THE LAND OF FIRE & ICE

MED FOTOGRAF HANS STRAND

THE LAND OF FIRE & ICE

MED FOTOGRAF HANS STRAND

LAND: Island  FOTO: Landskap  LÄNGD: 6 dagar  DATUM: 10-15 september 2022  DELTAGARE: 8-12  PRIS: SEK 27.900:-

 Följ med i en av världens främsta landskapsfotografer, Hans Strand till hans favoritplats – Island och fotografera några av Island vackraste platser.

Hans Strand, Sveriges internationellt mest kände landskapsfotograf, har fotograferat på Island i över tjugo år och tagit många av sina ikoniska och mest kända bilder härifrån. På denna fotoresa tar Hans dig med till några av sina absoluta favoritplatser där du får chansen att fotografera allt från djupa dramatiska dalar till vilda vattenfall och sovande vulkaner. Under redan besöker vi några av Islands vackraste och mest spektakulära platser bland annat i området kring Landmanalagur. Ta därför chansen och följ med Hans Strand till Island, Europas kanske bästa land för en landskapsfotograf.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Landskapsfotografering tillsammans med Hans Strand.
 • Besök många av Hans favoritplatser.
 • Landmanalagur, Islands kanske vackraste plats.
 • Den stora issjön Jökulsarlón.
 • Lavastranden framför Jökulsarlón med sina isberg.
 • Veiðivötn med sitt vulkanlandskap, sjöar och våtmarker.
 • Världens största lavafält Eldhraun.
 • Islands tredje högsta vattenfall, Háifoss.
 • Det sagolika landskapet vid Gjáin.
 • Fotohandledning och föredrag av Hans Strand.

LAND: Island  

FOTO: Landskap 

LÄNGD: 6 dagar  

DATUM: 10-15 september 2022 

DELTAGARE: 8-12 

PRIS: SEK 27.900:-

 

 Följ med i en av världens främsta landskapsfotografer, Hans Strand till hans favoritplats – Island och fotografera några av Island vackraste platser.

Hans Strand, Sveriges internationellt mest kände landskapsfotograf, har fotograferat på Island i över tjugo år och tagit många av sina ikoniska och mest kända bilder härifrån. På denna fotoresa tar Hans dig med till några av sina absoluta favoritplatser där du får chansen att fotografera allt från djupa dramatiska dalar till vilda vattenfall och sovande vulkaner. Under redan besöker vi några av Islands vackraste och mest spektakulära platser bland annat i området kring Landmanalagur. Ta därför chansen och följ med Hans Strand till Europas kanske bästa land för en landskapsfotograf.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Medverkan av Hans Strand.
 • Besök många av Hans favoritställen.
 • Landmanalagur, Islands kanske vackraste plats.
 • Den stora issjön Jökulsarlón.
 • Lavastranden framför Jökulsarlón med sina isberg.
 • Veiðivötn med sitt vulkanlandskap, sjöar och våtmarker.
 • Världens största lavafält, Eldhraun.
 • Islands tredje största vattenfall.
 • Det sagolika landskapet vid Giain.
 • Fotobearbetning och föredraga av Hans Strand.

 

DESTINATION

DESTINATION

ISLAND

Island är sprutande gejsrar, varma källor, vackra glaciärer, mäktiga vulkaner och magnifika vattenfall. Den vilda och säregna naturen är Islands största turistattraktion och en landskaps-fotografs dröm. Anledningen till detta är att Island ligger rakt över den mitt-atlantiska ryggen, en lång sprickbildning i havet där glödande lava lätt kan tränga upp ur jordens inre. På Island finns inte mindre än ett 30-tal aktiva vulkaner och flera hundra som inte är aktiva längre. Detta har bland annat skapat heta källor där vatten värms upp av den vulkaniska aktiviteten långt ner i marken. Många av Islands vulkaner är mycket aktiva och har med jämna mellanrum stora och förödande utbrott. Detta i kombi-nation med ett antal glaciärer och många spektakulära vattenfall gör Island inte bara vackert utan även både skrämmande och på samma gång fascinerande.

Vi besöker Island – Landet med sprutande gejsrar, varma källor, vackra glaciärer, mäktiga vulkaner och magnifika vattenfall.

LÄS MER

ISLAND

Island är sprutande gejsrar, varma källor, vackra glaciärer, mäktiga vulkaner och magnifika vattenfall. Den vilda och säregna naturen är Islands största turistattraktion och en landskapsfotografs dröm. Anledningen till detta är att Island ligger rakt över den mittatlantiska ryggen, en lång sprickbildning i havet där glödande lava lätt kan tränga upp ur jordens inre. På Island finns inte mindre än ett 30-tal aktiva vulkaner och flera hundra som inte är aktiva längre. Detta har bland annat skapat heta källor där vatten värms upp av den vulkaniska aktiviteten långt ner i marken. Många av Islands vulkaner är mycket aktiva och har med jämna mellanrum stora och förödande utbrott. Allt detta i kombination med ett antal stora glaciärer och många spektakulära vattenfall gör Island inte bara vackert utan även både skrämmande och på samma gång fascinerande. Island är kort och gott Europas kanske bästa land för en landskapsfotograf.

PROGRAM

PROGRAM

10-15 SEPTEMBER 2022

OBS! Då vädret på Island är mycket omväxlande kan dags-programmet kastas om all för att du ska få de bästa foto-möjligheterna under resan.

DAG 1 (10/9)  – VÄLKOMMEN TILL ISLAND
Vid lunchtid samlas vi på flygplatsen där du hälsas välkomna av Hans Strand och en värd från Zoom Fotoresor. Vår resa börjar vid det sagolika landskapet vid Gjáin. I denna pittoreska ravin får vi möjlighet att fotografera små vattenfall i lummig grönska. Bland strömmande vattnet experimenterar vi och testar oss fram med olika slutartider för att skapa effektfulla bilder. Från det lilla landskapet fortsätter vi vårt fotografiska äventyr Islands tredje högsta vattenfall, Háifoss, beläget i en mäktig ravin. Under Hans ledning testar vi olika fotografiska utsnitt och kompositioner på det över 122 meter höga fallet. Vi avslutar vår första dag tillsammans med att checka in på hotell Highland Center Hrauneyjar där vi kommer att bo i två nätter. På kvällen serveras en gemensam välkomstmiddag. (M)

DAG 2 (11/9) – VEIÐIVÖTN
Resans andra dag rör vi oss norrut till Veiðivötn. Under förmiddagen utforskar vi detta natursköna område som bjuder på ett varierat landskap med allt från ett unikt vulkanlandskap med sjöar och våtmarker samt där den svarta lavasanden ger fantastiska kontraster till det gröna gräset. Under våra sessioner ute i fält kommer Hans att ha ett antal gemensamma fotostopp där han inspirerar genom att ”hands on” visa hur han tänker i sitt bildskapande. När solen börjar gå ner under eftermiddagen tar vi vara på det mjuka kvällsljuset i vulkanlandskapet. (F, L, M)

DAG 3 (12/9) – LANDMANNALAUGAR
Efter utcheckning från hotellet färdas vi söderut till Landmannalaugar i Fjallabak Nature Reserve och dess dramatiska landskap som domineras av färgstarka berg i nyanser av grått, orange, gult och grönt. När vi vandrar ut genom lavafältet till fumarolerna vid foten av vulkanen Brennisteinsalda känns det som att vi har hamnat på en annan planet med ångor som stiger upp från marken och sveper över det sten täckta landskapet. I området finner vi också en liten sjö och med lite tur kan vi fotografera de omgivande bergen som speglar sig i den blanka vattenytan. Landmannalaugar är en av Islands vackraste platser och ett himmelrike för landskapsfotografer. Om tid medges tar vi ett bad i de varma källorna vid Landmanalagur innan vi fortsätter söderut genom vulkanlandskapen mot sydkusten där vi övernatta på förstklassiga Fosshotel Glacier Lagoon. Efter middagen har vi en bild-genomgång med konstruktiv bildkritik från Hans. (F, L, M)

DAG 4 (13/9) – JÖKULSARLON
Efter en tidig frukost möter vi soluppgången på lavastranden framför Jökulsarlón. Jökulsarlón är en stor issjö med kalvningsis från Breidarmerkurjökull. Sjön har kontakt med havet via ett kort vattendrag som för med sig mindre isberg ut till havet. På havssidan ligger dessa isberg uppspolade på stranden och gnistar som kristaller i det tidiga morgonljuset. Platsen har i det närmaste blivit ikonförklarad på grund av sitt unika landskap med is, sand och hav. Efter den upplevelsen fotograferar vi sedan större isberg som flyter inuti Jökulsarlón och beger oss sedan till den närliggande issjön Fjallsarlón där vi kommer närma glaciären Fallsjökull med sitt gigantiska isfall. Efter en tidig middag drar vi åter tillbaka till lavastranden och fotograferar isen i kvällsljus, vilket ger helt andra bilder än de på morgonen.

DAG 5 (14/9) – FJAÐRÁRGLJÚFUR, REYNISFJARA, DYRHÓLAEY
Dagen inleds vid den pittoresk kanjon, Fjaðrárgljúfur där vi får möjlighet att fotografera vattenfall och de dramatiska och mossbevuxna klipporna som brant stupar ner mot floden långt nedanför. Landskapet ändras drastiskt när vi kör vi vidare österut längs kusten genom världens största lavafält Eldhraun, som bildades under vulkanutbrottet vid Laki 1783. Här fotograferar vi den synes oändliga och mossbeklädda lavan som breder ut sig mot bergen horisonten. Vi fortsätter dagen med en fotosession längs kusten, basaltklipporna och den svarta lavastranden vid Reynisfjara där vi får fotografera de fascinerande stenformationer som omger stranden. Vår sista fotosession på Island bjuder på klippor, branta stup och en milslång lavastrand vid Dyrhólaey, perfekta motiv för fängslande landskapsbilder. Härefter fortsätter vi mot Keflavik och Hotel Askrui.På kvällen blir det en gemensam avslutningsmiddag under vilken vi även utser resans bild vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2022”. (F, L, M)

DAG 6 (15/9) – HEMFÄRD
Efter frukost sker flyg hem på egenhand. (F)

Sex dagar på Island – ett fantastiskt land med otroliga fotomöjligheter och naturupplevelser.

LÄS MER

OBS! Då vädret på Island är mycket omväxlande kan dags-programmet kastas om all för att du ska få de bästa foto-möjligheterna under resan.

DAG 1 (10/9)  – VÄLKOMMEN TILL ISLAN
Vid lunchtid samlas vi på flygplatsen där du hälsas välkomna av Hans Strand och en värd från Zoom Fotoresor. Vår resa börjar vid det sagolika landskapet vid Gjáin. I denna pittoreska ravin får vi möjlighet att fotografera små vattenfall i lummig grönska. Bland strömmande vattnet experimenterar vi och testar oss fram med olika slutartider för att skapa effektfulla bilder. Från det lilla landskapet fortsätter vi vårt fotografiska äventyr Islands tredje högsta vattenfall, Háifoss, beläget i en mäktig ravin. Under Hans ledning testar vi olika fotografiska utsnitt och kompositioner på det över 122 meter höga fallet. Vi avslutar vår första dag tillsammans med att checka in på hotell Highland Center Hrauneyjar där vi kommer att bo i två nätter. På kvällen serveras en gemensam välkomstmiddag. (M)

DAG 2 (11/9) – VEIÐIVÖTN OCH HÁIFOSS
Resans andra dag rör vi oss norrut till Veiðivötn. Under förmiddagen utforskar vi detta natursköna område som bjuder på ett varierat landskap med allt från ett unikt vulkanlandskap med sjöar och våtmarker samt där den svarta lavasanden ger fantastiska kontraster till det gröna gräset som sticker upp ut lavasanden. Under våra sessioner ute i fält kommer Hans att ha ett antal gemensamma fotostopp där han inspirerar genom att ”hands on” visa hur han tänker i sitt bildskapande. När solen börjar gå ner under eftermiddagen tar vi vara på det mjuka kvällsljuset i vulkanlandskapet. (F, L, M)

DAG 3 (12/9) – LANDMANNALAUGAR
Efter utcheckning från hotellet färdas vi söderut till Landmannalaugar i Fjallabak Nature Reserve och dess dramatiska landskap som domineras av färgstarka berg i nyanser av grått, orange, gult och grönt. När vi vandrar ut genom lavafältet till fumarolerna vid foten av vulkanen Brennisteinsalda känns det som att vi har hamnat på en annan planet med ångor som stiger upp från marken och sveper över det sten täckta landskapet. I området finner vi också en liten sjö och med lite tur kan vi fotografera de omgivande bergen som speglar sig i den blanka vattenytan. Landmannalaugar är en av Islands vackraste platser och ett himmelrike för landskapsfotografer. Som avslutning passar vi på att tar ett bad i de varma källorna vid Landmanalagur innan vi fortsätter söderut genom vulkan-landskapen mot sydkusten där vi övernatta på förstklassiga Fosshotel Glacier Lagoon. Efter middagen har vi en bild-genomgång med konstruktiv bildkritik från Hans. (F, L, M)

DAG 4 (13/9) – JÖKULSARLON
Efter en tidig frukost möter vi soluppgången på lavastranden framför Jökulsarlón. Jökulsarlón är en stor issjö med kalvningsis från Breidarmerkurjökull . Sjön har kontakt med havet via ett kort vattendrag som för med sig mindre isberg ut till havet. På havssidan ligger dessa isberg uppspolade på stranden och gnistar som kristaller i det tidiga morgonljuset. Platsen har i det närmaste blivit ikonförklarad på grund av sitt unika landskap med is, sand och hav. Efter den upplevelsen fotograferar vi sedan större isberg som flyter inuti Jökulsarlón och beger oss sedan till den när-liggande issjön Fjallsarlón där vi kommer närma glaciären Fallsjökull med sitt gigantiska isfall. Efter en tidig middag drar vi åter tillbaka till lavastranden och fotograferar isen i kvällsljus, vilket ger helt andra bilder än de på morgonen.

DAG 5 (14/9) – FJAÐRÁRGLJÚFUR, REYNISFJARA, DYRHÓLAEY
Dagen inleds vid den pittoresk kanjon, Fjaðrárgljúfur där vi får möjlighet att fotografera vattenfall och de dramatiska och mossbevuxna klipporna som brant stupar ner mot floden långt nedanför. Landskapet ändras drastiskt när vi kör vi vidare österut längs kusten genom världens största lavafält Eldhraun, som bildades under vulkanutbrottet vid Laki 1783. Här fotograferar vi den synes oändliga och mossbeklädda lavan som breder ut sig mot bergen horisonten. Vi fortsätter dagen med en fotosession längs kusten, basaltklipporna och den svarta lavastranden vid Reynisfjara där vi får fotografera de fascinerande stenformationer som omger stranden. Vår sista fotosession på Island bjuder på klippor, branta stup och en milslång lavastrand vid Dyrhólaey, perfekta motiv för fängslande landskapsbilder. Härefter fortsätter vi mot Keflavik och Hotel Askrui.På kvällen blir det en gemensam avslutningsmiddag under vilken vi även utser resans bild vilken går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2022”. (F, L, M)

6 (15/9) – HEMFÄRD
Efter frukost sker flyg hem på egenhand. (F)

FOTOGRAF

FOTOGRAF

HANS STRAND

Hans Strand är Sveriges internationellt sett mest kände och framgångsrike landskapsfotograf. Han har genom åren vunnit många priser och fått många utmärkelser, bland annat Hasselblad Master Award och BBC Photographer of the Year Award. Hans karaktäristiska bildstil med knivskarpa, harmoniskt välkomponerade landskapsvyer och snävare koncentrerade utsnitt visar på ett personligt och genomtänkt sätt att skildra både naturens skönhet och komplexitet. Vad fotografering betyder för honom förklarar han med orden: ”Jag är aldrig så levande som när jag fotograferar”. Hans har bland annat gjort två böcker på temat Island: ”Iceland Above & Below 2014 och praktverket ”Island” 2018. 

Läs mer

Hans Strand är Sveriges internationellt sett mest kände och framgångsrike landskapsfotograf.Läs mer om honom här.

LÄS MER

Hans Strand är Sveriges internationellt sett mest kände och framgångsrike landskapsfotograf. Han har genom åren vunnit många priser och fått många utmärkelser, bland annat Hasselblad Master Award och BBC Photographer of the Year Award. Hans karaktäristiska bildstil med knivskarpa, harmoniskt välkomponerade landskapsvyer och snävare koncentrerade utsnitt visar på ett personligt och genomtänkt sätt att skildra både naturens skönhet och komplexitet. Vad fotografering betyder för honom förklarar han med orden: ”Jag är aldrig så levande som när jag fotograferar”. Hans har bland annat gjort två böcker på temat Island: ”Iceland Above & Below 2014 och praktverket ”Island” 2018. 

Läs mer

HOTELL

HOTELL

PRIS & BOKNING

PRIS & BOKNING

PRIS

Pris per person: SEK 27 900:-Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende med del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program. (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag)
 • Alla fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Hans Strand under hela resan.
 • Föredrag av och bildbearbetning med Hans Strand.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.
 • Lokala hotell- och andra skatter.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Island.
 • Enkelrumstillägg: SEK 5 400:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Flyg till Island på egen hand. Du bör vara på flygplatsen i Keflavik vid ca 11.00 den 10 september. Hemresan kan sker när som helst den 15 september.

Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/12

Språk: Svenska / Engelska

Kalkylkurs: ISK 0,67 EUR 10,17 (per den 21/9 2021)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • 70-200 mm.
 • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm
 • En- eller trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.


BOKNING

Du bokar ditt deltagande genom att klicka på knappen nedan. Du är även välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se.

Foto: Hans Strand & Hans Elmqvist

PRIS

Pris per person: SEK 27 900:-Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende med del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program. (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag)
 • Alla fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Hans Strand på resan.
 • Föredrag och bildbearbetning med Hans Strand.
 • Svensk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Färdhandlingar och reseinformation.
 • Lokala hotell- och andra skatter.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Island.
 • Enkelrumstillägg: SEK 5 400:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Flyg till Island på egen hand. Du bör vara på flygplatsen i Keflavik vid ca 11.00 den 10 september. Hemresan sker när som helst  den 15 september.

Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/12

Språk: Svenska / Engelska

Kalkylkurs: ISK 0,67 EUR 10,17 (per den 21/9 2021)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • 70-200 mm.
 • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm
 • En- eller trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.


BOKNING

Du bokar ditt deltagande genom att klicka på knappen nedan. Du är även välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se.

Foto: Hans Strand

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

VAD INNEBÄR EN ZOOM-RESA?

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och ditt fotograferande så jobbar vi på flera sätt med att ge dig en bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en Zoom-upplevelse.

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID
På alla våra arrangemang medverkar alltid en professionell och välmeriterad fotograf.

ZOOMS RESEVÄRD
På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

SPECIFICERADE HOTELL
Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom. 

För att du ska få ut det mesta av din fotoresa och dina bilder jobbar vi på flera sätt med att ge dig en mycket bra upplevelse. Nedan finner du en del av de saker som är viktiga för oss och som är en del av en riktig Zoom-upplevelse.

LÄS MER

EN VÄLKÄND FOTOGRAF MEDVERKAR ALLTID

På alla våra arrangemang medverkar alltid en mycket välkänd och meriterad fotograf.

• ZOOMS RESEVÄRD

På de flesta av våra resor medverkar en resevärd från Zoom, vars uppgift är att säkerställa kvalitén och logistiken så att den medverkande fotografen kan ägna sin tid åt dig och ditt fotograferande.

• SPECIFICERADE HOTELL

Alla våra hotell och lodger är av hög standard. Att du dessutom redan när du bokar din fotoresa vet på vilka hotell du ska bo är för oss en självklarhet.

Ovan är bara några av de saker som gör Zoom unikt. Klicka här och läs mer om vad du kan förvänta dig när du reser med Zoom.