ÖLANDS TROLLSKOG OCH RAUKAR

Öland • 30 augusti – 1 september 2019

Utveckla ditt kreativa fotograferande på norra Öland och dess mycket varierande landskap detta under ledning av den kände landskapsfotografen Serkan Günes.

 

Under en helg får du möjligheten att utveckla ditt kreativa fotograferande i Ölands fascinerande natur och landskap där mäktiga raukar till sagolika skogar och vackra stränder sätter ditt bildseende på prov. Vi kommer under workshopen att fotografera de fascinerande raukarna vid Byrum och utforska den vackra trollskogen på Ölands norra udde. Under hela helgen finns Serkan med för att på bästa sätt hjälpa dig att utvecklas som landskapsfotograf med personlig handledning, utmanade fotouppgifter och inspirerande föredrag.

Resans höjdpunkter:

 • Norra Ölands varierade landskap.
 • Trollskogens naturreservat.
 • Förlist skeppsvrak på Ölands norra kust.
 • Raukar och mäktiga stenformationer.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela workshopen.
 • Inspirerande fotouppgifter, föredrag och fotohandledning av Serkan Günes.
 • Få dina bilder utvärderade med konstruktiv kritik.

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul, flyttade till Stockholm år 2000 men är sedan 2015 Gällivare-bo. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap, stort som smått. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han blev även utnämnd till ”Årets Naturfotograf 2009” av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes har lett workshops i både Afrika, Europa och Arktis. 

Mer information www.serkangunes.com

SERKANS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra workshops medverkar alltid en känd och kunnig fotograf, vars uppgift är att agera fotovärd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna workshop medverkar landskapsfotografen Serkan Günes.

Före: Vi ser gärna att du, tillsammans med en porträttbild, skickar in 2-3 bilder som representerar dig och ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Serkan att redan från början anpassa handledningen och råden till dig, så att du på bästa sätt och utefter dina förutsättningar kan utvecklas som fotograf.

Under: Under Serkans ledning kommer vi att vandra runt i de vackra omgivningarna på norra Öland och dokumentera dess spektakulära natur, samtidigt som Serkan ger individuella fototips och råd. Vi kommer även att arbeta med efterbehandling, samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer att diskutera allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Serkan kommer också att hålla föredrag. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Serkan, där du har chansen att ta upp dina frågor, eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

NÅGRA AV PLATSERNA VI BESÖKER 

TROLLSKOGEN

På Ölands nordligaste udde ligger Trollskogens naturreservat. Området som är ett av Ölands mest fascinerade naturområden och stoltserar med en varierad natur med allt från vindpinade tallar och torrängar till klapperstens täckta stränder och hundraåriga ekar. En ur fotosynvinkel spännande detalj är Trollskogens slingrande enar vilka är som gjorda för kreativ fotografering. I området finns också en rik historia med både gravar från järnåldern och ett förlist skepp som idag ligger upp spolat på stranden.

BYRUMS RAUKAR

På Ölands norra västsida ligger Ölands mest kända raukområde och utmed de cirka 600 meter långa kuststräckan reser sig 120 raukar med olika storlek och formation. De fascinerande raukarna har bildats när vågorna från havet under miljontals år har eroderat bort lager efter lager av lösare kalksten. Området är rikt på fossil av urtidsdjur som sjunkit till botten, bäddats in i sediment och under en lång tid pressats samman till berg som bevarat djurets form.

NEPTUNI ÅKRAR

Strax norr om Byxelkrok hittar ligger Neptuni åkrar och utgörs av en mycket varierande kustremsa med allt från långa stenstränder och klippformationer till reven med sina platta och med alger bevuxna stenformationerna och områden med stora stenar. Allt detta gör området till ett kreativt fotoparadis för landskapsfotografer.

PROGRAM

Resa till Byxelkrok på Öland på egen hand. Då många föredrar att boka sina resor själva har vi valt att ej inkludera transport i priset. Antingen åker du bil, eller tar tåg/flyg till Kalmar och därifrån buss till Byxelkrok.

OBS! Beroende på rådande väderleksförhållande kan dags-programmet komma att kastas om allt för att optimera fotomöjligheterna.

FREDAG 30 AUGUSTI 2019

Samling på eftermiddagen på Kvarngården i Byxelkrok där vi möts av Serkan Günes och en värd från Zoom Fotoresor. Vi inleder våra dagar tillsammans med kaffe och frallor följ av ett inspirerande föreläsning av Serkan där han berättar om vad grundpelarna inom landskapsfotografering och vad vi kan förvänta oss av workshopen och dess fotomöjligheter.

Fyllda med inspiration beger vi oss ut till Byrums Raukar. Med utsikt mot den mytomspunna ön Blå Jungfrun vandrar vi på längs havsbandet och fotograferar de fascinerade stenformationerna som formats av att havets rörelse i miljontals år har slipat och nött ner kalkstenen. Bildmöjligheterna bland de mäktiga raukarna är många och det mjuka kvällsljuset förgyller våra bilder oavsett om vi fotograferar de stora klipporna eller sten ”skivorna” som formats i vattnet och ger möjlighet till kreativa exponeringar med långa slutartider. Under kvällens fotosession får vi möjlighet att i praktiken testa det som Serkan lärde ut under föreläsningen och när vi kommer tillbaka till hotellet är det dags middag. Kvällen avslutas med att på egenhand jobba med dagens bildskörd och få tips av Serkan på hur du får ut det mest av dina bilder i redigeringsprogrammet. (M)

LÖRDAG 31 AUGUSTI 2019

Efter en tidig frukost är det dags att fånga det mjuka morgonljuset vid Ölands nordöstra udde och Trollskogens naturreservat. Innan vi börjar utforska de trolska omgivningarna att kommer Serkan att ge ett antal uppgifter för att utmana vårt kreativa tänkande och utveckla vårt fotograferande. När vi vandrar omkring bland vindpinade tallar, gamla ekar och skeppsvrak i den sagolika skogen är det bara kreativiteten som sätter gränserna för vårt bildskapande. Murgrönan i skogen förstärker det trolska och mystiska i omgivningarna runt omkring oss. Motiven i området är många och av varierande storlek så möjligheten till kreativa bilder finns där. Under våra sessioner ute i fält kommer Serkan att spendera mycket tid med personlig coachning men vi kommer även att ha ett par gemensamma träffar där Serkan mer praktiskt visar hur man får ut det mesta av miljöerna och landskapet.

Åter på hotellet finns det tid att på egen hand gå igenom morgonens bilder följt en lunch och lite bildredigering. I samband med detta berättar Serkan om hur han jobbar med sina bilder i Lightroom. Sent på eftermiddagen är det tid för dagens andra fotosession när beger oss till stränderna vid Neptuni åkrar strax norr om Byxelkrok med att fotografera det intressanta kustlandskapet. Bland de många stenar och klippformationer som dominerar omgivningarna finns det stora möjligheter för den som vill fånga det lilla landskapet. Precis som tidigare finns Serkan hela tiden med för att du ska få ut det mesta av din fotografering genom personlig handledning, tips och råd.

Efter en välsmakande middag finns tid att på egen hand ladda in och gå igenom dagens bildskörd innan får var och en visa upp resultatet från dagens uppgift. Serkan kommer att kommentera bilderna samt ge konstruktiv och utvecklande bildkritik. (F, L, M)

SÖNDAG 1 SEPTEMBER 2019

Ett av de mer fascinerade motiven på norra Öland är skeppsvraket från skonaren Swiks som förliste vintern 1926 i det grunda vattnet utanför trollskogen och idag ligger kvar på stranden strax innanför förlisningsplatsen. Vi kommer att ägna de tidiga morgontimmarna när ljuset är som bäst till att dokumentera detta vrak.
Med fyllda minneskort återvänder vi till hotellet och våra datorer för att redigera och välja ut våra bästa bilder från helgen som Serkan efter lunch kommer att bedöma för att sedan utse ”Workshopens bild” som går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2019”. (F, L)

INKVARTERING

För mer info klicka på hotellnamnet.

BOENDE

Kvarngården**+

Kvarngården är en stugby belägen precis på infarten till Byxelkrok. Anläggningen har både nyrenoverade dubbelrum och stugor, alla med dusch och toalett. I Kvarngårdens restaurang och servering finns det även en bar, samlingsrum med brasa samt bra konferensmöjligheter.

Läs mer

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en proffesionell och meriterad fotograf för att hjälpa dig utveckla ditt fotografernade.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 6.350:-

Priset inkluderar:

 • Boende med del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Serkan Günes under hela workshopen.
 • Föredrag och bildredigering under ledning av Serkan Günes.
 • En resevärd från Zoom Fotoresor som medverkar under workshopen.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Reseinformation innan workshopen.

 

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Öland
 • Enkelrumstillägg SEK 1.200:- (Finns endast ett fåtal enkelrum)
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. 
 • För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Transport till Byxelkrok på Öland sker på egen hand. Transport till och från hotellet under workshopen sker med egna bilar eller via samåkning. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 om du har frågor kring transporten.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i landskapsfotografering.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom samt en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen och en matsäck.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Serkan Günes, Hans Elmqvist