RUNDE -
LUNNEFÅGELNS Ö

Norge 13-16 juni 2019

Fotografera Rundes fascinerande fågelliv med bland annat Lunnefågeln och Havsörn under ledning av naturfotografen Roger Brendhagen.

På fågelberget Runde är fåglarna och naturen ständigt närvarande och fotomöjligheterna för den fågelintresserade är nästintill oändliga. Havssulor, Stormfåglar, Havsörn och den omtalande Lunnefågeln är bara några av alla de arter som du kan fotografera här. Ta därför chansen och följ med den kände naturfotografen och Nikon ambassadören Roger Brendhagen till Norges kanske mest kända och största häckningsplats för sjöfågel. Under våra dagar tillsammans kommer Roger att ge fotohandledning, ge bildkritik och hålla inspirerande föredrag, allt för att du ska utveckla ditt fotograferande och bli en bättre fågelfotograf.

Workshopens höjdpunkter:

 • Hundratusentals häckande fåglar.
 • Plåta Lunnefåglar på nära håll.
 • Goda möjligheter att fotografera havsörn.
 • Fotografera Stormfågel, Havssulor och Toppskarvar.
 • Fågelberget Runde med sina dramatiska klippor.
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Fotohandledning och workshops med Roger Brendhagen.

FOTOGRAF

Roger Brendhagen föddes i Oslo men bor idag i svenska Filipstad. Roger har de senaste 15 åren arbetat som fotograf på heltid, efter att i fem år ha arbetat som journalist. Med över 250 resdagar om året har Roger hela världen som sin arbetsplats och han har fotograferat i allt från Mongoliet till Indien och Afrika. Sedan 10 år tillbaka är han en av Nikons ambassadörer och är ofta anlitad som föreläsare. Roger är medlem i Norske Naturfotografer/NN.

Han är också mycket uppskattad för sina workshops och fotoresor. Roger har lett fotoresor runt om i världen, bland annat till Sri Lanka, Mongoliet och Indien. Under sina workshops på Dovrefjell har Roger genom åren välkomnat över 700 deltagare.

https://brendhagen.com/

ROGERS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra workshops medverkar alltid en känd och kunnig fotograf, vars uppgift är att agera fotovärd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både före och under resan att få hjälp av Roger Brendhagen.

FÖRE. Vi ser gärna att du, tillsammans med en porträttbild, skickar in 3 till 5 bilder som representerar dig och ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Roger att redan från början anpassa handledningen och råden till dig, så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf, allt utefter dina förutsättningar.

UNDER. Under Rogers ledning kommer vi under resan att ägna mycket tid åt fotografering i fält. Detta ger mycket tid för individuella fototips och råd eller kanske få hjälp med någon inställning på kameran. Under workshopen kommer vi även att arbeta mycket med bildkomposition samt gå igenom och utvärdera varandras bilder. Roger kommer även att hålla inspirerande föredrag för att ge idéer till fotograferandet. Vi kommer också att jobba med bildbearbetning av våra bilder.

RUNDE

Den lilla norska ön Runde, sydväst om Ålesund, har blott 150 invånare. Men så mellan februari och augusti varje år invaderas ön av runt en halv miljon fåglar som kommer hit för att häcka. Och med detta såklart en hel del turister.
Ungefär 80 arter har häckat här och mer än 230 arter har observerats. Runde är ett av Skandinaviens sydligast belägna fågelberg. Förutom alla de häckande fåglarna är det också en grön, fantastiskt vacker ö där det också växer mängder med orkidéer. Även en del däggdjur lever här såsom kronhjort, igelkott och i havet tumlare och grå knubbsäl. På Runde är fotomöjligheterna för den fågelintresserade nästintill oändliga.

Lunnefågeln, med sin karakteristiska mörkt blågrå, triangelformade fläck över ögat och som tillsammans med det längre strecket bakom ögat ger fågeln en uppsyn av en ledset sminkad clown, är tveklöst öns huvudattraktion. Då Lunnefågeln häckar på gräsbevuxna, branta sluttningar på öar och vid klippiga kuststräckor och då den gärna placerar sina bon i jordhålor i gångar och i små hål i stenrösen intill kustklippor är Runde idealet för fågeln.

Runt om ön finns också andra fågelarter såsom stormfågel, havssulor, toppskarvar, tretåiga måsar, tordmular, tobisgrisslor, sillgrisslor, tobisgrissla, sjöorre, havsörn, pilgrimsfalk, storspov och storlabb. På grund av sin känsliga natur så är ön skyddat område.
Förutom att locka till sig fågelentusiaster så kommer också många turister till Runde för att fiska och framför allt för att dyka. För dykare är området lite mytomspunnet då man, i det holländska skeppsvraket som förliste här 1725, har hittat guld.

PROGRAM

Transport till Runde sker på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi naturligtvis till. 

OBS! Beroende på rådande väderleksförhållanden kan programmet komma att kastas om, allt för att maximera fotomöjligheterna.

TORSDAG 13 JUNI 2019

Under eftermiddagen samlas vi på Goksøyr Camp på Runde, där vi möts av Roger Brendhagen, tillsammans med en resevärd från Zoom fotoresor. Efter en introduktion av Roger och en lättare måltid är det dags att möta öns fascinerande djurliv. Från campingen vandrar vi, längs branta klippor som stupar rakt ner i havet, mot fågelberget. Men trots de dramatiska omgivningarna är vägen upp till fåglarna relativt enkel. Under vår första kväll i dessa fågelrika omgivningar får vi möjlighet att på nära håll plåta den omtalade Lunnefågeln och vi kan med lite tur komma mycket nära. Efter att vi sakta sett solen gå ner över det omgivande landskapet återvänder vi till campingen där Roger kommer att visa hur du får ut det mesta av dina bilder i redigeringsprogrammet. (Enklare måltid vid ankomst, M)

FREDAG 14 JUNI 2019

Idag startar vi tidigt och fokuserar återigen på det rika fågellivet som finns runt omkring oss. Men när solen börjar gå upp får vi också möjlighet att plåta det dramatiska landskapet i det mjuka morgonljuset. Efter en morgon fylld med fotomöjligheter äter vi gemensam frukost. Härefter är det dags för ett inspirerande föredrag från Roger, fyllt med praktiska fototips. Fyllda med inspiration får vi under dagen se Runde från ett nytt perspektiv då vi gör en båttur runt ön och får möjlighet att plåta de hundratusentals fåglar som rör sig längs de branta klippkanterna. När solen börjar gå ner rör vi oss återigen sakta upp längs sluttningarna för att i det mjuka kvällsljuset plåta allt från fåglar till landskap. Under dagen kommer vi även att gå igenom dagens bildskörd och jobba med bildbearbetning. (F, L, M) 

LÖRDAG 15 JUNI 2019

Under morgonen fortsätter vi att utforska Rundes omgivningar på jakt efter nya motiv. För att utveckla vårt fotograferande så kommer Roger, efter frukost, att ge oss ett antal utmanade fotouppgifter. Efter en gemensam lunch besöker vi Runde fyr och fortsätter mot en koloni havssulor där vi plåtar under eftermiddagen. Precis som vid tidigare fotosessioner finns Roger hela tiden till hands för tips, råd och personlig handledning och för den som önskar finns det möjlighet att testa olika Nikon objektiv på upp till 600mm. Vi avslutar dagen med att än en gång fotografera de färgglada Lunnefåglarna när de rör sig längs klipporna. Efter en dag fylld av fotografering äter vi gemensam middag. Härefter kommer Roger att ge bildkritik samt utvärdera dagens fotouppgifter. (F, L, M) 

SÖNDAG 16 JUNI 2019

Vår sista dag tillsammans inleds med en fotosession, då vi ska fota landskap i soluppgång. Innan lunch är det dags för Roger att utse ”workshopens bild”. Den utvalda bilden går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets Bild 2019”. Vi avslutar ett par trevliga tillsammans med en gemensam lunch. Här får vi möjlighet att prata om allt vi upplevt de senaste dagarna. (F, L)

BOENDE

Goksøyr Camping***

Goksöyr Camping på ön Runde är belägen direkt vid havet och vid foten av fågelberget. Campingen drivs av familjen Goksöyr och är öppen året om. Här finns allt från stugor till tältplatser och uppställningsplatser för husvagnar. På campingen finns även en kiosk. Under våra dagar i Runde kommer vi att bo i stugor med fyra dubbelrum per stuga. Dusch och toalett finns i ett speciellt servicehus.

Läs mer

 

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 8.450:-


Priset inkluderar:

 • Boende i dubbelrum i stugor.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fågelfotografering torsdag – söndag.
 • Båttur samt lokala transporter på plats.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela workshopen.
 • Diverse föredrag och workshops med Roger Brendhagen.
 • Medverkan av en lokal fågelguide.
 • Egen kock under hela vistelsen
 • En värd från Zoom Fotoresor som medverkar under workshopen.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation inför resan.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Runde.
 • Tillägg för eget rum i stugan. SEK 1.500:-  
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Transport till Runde sker på egen hand. Om du/ni önskar bokning av flyg till Vigra Airport, Ålesund hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer, intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågelfotografering.

Min/max antal: 8/16

Utrustning: Kamera med normalzoomar från 14-24 mm och upp till 200 mm är perfekt för landskapsfotografering. För djur- och naturfotografering rekommenderas långa telen upp till 500 mm. Ta även med ett en- eller trebenstativ samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

  

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Roger Brendhagen

Fotografera Rundes fascinerande fågelliv med bland annat Lunnefågeln och Havsörn under ledning av naturfotografen Roger Brendhagen.

På fågelberget Runde är fåglarna och naturen ständigt närvarande och fotomöjligheterna för den fågelintresserade är nästintill oändliga. Havssulor, Stormfåglar, Havsörn och den omtalande Lunnefågeln är bara några av alla de arter som du kan fotografera här. Ta därför chansen och följ med den kände naturfotografen och Nikon ambassadören Roger Brendhagen till Norges kanske mest kända och största häckningsplats för sjöfågel. Under våra dagar tillsammans kommer Roger att ge fotohandledning, ge bildkritik och hålla inspirerande föredrag, allt för att du ska utveckla ditt fotograferande och bli en bättre fågelfotograf.

Workshopens höjdpunkter:

 • Hundratusentals häckande fåglar.
 • Plåta Lunnefåglar på nära håll.
 • Goda möjligheter att fotografera havsörn.
 • Fotografera Stormfågel, Havssulor och Toppskarvar.
 • Fågelberget Runde med sina dramatiska klippor.
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Fotohandledning och workshops med Roger Brendhagen. 

FOTOGRAF

Roger Brendhagen föddes i Oslo men bor idag i svenska Filipstad. Roger har de senaste 15 åren arbetat som fotograf på heltid efter att i fem år ha arbetat som journalist. Med över 250 resdagar om året har Roger hela världen som sin arbetsplats och han har fotograferat i allt från Mongoliet till Indien och Afrika. Sedan 10 år tillbaka är han en av Nikons ambassadörer och är ofta anlitad som föreläsare. Roger är medlem i Norske Naturfotografer/NN. Han är också mycket uppskattad för sina workshops och fotoresor. Roger har lett fotoresor runt om i världen, bland annat till Sri Lanka, Mongoliet och Indien. Under sina workshops på Dovrefjell har Roger genom åren välkomnat över 700 deltagare.

https://brendhagen.com/

ROGERS UPPGIFT UNDER WORKSHOPEN

På samtliga våra workshops medverkar alltid en känd och kunnig fotograf, vars uppgift är att agera fotovärd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både före och under resan att få hjälp av Roger Brendhagen.

FÖRE. Vi ser gärna att du, tillsammans med en porträttbild, skickar in 3 till 5 bilder som representerar dig och ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Roger att redan från början anpassa handledningen och råden till dig, så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf, allt utefter dina förutsättningar.

UNDER. Under Rogers ledning kommer vi under resan att ägna mycket tid åt fotografering i fält. Detta ger mycket tid för individuella fototips och råd eller kanske få hjälp med någon inställning på kameran. Under workshopen kommer vi även att arbeta mycket med bildkomposition samt gå igenom och utvärdera varandras bilder. Roger kommer även att hålla inspirerande föredrag för att ge idéer till fotograferandet. Vi kommer också att jobba med bildbearbetning av våra bilder.

RUNDE

Den lilla norska ön Runde, sydväst om Ålesund, har blott 150 invånare. Men så mellan februari och augusti varje år invaderas ön av runt en halv miljon fåglar som kommer hit för att häcka. Och med detta såklart en hel del turister.
Ungefär 80 arter har häckat här och mer än 230 arter har observerats. Runde är ett av Skandinaviens sydligast belägna fågelberg. Förutom alla de häckande fåglarna är det också en grön, fantastiskt vacker ö där det också växer mängder med orkidéer. Även en del däggdjur lever här såsom kronhjort, igelkott och i havet tumlare och grå knubbsäl. På Runde är fotomöjligheterna för den fågelintresserade nästintill oändliga.

Lunnefågeln, med sin karakteristiska mörkt blågrå, triangelformade fläck över ögat och som tillsammans med det längre strecket bakom ögat ger fågeln en uppsyn av en ledset sminkad clown, är tveklöst öns huvudattraktion. Då Lunnefågeln häckar på gräsbevuxna, branta sluttningar på öar och vid klippiga kuststräckor och då den gärna placerar sina bon i jordhålor i gångar och i små hål i stenrösen intill kustklippor är Runde idealet för fågeln.

Runt om ön finns också andra fågelarter såsom stormfågel, havssulor, toppskarvar, tretåiga måsar, tordmular, tobisgrisslor, sillgrisslor, tobisgrissla, sjöorre, havsörn, pilgrimsfalk, storspov och storlabb. På grund av sin känsliga natur så är ön skyddat område.
Förutom att locka till sig fågelentusiaster så kommer också många turister till Runde för att fiska och framför allt för att dyka. För dykare är området lite mytomspunnet då man, i det holländska skeppsvraket som förliste här 1725, har hittat guld.

PROGRAM

Transport till Runde sker på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi naturligtvis till. 

OBS! Beroende på rådande väderleksförhållanden kan programmet komma att kastas om, allt för att maximera fotomöjligheterna.

TORSDAG 13 JUNI 2019

Under eftermiddagen samlas vi på Goksøyr Camp på Runde, där vi möts av Roger Brendhagen, tillsammans med en resevärd från Zoom fotoresor. Efter en introduktion av Roger och en lättare måltid är det dags att möta öns fascinerande djurliv. Från campingen vandrar vi, längs branta klippor som stupar rakt ner i havet, mot fågelberget. Men trots de dramatiska omgivningarna är vägen upp till fåglarna relativt enkel. Under vår första kväll i dessa fågelrika omgivningar får vi möjlighet att på nära håll plåta den omtalade Lunnefågeln och vi kan med lite tur komma mycket nära. Efter att vi sakta sett solen gå ner över det omgivande landskapet återvänder vi till campingen där Roger kommer att visa hur du får ut det mesta av dina bilder i redigeringsprogrammet. (Enklare måltid vid ankomst, M)

FREDAG 14 JUNI 2019

Idag startar vi tidigt och fokuserar återigen på det rika fågellivet som finns runt omkring oss. Men när solen börjar gå upp får vi också möjlighet att plåta det dramatiska landskapet i det mjuka morgonljuset. Efter en morgon fylld med fotomöjligheter äter vi gemensam frukost. Härefter är det dags för ett inspirerande föredrag från Roger, fyllt med praktiska fototips. Fyllda med inspiration får vi under dagen se Runde från ett nytt perspektiv då vi gör en båttur runt ön och får möjlighet att plåta de hundratusentals fåglar som rör sig längs de branta klippkanterna. När solen börjar gå ner rör vi oss återigen sakta upp längs sluttningarna för att i det mjuka kvällsljuset plåta allt från fåglar till landskap. Under dagen kommer vi även att gå igenom dagens bildskörd och jobba med bildbearbetning. (F, L, M) 

LÖRDAG 15 JUNI 2019

Under morgonen fortsätter vi att utforska Rundes omgivningar på jakt efter nya motiv. För att utveckla vårt fotograferande så kommer Roger, efter frukost, att ge oss ett antal utmanade fotouppgifter. Efter en gemensam lunch besöker vi Runde fyr och fortsätter mot en koloni havssulor där vi plåtar under eftermiddagen. Precis som vid tidigare fotosessioner finns Roger hela tiden till hands för tips, råd och personlig handledning och för den som önskar finns det möjlighet att testa olika Nikon objektiv på upp till 600mm. Vi avslutar dagen med att än en gång fotografera de färgglada Lunnefåglarna när de rör sig längs klipporna. Efter en dag fylld av fotografering äter vi gemensam middag. Härefter kommer Roger att ge bildkritik samt utvärdera dagens fotouppgifter. (F, L, M) 

SÖNDAG 16 JUNI 2019

Vår sista dag tillsammans inleds med en fotosession, då vi ska fota landskap i soluppgång. Innan lunch är det dags för Roger att utse ”workshopens bild”. Den utvalda bilden går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets Bild 2019”. Vi avslutar ett par trevliga tillsammans med en gemensam lunch. Här får vi möjlighet att prata om allt vi upplevt de senaste dagarna. (F, L)

BOENDE

För mer info klicka på hotellnamnet.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 8.450:-


Priset inkluderar:

 • Boende i dubbelrum i stugor.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Fågelfotografering torsdag – söndag.
 • Båttur samt lokala transporter på plats.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela workshopen.
 • Diverse föredrag och workshops med Roger Brendhagen.
 • Medverkan av en lokal fågelguide.
 • Egen kock under hela vistelsen
 • En värd från Zoom Fotoresor som medverkar under hela workshopen.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation inför resan.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Runde.
 • Tillägg för eget rum i stugan. SEK 1.500:-  
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Transport till Runde sker på egen hand. Om du/ni önskar bokning av flyg till Vigra Airport, Ålesund hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer, intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågelfotografering.

Min/max antal: 8/16

Utrustning: Kamera med normalzoomar från 14-24 mm och upp till 200 mm är perfekt för landskapsfotografering. För djur- och naturfotografering rekommenderas långa telen upp till 500 mm. Ta även med ett en- eller trebenstativ samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Roger Brendhagen