SVARTVITA LANDSKAP

Sverige • 16-19 maj 2019

 

Lär dig fotografera landskap i svartvitt på ett suggestivt men ändå stämningsfullt sätt under ledning av Olympus-ambassadören Thomas Örn Karlsson.

Följ med Olympus-ambassadören Thomas Örn Karlsson till hans barndomstrakter i norra Bohuslän, där du kommer lära dig att se och fotografera landskap på ett helt nytt sätt. Suggestiva och mörka toner dominerar bildskapandet. Ta chansen och lär dig att bemästra konsten att fotografera svartvita landskap. Under denna inspirerande workshop jobbar vi med allt från långa slutartider till ljus och komposition, allt för att få stämningsfulla bilder. Tomas kommer under helgen att ge personlig handledning och inspirerande fotouppgifter med konstruktiv kritik, detta för att på bästa sätt utveckla dig som fotograf.

Workshopens höjdpunkter:

 • Svartvit landskapsfotografering på noga utvalda platser.
 • Lär dig bemästra långa slutartider.
 • Lär dig fotografera surrealistiska natur- och landskapsbilder.
 • Lär dig fotografera modeller med minimalt ljus.
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Medverkan av Thomas Örn Karlsson under hela workshopen.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Thomas Örn Karlsson.

FOTOGRAF

Thomas Örn Karlsson är född 1976 och med jobb som både snickare och tatuerare har skapandet och kreativiteten alltid legat honom varmt om hjärtat. Fotograferingen upptäckte han för 5 år sedan då han studerade under ett års tid på Sigtuna folkhögskola. Thomas passion är att fotografera surrealistiska, svartvita natur och landskaps scener med mörka toner. Här lyfter han ofta in skräckfigurer. Med en mix av långa slutartider skapar han rörelse och oskärpa i lövverken och fryser vissa delar av bilden. När han inte skapar mörka scener som är tagna ur en skräckroman så fotograferar han natur och landskap i en traditionell stil. Men alltid finns det ett projekt bakom varje bild han gör och i tidskrifter har han blivit jämförd med både Guillermo del Toro och John Bauer.

Facebook
Instagram

THOMAS UPPGIFTER FÖRE OCH UNDER RESAN 

På samtliga våra resor och workshops medverkar alltid en mycket meriterad fotograf, vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du, både före och under resan, att få hjälp av Thomas Örn Karlsson.
 
FÖRE. Redan innan workshopen har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Thomas att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf efter dina förutsättningar.
 
UNDER. Under Thomas ledning kommer vi att ägna mycket tid åt fotografering i fält, vilket ger mycket tid för individuella fototips och råd. Det blir tidiga mornar och sena kvällar, vilket ger möjlighet att utnyttja fototiden maximalt och fotografera i de bästa ljusförhållandena. Under workshopen kommer vi att prata om bildkomposition, ljuset i bilderna, teknik med mera.

PLATSER VI BESÖKER

Under helgen kommer vi att röra oss och fotografera i området kring Idefjorden och Enningsdalselva. Vi kommer både att fotografera nere vid fjorden och inne i skogen. I de mörka skogarna kommer vi bland annat att besöka en gammal vaktstuga som under andra världskriget användes för att smuggla norska motståndsmän över gränsen och ett övergivet fort som vaktade över fjorden. Vi kommer även att besöka en djup dalsänka och ruinerna av en gammal kvarn. Här plåtar vi längs med bäcken och får möjlighet att jobba med långa slutartider.

PROGRAM

Transport till Nordby, strax norr om Strömstad på egen hand. Under dagarna åker vi i egna bilar eller samåker mellan fotoplatserna.

TORSDAG 16 MAJ 2019

Sent på eftermiddagen samlas vi på Nordby hotell i Nordby, där vi möts upp av Thomas Örn Karlsson och en representant från Zoom Fotoresor. Vi börjar våra dagar tillsammans med en inspirerande föreläsning av Thomas där han ger tips och råd inför de kommande dagarnas fotografering. Fyllda av inspiration äter vi en gemensam välkomstmiddag på kvällen. (M)

FREDAG – LÖRDAG 17-18 MAJ 2019

Tidigt på morgonen ger vi oss ut i området kring Idefjorden och dess djupa skogar. Här får vi under Thomas ledning möjlighet att lära oss att se naturen och landskapet på ett nytt sätt och där mörka och suggestiva toner influerar bilderna. Vi lär oss hur man skapar stämningsfulla svartvita landskapsbilder i skogarna och vid fjorden som ofta ligger täckt i dimma. Under helgen kommer Thomas att ge oss utmanande fotouppgifter som sätter vår kreativitet på prov och som hjälper oss att utvecklas som fotografer. Längs vattnet som sakta ringlar sig genom landskapet får vi lära oss att bemästra långa slutartider och hur dessa påverkar känslan som förmedlas i bilden. Under dagen återvänder vi till hotellet för lunch och ett teoripass där Thomas kommer att inspirera oss inför kvällens fotografering. När mörkret börjar falla över omgivningarna tillför vi ytterligare en dimension till våra bilder. Vi lär oss fotografera modeller i landskapet med hjälp av minimalt ljus – en fotosession som kommer ge möjlighet att ta bilder som ser ut att vara hämtade från omslaget till en klassisk skräcknovell.

Efter middagen på hotellet kommer vi att jobba med bildbearbetning. Thomas visar hur han jobbar med detaljer i redigeringen för att förstärka intrycket som bilden ger på betraktaren. Det finns också god om tid för personlig handledning och enskilda redigeringstips. Vi kommer även att gå igenom fotouppgifterna med gemensamma bildutvärderingar och konstruktiv bildkritik från Thomas. (F, L, M)

SÖNDAG 19 MAJ 2019

Vi inleder workshopens sista dag ute i fält, där vi fortsätter att fånga det svartvita landskapet och bergen som förbinder Sverige och Norge. Precis som tidigare dagar finns Thomas hela tiden till hands för att med personlig handledning utveckla ditt fotograferande och dig som fotograf. 

Tillbaka på hotellet går vi igenom morgonens bildskörd och fortsätter med efterbearbetning. Efter lunch är det dags att välja ut sina bästa bilder från helgen då Thomas under eftermiddagen kommer att utse ”workshopens bild” som går direkt till finalen i vår tävling ”Årets bild 2019”. (F, L)

BOENDE

NORDBY HOTELL***

Beläget längs E6 strax norr om Strömstad och granne med Nordby Shoppingcenter ligger Nordby Hotell. Hotellet består av 42 moderna rum, alla med toalett med dusch, TV samt och gratis Wi-Fi. Hotellet har även en stor restaurang och en sportsbar. Granne med hotellet ligger det stora shoppingcentrat Nordby Shoppingcenter med 110 butiker och restauranger.

Läs mer

 

 

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 6.450:-


Priset inkluderar:

 • Fyra dagars workshop under ledning av Thomas Örn Karlsson. 
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag.
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Thomas Örn Karlsson under workshopen.
 • Föredrag och bildredigering med Thomas Örn Karlsson.
 • Praktisk reseinformation innan workshopen.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 1 800:-
 • Transport till Nordby samt lokala transporter till fotoplatserna.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Transport till Nordby sker på egen hand. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 om du har frågor kring transporten.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer med intresse för landskapsfotografering. För att få ut så mycket som möjligt av workshopen rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Det kan vara bra med ett trebensstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Thomas Örn Karlsson

Lär dig fotografera landskap i svartvitt på ett suggestivt men ändå stämningsfullt sätt under ledning av Olympus-ambassadören Thomas Örn Karlsson.

Följ med Olympus-ambassadören Thomas Örn Karlsson till hans barndomstrakter i norra Bohuslän, där du kommer lära dig att se och fotografera landskap på ett helt nytt sätt. Suggestiva och mörka toner dominerar bildskapandet. Ta chansen och lär dig att bemästra konsten att fotografera svartvita landskap. Under denna inspirerande workshop jobbar vi med allt från långa slutartider till ljus och komposition, allt för att få stämningsfulla bilder. Tomas kommer under helgen att ge personlig handledning och inspirerande fotouppgifter med konstruktiv kritik, detta för att på bästa sätt utveckla dig som fotograf.

Workshopens höjdpunkter:

 • Svartvit landskapsfotografering på noga utvalda platser.
 • Lär dig bemästra långa slutartider.
 • Lär dig fotografera surrealistiska natur- och landskapsbilder.
 • Lär dig fotografera modeller med minimalt ljus.
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Medverkan av Thomas Örn Karlsson under hela workshopen.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Thomas Örn Karlsson.

FOTOGRAF

Thomas Örn Karlsson är född 1976 och med jobb som både snickare och tatuerare har skapandet och kreativiteten alltid legat honom varmt om hjärtat. Fotograferingen upptäckte han för 5 år sedan då han studerade under ett års tid på Sigtuna folkhögskola. Thomas passion är att fotografera surrealistiska, svartvita natur och landskaps scener med mörka toner. Här lyfter han ofta in skräckfigurer. Med en mix av långa slutartider skapar han rörelse och oskärpa i lövverken och fryser vissa delar av bilden. När han inte skapar mörka scener som är tagna ur en skräckroman så fotograferar han natur och landskap i en traditionell stil. Men alltid finns det ett projekt bakom varje bild han gör och i tidskrifter har han blivit jämförd med både Guillermo del Toro och John Bauer.

Facebook
Instagram

THOMAS UPPGIFTER FÖRE OCH UNDER RESAN 

På samtliga våra resor och workshops medverkar alltid en mycket meriterad fotograf, vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du, både före och under resan, att få hjälp av Thomas Örn Karlsson.
 
FÖRE. Redan innan workshopen har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande. Detta gör det lättare för Thomas att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf efter dina förutsättningar.
 
UNDER. Under Thomas ledning kommer vi att ägna mycket tid åt fotografering i fält, vilket ger mycket tid för individuella fototips och råd. Det blir tidiga mornar och sena kvällar, vilket ger möjlighet att utnyttja fototiden maximalt och fotografera i de bästa ljusförhållandena. Under workshopen kommer vi att prata om bildkomposition, ljuset i bilderna, teknik med mera. 

PLATSER VI BESÖKER

Under helgen kommer vi att röra oss och fotografera i området kring Idefjorden och Enningsdalselva. Vi kommer både att fotografera nere vid fjorden och inne i skogen. I de mörka skogarna kommer vi bland annat att besöka en gammal vaktstuga som under andra världskriget användes för att smuggla norska motståndsmän över gränsen och ett övergivet fort som vaktade över fjorden. Vi kommer även att besöka en djup dalsänka och ruinerna av en gammal kvarn. Här plåtar vi längs med bäcken och får möjlighet att jobba med långa slutartider.

PROGRAM

Transport till Nordby, strax norr om Strömstad på egen hand. Under dagarna åker vi i egna bilar eller samåker mellan fotoplatserna.

TORSDAG 16 MAJ 2019

Sent på eftermiddagen samlas vi på Nordby hotell i Nordby, där vi möts upp av Thomas Örn Karlsson och en representant från Zoom Fotoresor. Vi börjar våra dagar tillsammans med en inspirerande föreläsning av Thomas där han ger tips och råd inför de kommande dagarnas fotografering. Fyllda av inspiration äter vi en gemensam välkomstmiddag på kvällen. (M)

FREDAG – LÖRDAG 17-18 MAJ 2019

Tidigt på morgonen ger vi oss ut i området kring Idefjorden och dess djupa skogar. Här får vi under Thomas ledning möjlighet att lära oss att se naturen och landskapet på ett nytt sätt och där mörka och suggestiva toner influerar bilderna. Vi lär oss hur man skapar stämningsfulla svartvita landskapsbilder i skogarna och vid fjorden som ofta ligger täckt i dimma. Under helgen kommer Thomas att ge oss utmanande fotouppgifter som sätter vår kreativitet på prov och som hjälper oss att utvecklas som fotografer. Längs vattnet som sakta ringlar sig genom landskapet får vi lära oss att bemästra långa slutartider och hur dessa påverkar känslan som förmedlas i bilden. Under dagen återvänder vi till hotellet för lunch och ett teoripass där Thomas kommer att inspirera oss inför kvällens fotografering. När mörkret börjar falla över omgivningarna tillför vi ytterligare en dimension till våra bilder. Vi lär oss fotografera modeller i landskapet med hjälp av minimalt ljus – en fotosession som kommer ge möjlighet att ta bilder som ser ut att vara hämtade från omslaget till en klassisk skräcknovell.

Efter middagen på hotellet kommer vi att jobba med bildbearbetning. Thomas visar hur han jobbar med detaljer i redigeringen för att förstärka intrycket som bilden ger på betraktaren. Det finns också god om tid för personlig handledning och enskilda redigeringstips. Vi kommer även att gå igenom fotouppgifterna med gemensamma bildutvärderingar och konstruktiv bildkritik från Thomas. (F, L, M)

SÖNDAG 19 MAJ 2019

Vi inleder workshopens sista dag ute i fält, där vi fortsätter att fånga det svartvita landskapet och bergen som förbinder Sverige och Norge. Precis som tidigare dagar finns Thomas hela tiden till hands för att med personlig handledning utveckla ditt fotograferande och dig som fotograf.

Tillbaka på hotellet går vi igenom morgonens bildskörd och fortsätter med efterbearbetning. Efter lunch är det dags att välja ut sina bästa bilder från helgen då Thomas under eftermiddagen kommer att utse ”workshopens bild” som går direkt till finalen i vår tävling ”Årets bild 2019”. (F, L)

HOTELL

Klicka på hotellet för att läsa mer.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 6.450:-


Priset inkluderar:

 • Fyra dagars workshop under ledning av Thomas Örn Karlsson.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Thomas Örn Karlsson under workshopen.
 • Föredrag och bildredigering med Thomas Örn Karlsson.
 • Praktisk reseinformation innan workshopen.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 1 800:-
 • Transport till Nordby samt lokala transporter till fotoplatserna.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring, för mer information, se vår webb
 • under ”Övrigt”.

 

TRANSPORT

Transport till Nordby sker på egen hand. Om du/ni önskar hjälp att boka din transport så hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer med intresse för landskapsfotografering. För att få ut så mycket som möjligt av workshopen rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15

Utrustning: Kamera med objektiv från vidvinkel till medellångt tele. Det kan vara bra med ett trebensstativ samt om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Foto: Thomas Örn Karlsson