ÖVERGIVNA PLATSER

Sverige • 3-6 oktober 2019

Runt om i Sverige finns fabriker, gruvor och gårdar som tidigare sjöd av liv. Nu ligger de övergivna, öde och andas en epok som flytt. Du får nu en unik möjlighet att följa med fotografen Mikael Gustafsson och dokumentera ett antal övergivna platser.

Om vi hade gjort en tidsresa i Sverige 70-100 år tillbaka i tiden så hade mycket sett annorlunda ut. Landsbygden var fylld med folk. Fabriker, gruvor, gårdar och stugor var fulla av aktivitet. Idag står många av dessa platser öde och förfaller sakta. Dock erbjuder de fina fotomotiv. Genom kreativitet, utnyttjande av det naturliga ljuset i kombination med ljussättning samt med motiv som andas förfall, ges du nu möjligheten att på ett annorlunda sätt dokumentera ett antal övergivna platser. Detta gör vi genom att besöka fotografen Mikael Gustafssons favoritplatser. Under hans ledning kommer vi under workshopen att ges möjlighet att dokumentera en del av Sveriges historia. Ta därför chansen och följ med på denna mycket annorlunda workshop medan övergivna platser av detta slag fortfarande finns.

Workshopens höjdpunkter:

 • Övergivna platser som verkligen inspirerar till bildskapande.
 • Ljussättning av motiv och miljöer.
 • Fotografering på platser som inte är öppna för allmänheten.
 • Fotografera övergivna platser i vackra höstfärger.
 • Sakkunnig ledning av fotografen Mikael Gustafsson.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson.

FOTOGRAF

Mikael Gustafsson är född 1968 i Skene, Västergötland, men bor sedan 1998 i Skåne. Mikael är en fotograf med ett brett kunskapsområde. 1999 valdes han in i den prestigefyllda föreningen Naturfotograferna/N där han bland annat suttit åtta år i föreningens styrelse. Förutom att jobba med egna fotoprojekt, böcker och föreläsningar jobbar han även som gymnasielärare i foto där han utbildar ungdomar i både fototeknik och bildredigering. 2011 gjorde han bildverket ”Upplev Sveriges natur” (text Dick Harrison) och 2014 ”Upplev Sveriges natur” (text Martin Emtenäs). Böckerna har sålt i mer än 100 000 ex, vilket gör Mikael till en av Sveriges mest publicerade fotografer. Mikaels motivområden är vitt skilda;  från storslagna landskap till macro-stacking av små lavar och insekter. Han har ofta fått artiklar publicerade i bl.a. Året Runt, Tidningen Vi, Ica Kuriren, Land mm.

http://www.skogsfru.se

MIKAELS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra resor medverkar alltid en välkänd och duktig fotograf, vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Mikael Gustafsson. Under hans ledning kommer vi att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidder, olika tekniker för växtfoto mm. Mikael kommer också att hålla föredrag samt ge individuella fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Mikael där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera. Mikael är mycket duktig i bildredigering och kan visa dig mer om t.ex. bildspelsproduktion, stacking av bilder och HDR.

PLATSER VI BESÖKER

Under workshopen kommer vi att fotografera platser, byggnader, gruvor och fabriker som en gång sjöd av liv men som idag står öde och förfaller. Bland platserna vi kommer att dokumentera finns en övergiven, underjordisk gruva samt ett övergivet dagbrott som vilar i törnrosasömn. Dagbrottet är sedan 110 år inklätt i en John Bauer-liknande mossig granskog. Vi kommer även att fotografera flera ödehus samt fabriker där tiden har stått stilla sedan portarna slog igen och de sista arbetarna gick hem. För att än mer fånga forna tider kommer vi även att dokumentera en bilskrot mitt inne i skogen i södra Småland. Här kommer vi att kunna fotografera mer än 100 bilvrak från olika tidsepokrar och i olika stadier av förfall.  Slutligen besöker vi ett övergivet bergrum med mycket rost och kvarlämnat material.

PROGRAM

Transport till Olofström i Blekinge på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Om du vill anlända redan dagen innan hjälper vi gärna till med att boka hotellrum.
 
TORSDAG 3 OKTOBER 2019

På eftermiddagen samlas vi på hotell Villa Liljenborg i Olofström. Här möts du av Mikael Gustafsson och en representant från Zoom Fotoresor. Mikael kommer att ge lite generella fototips samt gå igenom vad man ska tänka på vid fotograferingen. Fyllda med tips och inspiration ger vi oss under Mikaels ledning ut i fält för att plåta ett öde hus. I det mjuka kvällsljuset får vi möjlighet att ta både miljöbilder på huset i den vildvuxna vegetationen och intressanta detaljbilder på söndriga fönsterkarmar och dörrar. När mörkret faller ljussätter vi huset och tar spöklika bilder i de övergivna omgivningarna. Tillbaka på hotellet äter vi middag innan det är dags att gå igenom dagens bildskörd och jobba med bildbearbetning. (M)

FREDAG 4 OKTOBER 2019

Under dagen kommer vi att fotografera allt från en nedlagd gruva och ett bergrum till en övergiven fabrik. Gruvan är från 1600-talet och har stått öde i snart 100 år. Här kommer vi bland annat att jobba med att belysa gruvgångarna med egna lampor för att få fram annorlunda ljussättning och motiv. Bergrummet som användes som uppställningsplats för lokomotiv är en riktig höjdare med mycket skrot, järnvägsräls och gamla el aggregat och annan teknisk utrustning på väggarna. Vi kommer även att fotografera en nedlagd möbelfabrik som står som ett minne över en tidigare blomstrande industri. Under kvällen kommer vi, förutom att jobba med bildbearbetning, även att ha en bildutvärdering. Under Mikaels ledning utvärderar och diskuterar vi vandras bilder gemensamt. (F, L, M)

LÖRDAG 5 OKTOBER 2019

Efter frukost och en inspirerande bildvisning där Mikael visar vad vi kan förvänta oss av dagens fotografering så beger vi oss in i de småländska skogarna till en bilskrot och en övergiven industri.  Med över 100 bilvrak i olika stadier av förfall är fotomöjligheterna och motiven många. Med gott om detaljer som tändstift, krom, rattar osv är det bara kreativiteten som sätter gränserna för vårt bildskapande. En övergiven verkstad och ödehus som sakta håller på att försvinna in i den frodiga vegetationen av rosor, spireor och vildvin, bjuder den småländska landsbygden på mängder av fotomotiv. I ödehuset som helt håller på att förfalla finns det gott om spännande motiv som gamla kläder, trasiga gardiner, skivspelare mm som sätter kreativiteten på prov. Tillbaka på hotellet äter vi en gemensam middag innan vi jobbar med våra bilder. Under kvällens bildredigering finns Mikael, precis som tidigare kvällar, till hands för att visa hur du får ut det mesta av dina bilder från redigeringsprogrammet. (F, L, M)

SÖNDAG 6 OKTOBER 2019

Efter frukost jobbar vi med bildbearbetning följt av en genomgång. Efter lunch finns det möjlighet för var och en att lämna in sina två bästa bilder till Mikael. Han kommer sedan att bedöma bilderna för att slutligen utse ”workshopens bild”, som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets bild 2019”. (F, L)

BOENDE

VILLA LILJENBORG***

Belägen i en trivsam och lugn miljö vid den vackra Holjeån i Jämshög i Blekinge ligger Villa Liljenborg.  Detta mycket trevlig bed & breakfasthotell har 12 rum med egen toalett, kabel TV ochWi-Fi. Dusch finns i korridoren. I Villa Liljenborgs nyrenoverade sal där gammalt möter nytt serveras frukostbuffé och på det närbelägna Jämshögs Gästgivaregård serveras middag.

Läs mer

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 5 455:-


Priset inkluderar:

 • Fyra dagars workshop i övergivna platser-fotografering.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av fotografen Mikael Gustafsson under workshopen.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson under workshopen.
 • Praktisk reseinformation innan workshopen.
 • Moms och hotellskatt.

 

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Olfström.
 • Enkelrumstillägg. SEK 1 400:-  
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.

 

TRANSPORT

Transport till Olofström sker på egen hand. Om du/ni önskar hjälp med er transportbokning hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i kultur-, street- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Det kan vara bra med ett trebensstativ (vid ljussättning av gruvor/hus) samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen, matsäck och lite extrakläder. Gärna stövlar.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Mikael Gustavsson

Runt om i Sverige finns fabriker, gruvor och gårdar som tidigare sjöd av liv. Nu ligger de övergivna, öde och andas en epok som flytt. Du får nu en unik möjlighet att följa med fotografen Mikael Gustafsson och dokumentera ett antal övergivna platser.

Om vi hade gjort en tidsresa i Sverige 70-100 år tillbaka i tiden så hade mycket sett annorlunda ut. Landsbygden var fylld med folk. Fabriker, gruvor, gårdar och stugor var fulla av aktivitet. Idag står många av dessa platser öde och förfaller sakta. Dock erbjuder de fina fotomotiv. Genom kreativitet, utnyttjande av det naturliga ljuset i kombination med ljussättning samt med motiv som andas förfall, ges du nu möjligheten att på ett annorlunda sätt dokumentera ett antal övergivna platser. Detta gör vi genom att besöka fotografen Mikael Gustafssons favoritplatser. Under hans ledning kommer vi under workshopen att ges möjlighet att dokumentera en del av Sveriges historia. Ta därför chansen och följ med på denna mycket annorlunda workshop medan övergivna platser av detta slag fortfarande finns.

Workshopens höjdpunkter:

 • Övergivna platser i olika miljöer som verkligen inspirerar till bildskapande.
 • Ljussättning av motiv och miljöer.
 • Fotografering på platser som normalt inte är öppna för allmänheten.
 • Fotografera övergivna platser i vackra höstfärger.
 • Sakkunnig ledning av fotografen Mikael Gustafsson.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson.

FOTOGRAF

Mikael Gustafsson är född 1968 i Skene, Västergötland, men bor sedan 1998 i Skåne. Mikael är en fotograf med ett brett kunskapsområde. 1999 valdes han in i den prestigefyllda föreningen Naturfotograferna/N där han bland annat suttit åtta år i föreningens styrelse. Förutom att jobba med egna fotoprojekt, böcker och föreläsningar jobbar han även som gymnasielärare i foto där han utbildar ungdomar i både fototeknik och bildredigering. 2011 gjorde han bildverket ”Upplev Sveriges natur” (text Dick Harrison) och 2014 ”Upplev Sveriges natur” (text Martin Emtenäs). Böckerna har sålt i mer än 100 000 ex, vilket gör Mikael till en av Sveriges mest publicerade fotografer. Mikaels motivområden är vitt skilda;  från storslagna landskap till macro-stacking av små lavar och insekter. Han har ofta fått artiklar publicerade i bl.a. Året Runt, Tidningen Vi, Ica Kuriren, Land mm.

http://www.skogsfru.se

MIKAELS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra resor medverkar alltid en välkänd och duktig fotograf, vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Mikael Gustafsson. Under hans ledning kommer vi att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer även att prata om allt från kamerateknik, brännvidder, olika tekniker för växtfoto mm. Mikael kommer också att hålla föredrag samt ge individuella fototips och råd i samband med att vi är ute och fotograferar. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Mikael där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera. Mikael är mycket duktig i bildredigering och kan visa dig mer om t.ex. bildspelsproduktion, stacking av bilder och HDR.

PLATSER VI BESÖKER

Under workshopen kommer vi att fotografera platser, byggnader, gruvor och fabriker som en gång sjöd av liv men som idag står öde och förfaller. Bland platserna vi kommer att dokumentera finns en övergiven, underjordisk gruva samt ett övergivet dagbrott som vilar i törnrosasömn. Dagbrottet är sedan 110 år inklätt i en John Bauer-liknande mossig granskog. Vi kommer även att fotografera flera ödehus samt fabriker där tiden har stått stilla sedan portarna slog igen och de sista arbetarna gick hem. För att än mer fånga forna tider kommer vi även att dokumentera en bilskrot mitt inne i skogen i södra Småland. Här kommer vi att kunna fotografera mer än 100 bilvrak från olika tidsepokrar och i olika stadier av förfall.  Slutligen besöker vi ett övergivet bergrum med mycket rost och kvarlämnat material.

PROGRAM

Transport till Olofström i Blekinge på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Om du vill anlända redan dagen innan hjälper vi gärna till med att boka hotellrum.

TORSDAG 3 OKTOBER 2019

På eftermiddagen samlas vi på hotell Villa Liljenborg i Olofström. Här möts du av Mikael Gustafsson och en representant från Zoom Fotoresor. Mikael kommer att ge lite generella fototips samt gå igenom vad man ska tänka på vid fotograferingen. Fyllda med tips och inspiration ger vi oss under Mikaels ledning ut i fält för att plåta ett öde hus. I det mjuka kvällsljuset får vi möjlighet att ta både miljöbilder på huset i den vildvuxna vegetationen och intressanta detaljbilder på söndriga fönsterkarmar och dörrar. När mörkret faller ljussätter vi huset och tar spöklika bilder i de övergivna omgivningarna. Tillbaka på hotellet äter vi middag innan det är dags att gå igenom dagens bildskörd och jobba med bildbearbetning. (M)

FREDAG 4 OKTOBER 2019

Under dagen kommer vi att fotografera allt från en nedlagd gruva och ett bergrum till en övergiven fabrik. Gruvan är från 1600-talet och har stått öde i snart 100 år. Här kommer vi bland annat att jobba med att belysa gruvgångarna med egna lampor för att få fram annorlunda ljussättning och motiv. Bergrummet som användes som uppställningsplats för lokomotiv är en riktig höjdare med mycket skrot, järnvägsräls och gamla el aggregat och annan teknisk utrustning på väggarna. Vi kommer även att fotografera en nedlagd möbelfabrik som står som ett minne över en tidigare blomstrande industri. Under kvällen kommer vi, förutom att jobba med bildbearbetning, även att ha en bildutvärdering. Under Mikaels ledning utvärderar och diskuterar vi vandras bilder gemensamt. (F, L, M)

LÖRDAG 5 OKTOBER 2019

Efter frukost och en inspirerande bildvisning där Mikael visar vad vi kan förvänta oss av dagens fotografering så beger vi oss in i de småländska skogarna till en bilskrot och en övergiven industri.  Med över 100 bilvrak i olika stadier av förfall är fotomöjligheterna och motiven många. Med gott om detaljer som tändstift, krom, rattar osv är det bara kreativiteten som sätter gränserna för vårt bildskapande. En övergiven verkstad och ödehus som sakta håller på att försvinna in i den frodiga vegetationen av rosor, spireor och vildvin, bjuder den småländska landsbygden på mängder av fotomotiv. I ödehuset som helt håller på att förfalla finns det gott om spännande motiv som gamla kläder, trasiga gardiner, skivspelare mm som sätter kreativiteten på prov. Tillbaka på hotellet äter vi en gemensam middag innan vi jobbar med våra bilder. Under kvällens bildredigering finns Mikael, precis som tidigare kvällar, till hands för att visa hur du får ut det mesta av dina bilder från redigeringsprogrammet. (F, L, M)

SÖNDAG 6 OKTOBER 2019

Efter frukost jobbar vi med bildbearbetning följt av en genomgång. Efter lunch finns det möjlighet för var och en att lämna in sina två bästa bilder till Mikael. Han kommer sedan att bedöma bilderna för att slutligen utse ”workshopens bild”, som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets bild 2019”. (F, L)

BOENDE

För mer info klicka på hotellnamnet.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 5 455:-


Priset inkluderar:

 • Fyra dagars workshop i övergivna platser-fotografering.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av fotografen Mikael Gustafsson under workshopen.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson under workshopen.
 • Praktisk reseinformation innan workshopen.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Olfström.
 • Enkelrumstillägg SEK 1 400:-  
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.

TRANSPORT

Transport till Olofström sker på egen hand. Om du/ni önskar hjälp med er transportbokning hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i kultur-, street- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Det kan vara bra med ett trebensstativ (vid ljussättning av gruvor/hus) samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom. Du behöver även en fotoväska som klarar av både kamerautrustningen, matsäck och lite extrakläder. Gärna stövlar.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Mikael Gustafsson