SKAGENS LJUS

Danmark • 25-28 april 2019

 Följ med till Skagen på norra Jylland och fotografera i det världsberömda Skagen-ljuset.

Alla talar om det världsberömda Skagen-ljuset, men att uppleva det är något helt annat. Tänk dig att står mitt i Europas största vandrande sandöken när solnedgången sakta går ner och färgerna över sanddynerna skiftar från minut till minut, från en varmt gul till rostablå färg. Motiven är oändliga åt vilket håll du än vänder dig så finns det något att föreviga. Detta är en unik upplevelse och en landskapsfotografs dröm.

Under ledning av den kände landskapsfotografen Serkan Günes, kommer vi under fyra dagar att fotografera några av de platser som gjort Skagen så speciell. Serkan, en av våra absolut främsta lanskapsfotografer, kommer att hjälpa dig få fram det där lilla extra i dina bilder när vi fotograferar. Det kan vara de mäktiga vågorna där Skagerrak och Kattegatt möts vid Skagens udde eller Europas största vandrande sandöken vid Råberg Mile. Det kan också vara det magiska Skagen ljuset vid de kilometerlånga sandstränderna längs kusten eller kyrkan Sct. Laurentii där bara kyrktornet syns i sanddynerna.

Resans höjdpunkter:

 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag och workshop av Serkan Günes under resan.
 • Skagens Udde där Skagerrak och Kattegatt möts.
 • Råberg Mile, Europas största vandrande sandöken.
 • Kyrkan Sct. Laurentii där bara tornet syns i sanddynerna.
 • Det magiska Skagen ljuset över kilometerlånga stränder.
 • Vågorna som avbrutet rullar in mot stränderna.

FOTOGRAF

Serkan Günes är född i Istanbul men bosatt i Sverige sedan år 2000. Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han har även utnämnts till Årets Naturfotograf 2009 av Naturvårdsverket och hans bilder publiceras över hela Europa. Serkan Günes är en erfaren workshopledare. Han har tidigare hållit workshops i Afrika, Europa och Arktis. Sedan flera år tillbaka är Serkan ambassadör för Fujifilms kameror samt har ett mycket nära samarbete med Lundhags kläder.Mer information: www.serkangunes.com

SERKANS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga våra resor medverkar alltid en mycket känd fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både för, under och efter resan att få hjälp av Serkan Günes. Redan innan resan har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Serkan att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf efter dina förutsättningar. Under resan kommer vi att ägna mycket tid åt fotografering i fält även vilket ger tid för individuella fototips och råd eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera. Under resa kommer vi även att arbeta mycket med bildbearbetning samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer att prata om bildkomposition och ljuset i bilderna med mera. Serkan kommer också att hålla föredrag.

SKAGEN

Magiskt ljus, milslånga stränder och små mysiga samhällen. Där har du sinnebilden av Skagen och norra Jylland. Skagen är verkligen toppen av Danmark, Jyllands smala spets. Här möts vågorna i Skagerraks och Kattegatts mäktiga vågor. Skagen är Danmarks nordligaste stad där den populära gästhamnen har gjort staden till en tummelplats för seglare under sommarhalvåret. På Skagens museum finns Nordjyllands magiska ljus förevigat av de stora mästarna. I museets fasta samlingar finns många av de världsberömda verken från slutet av 1800-talet, då Skagenmålarna hade sin storhetstid. Skagen blev från 1870-talet en samlingspunkt för konstnärer från Danmark, Norge och Sverige.

Det intensiva ljuset på den smala landtungan av kalksand mellan Skagerrak och Kattegatt, liksom den särpräglade befolkningen och miljön i det lilla fiskeläget lockade till landskaps- och figurmåleri. Skagenmåleriet kännetecknas av ett realistiskt friluftsmåleri och valörrika skildringar av det intensiva ljuset. Konstnärer som Anna och Michael Ancher, Marie och P.S. Krøyer, Laurits Tuxen och Holger Drachmann gjorde Skagenmålarna till ett begrepp. Cirka fem kilometer sydväst om centrala Skagen ligger Sankt Laurentii kyrkan vilken till stor del har begravts i sanden. Idag sticker bara kyrktornet upp ur sanden. Resten av kyrkan ligger djupt begravd i sanddynerna. Strax söder om Skagen ligger Råbjerg Mile, Europas största vandrande sandöken och vid Grenen möts de mäktiga vågorna i Skagerrak och Kattegatt på ett spektakulärt sätt. Den smala strandremsan är ständigt i rörelse. Med vindens hjälp tillförs hela tiden ny sand som gör att den växer med sex till åtta meter om året, i nordöstlig riktning mot Sverige. Vid Grenen ligger även Skage Odde naturcenter, där du kan lära dig allt om den nordjylländska naturen – sanden, vattnet och vinden.

PROGRAM

Transport till Fredrikshamn på Jylland sker på egen hand. Enklaste sättet är med Stena Lines färjor från Göteborg. Vi rekommenderar att du åker med Stena Danica vilken avgår från Göteborg kl. 09.20 och ankommer Fredrikshamn kl. 12.30.

TORSDAG, 25 APRIL 2019

Samling utanför Stena Lines färjeterminal i Fredrikshamn kl. 11.30. Här möts du av Serkan samt en representant från Zoom Fotoresor för vidare färd mot Skagen, den nordligaste staden på Jylland, ca 40 km norr om Fredrikshamn. Efter incheckning på centralt belägna Foldens Hotel & Café där vi kommer att bo i tre nätter beger vi oss ut för att fotografera Skagens berömda ljus vid några av de många sanddynerna längs kusten. Vi avslutar dagen med en gemensam välkomstmiddag samtidigt som vi lär känna varandra. Under middagen kommer Serkan även att berätta lite mer om de kommande dagarna och även ge lite generella fototips. (M)

FREDAG-LÖRDAG, 26-27 APRIL 2019

Under dessa två dagar kommer vi att dokumentera de platser som gjort Skagen känt. Vi kommer bland annat att fotografera vid kyrkan Sankt Laurentii vilken troligen byggdes på 1300-talet och som sakta försvinner ner i sanddynerna. Idag syns bara kyrktornet, allt annat är begravt i sanden. Vi kommer även att spendera mycket fototid vid Europas största vandrande sandöken, Råbjerg Mile. Sanddynerna kan bli upp till 40 meter höga och täcker en yta av cirka två kvadratkilometer. Självklart kommer även att fotografera när de mäktiga vågorna i Skagerrak och Kattegatt möts vid Skagens udde. En av dagarna äter vi en gemensam lunch på mikrobryggeriet Skagens Bryghus, känt för sitt prisvinnande ljusa öl ”Drachmann” och den andra äter vi en picknick lunch ute i det fria bestående av danska ”Smörrebröd”. Middagarna serveras på hotellet. (F, L, M)

SÖNDAG, 28 APRIL 2019      

På morgonen gör vi vår sista fotoexpedition på Skagen. Efter frukost kommer det sedan att bli lite tid för att gå igenom de senaste bilderna, härefter kommer Serkan att utse resans bästa bild vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets Bild 2019”. Hemresa med färja från Fredrikshamn till Göteborg, förslagsvis med färjan som avgår kl 11.50 (F)

HOTELL

FOLDENS HOTEL & CAFÉ***+

Foldens Hotel & Café är ett mycket bra mellanklass hotell beläget mitt i Skagen centrum. Hotellet med sitt bra läge är därför en plats där lokalbefolkningen och turister möts. Foldens Hotel & Café har en trevlig restaurang och ett café med utsikt över stadens gågata. I det populära Viseværtshuset spelas levande musik varje veckoslut. Hotellet har 50 charmiga rum alla med bad, toalett, telefon samt TV. Gratis Wi-Fi på rummen.

www.foldens-hotel.dk

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person i SEK: 10.750:- 

Priset inkluderar:

 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Busstransporter enligt program.
 • Fotoaktiviteter dagligen runt om på på Skagen.
 • Medverkan av Serkan Günes under resan.
 • Workshops av Serkan Günes under resan.
 • Teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg: 1.700:-
 • Transport till Fredrikshamn på Jylland.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår web under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Bästa sättet att tas dig till Fredrikshamn på Jylland är med Stena Lines färja mellan Göteborg och Fredrikshamn. För priser, färjetider och bokning se Stena Lines webb: www.stenaline.se/till-danmark

FAKTA                                                                   

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera och objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Valutakurs: DKR 1,35

BOKNING

Du bokar resan på genom att klicka på nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40.

Foto: Serkan Günes och Hans Elmqvist

Följ med till Skagen på norra Jylland och fotografera i det världsberömda Skagen-ljuset.

 

Alla talar om det världsberömda Skagen-ljuset, men att uppleva det är något helt annat. Tänk dig att står mitt i Europas största vandrande sandöken när solnedgången sakta går ner och färgerna över sanddynerna skiftar från minut till minut, från en varmt gul till rostablå färg. Motiven är oändliga åt vilket håll du än vänder dig så finns det något att föreviga. Detta är en unik upplevelse och en landskapsfotografs dröm.

Under ledning av den kände landskapsfotografen Serkan Günes, kommer vi under fyra dagar att fotografera några av de platser som gjort Skagen så speciell. Serkan, en av våra absolut främsta lanskapsfotografer, kommer att hjälpa dig få fram det där lilla extra i dina bilder när vi fotograferar. Det kan vara de mäktiga vågorna där Skagerrak och Kattegatt möts vid Skagens udde eller Europas största vandrande sandöken vid Råberg Mile. Det kan också vara det magiska Skagen ljuset vid de kilometerlånga sandstränderna längs kusten eller kyrkan Sct. Laurentii där bara kyrktornet syns i sanddynerna.

Resans höjdpunkter:

 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag och workshop av Serkan Günes under resan.
 • Skagens Udde där Skagerrak och Kattegatt möts.
 • Råberg Mile, Europas största vandrande sandöken.
 • Kyrkan Sct. Laurentii där bara tornet syns i sanddynerna.
 • Det magiska Skagen ljuset över kilometerlånga stränder.
 • Vågorna som avbrutet rullar in mot stränderna.

FOTOGRAF

Serkan Günes är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Han har även utnämnts till Årets Naturfotograf och hans bilder publiceras över hela Europa.

Du hittar en mer ingående presentation av Serkan och hans uppgifter under resan på vår webbsida via datorn.

SKAGEN

Magiskt ljus, milslånga stränder och små mysiga samhällen. Där har du sinnebilden av Skagen och norra Jylland. Skagen är verkligen toppen av Danmark, Jyllands smala spets. Här möts vågorna i Skagerraks och Kattegatts mäktiga vågor. Det intensiva ljuset på den smala landtungan av kalksand mellan Skagerrak och Kattegatt gör till ett perfekt resmål för landskapsfotografer.

Du hittar en mer ingående presentation av Skagen på vår webbsida via datorn.

PROGRAM

Transport till Fredrikshamn på Jylland sker på egen hand. Enklaste sättet är med Stena Lines färjor från Göteborg. 

TORSDAG, 25 APRIL 2019

Samling utanför Stena Lines färjeterminal i Fredrikshamn kl. 11.30. Här möts du av Serkan samt en representant från Zoom Fotoresor för vidare färd mot Skagen, den nordligaste staden på Jylland, ca 40 km norr om Fredrikshamn. Efter incheckning på centralt belägna Foldens Hotel & Café där vi kommer att bo i tre nätter beger vi oss ut för att fotografera Skagens berömda ljus vid några av de många sanddynerna längs kusten. Vi avslutar dagen med en gemensam välkomstmiddag samtidigt som vi lär känna varandra. Under middagen kommer Serkan även att berätta lite mer om de kommande dagarna och även ge lite generella fototips. (M)

FREDAG-LÖRDAG, 26-27 APRIL 2019

Under dessa två dagar kommer vi att dokumentera de platser som gjort Skagen känt. Vi kommer bland annat att fotografera vid kyrkan Sankt Laurentii vilken troligen byggdes på 1300-talet och som sakta försvinner ner i sanddynerna. Idag syns bara kyrktornet, allt annat är begravt i sanden. Vi kommer även att spendera mycket fototid vid Europas största vandrande sandöken, Råbjerg Mile. Sanddynerna kan bli upp till 40 meter höga och täcker en yta av cirka två kvadratkilometer. Självklart kommer även att fotografera när de mäktiga vågorna i Skagerrak och Kattegatt möts vid Skagens udde. En av dagarna äter vi en gemensam lunch på mikrobryggeriet Skagens Bryghus, känt för sitt prisvinnande ljusa öl ”Drachmann” och den andra äter vi en picknick lunch ute i det fria bestående av danska ”Smörrebröd”. Middagarna serveras på hotellet. (F, L, M)

SÖNDAG, 28 APRIL 2019      

På morgonen gör vi vår sista fotoexpedition på Skagen. Efter frukost kommer det sedan att bli lite tid för att gå igenom de senaste bilderna, härefter kommer Serkan att utse resans bästa bild vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets Bild 2019”. Hemresa med färja från Fredrikshamn till Göteborg, förslagsvis med färjan som avgår kl 11.50 (F)

HOTELL

Klicka på hotellet för att läsa mer.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person i SEK: 10.750:-

Priset inkluderar:

 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Busstransporter enligt program.
 • Fotoaktiviteter dagligen runt om på på Skagen.
 • Medverkan av Serkan Günes under resan.
 • Workshops av Serkan Günes under resan.
 • Teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg: 1.700:-
 • Transport till Fredrikshamn på Jylland.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår web under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Bästa sättet att tas dig till Fredrikshamn är med Stena Lines färja från Göteborg. Vi rekommenderar att du åker med Stena Danica vilken avgår från Göteborg kl. 08.00 och ankommer Fredrikshamn kl. 11.15. För priser, färjetider och bokning se Stena Lines webb: www.stenaline.se/till-danmark

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15.

Utrustning: Kamera och objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Du bör även ha med ett trebenstativ samt om möjligt en Laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Valutakurs: DKR 1,35

BOKNING

Du bokar resan på genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Serkan Günes och Hans Elmqvist