP***+

Okaukuejo Camp byggdes 1957 och har renoverats successivt utan att för den skull förlora sin atmosfär. I campen finns 104 lodger i olika storlekar samt 26 tält. Lodgerna ligger spridda över området och alla erbjuder olika upplevelser. De flesta är i två våningar och alla har eget badrum. Flertalet har också balkong, sittavdelning och en liten terrass, kyl samt kaffe/tekokare. Hotellets restaurang erbjuder goda måltider och i hotellets pool kan man svalka sig under varma dagar. Campen har ett fantastiskt vattenhål med goda möjligheter att se de vilda djuren. På natten är vattenhålet belyst.

Läs mer

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en mycket välkänd och meriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 41.900:-

Priset inkluderar:

 • Transport till och från flygplats.
 • Alla jeep, båt och busstransporter under resan.
 • Boende i del i dubbelrum på hotell enligt program.
 • Måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Parkavgifter.
 • Medverkan av Pål Hermansen under resan.
 • Workshops av Pål Hermansen under resan.
 • Medverkan av en färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Medverkan av lokala engelsktalande guider.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar inte:

 • Flyg till Windhoek, Namibia.
 • Enkelrumstillägg: SEK 4.900:-
 • Extra valfria aktiviteter som ballongflygning.
 • Måltidsdryck.
 • Dricks till lokala guider, ca 10 USD / dag.
 • Kostnader av personlig karaktär som telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se ”Värt att veta”

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Windhoek hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46 470 466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i landskap och djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Systemkamera, vidvinkelobjektiv exempelvis 24mm eller lägre för landskap samt långa telen upp till 500 mm för safaris, teleförlängare, stativ. Om möjligt ta med en Laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Valutakurs: Sydafrikanska rand 0,69

 

BOKNING

Du bokar resan genom klicka på knappen nedan eller ringa +46 470 466 40.