EKORRAR OCH SPARVHÖKAR

Norge • 19-22 september 2019

 

Ta chansen och fotografera sparvhökar och ekorrar från specialbyggda gömslen i en fantastisk natur.

Följ med Zoom Fotoresor och naturfotograferna Tom Dyring och Gunnar Aus till norska Dalen och fotografera ekorrar och sparvhökar. Under denna inspirerande workshop får du möjlighet att fotografera från både tält och specialbyggda gömslen anpassade för fotografering av sparvhök och ekorre. Ta chansen att utveckla ditt fotograferande i ett av Norges främsta områden för djur-och naturfotografering, ett område där både BBC och National Geographic filmat genom åren.

Workshopens höjdpunkter:

 • Dalens fantastiska natur.
 • Fotografera av ekorrar med blixt.
 • Sparvhökar på nära håll.
 • Fotografering från specialbyggda gömslen med blixt.
 • Medverkan av Tom Dyring och Gunnar Aus under hela workshopen.
 • Föredrag och workshops med Tom Dyring och Gunnar Aus.

Ta chansen och fotografera sparvhökar och ekorrar från specialbyggda gömslen i en fantastisk natur.

Följ med Zoom Fotoresor och naturfotograferna Tom Dyring och Gunnar Aus till norska Dalen och fotografera ekorrar och sparvhökar. Under denna inspirerande workshop får du möjlighet att fotografera från både tält och specialbyggda gömslen anpassade för fotografering av sparvhök och ekorre. Ta chansen att utveckla ditt fotograferande i ett av Norges främsta områden för djur-och naturfotografering, ett område där både BBC och National Geographic filmat genom åren.

Workshopens höjdpunkter:

 • Dalens fantastiska natur.
 • Fotografera av ekorrar med blixt.
 • Sparvhökar på nära håll.
 • Fotografering från specialbyggda gömslen med blixt.
 • Medverkan av Tom Dyring och Gunnar Aus under hela workshopen.
 • Föredrag och workshops med Tom Dyring och Gunnar Aus.

FOTOGRAFER

Tom Dyring är en professionell norsk naturfotograf, bosatt utanför Oslo och han är medlem av norska naturfotografer (NN), Tom fotograferar uteslutande vilda djur, och har ett särskilt stort hjärta för ormar. Han arbetar med olika projekt över hela världen med fler än 100 resedagar om året ute i fält. Tom har fått ett antal internationella utmärkelser och priser för sina djurbilder, bland annat: Nordic Nature Photo Contest, British Birds, Siena SIPA, Asferico, Oasis, Narava och Concours Photo de Namur. Han har också haft ett stort antal utställningar i Norge och på ett antal internationella utställningar i samband med stora fotoevents.

www.tomdyring.com

Gunnar Aus är naturfotograf med intresse för skandinaviska motiv. Han fotograferar det mesta i naturen men har förkärlek för fåglar och jobbar mycket med blixtljus. Gunnar Aus är medlem i svenska Naturfotograferna/N och har gett ut två böcker om fågelfotografering, Fotografera fåglar och Fokus på fåglar båda utgivna på Hammars förlag. En artikel om hans blixtfotografering kommer i den norska naturfototidningen Natur og Foto i september 2018. Gunnar fick titeln “Årets fotograf” vid Riksförbundet Svensk Fotografis Riksfotoutställning 2018.

www.naturfotograferna.se/index.php/gunnar-aus

FOTOGRAFERNAS UPPGIFTER FÖRE OCH UNDER RESAN

På samtliga våra resor och workshops medverkar alltid en mycket meriterad fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både före och under resan att få hjälp av Tom och Gunnar.

Före. Redan innan workshopen har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Tom och Gunnar att redan från början anpassa råd och handledning till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf efter dina förutsättningar.

Under. Under Toms och Gunnars ledning kommer vi att ägna mycket tid åt fotografering i fält vilket ger mycket tid för individuella fototips och råd och möjlighet att fotografera i de bästa ljusförhållandena. Under workshopen kommer vi att prata om bildkomposition, ljuset i bilderna, teknik med mera samt ha flera bildutvärderingar med konstruktiv kritik.

DALENS VILDMARKSCENTER

Mitt i Telemarken ligger Dalens Vildmarkscenter som erbjuder utmärkt djur- och naturfotografering för både nybörjare och erfarna fotografer. Höjdpunkten är områdets gömslen som har konstruerats från grunden för att passa naturfotografer. I de spektakulära och mycket vackra omgivningarna finns det sex gömslen som erbjuder varierande fotomöjligheter både när det gäller motiv och miljöer. Här finns möjlighet att fotografera sparvhök, ekorrar och mycket annat. Fotomöjligheterna som ges lockat till sig mängder av fotografer och såväl BBC som National Geographic har filmat i området.

Under workshopen bor vi på gemytliga Dalens Vildmarkscenter. Rummen är hemtrevliga och rymliga men enkla. Efter dagar fyllda med fotografering samlas vi kring ved kaminen för att äta middag. Boendet erbjuder delad dusch och toalett.

Läs mer

PROGRAM

Transport till Norge och Dalens vildmarks center på egen hand. Då många föredrar att arrangera transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Dalen ligger ca 4,5 timme från Oslo. De flesta som kommer hit kommer med egen bil. Det går även att flyga till Oslo och sedan med hyrbil. Om du vill ankomma redan dagen innan eller vill stanna någon dag längre hjälper vi gärna till med att boka övernattning på Dalen.

TORSDAG 19 SEPTEMBER 2019

Vi inleder vår vistelse på Dalen Vildmarkscenter med en gemensam lunch där du möter Tom Dyring, Gunnar Aus och en representant från Zoom Fotoresor. Efter lunchen får vi en inspirerande bildvisning från Tom och Gunnar som kommer visa bilder från Dalen och berätta om vad vi kan förvänta oss av de kommande dagarnas fotografering och de utmaningarna du kommer att ställas inför. Eftermiddagen gör vi ett första fotopass ut i naturen kring Dalen. Under kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag varefter det finns tid för bildredigering. (L, M)

FREDAG – LÖRDAG 20-21 SEPTEMBER 2019

Under de kommande dagarna kommer vi att fotografera ekorrar, sparvhökar och andra djur i Dalens spektakulära omgivningar. Vi fotograferar när ljuset och omständigheterna är som bäst. Från både tält och gömslena som både är specialbyggda för fotografer och anpassade efter säsong kommer du att få möjlighet till spektakulära bilder. Från våra mobila gömslen får du möjlighet att på morgonen och under dagen fotografera ett fascinerande skådespel när sparvhökarna på ett nästintill lekfullt sätt jagar och attackerar nötskrikare. Detta ger möjlighet till unika actionbilder och fantastiska fotomöjligheter av sparvhökar som man inte hittar någon annanstans i Europa.  Ekorrar förekommer vanligt vid ett par av de gömslen vi har tillgång till. Det är snabba krabater som oftast är roliga att fotografera men ibland svåra att få på bild. Vi skall försöka få till det så att vi kan använda blixt för att frysa snabba händelser men även för att få fint ljus på våra modeller när naturen inte är så givmild med det fina ljuset. Att fotografera från gömslena är ett utmärkt tillfälle att utveckla sitt bildseende och träna på bildkomposition. Under våra sessioner i fält kommer vi att dela på gruppen så att alla får möjlighet att fotografera både ekorre och sparvhök och lära sig av både Tom och Gunnar. Under kvällarna kommer vi att jobba med bildbearbetning med personlig handledning från Tom och Gunnar som hela tiden finns till hands för att visa hur du får ut det mesta av dina bilder från redigeringsprogrammet. Vi kommer även att gå igenom bilderna från våra sessioner i fält med gemensamma bildutvärderingar och konstruktiv bildkritik från Tom och Gunnar. (F, L, M)

SÖNDAG 22 SEPTEMBER 2019

Vi inleder workshopens sista dag med ett sista fotopass ute i fält och kanske får vi möjlighet att fotografera hökarna som brukar sväva över vattenytan i morgondimman, en fin naturupplevelse och en möjlighet till vackra bilder. Precis som under tidigare dagar finns Tom och Gunnar hela tiden till hands för att med personlig handledning utveckla dig som fotograf och ditt fotograferande. Tillbaka på Dalen Vildmarkscenter går vi igenom morgonens bildskörd och försätter med efterbearbetning. Efter lunch är det dags att välja ut sina bästa bilder från helgen då Tom och Gunnar kommer att utse ”workshopens bild” som går direkt till finalen i tävlingen ”Årets bild 2019”. (F, L)

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 10.850:-

Priset inkluderar:

 • Fyra dagars workshop under ledning av Tom Dyring och Gunnar Aus .
 • Boende i del i dubbelrum på Dalen Vildmarkscenter.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Tom Dyring och Gunnar Aus under hela workshopen.
 • Föredrag och bildredigering med Tom Dyring och Gunnar Aus under workshopen.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan workshopen.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg SEK 3.800:-:- (mycket begränsat antal)
 • Transport till Dalen.                     
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring.

 

FAKTA

Målgrupp: Djur- och naturfotografer som vill utveckla sitt fotograferande. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/12.

Utrustning: Kamera, för fotografering av sparvhök  rekommenderar vi ett teleobjkektiv från 300 och upp till 600mm. När du sitter i gömslen bör du ha med en stativhållare och när vi sitter i tält ett trebensattiv. Även en fjärrutlösare är bra att ha med.

För ekorrfotografering rekommenderar vi Som minimum en blixt monterad på kameran med en TTL blixtkabel men helts flera blixtar med någon form av fjärrstyrning. Det kan även vara bra med ett trebensstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Valutakurs: NOK 1.10

BOKNING

Du bokar resan genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Tom Dyring, Gunnar Aus

FOTOGRAFER

Tom Dyring är en professionell norsk naturfotograf, bosatt utanför Oslo och han är medlem av norska naturfotografer (NN), Tom fotograferar uteslutande vilda djur, och har ett särskilt stort hjärta för ormar. Han arbetar med olika projekt över hela världen med fler än 100 resedagar om året ute i fält. Tom har fått ett antal internationella utmärkelser och priser för sina djurbilder, bland annat: Nordic Nature Photo Contest, British Birds, Siena SIPA, Asferico, Oasis, Narava och Concours Photo de Namur. Han har också haft ett stort antal utställningar i Norge och på ett antal internationella utställningar i samband med stora fotoevents.

www.tomdyring.com

Gunnar Aus är naturfotograf med intresse för skandinaviska motiv. Han fotograferar det mesta i naturen men har förkärlek för fåglar och jobbar mycket med blixtljus. Gunnar Aus är medlem i svenska Naturfotograferna/N och har gett ut två böcker om fågelfotografering, Fotografera fåglar och Fokus på fåglar båda utgivna på Hammars förlag. En artikel om hans blixtfotografering kommer i den norska naturfototidningen Natur og Foto i september 2018. Gunnar fick titeln “Årets fotograf” vid Riksförbundet Svensk Fotografis Riksfotoutställning 2018.

www.naturfotograferna.se/index.php/gunnar-aus

FOTOGRAFERNAS UPPGIFTER FÖRE OCH UNDER RESAN

På samtliga våra resor och workshops medverkar alltid en mycket meriterad fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både före och under resan att få hjälp av Tom och Gunnar.

Före. Redan innan workshopen har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Tom och Gunnar att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf efter dina förutsättningar.

Under. Under Toms och Gunnars ledning kommer vi att ägna mycket tid åt fotografering i fält vilket ger mycket tid för individuella fototips och råd och möjlighet att fotografera i de bästa ljusförhållandena. Under workshopen kommer vi att prata om bildkomposition, ljuset i bilderna, teknik med mera samt ha flera bildutvärderingar med konstruktiv kritik.

DALENS VILDMARKSCENTER

Mitt i Telemarken ligger Dalens Vildmarkscenter som erbjuder utmärkt djur- och naturfotografering för både nybörjare och erfarna fotografen. Höjdpunkten är områdets gömslen som har konstruerats från grunden för att passa naturfotografer. I de spektakulära och mycket vackra omgivningarna finns det sex gömslen som erbjuder varierande fotomöjligheter både när det gäller motiv och miljöer. Här finns möjlighet att fotografera sparvhök, ekorrar och mycket annat. Fotomöjligheterna som ges lockat till sig mängder av fotografer och såväl BBC som National Geographic har filmat i området.

Under workshopen bor vi på gemytliga Dalens Vildmarkscenter. Rummen är hemtrevliga och rymliga men enkla. Efter dagar fyllda med fotografering samlas vi kring ved kaminen för att äta middag. Boendet erbjuder delad dusch och toalett.

För mer information se: www.dalenvillmarkssenter.no

PROGRAM

Transport till Norge och Dalens vildmarks center på egen hand. Då många föredrar att arrangera transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Dalen ligger ca 4,5 timme från Oslo. De flesta som kommer hit kommer med egen bil. Det går även att flyga till Oslo och sedan med hyrbil. Om du vill ankomma redan dagen innan eller vill stanna någon dag längre hjälper vi gärna till med att boka övernattning på Dalen.

TORSDAG 19 SEPTEMBER 2019

Vi inleder vår vistelse på Dalen Vildmarkscenter med en gemensam lunch där du möter Tom Dyring, Gunnar Aus och en representant från Zoom Fotoresor. Efter lunchen får vi en inspirerande bildvisning från Tom och Gunnar som kommer visa bilder från Dalen och berätta om vad vi kan förvänta oss av de kommande dagarnas fotografering och de utmaningarna du kommer att ställas inför. Eftermiddagen gör vi ett första fotopass ut i naturen kring Dalen. Under kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag varefter det finns tid för bildredigering. (L, M)

FREDAG – LÖRDAG 20-21 SEPTEMBER 2019

Under de kommande dagarna kommer vi att fotografera ekorrar, sparvhökar och andra djur i Dalens spektakulära omgivningar. Vi fotograferar när ljuset och omständigheterna är som bäst. Från både tält och gömslena som både är specialbyggda för fotografer och anpassade efter säsong kommer du att få möjlighet till spektakulära bilder. Från våra mobila gömslen får du möjlighet att på morgonen och under dagen fotografera ett fascinerande skådespel när sparvhökarna på ett nästintill lekfullt sätt jagar och attackerar nötskrikare. Detta ger möjlighet till unika actionbilder och fantastiska fotomöjligheter av sparvhökar som man inte hittar någon annanstans i Europa.  Ekorrar förekommer vanligt vid ett par av de gömslen vi har tillgång till. Det är snabba krabater som oftast är roliga att fotografera men ibland svåra att få på bild. Vi skall försöka få till det så att vi kan använda blixt för att frysa snabba händelser men även för att få fint ljus på våra modeller när naturen inte är så givmild med det fina ljuset. Att fotografera från gömslena är ett utmärkt tillfälle att utveckla sitt bildseende och träna på bildkomposition. Under våra sessioner i fält kommer vi att dela på gruppen så att alla får möjlighet att fotografera både ekorre och sparvhök och lära sig av både Tom och Gunnar. Under kvällarna kommer vi att jobba med bildbearbetning med personlig handledning från Tom och Gunnar som hela tiden finns till hands för att visa hur du får ut det mesta av dina bilder från redigeringsprogrammet. Vi kommer även att gå igenom bilderna från våra sessioner i fält med gemensamma bildutvärderingar och konstruktiv bildkritik från Tom och Gunnar. (F, L, M)

SÖNDAG 22 SEPTEMBER 2019

Vi inleder workshopens sista dag med ett sista fotopass ute i fält och kanske får vi möjlighet att fotografera hökarna som brukar sväva över vattenytan i morgondimman, en fin naturupplevelse och en möjlighet till vackra bilder. Precis som under tidigare dagar finns Tom och Gunnar hela tiden till hands för att med personlig handledning utveckla dig som fotograf och ditt fotograferande. Tillbaka på Dalen Vildmarkscenter går vi igenom morgonens bildskörd och försätter med efterbearbetning. Efter lunch är det dags att välja ut sina bästa bilder från helgen då Tom och Gunnar kommer att utse ”workshopens bild” som går direkt till finalen i tävlingen ”Årets bild 2019”. (F, L)

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 10.850:-

Priset inkluderar:

 • Fyra dagars workshop under ledning av Tom Dyring och Gunnar Aus .
 • Boende i del i dubbelrum på Dalen Vildmarkscenter.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Tom Dyring och Gunnar Aus under hela workshopen.
 • Föredrag och bildredigering med Tom Dyring och Gunnar Aus under workshopen.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan workshopen.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg SEK 3.800:- (mycket begränsat antal)
 • Transport till Dalen.                     
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring.

 

FAKTA

Målgrupp: Djur- och naturfotografer som vill utveckla sitt fotograferande. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/12.

Utrustning: Kamera, för fotografering av sparvhök  rekommenderar vi ett teleobjkektiv från 300 och upp till 600mm. När du sitter i gömslen bör du ha med en stativhållare och när vi sitter i tält ett trebensattiv. Även en fjärrutlösare är bra att ha med.

För ekorrfotografering rekommenderar vi Som minimum en blixt monterad på kameran med en TTL blixtkabel men helts flera blixtar med någon form av fjärrstyrning. Det kan även vara bra med ett trebensstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Valutakurs: NOK 1.10

BOKNING

Du bokar resan genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Tom Dyring, Gunnar Aus