SELOUS - AFRIKAS SISTA VILDPARADIS

MED FOTOGRAF MATTIAS A. KLUM

SELOUS - AFRIKAS SISTA VILDPARADIS

MED FOTOGRAF MATTIAS A. KLUM

LAND: Tanzania   FOTO: Wildlife   LÄNGD: 8 dagar   DATUM: ??????? 2022   DELTAGARE: 8-12   PRIS: SEK 49.950-                             

En unik resa till Selous – Afrikas sista vildmark med Sveriges internationellt sett mest framgångsrike djur-, natur-och miljöfotograf, National Geographic fotografen Mattias A. Klum.

Solen går långsamt upp över horisonten medan vi sakta kör genom den grönskande vegetationen i sydöstra Tanzania. Vi passerar hjordar med zebror, ett par giraffer sticker upp sina huvuden och spanar samtidigt som vi gör ett stopp för att fotografera tre stora elefanter som ljudlöst passerar bara ett par meter framför vår jeep. Vårt mål, att hitta flocken med lejon, vilka vi lämnade strax efter solnedgången kvällen innan. Plötsligt upptäcker vi en leopard i ett träd spanande efter något lätt byte som passerar förbi. Men till slut ser vi dem, lejonen, hanar och honor ätandes på ett byte de fällt under natten samtidigt som de små lejonungarna springer runt och leker. Det tidiga solljuset strimmar genom träden ner på lejonen och förutsättningarna för fantastiska bilder kunde inte bli bättre. 

Zoom Fotoresor ger dig en unik möjlighet att följa med den världsberömda National Geographic-fotografen Mattias A. Klum, Selous Game Reserve i Tanzania. Under Mattias inspirerande och kunniga handledning besöker vi ett av världens sista viltparadis för att fotografera dess spektakulära djurliv. I Selous strövar tusentals elefanter i Miomboskogarna och områdets nära 5 000 lejon ger oss fantastiska fotomöjligheter. Här finns även giraffer, flodhästar, leoparder och ett av Afrikas största bestånd av den hotade afrikanska vildhunden. 

Följ med till detta paradis för djur- och naturfotografer samtidigt som du får lära dig mer om varför en levande natur är en grundförutsättning för en stabil framtid på jorden.

 

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Medverkan av Mattias A. Klum under resan.
 • Workshops och föredrag av Mattias A. Klum under resan.
 • Selous orörda vildmark.
 • Bildbehandling med Iris Alexandrov Klum
 • Rikt djurliv med hyena, giraff, flodhäst, impala, leopard, afrikansk buffel och mängder av fåglar.
 • Goda chanser att fotografera den utrotningshotade vildhunden, selous stora hjordar av elefanter, några av parkens ca 5 000 lejon.
 • 12 olika safaris under resan med både jeep, båt och till fots. 

LAND: Tanzania   

FOTO: Wildlife   

LÄNGD: 8 dagar  

DATUM: ??????? 2022   

DELTAGARE: 8-12   

PRIS: SEK 49.950-      

 

En unik resa till Selous – Afrikas sista vildmark med Sveriges internationellt sett mest framgångsrike djur-, natur-och miljöfotograf, National Geographic fotografen Mattias A. Klum.

Costa Rica är en naturfotografs paradis, vackra nationalparker, mängder med fåglar och djur, regnskogar och vulkaner samt en biologiskt mångfald som slår det mesta. Följ med till detta tropiska paradis under ledning av Mattias A. Klum, en av världens bästa naturfotografer och med mycket goda kunskaper om Costa Rica oss dess djurliv. Under resan kommer vi  att bege oss ut och fotografera i inte mindre än fem av Costa Ricas nationalparker, däribland landets kanske mest kända park Tortuguero National Park. Costa Ricas regnskogar bjuder på en omfattande flora och fauna med allt från insekter, spindlar, grodor och ormar till större djur som näsbjörnar, hjortar och tapirer. 

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Medverkan av Mattias A Klum under resan.
 • Workshops och föredrag av Mattias A Klum under resan.
 • Fotovandringar i fem av landets bästa nationalparker.
 • Costa Ricas regnskogar med dess fantastiska fågel- och djurliv.
 • Nattvandringar i regnskogen.
 • Närkontakt med många av Costa Ricas arter av ormar.
 • Krokodilfotografering på Tarcoles floden.
 • Besök i La Selva Biological Reserve.
 • Bra boende direkt i anslutning nationalparkerna.
 • Bildbehandling med Iris Alexandrov Klum 
 • Medverkan av Daniel Iglesias, regnskogs- och ormspecialist.

DESTINATION

DESTINATION

SELOUS

I sydöstra Tanzania ligger Selous Game Reserve. Med en yta lika stor som Danmark har området kallats Afrikas sista vildmark och det är lätt att förstå varför när man ser den enorma mångfalden av djur som finns här. Med en yta på över 50 000 km2 är Selous det näst största skyddade naturområdet i Afrika, ett naturområde som dessutom är relativt opåverkat av människan. Reservatet genomkorsas av den mäktiga Rufijifloden och Stieglerdalen, en 100 meter djup och 100 meter bred dalgång. Vegetationen i Selous består till stora delar av lövskog, så kallad miomboskog, och öppna gräsmarker men man hittar även akaciaklädda kullar, sumpskogar och våtmarker. Reservatet finns sedan 1982 med på UNESCOs världsarvslista. I Selous Game Reserve finns det inte bara möjlighet för vanlig safari med jeepar utan även med båt längs floden samt göra fotovandringar under ledning av duktiga rangers.

Djurlivet i parken är omfattande. Här finns förutom stora hjordar med elefanter och över 5 000 lejon även leoparder, hyenor, noshörningar, zebror, giraffer, lichtensteins koantiloper, afrikanska bufflar, sabelantiloper och större kudus, samt ett omfattande fågelliv med arter som till exempel turakoer, strutsar och näshornsfåglar. Selous är även ett av de få områden i östra Afrika där det ännu finns bra möjligheter att se den utrotningshotade afrikanska vildhunden. 

Vi besöker flertalet nationalparker och utforskar några av Costa Ricas messt djurrika platser.

LÄS MER

 

COSTA RICA
Costa Rica ligger i Centralamerika och angränsar till Nicaragua, Panama, Stilla Havet och Karibiska
 Havet och är till ytan nästan lika stort som Svealand. I huvudstaden San José bor cirka en tredjedel av landets 4,2 miljoner invånare.
Klimatet i Costa Rica är subtropiskt, och tropiskt i låglandet, men något kallare i de centrala högländerna. Landet har två årstider; regn- och torrperioder. Regnperioden varar från maj till november, något som ofta orsakar översvämningar i låglandet. Torrperioden varar oftast mellan december och april. Temperaturen i Costa Ricas lågland ligger kring 20-30 grader, med mindre variationer beroende på årstiden. Costa Rica är hem för en stor mångfald av växter och djur.

Trots att landet endast upptar 0,1 % av världens totala landmassa, så uppgår den biologiska mångfalden till hela 5 % av världens djur och växter, motsvarande mellan 500 000 och en miljon olika arter. Däribland 50 000 olika arter av insekter, 208 olika djurarter, 850 fågelarter och lite drygt 200 reptilarter, varav ungefär hälften är ormar. Hela 27 % av Costa Ricas yta är avsatt för nationalparker, naturreservat och naturskyddsområden.

LOS QUETZALES NATIONAL PARK
Los Quetzales National Park bildades 2006 och sträcker sig över 5 000 hektar, omfattar tre typer av regnskog och 14 ekosystem. Parkens terräng varierar kraftigt från berg till sjöar, floder och regnskog. Exotiska blommor adderar bitar av färg till den i övrigt täta gröna regnskogen. I detta ekosystem hittar man ett stort antal arter av flora och fauna, av vilka några är unika för området. Av parkens många fåglar är den vackra och sällsynta Quetzaln den mest kända. I parken finns även bland annat trogons, smaragdtangaror, och kolibri. Bland däggdjuren kan nämnas tapirer, vildsvin och jaguarer.

CARARA NATIONAL PARK
Parken har ett unikt läge mellan Amazonas och Mesoamerican och hyser olika flora och fauna från respektive livsmiljö. Parkens namn betyder krokodil vilket man förstår när man färdas på Tarcoles River, som bebos av stora mängder krokodiler. Parken är ett paradis för fågelfotografer med allt från färggranna papegojor som macaws och flera arter av tukaner, till kungsfiskare och häger, som alla frodas i kustmangrove. Andra djur är kapucinapan som man finner inne i den täta regnskogen och kring mangroveträsken vid Tarcoles floden, olika arter av vildsvin, gigantiska myrslokar och giftpilsgrodor.

BRAULIO CARRILLO NATIONAL PARK
Braulio Carrillo National Park är den största nationalparken i centrala Costa Rica med en yta på 476 kvadratkilometer. Parken består av tät regnskog och är hem för närmare 6 000 arter av växter. Den högsta punkten i parken är den inaktiva Barva vulkanen som med sina 2 906 meter tonar upp sig högt över regnskogen. Bland de över 500 fågelarter som finns i parken kan nämnas vackra quetzals, tukaner och olika örnar. Omkring 150 däggdjur lever även inne i parken däribland kapucinapan, jaguarer, vildsvin, näsbjörnar, hjort, tapir och fladdermöss. Även ett stort antal kräldjur lever i parken däribland Costa Ricas största och en av världens längsta giftormar, den dödligt giftiga Buskmästaren vilken kan bli upp till tre meter lång.

TORTUGUERO NATIONAL PARK
Namnet Tortuguero kan översättas till ”full av sköldpaddor” – är hem för spindel-, vrål- och kapucinapor, den tretåiga sengångaren, 320 fågelarter samt en mängd olika reptiler. Tortugeuero bjuder på en otrolig mångfald såsom regnskog, träsk, laguner, stränder och floder, allt i det härliga tropiska klimatet. Den djupa djungeln breder ut sig som ett stort kanal-landskap och mynnar ut i det Karibiska Havet. De gigantiska sköldpaddorna är dock parkens stora attraktion. På ständerna kring Tortuguero lägger varje år fyra olika arter av sköldpaddor sina ägg, bland dem grön havssköldpadda, den akut utrotningshotade karettsköldpaddan, och världens största sköldpadda havslädersköldpaddan, som kan bli drygt två meter lång och väga över 500 kg.

PROGRAM

PROGRAM

 ?? – ?? NOVEMBER, 2022

Under resan kommer Mattias, som har varit i Selous många gånger att hålla föredrag bland annat om artbevarande och mäniskans påverkan på naturen. Under flera kvällar kommer vi att arbeta med bildbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. När Mattias gifte sig med konstnären Iris Alexandrov och den artistiska sammanflätningen var ett faktum tog Iris och Mattias varandras efternamn; Alexandrov Klum. Iris finns med på resan och hjälper till vid bildbearbetning då hon har stor erfarenhet av detta. 

Under resan kommer vi även kunna diskutera om allt från kamerateknik, utrustningsdetaljer, bildkomposition, ljushantering till tajming i själva fotograferingstillfället och hur man bygger en berättelse i ord och bild. Selous erbjuder mängder av varierande motiv och under resan kommer vi att jobba med olika teman för att du både ska utvecklas och utmanas som fotografer. Detta kan innebära att vi under en safari fokuserar på att hitta och fotografera en specifik art och att fånga artens särdrag eller att vi övar på att fånga djuret som en del av landskapet.

Exakt vilka dagar föredrag och bildbearbetning kommer att genomföras är beroende på vädret och andra lokala förhållande.

DAG 1, (????) – VÄLKOMMEN TILL TANZANIA
Ankomst till förstklassiga Dar es Salaam Serena Hotel under dagen. Efter incheckning finns det tid för avkoppling på egen hand. På kvällen mötet du Mattias A. Klum och en värd från Zoom Fotoresor. Tillsammans äter vi en gemensam välkomstmiddag samtidigt som vi lär känna varandra. (M)

DAG 2, (???) – FLYG TILL SELOUS OCH VÅR FÖRSTA SAFARI
Efter frukost lämnar vi hotellet för att bege oss mot flygplatsen för flyg till Selous Game Reserve. Efter en flygtur på cirka 45 minuter landar vi i Selous och  befinner oss nu i vad som ofta kallas Afrikas sista vildmark. Efter incheckning och lunch är det dags att för första gången får utforska Selous djurrika omgivningar då vi ger oss ut på vår första safari. Ibland behöver man inte åka långt för att hitta de fantastiska fotoupplevelserna. Under vårt förra besök i Selous hade vi knappt lämnat lodgen innan vi mötte en flock med vildhundar som lekte vid sidan bara några meter från våra jeepar. Efter att vi har sett solen gå ner över det afrikanska landskapet och fått en försmak av vad som väntar oss de kommande dagarna återvänder vi till lodgen med resans första bilder på minneskortet. Tillbaka på lodgen äter vi middag och njuter av lugnet som infinner sig i den afrikanska vildmarken. Nedan för lodgen rinner Rufiju floden som vi kommer att utforska under våra dagar i Selous men med lite tur ser vi redan nu flodhästarna vars huvuden sticker upp ovanför vattenytan. Fyllda med både intryck från dagen och förväntningar på våra kommande fotoäventyr går vi till sängs och somnar till ljudet från Afrikas sista vildmark. (F, L, M)

DAG 3-7, (???) – FOTOGRAFERING I SELOUS
Under dagarna utforskar och fotograferar vi tillsammans med Mattias och våra kunniga guider Selous omgivningar. Efter en värmande kopp kaffe i den svala morgonluften beger vi oss ut för att fotografera när solen sakta går upp och luften fylls av dofter och ljud. Med en yta lika stor som Danmark och med en ofantlig mångfald är fotomöjligheterna oändliga. Våra öppna jeepar ger oss möjlighet att utforska djurlivet i Afrikas största naturreservat. När vi hittar våra motiv finns Mattias ,som kommer att rotera mellan jeeparna till hands för att ge tips och handledning på hur du kan utvecklas som fotograf. Han kommer också dela med sig av sin fantastiska kunskap av det djurliv och habitat som finns runt om oss. Efter en tidig morgonsafari fylld av upplevelser och fotomöjligheter diskuterar vi morgonens upplevelser vid poolkanten. Efter lunch finns det sedan tid för några timmars avkoppling, ett dopp i poolen eller lite bildredigering innan vi ger oss ut på dagens andra safari.

Någon av dagarna kommer vi att utforska Selous med båt och vi tar oss stilla fram längs Rufij floden. I vattnet tittar flodhästarna nyfiket mot oss och vi får möjlighet att fotografera allt från fåglar till krokodiler som ligger och vilar på flodkanten.  Efter dagens avslutande safari äter vi middag på lodgen och lyssnar till fascinerande historier från Mattias karriär som en av världens främsta fotografer med många uppdrag för National Geographic. Efter middagen kopplar vi kanske av en stund på terrassen och lyssnar till ljuden från alla djur och fåglar runt omkring oss innan det är tid för lite sömn.  Under resan kommer vi också att jobba med bildbearbetning i våra datorer. Till hjälp för detta har vi förutom Mattias även hans fru Iris Alexandrov Klum som är konstnär och har stor erfarenhet av bildbehandling.

 Sista kvällen i Selous äter vi en gemensam avslutningsmiddag under vilken Mattias kommer att utse ”Resans Bild” vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2022” där förstapriset är ett presentkort värt 5 000:-. (F, L, M)

DAG 8, (???) – HEMRESA
Efter vår sista safari och frukost checkar vi ut från lodgen och beger oss tillbaka mot Dar es Salaam för vidare transport mot Sverige på egen hand. (F)

 

Programmet för vårt två veckor långa fotoäventyr genom paradiset Costa Ricas regnskogar.

LÄS MER

Under resan kommer Mattias, som har varit i Costa Rica många gånger att hålla föredrag bland annat om artbevarande och mäniskans påverkan på naturen. Under flera kvällar kommer vi att arbeta med bildbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Till hjälp för detta har vi förutom Mattias även hans partner Iris Alexandrov Klum som är konstnär och har stor erfarenhet av bildbehandling. Under resan kommer vi även kunna diskutera om allt från kamerateknik, utrustningsdetaljer,  bildkomposition, ljushantering till tajming i själva fotograferingstillfället och hur man bygger en berättelse i ord och bild. För er som är intresserade av hur man etablerar sig som yrkesfotograf kan detta också självklart diskuteras. Exakt vilka dagar föredrag och bildbearbetning kommer att genomföras är beroende på vädret och andra lokala förhållande.

DAG 1, (31/3) – VÄLKOMMEN TILL COSTA RICA
Incheckning in på Hotel Sleep Inn beläget nära flygplatsen under eftermiddagen och kvällen. Här hälsas vi välkomna av Mattias och Zooms resevärd. Eftersom de flesta flyg från Europa ankommer sent på eftermiddagen eller på kvällen och med tanke på tidsomställningen blir det endast en spontan samlingi hotellets bar för de som önskar denna kväll.

DAG 2, (1/4) – SAN GERARDO
Efter en tidig frukost och utcheckning avreser med buss mot San Gerardo de Dota, en bussresa på ca tre timmar. När vi kommer fram checkar vi in för två nätter på Trogon Lodge, vackert belägen långt inne i en smal dalgång och omgiven av grönskande regnskog. Innan vi beger oss ut på vårt första fotopass serveras lunch på hotellet. Under eftermiddagen följer vi så någon av de många smala stigarna genom den täta skogsvegetationen. Området kring San Gerardo de Dota är ett paradis för fågelfotografer, där den sällsynta och vackra Quetzal är den mest kända. (F, L M)

DAG 3, (2/4) – LOS QUETZALES NATIONAL PARK
Hela dagen utforskar vi Los Quetzales National Park och med hjälp av duktiga naturguider vandrar vi genom den täta regnskogen på jakt efter dess många fåglar och andra djur. Ett av dagens huvudmål är att kunna fotografera den mycket vackra Quetzalen. I Los Quetzales National Park är chansen att se denna sällsynta och skygga fågel bland de bästa i hela Costa Rica. (F, L, M)

DAG 4, (3/4) – TARCOLES
Tidigt på morgonen avreser vi mot Tarcoles, en färd på ca 5-6 timmar. Längs vägen kommer vi att göra en tur I Tarcoles flodens delta, mycket nära nationalparken Carara. Här lever ett stort antal däggdjur, fåglar och reptiler. Detta är även en häckningsplats för Ara macaw papegojan, samt för ett stort antal krokodiler – vissa upp till sju meter i längd. Området är hem för 250 fågelarter, såsom praktfinkar, flugsnappare, trogons, orioles och kolibris. Under perioden oktober till april, kan man även se fiskgjuse, måsar, tärnor, skarvar, pelikaner och fregattfåglar. Vid ankomst till Tarcoles checkar vi in på Macaw Lodge där vi kommer att bo i två nätter. (F, L, M)

DAG 5, (4/4) – CARARA NATIONAL PARK
Under dagen kommer vi att bege oss in i nationalparken Carara. Parken med sin täta regnskog och sina mangroveträsk är ett paradis för fågelfotografer. Här finns det möjlighet att fånga allt från färggranna papegojor, tukaner, kungsfiskare och hägrar på bild. Andra djur som finns i parken är bland annat olika arter av vildsvin, apor, gigantiska myrslokar, Pilgifts grodor, ormar och krokodiler. (F, L, M)

DAG 6, (5/4) – ARENAL HANGING BRIDGES
Efter frukost och utcheckning bär det av mot Boca Tapada de San Carlos. Under dagen kommer vi att få uppleva Arenal Hanging Bridges. Beläget I en underbar regnskog i en 600 tunnland stort naturreservat, ligger Arenal Hanging Bridges. Under en tre kilometer lång vandring in i regnskogen kommer vi att passera över inte mindre än 15 broar, varav sex av dem är hängbroar högt uppe bland trädkronorna. En av broarna kallas The Waterfall Bridge och går 60 meter över marken, en annan kallas The Tyra Bridge och är 98 meter lång.Här får ni möjligheten att uppleva regnskogen från ovan och från djurens perspektiv högt upp bland trädkronorna.  I detta naturparadis lever över 250 arter av fåglar, inklusive vitvråk, större hocko, rödbrun motmot, rödstjärtad jakamar, svartstrupig trogo. Här finns även reptiler som den mycket giftiga landsormen, boaormar, hjälmbasilisk ödlan, glasgrodan, Pilgiftsgrodor och däggdjur som vrålapor, spindelapor, näsbjörn, sengångare och navelsvin. I parken finns även tusentals vackra insekter och färggranna fjärilar. Sent på eftermiddagen checkar vi in på La Laguna del Lagarto, vackert beläget med regnskogen runt knutarna.Här kommer vi få uppleva tukaner, Aracaris och andra småfåglar på ca 5-10m avstånd. I dammarna som ligger ca 100m bort från lodgen kryllar det av kajmaner, den största är ca 2,5-3m lång och kallas för ”Agressivo” som betyder aggressiv på Spanska. Om man vågar så får man möjligheten att låna en av lodgens kanoter för att komma dem extra nära. (F, L, M)

DAG 7, (6/4) – FOTOEXPEDITIONER I REGNSKOGEN
Under morgonen så kommer vi att äta frukost ute på lodgens stora balkong, strax utanför balkongen så kommer vi mötas av ett underbart fågelliv. På lodgens trädgård häckar bla ugglor samt olika typer av hackspettar. Under dagen kommer vi under ledning av duktiga naturguider att göra fotoexpeditioner ut I regnskogen. Vi kommer både att vandra på stigarna inne I skogen och bege oss ut med kanoter på de närbelägna vattendragen. Området är ett fågelparadis, varför lodgen har gjort upp en lista på alla fåglar i området, hur lätta de är att se och under vilka tider på året man kan se dem. Utöver fåglar finns det även ormar, spindlar, grodor, apor och många andra exotiska djur runt vår lodge. För egen räkning (75 dollar per person) så kan man även hyra ett gömsle för att få möjligheten att fotografera den vackra kungsgamen.  Vi kommer även att göra en nattvandring ut i regnskogen för att uppleva skogen och dess djur på natten. Går man ner mot dammarna som ligger ca 100 m från lodgen så kan man även få se kajmanernas röda ögon lysa i vattnet. (F, L, M)

DAG 8, (7/4) – LA SELVA BIOLOGICAL RESERVE
Efter utcheckning fortsätter resan mot Sarapiqui och vår lodge Selva Verde Lodge, där vi checkar in för två nätter. Under eftermiddagen kommer vi att göra en fotovandring in i den täta och grönskande regnskogen i La Selva Biological Reserve. Detta reservat skapades redan 1554, ursprungligen för vetenskapliga ändamål, och har sedan dess blivit ett ledande forskningscenter för Costa Ricas ekologi. I parken finns några av de mest obefläckade primära tropiska områdena av regnskog i hela Costa Rica. Det finns omkring 1 000 trädslag i parken, samt 420 dokumenterade fågelarter, bland annat den utrotningshotade större soldatara papegojan. Ungefär hälften av de däggdjursarter som finns i Costa Rica och majoriteten av landets olika fjärilar kan observeras här såsom många olika arter av apor,  sengångare och näsbjörn. Har vi riktig tur kan man även se jaguarer, ozelot och dess nära släktning margay, I parken finns det även 55 arter av ormar inklusive den giftiga landsormen och boaormar samt många arter av grodor. (F, L, M)

DAG 9, (8/4) – FOTOEXPEDITIONER I REGNSKOGEN
Dagen kommer att ägnas åt besök i nationalparken Braulio Carrillo där vi hoppas kunna fotografera mycket av parkens fågel- och djurliv. Bland de över 500 fågelarterna kan nämnas den vackra praktquetzal, olika arter av tukaner, nakenhalsad parasollfågel, brunnäbbad skärnäbb, svartkronad knottpitta, guldbrynad klorofonia, med mera. Bland däggdjuren kan nämnas kapucinapan, jaguarer, vildsvin, vitnosad näsbjörn, hjort, tapir, pakor, nordlig tamandúa, tvättbjörn, ozelot, samt ett stort antal kräldjur. (F, L, M)

DAG 10, (9/4) – BÅT MOT TORTUGUERO NATIONAL PARK
På morgonen och direkt efter utcheckning kommer vi med hjälp av båt att bege oss ut på kanalerna i riktning mot Tortuguero National Park, vars huvudattraktion är de gigantiska havssköldpaddorna som lägger sina ägg på stränderna. Vid ankomst till Aninga Lodge serveras lunch följt av ett besök vid Caribbean Conservation Center som bildades redan 1959 av Dr. Archie Carr från University of Florida med syfte att studera och skydda havssköldpaddor. Två år senare inledde han märkning av havssköldpaddor, vilket fortgår än i dag. (F, L, M)

DAG 11, (10/4) – BÅTSAFARI
Tidigt på morgonen kommer vi att göra en båttur längs kanalerna I Tortuguero National Park för att uppleva soluppgången. Åter på hotellet serveras en sen frukost varefter det finns tid för bildbearbetning eller kanske en stunds avkoppling vid hotellets pool. På eftermiddagen gör vi åter en tur längs Tortugueros kanaler. Parken har en stor biologiskt mångfald, med inte mindre än 11 biologiska miljöer inklusive regnskog, mangroveskogar, träsk, stränder och laguner. Då parken är belägen i ett tropiskt klimat med inte mindre än 6 400 mm regn per år är luftfuktigheten hög. Tortuguero är hem för bland annat spindel-, vrål- och kapucinapor, sengångare, jaguarer, kajmaner, 320 fågelarter samt en mängd olika reptiler. (F, L, M)

DAG 12, (11/4) – FOTOEXPEDITIONER I REGNSKOGEN
Även denna morgon gör vi en båttur enligt samma upplägg som gårdagens. Utöver detta gör vi en promenad för att uppleva det otroliga djurlivet på denna lodge. Det räcker med att öppna dörren så kan man mötas av både Vrålapor, Spindelapor, Tvåtåig sengångare, Tretåig sengångare, Tvättbjörnar, Tukaner, Aracis och aror. Vill man ta en promenad på egen hand så kan man enkelt följa de utmärkta stigarna som finns utmed lodgen. Vill man bara samla sina krafter så finns det en fin pool samt spa-anläggning på lodgen. (F, L, M)

DAG 13, (12/4) – ÅTERFÄRD MOT SAN JOSE
Efter en tidig tur på kanalerna följer frukost och utcheckning varefter vi så sakta börjar återfärden mot San Jose. Sent på eftermiddagen sker incheckning på förstklassiga Alta Las Palomas Hotel i utkanten av San Jose. Under kvällen kommer vi att äta en trevlig avslutningsmiddag på en mycket speciell restaurang där Mattias också kommer att utse resans bästa bild, vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen Årets Bild 2022. (F, L, M)

DAG 14, (13/4) – HEMFÄRD
Frukost följt av utcheckning och transfer till flygplatsen. Om man reser senare på eftermiddagen så kan man spendera morgonen i hotellets vackra trädgård. Här kan man fotografera allt från vackra blommor och träd till flera olika arter av fåglar. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F)

 

 

 

 

 

 

FOTOGRAF

FOTOGRAF

MATTIAS A. KLUM • National Geographic fotograf

Mattias A. Klum är Sveriges internationellt sett mest kände naturfotograf och filmare. Han har arbetat som fotograf, filmare och regissör på flera film- och tv-projekt sedan 1994. Klum är internationellt erkänd för sitt sätt att skildra djur, växter, miljöer och kultur i form av artiklar, böcker, filmer, föreläsningar och utställningar. 1997 publicerades Mattias bilder för första gången i National Geographic Magazine. Mattias var då en av de yngsta genom tiderna som publicerats i tidskriften och den förste svensken att få en omslagsbild. Sedan dess har Mattias haft inte mindre än 13 omslagsbilder och många artiklar i National Geographic Magazine. Mattias har dessutom gett ut 16 böcker, producerat 12 filmer, haft fotoutställningar över hela världen samt haft bilder och artiklar publicerade i många av världens största tidningar och magasin.

För mer information se: mattiasklum.com/

Mattias A Klum, är Sveriges mest meriterade naturfotografer och en av National Gegraphics mest publicerade fotografer.

LÄS MER

Mattias A. Klum är Sveriges internationellt sett mest kände naturfotograf och filmare. Han har arbetat som fotograf, filmare och regissör på flera film- och tv-projekt sedan 1994. Klum är internationellt erkänd för sitt sätt att skildra djur, växter, miljöer och kultur i form av artiklar, böcker, filmer, föreläsningar och utställningar. 1997 publicerades Mattias bilder för första gången i National Geographic Magazine. Mattias var då en av de yngsta genom tiderna som publicerats i tidskriften och den förste svensken att få en omslagsbild. Sedan dess har Mattias haft inte mindre än 13 omslagsbilder och många artiklar i National Geographic Magazine. Mattias har dessutom gett ut 16 böcker, producerat 12 filmer, haft fotoutställningar över hela världen samt haft bilder och artiklar publicerade i många av världens största tidningar och magasin.

För mer information se: mattiasklum.com/

HOTELL

HOTELL

PRIS & BOKNING

PRIS & BOKNING

PRIS

Pris per person: SEK ???

Piset inkluderar 

 • Bagagebil för transport av bagage från Dar es Salaam till Selous.
 • Flyg Dar es Salaam – Selous t/r.
 • Jeep- och busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på hotell/lodge enligt program. 
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Safaris enligt program.
 • Lokala rangers i samband med alla safaris.
 • Parkavgift till Selous.
 • Medverkan av Mattias A. Klum under resan.
 • Workshops med Mattias A. Klum.
 • Bildbearbetning med Iris Alexandrov Klum under resan.
 • Diverse föredrag under resan.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej: 

 • Flyg till Dar es Salaam. 

 • Enkelrumstillägg: ????? SEK

 • Dricks,10 USD / dag till naturguiden som medverkar under resan.

 • Alla kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck, telefonsamtal etc. 

 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring, se ”Värt att veta”

TRANSPORT

Flyg till Dar es Salaam på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Du bör ankomma Dar es Salaam senast kl. 18.00 den ???? och inte boka hemresan tidigare än 17.00 den ????:

Om du/ni önskar hjälp med bokning av flyg till Dar es Salaam hjälper vi gärna till med detta. Mer information om detta kommer närmre avresa. 

FAKTA 

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering samt visuell storytelling. Är man intresserad av fördjupa sitt fotointresse eller till och med etablera sig i branschen kan Mattias ge många goda tips.

Min/max antal: 8/12.

Kalkylkurs: USD ??  (??)

Språk: Svenska, Engelska

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc., se vår webb under Övrigt.

UTRUSTNING

 • Din systemkamera.

 • Ett vidvinkelobjektiv som exempelvis 24-70 mm.

 • Ett mellanlångt tele typ 70-200 mm. 

 • Ett långa teleobjektiv upp till 500 mm.

 • Ett enbensstativ. 

 • En laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom för bildredigering.

 • Laddare, extra batterier, minneskort.

 • Rengöringskit. 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40 eller via mail info@zoomfotresor.se 

Foto: Mattias A. Klum. 

PRIS 

Pris per person: SEK 49.950:-  

Priset inkluderar:

 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Busstransporter enligt program.
 • Båttransporter enligt program.
 • Inträden enligt program.
 • Avgifter för entréer till nationalparker enligt program.
 • Medverkan av Mattias A. Klum under hela resan.
 • Workshop och föredrag av Mattias A. Klum under resan
 • Svensk resevärd från Zoom Fotoresor.
 • En av Costa Ricas bästa naturguider medverkar under hela resan.
 • Medverkan av andra lokala naturguider i samband med turer in i nationalparkerna.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation. 

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 7.500:-
 • Flyg till och från Costa Rica.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som dryck, telefonsamtal etc.
 • Dricks till huvudguide, normalt 10 dollar/dag.
 • Dricks till hotellpersonal och chaufförer.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår webb under ”Övrigt”. 

TRANSPORT   

Du bör inte ankomma Costa Rica senare än ca 18.00 den 31/3. Hemresan kan du boka när du vill den 13/4.

Om du/ni önskar bokning av flyg till Costa Rica hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470-466 40 eller via mail info@zoomfotresor.se 

FAKTA  

Målgrupp: Djur- och naturfotografer i alla åldrar.

Min/max antal: 8/15.

Kalkylkurs: USD 8,40  (per den 20/3 2021).

Språk: Svenska, Engelska

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc., se vår webb under Övrigt. 

UTRUSTNING  

 • Din kamera. 
 • Objektiv från vidvinkel eller macro till långt tele.
 • Ett enben- eller trebenstativ.
 • Extra batterier, laddare, extra minneskort.
 • Fotoväska med regnskydd.
 • Regnskydd för kameran. 
 • Fotoväska med regnskydd.
 • Regnskydd för kameran.
 • Om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

BOKNING  

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40 eller via mail info@zoomfotresor.se 

Foto: Mattias A. Klum och Daniel Iglesias om inget annat angivits.

VAD INNEBÄR EN ZOOM RESA?

VAD INNEBÄR EN ZOOM RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en mycket välkänd och meriterad fotograf.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

ZOOMS RESEVÄRD
På denna resa medverkar Daniel Iglesias som Zooms resevärd. Daniel är specialist på tropisk regnskog och dess djur- och natur och har under åtta år arbetat på Universeum i Göteborg där han har hand om Universums tropiska djur som apor, sengångare, krokodiler och ormar. Han har extremt stora kunskaper i regnskogens djur och hur man hanterar dessa. Daniel har även privat en gedigen samling av ormar, både giftiga och icke giftiga samt sköldpaddor, fåglar och ödlor. 

Daniel kommer under resan att dela med sig av sin stora kunskap om regnskogen och dess djur och natur, och tillsammans med vår lokala naturguide sörja för att vi hela tiden får uppleva det bästa av Costa Ricas regnskogar.

På våra resor hitta han ofta olika arter av ormar, varav många giftiga. På en av våra resor hittade han en boaorm på närmare 2,5 meter som deltagarna fick möjlighet att fotografera på nära håll. 

www.facebook.com/DanielIglesiasphotography/

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och dina bilder jobbar vi på flera sätt med att ge dig en mycket bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en riktig Zoom-upplevelse.

LÄS MER

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en mycket välkänd och meriterad fotograf.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

ZOOMS RESEVÄRD
På denna resa medverkar Daniel Iglesias som Zooms resevärd. Daniel är specialist på tropisk regnskog och dess djur- och natur och har under åtta år arbetat som förman på Universeum i Göteborg där han har hand om Universums tropiska djur som apor, sengångare, krokodiler och ormar. Han har extremt stora kunskaper i regnskogens djur och hur man hanterar dessa. Daniel har även privat en gedigen samling av ormar, både giftiga och icke giftiga samt sköldpaddor, fåglar och ödlor. 

Daniel kommer under resan att dela med sig av sin stora kunskap om regnskogen och dess djur och natur, och tillsammans med vår lokala naturguide sörja för att vi hela tiden får uppleva det bästa av Costa Ricas regnskogar.

På våra resor hitta han ofta olika arter av ormar, varav många giftiga. På en av våra resor hittade han nedan boaorm på närmare 2,5 meter som deltagarna fick möjlighet att fotografera på nära håll. 

www.facebook.com/DanielIglesiasphotography/