THE GREAT MIGRATION

Kenya • 18-28 augusti 2019

Häng med och dokumentera djurvärldens mest spektakulära skådespel, The Great Migration, med bevarandefotografen Tom Svensson.

The Great Migration är en dröm för alla natur- eller djurfotografer.  I augusti-september äger den berömda, stora djurvandringen i Masai Mara rum. Då söker sig miljontals gnuer och zebror till nya betesmarker. De måste korsa floden Mara, vilken är fylld av krokodiler, flodhästar och andra faror. På ena flodsidan samlas gnuerna och zebrorna för att invänta rätt läge att passera floden och när väl några djur vågat sig på ett försök att korsa floden kommer alla på en och samma gång. Kaoset är totalt när 1000-tals djur försöker ta sig över floden samtidigt som de stora krokodilerna går till attack. Men farorna är inte över för det, med hjordarna smyger hela tiden de stora kattdjuren på jakt efter ett enkelt byte. Under resan kommer vi även att besöka parkerna Solio, känd för sina stora flockar med lejon samt sina noshörningar, och Samburu, med stora hjordar elefanter samt kanske Afrikas bästa möjlighet att se leoparder. The Great Migration-resan är för dig som vill uppleva ett fantastiskt djurliv med många möjligheter att se och fotografera ”The Big Five” – lejon, leopard, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Missa därför inte möjligheten att följa med Tom Svensson, en av våra stora naturfotografer, och plåta The Great Migraton, ett mäktigt skådespel.

Foto: Tom Svensson

Resans höjdpunkter:

 • The Great Migration på nära håll.
 • Bo mitt inne i Masai Mara nära parkens fantastiska djurliv
 • Heldagar i vissa parker, från soluppgång till solnedgång. 
 • Uppleva Solio med sina stora flocka med lejon.
 • Den utrotningshotade svarta noshörningen i Solio.
 • Samburus stora hjordar med elefanter.
 • Leoparderna i Samburu.
 • Off-road tillstånd i Samburu.
 • Medverkan av Tom Svensson under resan.

Foto: Hans Elmqvist

FOTOGRAF

Tom Svensson är en världsberömd bevarandefotograf, född i Danmark, men uppvuxen i Sverige och bosatt i Fjällbacka. Toms stora drivkraft i livet är naturvård och, som han säger, ”jag gör det inte för mig själv, men för mina barn och framtida barnbarn, för om vi inte gör det för dem, kan de inte göra någonting själva och då är det för sent”. Hans passion som fotograf är att ta bilder som påverkar människor och gör skillnad. Bilder är ett sätt att göra en förändring, eftersom kraften i en bild är stor. Här anses han vara en av världens främsta. Tom är medlem i Naturfotograferna/N och är den ende svensk som valdes till IEPA, International Enviroment Photographers Association. Han ingår i Canons nordiska ambassadörsprogram samt har nyligen blivit Global Manfrotto Ambassadör.

www.tomsvensson.se

TOMS UPPGIFT UNDER RESAN

På samtliga våra resor medverkar alltid en mycket känd och duktig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. För att göra detta på bästa sätt kommer du både före och under resan att få hjälp av Tom Svensson.

FÖRE. Redan innan resan har du möjlighet att skicka in ett antal bilder som representerar ditt fotograferande. Detta gör det lättare Tom att redan från början anpassa handledningen och råden till dig så att du på bästa sätt kan utvecklas som fotograf efter dina förutsättningar.

UNDER. Under Toms ledning kommer vi under resan att ägna mycket tid åt fotografering vilket ger mycket tid för individuella fototips och råd eller kanske hjälp med någon inställning på din kamera. Under resan kommer vi även att arbeta mycket med bildbearbetning samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer att prata om bildkomposition och ljuset i bilderna med mera. Tom kommer också att hålla föredrag.

PARKER SOM BESÖKS UNDER RESAN

MASAI MARA

Masai Mara National Reserve, som i folkmun ofta kallas bara Mara, är Kenyas safaristolthet. Parken ligger i sydvästra Kenya, på gränsen mot Tanzania. Naturområdet som parken är avsett att skydda fortsätter in i grannlandet, där parken inte längre kallas Masai Mara, utan Serengeti. Omkring en tiondel av detta sammanhängande område ligger på den kenyanska sidan. Djur- och fågellivet i de båda parkerna är rikt och snarlikt. Masai Mara utgörs till stor del av öppen mark, med stora grässlätter i en svagt böljande terräng. I öster ligger berg och i väster ligger den vackra Oloololobranten. Två permanenta floder skär genom landskapet: Marafloden och Talekfloden. Längs Marafloden finns ett antal platser där de vandrande hjordarna med gnuer och zebror korsar floden. I augusti varje år anländer stora hjordar av gnuer och zebror söderifrån från Serengeti för att stanna och beta under ett par månader. Vid årets korta regnperiod sent på hösten börjar hjordarna lämna parken för att återvända till Serengeti där gnuerna kalvar i februari. Dessa vandringar kan omfatta mer än en miljon djur. En annan av Masai Maras stora attraktioner är dess lejon. Parken har en stor lejonpopulation och man har även goda chanser att få se geparder, hyenor, schakaler, giraffer, babianer, olika slags antiloper, gaseller och andra djurarter. Flodhästar och krokodiler finns i floderna, medan vegetationen längs dessa drar till sig vattenbockar, elefanter, impalor och rörbockar.

 

SOLIO GAME RESERVE

Solio Game Reserve är ett privatägt Wildlife Conservancy som är inriktat på bevarande av noshörning och är en av Kenyas verkliga pärlor. Det finns ingen bättre plats i världen att observera noshörning än just här. Solio Game Reserve spelar även en viktig roll i skyddet och aveln av svarta noshörningar i Kenya. Aveln har varit så framgångsrik att Solio har försett parker över hela Afrika med unga noshörningar. Parken är även känd för sina stora flockar med lejon vilka man många gånger kommer mycket nära. Andra djur vi möter här är buffel, zebra, giraff, oryxantilop, impala, vattenbock, vårtsvin samt gepard. Solios landskap erbjuder dessutom varierande omgivningar som man inte hittar på många andra ställen i Afrika. Det öppna platålandskapet med sina vita noshörningar och vackra vyer ner mot det gröna skogsområdet ger fantastiska fotomöjligheter. Solstrålarna som letar sig ner genom lövverket ger omgivningarna ett mjukt ljus och skogens buskar och träd ger oss näst intill oändliga kompositions möjligheter och ett djup i bilderna som sätter igång den fotografiska kreativiteten.

 

SAMBURU NATIONAL RESERVE

I Northern Frontier District ligger Samburu National Reserve med sin unika flora och fauna. Det torra klimatet gör att djur- och växtlivet skiljer sig mycket från det i södra Kenya. Waller’s gaseller, grevyzebror, nätgiraffer, och beisaoryx (Östafrikansk Oryx) är arter som bara hittas här. Samburus hjärta är Ewaso Ngir floden som skär rakt genom parken. Bufflar, zebror, giraffer och stora hjordar med elefanter vandrar från den omgivande savannen till floden för att dricka och svalka sig. Förutom goda möjligheter att fotografera stora hjordar av elefanter anses Samburu även vara en av de bästa platserna i Afrika för att fotografera leopard.

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson

Foto: Hans Elmqvist

Foto: Hans Elmqvist

Foto: Hans Elmqvist

Foto: Hans Elmqvist

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson

Foto: Hans Elmqvist

PROGRAM

Flyg till Kenya på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis mer än gärna till med att boka flygbiljetter.

SÖNDAG 18 AUGUSTI 2019

Samling på Nairobis International Airport på morgonen för att börja vår resa mot Masai Mara National Reserve och det stora äventyret. Under resan kommer vi att göra flera fotostopp. Vid ankomst till Masai Mara checkar vi in på Legend´s Camp Mara där vi ska tillbringa de kommande fyra nätterna. Campen är belägen inne i parken precis vid Olare Orok floden. Efter en sen lunch beger vi oss direkt ut på resans första safari. Vi kommer åter till lodgen när solen sakta gått ner över savannen och väl tillbaka står kvällens middag serverad. Efter middagen kopplar vi av under stjärnhimlen i den afrikanska vildmarken och lyssnar på de vilda djurens alla läten. (F, L, M)

MÅNDAG-ONSDAG 19-21 AUGUSTI 2019

Masai Mara är Afrikas kanske mest kända nationalpark. Terrängen är en blandning av öppen savann, floder samt kluster av akaciaträd. Parken täcker en yta på totalt 1510 km².  Under våra dagar i Masai Mara är det full fokus på ett av jordens mest storslagna skådespel – The Big Migration. Vi följer en av världens största djurvandringar där miljontals gnuer, zebror och Thomson-gaseller förflyttar sig från Serengeti-slätten i söder till Masai Mara. Du har säkert sett någon dokumentärfilm med bilder från när tusentals gnuer passerar över floder fyllda med krokodiler. Detta är en av de största naturupplevelser man kan bevittna, ett mäktigt skådespel och ett fotominne för livet.Bortsett från de migrerande djurarterna finns det närmare hundra olika arter av däggdjur i nationalparken inklusive stora rovdjur som lejon och gepard. I parken finns än 570 registrerade fågelarter. (F, L, M)

TORSDAG 22 AUGUSTI 2019

Efter morgonens safaritur och en god frukost packar vi jeeparna för att fortsätta resan mot Rhino Watch Safari Lodge som ligger i det centrala höglandet mellan Aberdare Mountain Range och Mount Kenya. Lodgen som är belägen med en magnifik utsikt över det högsta berget i Kenya, Mount Kenya, kommer att vara vår bas för de kommande nätterna. Omgiven av tre nationalparker är den en idealisk plats för fototurer i olika miljöer och till de bästa platserna i världen för att observera noshörning. Under resan dit kommer vi att göra en lunchpaus samt diverse fotostopp. Sent på eftermiddagen kommer vi till lodgen. Efter incheckning serveras en god middag. (F, L, M)

FREDAG-SÖNDAG 23-25 AUGUSTI 2019

Tre dagar i Solio Game Reserve, ett privatägt Wildlife Conservancy innebär bland annat närkontakt med den utrotningshotade svarta noshörningar och reservatets många lejon. Få ställen i Afrika erbjuder så exklusiva fotomöjligheter av det afrikanska djurlivet som Solio då mängden djur och det låga antalet jeepar i parken ger oss möjlighet att positionera våra fordon på bästa sätt utan omgivande distraktioner och att vi kan fokusera helt på vårt eget fotograferande. I de vackra omgivningarna rör sig ett fascinerande djurliv och fotomotiven är ständigt närvarande. Det gäller att hålla utkik både på marken och uppe i träden där vi förutom Colobus apor och fåglar med lite tur också kan hitta ett lejon som klättrat upp i träden för att svalka sig från den varma eftermiddagssolen. När solen sakta börjar gå ner under vår eftermiddagssafari rör vi oss upp mot reservatets platå för en upplevelse utöver det vanliga. Att stå mitt ute på den Kenyanska savannen omgivna av noshörningar, giraffer och lejon är en storslagen upplevelse. När vi ser girafferna passera framför den sjunkande solen får vi möjlighet till spektakulära solnedgångsbilder. Därefter återvänder vi till lodgen för middag, (F, L, M)

MÅNDAG 26 AUGUSTI 2019

Efter frukost fortsätter vi vidare till Samburuslätten i norra Kenya. Den sista biten på väg mot vår lodge åker vi genom Samburu National Reserve och med lite tur får vi en första glimt av det djurliv som väntar oss de kommande dagarna. Framme vid Samburu Game Lodge som är belägen på stranden av Uaso Nyiro floden checkar vi in och efter en god lunch beger oss ut på vår första safari i parken. Nu är det bästa tiden på dagen att uppleva de stora hjordarna med elefanter som sakta rör sig ner mot floden för att dricka. Middag på lodgen. (F, L, M)

TISDAG 27 AUGUSTI 2019

En heldag i den fantastiska Samburu parken. Uaso Nyirofloden med sina många krokodiler är en livlina för denna del av Kenya. Floden, vilken rinner genom parken, har resulterat i en rik flora och fauna med ett antal sällsynta djurarter som bara kan hittas här såsom Waller’s gaselle, Grevyzebra, nätgiraff, och Beisaonyx. Även bufflar, vattenbockar, elefanter, giraffer och zebror vandrar från den omgivande savannen till floden. Detta är en av anledningarna till att området anses som ett av de bästa för att se och fotografera leopard, lejon och gepard. Vi har även stora chanser att fotografera fläckig hyena, svartryggad schakal och öronhund. För fågelskådare och fotografer har 365 arter noterats och området kring floden är naturligtvis bästa platsen för fågelfotografering.För att vi ska få ut maximalt av dagen så kommer vi att ha off-road tillstånd i våra jeepar vilket innebär att vi inte behöver hålla oss till vägarna utan kan köra ut i bushen för att få de bästa fotomöjligheterna. På kvällen blir det stor avslutningsmiddag då även kommer Tom att presentera resans bild vilken går vidare till finalen i ”Årets bild 2019”. (F, L, M)

ONSDAG 28 AUGUSTI 2019

På morgonen är vi ute på resans sista safari. Därefter återvänder vi till Nairobi och flygen hem. På vägen blir det en sista upplevelse då vi stannar vid en trädrestaurang för att äta lunch. I träden finns det mängder av apor vilka gärna kommer nära för att om möjligt sno åt sig lite godbitar. Detta ger möjligheter att ta bra både porträtt- och actionbilder. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F, L)

SAVE THE WILDLIFE

Resan är en ”Save the Wildlife”-resa vilket innebär att artbevarande och naturvård kommer att lyftas fram för att sprida ännu mer kunskap kring ämnet. Illegal jakt på bland annat lejon och elefant är idag ett mycket stort hot mot arternas fortlevnad. Noshörningarna slaktas av tjuvjägare för hornens skull. Även lejonen är hotade, idag finns mindre än 2 000 lejon i Kenya och total strax under 35 000 i hela Afrika. Bara i Kenya dödas cirka 100 lejon per år. Det är därför nödvändigt att stoppa tjuvjakten. Under denna resa kommer vi bland annat att få höra mer om detta och om vad som görs för att rädda djuren. Under besöket i Solio Game Reserve får vi träffa vakter och andra som arbetar för bevarandet av noshörningarna. Resan kommer att ge unika möjligheter att fotografera dessa magnifika djur i sin rätta miljö samtidigt som vi får lära oss mer om artbevarande.

Zoom bidrar även rent finansiellt genom att stödja en bevarandeorganisation och genom att skänka utrustning.  I den mån det är genomförbart överlämnas utrustningen under resan. 

Foto: Hans Elmqvist

HOTELL / LODGER

LEGENDS’ CAMP MARA***+

Legend´s Camp Mara är belägen mitt i Masai Mara Game Reserve direkt vid Olare Orok floden och ca 20 minuters körning från Musiara gate. Lodgen består av 10 moderna tält med dusch och toalett. Tälten är belägna runt ett stort restaurangtält samt ett loungetält med en bar. Utanför finns även en öppen eld där man ofta samlas efter middagen för att tala igenom dagens upplevelser. Wi-Fi finns på lodgen.

Läs mer

 

RHINO WATCH SAFARI LODGE****

Rhino Watch Safari Lodge är belägen på det centrala kenyanska höglandet med en fantastisk utsikt över Mount Kenya. Lodgen är omgiven av inte mindre än tre reservat och den är därför en idealisk bas för safaris. Rhino Watch Safari Lodge erbjuder sju omsorgsfullt inredda rum samt åtta exklusiva tält i afrikansk stil med egen toalett/dusch samt en stor terrass framför varje tält. På lodgen finns även restaurang, bar, en presentaffär, gratis Wi-Fi samt möjlighet till SPA-behandling.

Läs mer

SAMBURU GAME LODGE****

Samburu Game Lodge, vilken går i en traditionell afrikansk stil, är belägen direkt vid Uaso Nyirofloden och har 60 moderna rum med dusch/toalett samt egen balkong med utsikt över floden. På lodgen finns det även en trevlig restaurang, två barer, en stor pool samt en stor lokal med dansunderhållning vissa dagar. Det finns även en presentaffär och Wi-Fi är fri på hela lodgen.

Läs mer

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

PRIS

Pris per person: SEK 45.900:-

Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade Lodger.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Safaris i jeepar enligt program.
 • Heldags parkentréer.
 • Off-road tillstånd i Samburu den 27/8.
 • Medverkan av Tom Svensson under resan.
 • Bildbearbetning och föredrag av Tom Svensson.
 • Lokala naturguider/chaufförer under resan.
 • En resevärd från Zoom Fotoresor.
 • Dricks, förutom till lokala naturguider/chaufförer.
 • Hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Kenya .
 • Enkelrumstillägg: SEK 8.500:-.
 • Kostnader som måltidsdryck, telefon etc.
 • Dricks till lokala naturguider/chaufförer, ca. 10 USD / dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. Se under ”Övrigt”.

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Kenya hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470-466 40 eller maila: info@zoomfotoresor.se

 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Utrustning: Systemkamera med allt från korta zoomar exempelvis 24-27 till teleobjektiv helst upp till 500 mm, gärna med extender, enbensstativ är en fördel och om möjligt en laptop med någon av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Kalkylkurs: USD 8,20.

 

BOKNING

Du bokar denna resa genom att klicka på knappen nedan eller genom att ringa oss på telefon +46 470-466 40.

Foto: Tom Svensson

Foto: Hans Elmqvist

Foto: Hans Elmqvist

Dokumentera djurvärldens mest spektakulära skådespel, The Great Migration, med bevarandefotografen Tom Svensson.

The Great Migration är en dröm för alla natur- eller djurfotografer.  I augusti-september äger den berömda, stora djurvandringen i Masai Mara rum. Då söker sig miljontals gnuer och zebror till nya betesmarker. De måste korsa floden Mara, vilken är fylld av krokodiler, flodhästar och andra faror. På ena flodsidan samlas gnuerna och zebrorna för att invänta rätt läge att passera floden och när väl några djur vågat sig på ett försök att korsa floden kommer alla på en och samma gång. Kaoset är totalt när 1000-tals djur försöker ta sig över floden samtidigt som de stora krokodilerna går till attack. Men farorna är inte över för det, med hjordarna smyger hela tiden de stora kattdjuren på jakt efter ett enkelt byte. Under resan kommer vi även att besöka parkerna Solio, känd för sina stora flockar med lejon samt sina noshörningar, och Samburu, med stora hjordar elefanter samt kanske Afrikas bästa möjlighet att se leoparder. The Great Migration-resan är för dig som vill uppleva ett fantastiskt djurliv med många möjligheter att se och fotografera ”The Big Five” – lejon, leopard, elefant, noshörning och afrikansk buffel. Missa därför inte möjligheten att följa med Tom Svensson, en av våra stora naturfotografer, och plåta The Great Migraton, ett mäktigt skådespel.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • The Great Migration på nära håll.
 • Bo mitt inne i Masai Mara nära parkens fantastiska djurliv
 • Heldagar i vissa parker, från soluppgång till solnedgång. 
 • Uppleva Solio med sina stora flocka med lejon.
 • Den utrotningshotade svarta noshörningen i Solio.
 • Samburus stora hjordar med elefanter.
 • Leoparderna i Samburu.
 • Off-road tillstånd i Samburu.
 • Tom Svensson medverkar under hela resan.

FOTOGRAF                

Tom Svensson är en världsberömd bevarandefotograf, Tom är medlem i Naturfotograferna/N och är den ende svensk som valdes till IEPA, International Enviroment Photographers Association. Han ingår i Canons nordiska ambassadörsprogram samt har nyligen blivit Global Manfrotto Ambassadör.

www.tomsvensson.se

För mer information om Tom och om hans arbete under resan se reseprogrammet via datorn.

PARKER SOM BESÖKS UNDER RESAN

MASAI MARA

Masai Mara National Reserve, som i folkmun ofta kallas bara Mara, är Kenyas safaristolthet. I augusti varje år anländer stora hjordar av gnuer och zebror söderifrån från Serengeti för att stanna och beta under ett par månader.  Dessa vandringar kan omfatta mer än en miljon djur. En annan av Masai Maras stora attraktioner är dess lejon. Parken har en stor lejonpopulation och man har även goda chanser att få se geparder, hyenor, schakaler, giraffer, babianer, olika slags antiloper, gaseller och andra djurarter. Flodhästar och krokodiler finns i floderna, medan vegetationen längs dessa drar till sig vattenbockar, elefanter, impalor och rörbockar.

SOLIO GAME RESERVE

Solio Game Reserve är ett privatägt Wildlife Conservancy som är inriktat på bevarande av noshörning och är en av Kenyas verkliga pärlor. Det finns ingen bättre plats i världen att observera noshörning än just här. Solio Game Reserv, Parken är även känd för sina stora flockar med lejon vilka man många gånger kommer mycket nära. 

SAMBURU NATIONAL RESERVE

Samburu National Reserve med sin unika flora och fauna. Det torra klimatet gör att djur- och växtlivet skiljer sig mycket från det i södra Kenya. Waller’s gaseller, grevyzebror, nätgiraffer, och beisaoryx (Östafrikansk Oryx) är arter som bara hittas här. Bufflar, zebror, giraffer och stora hjordar med elefanter vandrar från den omgivande savannen till floden för att dricka och svalka sig. Samburu även vara en av de bästa platserna i Afrika för att fotografera leopard. 

För mer information om parkerna se reseprogrammet via datorn.

 

PROGRAM 

SÖNDAG 18 AUGUSTI 2019

Samling på Nairobis International Airport på morgonen för att börja vår resa mot Masai Mara National Reserve och det stora äventyret. Under resan kommer vi att göra flera fotostopp. Vid ankomst till Masai Mara checkar vi in på Legend´s Camp Mara där vi ska tillbringa de kommande fyra nätterna. Campen är belägen inne i parken precis vid Olare Orok floden. Efter en sen lunch beger vi oss direkt ut på resans första safari. Vi kommer åter till lodgen när solen sakta gått ner över savannen och väl tillbaka står kvällens middag serverad. Efter middagen kopplar vi av under stjärnhimlen i den afrikanska vildmarken och lyssnar på de vilda djurens alla läten. (F, L, M)

MÅNDAG-ONSDAG 19-21 AUGUSTI 2019

Masai Mara är Afrikas kanske mest kända nationalpark. Terrängen är en blandning av öppen savann, floder samt kluster av akaciaträd. Parken täcker en yta på totalt 1510 km².  Under våra dagar i Masai Mara är det full fokus på ett av jordens mest storslagna skådespel – The Big Migration. Vi följer en av världens största djurvandringar där miljontals gnuer, zebror och Thomson-gaseller förflyttar sig från Serengeti-slätten i söder till Masai Mara. Du har säkert sett någon dokumentärfilm med bilder från när tusentals gnuer passerar över floder fyllda med krokodiler. Detta är en av de största naturupplevelser man kan bevittna, ett mäktigt skådespel och ett fotominne för livet. Bortsett från de migrerande djurarterna finns det närmare hundra olika arter av däggdjur i nationalparken inklusive stora rovdjur som lejon och gepard. I parken finns det inte mindre än 570 registrerade fågelarter. Detta kommer utan tvekan att bli en av dina största safariupplevelser. (F, L, M)

TORSDAG 22 AUGUSTI 2019

Efter morgonens safaritur och en god frukost packar vi jeeparna för att fortsätta resan mot Rhino Watch Safari Lodge som ligger i det centrala höglandet mellan Aberdare Mountain Range och Mount Kenya. Lodgen som är belägen med en magnifik utsikt över det högsta berget i Kenya, Mount Kenya, kommer att vara vår bas för de kommande nätterna. Omgiven av tre nationalparker är den en idealisk plats för fototurer i olika miljöer och till de bästa platserna i världen för att observera noshörning. Under resan dit kommer vi att göra en lunchpaus samt diverse fotostopp. Sent på eftermiddagen kommer vi till lodgen. Efter incheckning serveras en god middag. (F, L, M)
FREDAG-SÖNDAG 23-25 AUGUSTI 2019
Tre dagar i Solio Game Reserve, ett privatägt Wildlife Conservancy innebär bland annat närkontakt med den utrotningshotade svarta noshörningar och reservatets många lejon. Få ställen i Afrika erbjuder så exklusiva fotomöjligheter av det afrikanska djurlivet som Solio då mängden djur och det låga antalet jeepar i parken ger oss möjlighet att positionera våra fordon på bästa sätt utan omgivande distraktioner och att vi kan fokusera helt på vårt eget fotograferande. I de vackra omgivningarna rör sig ett fascinerande djurliv och fotomotiven är ständigt närvarande. Det gäller att hålla utkik både på marken och uppe i träden där vi förutom Colobus apor och fåglar med lite tur också kan hitta ett lejon som klättrat upp i träden för att svalka sig från den varma eftermiddagssolen. När solen sakta börjar gå ner under vår eftermiddagssafari rör vi oss upp mot reservatets platå för en upplevelse utöver det vanliga. Att stå mitt ute på den Kenyanska savannen omgivna av noshörningar, giraffer och lejon är en storslagen upplevelse. När vi ser girafferna passera framför den sjunkande solen får vi möjlighet till spektakulära solnedgångsbilder. Därefter återvänder vi till lodgen för middag, (F, L, M)

MÅNDAG 26 AUGUSTI 2019

Efter frukost fortsätter vi vidare till Samburuslätten i norra Kenya. Den sista biten på väg mot vår lodge åker vi genom Samburu National Reserve och med lite tur får vi en första glimt av det djurliv som väntar oss de kommande dagarna. Framme vid Samburu Game Lodge som är belägen på stranden av Uaso Nyiro floden checkar vi in och efter en god lunch beger oss ut på vår första safari i parken. Nu är det bästa tiden på dagen att uppleva de stora hjordarna med elefanter som sakta rör sig ner mot floden för att dricka. Middag på lodgen. (F, L, M)

TISDAG 27 AUGUSTI 2019

En heldag i den fantastiska Samburu parken. Uaso Nyirofloden med sina många krokodiler är en livlina för denna del av Kenya. Floden, vilken rinner genom parken, har resulterat i en rik flora och fauna med ett antal sällsynta djurarter som bara kan hittas här såsom Waller’s gaselle, Grevyzebra, nätgiraff, och Beisaonyx. Även bufflar, vattenbockar, elefanter, giraffer och zebror vandrar från den omgivande savannen till floden. Detta är en av anledningarna till att området anses som ett av de bästa för att se och fotografera leopard, lejon och gepard. Vi har även stora chanser att fotografera fläckig hyena, svartryggad schakal och öronhund.  För fågelskådare och fotografer har 365 arter noterats och området kring floden är naturligtvis bästa platsen för fågelfotografering. För att vi ska få ut maximalt av dagen så kommer vi att ha off-road tillstånd i våra jeepar vilket innebär att vi inte behöver hålla oss till vägarna utan kan köra ut i bushen för att få de bästa fotomöjligheterna. På kvällen blir det stor avslutningsmiddag och i samband med denna kommer Tom att presentera resans bild vilken går vidare till finalen i 2019 års upplaga av ”Årets bild 2019”. (F, L, M)

ONSDAG 28 AUGUSTI 2019

På morgonen är vi ute på resans sista safari. Därefter återvänder vi till Nairobi och flygen hem. På vägen blir det en sista upplevelse då vi stannar vid en trädrestaurang för att äta lunch. I träden finns det mängder av apor vilka gärna kommer nära för att om möjligt sno åt sig lite godbitar. Detta ger möjligheter att ta bra både porträtt- och actionbilder. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F,

SAVE THE WILDLIFE

Resan är en ”Save the Wildlife”-resa vilket innebär att artbevarande och naturvård kommer att lyftas fram för att sprida ännu mer kunskap kring ämnet. Illegal jakt på bland annat lejon och elefant är idag ett mycket stort hot mot arternas fortlevnad. Noshörningarna slaktas av tjuvjägare för hornens skull. Under denna resa kommer vi bland annat att få höra mer om detta och om vad som görs för att rädda djuren.

För mer information om detta se reseprogrammet via datorn.

HOTELL / LODGER

För mer info klicka på hotellnamnet.

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.

PRIS

Pris per person: SEK 45.900:-

Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade Lodger.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Safaris i jeepar enligt program.
 • Heldags parkentréer.
 • Off-road tillstånd i Samburu den 27/8.
 • Medverkan av Tom Svensson under resan.
 • Bildbearbetning och föredrag av Tom Svensson.
 • Lokala naturguider/chaufförer under resan.
 • En resvärd från Zoom Fotoresor.
 • Dricks, förutom till lokala naturguider/chaufförer.
 • Hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation.

 

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Kenya .
 • Enkelrumstillägg: SEK 8.500:-.
 • Kostnader som måltidsdryck, telefon etc.
 • Dricks till lokala naturguider/chaufförer, cirka 10 USD per dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. Se vår websida under ”Övrigt”.

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Kenya hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470-466 40 eller maila: info@zoomfotoresor.se

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Systemkamera med allt från korta zoomar exempelvis 24-27 till teleobjektiv helst upp till 500 mm, gärna med extender, enbensstativ är en fördel och om möjligt en laptop med någon av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

Valutakurs: USD 8,20

BOKNING

Du bokar resan genom att trycka på knappen nedan, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ringa oss på telefon +46 470 466 40.

Foto: Tom Svensson och Hans Elmqvist